Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Završava sezona ljutih papričica, počinje sezona užeglih krumpira
Mirela Holy
I tako, približavamo se kraju još jedne ljetne sezone koja se u medijskim okvirima uvijek do sada poistovjećivala sa sezonom kiselih krastavaca, iliti sezonom u kojoj sve pršti od toliko ’zanimljivih’ vijesti da tema dana može komotno postati (a često je do sada i postajala) i način kiseljenja krastavaca dobre, stare susjede Bare. No, HDZ i Vlada pobrinuli su se da nam ovo ljeto bude različito od mnogih dosadašnjih ljeta novije hrvatske povijesti. Porezi, afere, rebalansi, kriminal, korupcija, zavjere, lisice, jazavci... Sve je to obilježilo ovo ljeto.
Mirela Holy
Bojan Munjin
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja
K.P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti, Jesenski i Turk, Zagreb 2008.
Pitanje znanja i njegovog vrednovanja kao i stanje visokog obrazovanja polemički propituje Konrad Paul Liessmann u knjizi, Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja. Autor knjige je sveučilišni profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beču, jedan od najistaknutijih i najcjenjenijih austrijskih znanstvenika.Knjiga je u Austriji doživjela čak 16 izdanja.
«« Kolovoz 2009 »»
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
JPEG
ZaMirZINE Anketa
Recesija
Globalna kriza će: [Obligatoire] :
  •  
  •  
  •  
  •  

ZamirZINE forum
Kultura
Politika
LGBTT teme
出会い
Replica Watches
Odgovornost roditelja zbog djela i nedjela svoje djece i gdje to počinje, a gdje završava
Psi, lanci, boksovi i srodne teme
Pedofilija i drugi problemi u Crkvi i odgovornost Crkve za te pojave
sve diskusije »»

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Anarhosindikalisti optuženi za međunarodni terorizam
Nakon što su krajem kolovoza u Beogradu bačena dva molotovljeva koktela, policija je nakon tjedan dana istrage prinudno privela na informativini razgovor šest pripadnika/ica Anarhosindikalističke inicijative iz Beograda, nakon čega su izvedeni pred istražnog suca koji im je odredio jednomjesečni pritvor zbog optužbe za djelo međunarodnog terorizma.
Politika: Kuda ide novac od mirovina: za privilegije ili zaslužene mirovina?
Sva prava koja se ne temelje na mirovinskom osiguranju i uplaćenom doprinosu treba odmah maknuti iz mirovinskog sustava. Drugo, u cjelovitoj analizi treba utvrditi postoje li još razlozi, društvene i gospodarske okolnosti koje su dovele do uvođenja pojedinih vrsta društvenih privilegija. O privilegijama, količini novca koji odlazi u bespuća mirovinskog sustava i privilegija te mogućim rješenjima piše Dragutin Lesar.
Ljudska prava: Otpušteni vojnici koji su bili u štrajku
Gotovo 700 vojnika južnoafričke vojske je otpušteno nakon prošlotjednog štrajka i prosvjeda tijekom kojeg se oko 3000 pripadnika vojnog osoblja sukobilo s policijom na ulicama Pretorije. Štrajk je održan zbog niskih plaća i loših radnih uvjeta.
Politika: U Makedoniji počela lustracija
U Makedoniji je službeno počeo proces lustracije, a prvi će na udaru biti aktualni državni dužnosnici, koji su dužni tijekom rujna dostaviti Komisiji za verifikaciju činjenica ovjerene izjave da nisu suradnici tajnih službi i da nisu koristili dobijene informacije za napredovanje u karijeri.
Okoliš: Prosvjed protiv Rockwoola
Tristotinjak mještana Pićna, mjesta nedaleko od Rapca, okupilo se jučer navečer na prosvjedu protiv rada tvornice kamene vune Rockwool. Tvornicu su sve do poslije ponoći držali u blokadi.
Ljudska prava: Kako prepoznati neonaciste?
Uspjeh ekstremne desnice na lokalnim izborima i sve veća podrška koju ove političke snage uživaju u određenim krugovima, osim akutnih političkih postavlja i jednostavno pitanje: kako uopće propoznati modernog nacista? Što je danas zapravo moderan nacist?, Kako ga prepoznati? Kako se odijeva? i naposljetku: Koje su floskule tipične za modernog ekstremnog desničara?
Ljudska prava: Svjetska banka potiče razdor radnika i umirovljenika
Sindikat umirovljenika Hrvatske ocjenjuje da je Svjetska banka, s ocjenama o stanju u Hrvatskoj, krenula u manipulativni napad na hrvatske radnike i umirovljenike, pokušavajući izazvati međugeneracijski razdor, a ujedno optužujući njihove sindikate i umirovljeničke udruge za izazivanje krize.
ZaMirZINE Multimedia Blok
Testiranje na životinjama
Pogledajte kratki film o testiranju na životinjama te na koji način funkcioniraju znanstvenici kada se njihove metode dovedu u pitanje. Film na jednostavan i razumljiv način objašanjava koliko je štetno, nepotebno i pogrešno korisiti životinje za istraživanja.
Vaš ZaMirZINE tjednik
Do Europe dva putića
Đurđa Knežević
Europski odbor za socijalnu pravdu je na pritužbu protiv Hrvatske, odnosno Program spolnog obrazovanja, donio odluku kojom su, posve nevjerojantno, sve uključene strane zadovoljne. Program seksualnog odgoja, koji je i dalje jednako loš, sada je ojačan europskom "podrškom". Ili, još je više otvoren i osiguran put Teenstar-u ili GROZD-u, ili Bozaniću & gangu, koji su već naveliko tu, ili nekom petom, da sudjeluje u odgoju mladeži.
Nacizam malih razlika
Andrej Nikolaidis
Nacizam, kao ni četništvo ni ustaštvo, nije legitimna razlika u mišljenju. Na fašističku kuknjavu o tome koliko su «nevinih» (toliko nevinih da su crkve mnoge od njih proglasile za svece) ustaša, četnika i boraca handžar divizija pobili partizani, jedini mogući odgovor glasi: imajući u vidu našu nedavnu istoriju i činjenicu da su ustaše i četnici na koncu pobijedili - očito nedovoljno.
Subverzivna ljubav
Razgovarala: Mona Othman
U teoriji i praksi društvenih promjena nemoguće je izbjeći pitanje naših odnosa i na koji način ih određujemo - što je zapravo norma preko koje ne prelazimo i kako ćemo zvati naše odnose. Jesu li oni ljubavni ili prijateljski, monogamni ili... Ili je riječ o nebrojenom broju mogućnosti, gdje je naša otvorenost ključna u odabiru smjera u kojem će se naši odnosi razvijati. U Razgovoru za ZaMirZINE, Wendy-O Matik govori o svojim iskustvima oko otvorenih odnosa te o knjizi "Redefiniranje naših odnosa", koja je objavljena i u Hrvatskoj.
Suočavanje s prošlošću
Medijsko huškanje i mržnja
Tomislav Klauški
Stara izreka kaže: «Kad rat provali kroz vrata, istina bježi kroz prozor». Što ostaje? Laž, medijsko huškanje i mržnja. A što ostaje nakon što se jednog dana rat povuče? U našem slučaju, još laži i medijskog huškanja. I još mržnje. Lagati za državu i mrziti za naciju, bio je glavni moto vodećih novinara u najvećim medijima. Nacionalne televizije, nisko i visokotiražne novine, državni mediji, privatni mediji, svi su davali svoj obol ratnim strahotama. Novinari početnici na tome su gradili karijere, eminentna pera (o)čuvala pozicije, u novine su prodrli partijski sekretari, tajni agenti, špijuni, provokatori. Vodio se medijski rat i u njemu, baš kao ni u onom pravom, nisu se birala sredstva i nije bilo heroja.
Današnje i starije ZaMirZINE vijesti
Zadnje vijesti pokazati sve
Mreža neovisnih e-medija
05.09. 'The L Word' postaje reality?
05.09. Ockhamova britva i Kapetan Dragan
05.09. Koga za predsjednika?
04.09. System Error
04.09. Kakav Ivo? Kakva Jadranka? Hrvatskom vlada banda kriminalaca
04.09. Da sam odrastao (2)
03.09. Što obavezno trebate znati o klitorisu?
03.09. Tri prijave diskriminacije zbog seksualne orijentacije
03.09. Pogledajte prvi hercegovački gay film
03.09. KDE 4.3.1 na hrvatskom
NVO Market
NVO market Natječaji :: Radna mjesta :: Konferencije :: Obrazovanje :: Volonteri :: pokazati sve
ZaMirZINE-a partnerski portali i partnerske web stranice
Centar za mir, nenasilije i ljudska prava Student.hr Prijatelji životinja Gay.hr Domaci Cro-lesbians.com Alert Ekviva Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske Pollitika.com Sindikata drzavnih i lokalnih sluzbenika i namjestenika RH
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim