Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Završava sezona ljutih papričica, počinje sezona užeglih krumpira
Mirela Holy
Mirela Holy
Bojan Munjin
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja
K.P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti, Jesenski i Turk, Zagreb 2008.
«« Rujan 2009 »»
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

ZaMirZINE kolumne
Politika: Završava sezona ljutih papričica, počinje sezona užeglih krumpira
Mirela Holy
I tako, približavamo se kraju još jedne ljetne sezone koja se u medijskim okvirima uvijek do sada poistovjećivala sa sezonom kiselih krastavaca, iliti sezonom u kojoj sve pršti od toliko ’zanimljivih’ vijesti da tema dana može komotno postati (a često je do sada i postajala) i način kiseljenja krastavaca dobre, stare susjede Bare. No, HDZ i Vlada pobrinuli su se da nam ovo ljeto bude različito od mnogih dosadašnjih ljeta novije hrvatske povijesti. Porezi, afere, rebalansi, kriminal, korupcija, zavjere, lisice, jazavci... Sve je to obilježilo ovo ljeto.
28. kolovoza 2009

Razlika je bila uočljiva već početkom srpnja, kada je neprikosnoveni gospodar, alfa i omega HDZ-a, Ivo Sanader, u isto vrijeme predsjednik stranke i premijer, za hrvatsku javnost iznebuha i bez ikakvog suvislog obrazloženja odlučio dati ostavku, i to istovremeno i na mjesto prvog stranačkog velmože, i na mjesto apsolutnog gospodara Hrvatske. Uslijedio je izbor novog HDZ-ovog stranačkog vodstva u ’demokratskoj’ maniri Mao Tse Tungove KP Kine te nadopuna dnevnog reda tekuće sjednice Sabora, kako bi se u Banske dvore ustoličila nova-stara HDZ/HSS/HSLS dvorska svita.

Uslijedio je nategnuti produljetak već sazvane sjednice Sabora na kojoj je raspravljen brzo-potezno smandrljani prvi ljetni rebalans državnog proračuna (za koji do današnjeg dana nismo shvatili zašto je uopće napisan), potom prvo izvanredno zasjedanje Sabora za usvajanje takvog rebalansa, u kojem se premijerka još zaklinjala da neće ’rezati’ plaće i mirovine. No, dva tjedna nakon toga dogodilo se drugo izvanredno zasjedanje Sabora s drugim ljetnim rebalansom Proračuna, u kojem se ’kriznim haračem’, premijerkinim prethodnim obećanjima usprkos, lupilo po plaćama i mirovinama. No, u premijerkinim škarama i u drugom ljetnom rebalansu nije se našlo rezanje rastrošne i neučinkovite državne administracije, zbog čega su građani i građanke Hrvatske opravdano ’šiznuli’.

U drugoj polovici srpnja zbog stravične nesreće nagibnog vlaka u Rudinama doživjeli smo da jedan HDZ-ov ministar zbog svoje resorne odgovornosti ’tobože’ ponudi ostavku koja, naravno (u to nismo trebali ni sumnjati!), nije prihvaćena. I tako se izvuče bez ikakvih posljedica, iako je njegova odgovornost za ovu stravičnu nesreću znatno dublja i ozbiljnija od one resorne ili tzv. zapovjedne. Jer upravo je Kalmetina odgovornost u tome što je zaustavio započeti projekt modernizacije Hrvatskih željeznica, a koji se podjednako odnosi i na nabavu novog voznog parka, i na obnovu i modernizaciju nove željezničke infrastrukture. Kalmeta i HDZ-ova ekipa ukinuli su davanja od 1 kn iz litre naftnih goriva za modernizaciju HŽ-a, no to nije dovelo do pojeftinjenja benzina. Upravo suprotno.

HDZ-ove Vlade od 2003. godine radile su sustavno gotovo šest godina na upropaštavanju željeznica, i to vjerojatno kako bi se pogodovalo stranim konzorcijima i investitorima. Sada planiraju modernizirati samo željezničku infrastrukturu, ali ne i vozni park HŽ-a, a što bi moglo u konačnici dovesti do toga da će HŽ biti upropaštene kao prijevozna tvrtka, odnosno da će našim moderniziranim tračnicama prometovati znatno brži i suvremeniji prometni i teretni vlakovi stranih multinacionalki kojima zastarjeli vozni park HŽ-a ni cijenom, a ni uslugom neće moći konkurirati. Zbog svega toga so called ostavka resornog ministra obična je nakazna lakrdija koja zaslužuje svaku pokudu, a nikakvu pohvalu. Jer da se ministar Kalmeta istinski osjećao odgovornim za ovu tragediju (a morao bi, jer nije brinuo za stanje u svojem resoru, zbog čega je i direktno i indirektno odgovoran za nedavnu tragediju), dao bi neopozivu ostavku, a ne ju kakti ponudio premijerki i veselo dalje nastavio nesposobno obavljati funkciju ministra. Stoga je taj Kalmetin potez bio obično mazanje očiju i varanje javnosti.

No, stravična tragedija u Rudinama izazvala je curenje mnogih ’prljavih’ HDZ-ovih tajni iz Hrvatskih željeznica, za koje, budimo realni, već godinama znamo da postoje, ali tek smo sada saznali i detalje. Hrvatske željeznice otvorile su Pandorinu kutiju, pa su tako u javnost posredstvom medija počele izlaziti i informacije o kriminalnom poslovanju i stranačkom ’uhljebljivanju’ u HEP-u, a ponešto i u HAC-u i INA-i. Posebno je zvonko odjeknula priča o Radi Buljubašiću, povratniku iz Australije, koji je, zahvaljujući tome što je podržao Ivu Sanadera prilikom njegovog turbulentnog ustoličenja, za nagradu po nevjerojatno povoljnoj cijeni kupio/dobio HEP-ov stan te je formalno zaposlen u HEP-u, iako je posao odrađivao u HDZ-u. Reakcija premijerke Kosor i HDZ-a bila je silovita i, nažalost, očekivana. Nesmotreni i medijski neiskusan Rade Buljubašić izbačen je iz HDZ-a jer je rekao istinu, i time potvrdio sumnje da HDZ u mnogim stvarima više nalikuje kriminalnoj organizaciji no modernoj, demokratskoj političkoj stranci. Taj dojam pojačavaju i afere vezane uz Vukelićev most koji ne vodi nikamo i IGH-ovo mešetarenje zemljištem na Pelješcu.

Veći dio ljeta hrvatska javnost stalno je informirana i o učestalim zahtjevima za ocjenu ustavnosti, i to za dva zakona: Milinovićevog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i Kosor/Šukerovog Zakona o tzv. kriznom porezu. Osim predsjednika Mesića, koji je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti za oba zakona, to su učinile i mnoge (oporbene) političke stranke, nevladine organizacije, sindikati, ali i pojedinci. No, tu nije kraj priče.

Iz vrhova HDZ-a hrvatsku javnost zasipaju proturječnim informacijama o oba Zakona, iz čega je vidljivo da, kao prvo, u HDZ-u nešto ’debelo’ ne štima i više se ne zna tko pije a tko plaća, i kao drugo, da Vlada tetura poput pijanca. Pa tako ministar Milinović dva dana nakon izjave Jadranke Kosor, koja je najavila izmjene Zakona o medicinskoj oplodnji, bahato demantira svoju stranačku i poslovnu šeficu i izjavljuje kako nema govora o izmjeni tog ’fenomenalnog’ zakona. Možemo samo usporediti njegovo sadašnje bahato ponašanje prema šefici s njegovim nedavnim poniznim i servilnim ponašanjem prema prijašnjem stranačkom i vladarskom šefu, i postaje kristalno jasno kako u HDZ-u više ne ključa samo ispod površine. Pri tom se nervozno otresao na Milanku Opačić i njen preplanuli ten, iako je njegov ten čak nekoliko nijansi tamniji od onog Milanke Opačić, a istovremeno nije rekao doslovce nijednu suvislu rečenicu kojom bi pred zgranutom hrvatskom javnosti obrazložio svoje tvrdoglavo ustrajavanje na ovakvom talibanskom zakonu.

Slična je zbrka i sa Zakonom o kriznom porezu, jer je nedavno ’provaljeno’ da Zakon nejednako i nepravedno porezno opterećuje građane/ke Hrvatske, odnosno da kriznim porezom nije obuhvaćen veliki broj nerijetko iznimno bogatih pojedinaca. Pa sada premijerka Kosor ’kusa’ vruću kašu i najavljuje ispravljanje te nepravde, odnosno porezno terećenje i onih koji prihode ostvaruju iz samostalnih djelatnosti.

Upravo su krizni porez i iznimno teško stanje u industriji i poljoprivredi, a za čiji oporavak/popravak Vlada ne nudi nikakvo rješenje, doveli do nedavne najave masovnih prosvjeda radnika i seljaka. HDZ-ov veliki meštar Vladimir Šeks je brže-bolje za takvo, za HDZ ne baš blistavo stanje, optužio oporbu koja, slijedeći plan ’Lisica’ (ili možda plan ’Jazavac’, nisam baš do kraja shvatila!) instrumentalizira i manipulira medije, sindikate, studente i nevladine organizacije ne bi li srušila ovako sposobnu i poštenu HDZ-ovu vlast. Vladimir Šeks turbo ozbiljno iznosi faze tog plana od kojih je prva, očigledno, u debelom tijeku, jer se svodi na ’bombardiranje javnosti izjavama o tome kako je Vlada nesposobna i korumpirana’ (a nije!), ne bi li se stvorio animozitet prema HDZ-u i Vladi. Druga faza su prosvjedi i štrajkovi, a treća generalni štrajk koji će dovesti do rušenja Vlade. Paralelno uz to oporba protiv HDZ-a okreće i HDZ-ove koalicijske partnere ne bi li HDZ u Saboru ove jeseni izgubio većinu i tako Vlada izgubila povjerenje.

Iako ovaj Šeksov plan iz pozicije oporbe zvuči primamljivo, on je stvaran koliko i scenarij nekog SF-a. Jer, kao prvo oporba, a tu prvenstveno mislim na SDP, stranku koje sam članica, nije HDZ da se bavi takvim spletkarskim scenarijima. Ako se neka stranka u novijoj hrvatskoj povijesti dokazala kao stranka koja uspješno manipulira medijima, sindikatima i udrugama, to je upravo HDZ, a donekle, iako znatno neuspješnije, i njihovi koalicijski partneri. U tom bih smislu spomenula da sam nedavno od visokopozicionirane osobe u Hrvatskoj seljačkoj stranci saznala da je upravo ta stranka instalirala Željka Mavrovića na čelo Hrvatskog seljačkog saveza.

Kao drugo, informacije koje u posljednjih mjesec i pol tako izdašno natapaju afera uvijek željni hrvatski medijski prostor teško da mogu biti plasirane iz oporbe. Onima koji barem donekle razmišljaju korak dalje od onoga što nam se plasira putem medija moraju zaključiti da smo za sve nedavne afere saznali upravo zahvaljujući HDZ-u, i donekle HSS-u, te da se tu ne radi o obračunu opozicije s vlašću, već o obračunu unutarstranačkih klanova koji se bore za prevlast u stranci i Vladi.

Naime, HDZ je toliko kreativan u stvarnim načinima zlouporabe vlasti, koliko SDP neće biti maštovit ni u zamišljanju afera. Osim toga, HDZ je sve donedavno (do odlaska Ive Sanadera) bio iznimno uspješan u kontroliranju medija i vlasnika medija (a o čemu je bilo govora i na ovoljetnoj tematskoj sjednici Vijeća za suzbijanje korupcije), a sadašnja za HDZ ne baš blistava medijska situacija ne govori o simpatiji medija prema SDP-u i oporbi, već o nekontroliranom curenju informacija iz HDZ-a te HDZ-ovom gubitku kontrole nad pojedinim medijima. Taj je gubitak uzrokovan isključivo unutarstranačkim previranjima i sukobima te urušavanjem dosadašnjeg čvrstog, predsjedničkog, autokratskog modela.

Iako je za oporbu iznimno laskav tobožnji Šeksov plan jer on, u stvari, govori da je oporba pridobila golemu većinu građana/nki Hrvatske duboko nezadovoljnih HDZ-ovim načinom vođenja države (pitam se tko je još za HDZ ako su uz oporbu stali i mediji, udruge, sindikati i seljaci, i ne bi li Šeks trebao više razmisliti prije no što daje ovakve izjave), što bi samo značilo da Vlada MORA raspisati prijevremene izbore jer je izgubila povjerenje većine građana/ki Hrvatske, do toga neće doći ni ove jeseni ili zime. Jer ljeto koje polako ostaje iza nas govori da HDZ i njihove koalicijske partnere, svim međusobnim sukobima, pa čak i otvorenim animozitetima unatoč, još uvijek čvrsto veže ljepilo mnogostruko premreženih interesa koji mogu biti realizirani samo u slučaju ostanka na vlasti i sisanja poreznih obveznika iz pozicija čvrsto uglavljenih sinekura.

I upravo zbog toga, i bez obzira na ogromno nezadovoljstvo javnosti, mnogobrojne medijske afere, ’štipkanje’ nezadovoljnih koalicijskih partnera, prosvjede i štrajkove, ova će se vladajuća garnitura održati. Barem dok u Proračunu bude još nešto poreznih i drugih škuda. I zato umjesto sezone ljutih ljetnih papričica ne trebamo očekivati sezonu fino skuhanih i ohlađenih, već sezonu užeglih krumpira.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

 • Završava sezona ljutih papričica, počinje sezona užeglih krumpira
  28. kolovoza 2009 12:59
  Šeks kao Kim Jong Il. Svuda zavjera oko nas. Ali Partija je nepogrešiva i svi neprijatelji bit će otkriveni. I uklonjeni o vlastitom trošku. Plan Lisica, Jazavac i mali medo neće uspjeti!
  • 28. kolovoza 2009 16:33
   dok su građani ove države bedasti kak jesu, svi budu ih strizali kak im se prohtje....
  • 31. kolovoza 2009 11:33
   počinje MMF sezona i rezanje javne potrošnje...
  • HocuZnati, 2. rujna 2009 11:52
   Ljudi tak vam i treba!!! I Newton-u nešto sinulo tek kad mu je jabuka pala na glavu! Mislim... najsmješniji mi je bila izjava jednog prosvjednog seljaka koji je javno izjavio da su seljaci gladni :))))... Luda EU kuća!

  Odgovor

ZaMirZINE kolumne
Rebalans naš svakdanji: politika bespomoćnosti
Mirela Holy
HDZ je svojom politikom kupovine klijenata-birača survao državu u sadašnji financijski i gospodarski ponor, a danas Vlada zbog te ’kupovine klijenata’ očekuje da netko drugi podmetne leđa. Nikako ne treba vjerovati da će ovo biti i zadnji ovogodišnji rebalans jer su državne financije, sada već i posve očigledno, brod koji neumoljivo tone. Vladajući ga zovu rebalansom istine time želeći sugerirati kako moramo pogledati istini u oči i pomiriti se s plaćanjem nagomilanih dugova države. Ukoliko se tu uračuna opće prihvaćeno neplaćanje računa ili iznimno velike odgode plaćanja računa od strane države, državnih tvrtki, ali i velikih trgovačkih lanaca, tada imamo jako, jako puno razloga za strah.
»» Imamo li pravo na različitost?
»» Izbori bez ravnoteže - i dalje bez žena
»» Zaštita okoliša u uvjetima recesije
»» Nova-stara privatizacijska pljačka
»» Žene – žrtve klimatskih promjena
»» Turizam na domaći način: zaradi 100, devastiraj 200
»» I nakon novog Zakona o otpadu - smeće?
»» Zašto smo odustali od željeznice
»» ZAŠTITA EKOLOŠKO - RIBOLOVNE PAMETI
»» MALA ŠKOLA BOGAĆENJA ILI KAKO MANIPULIRATI PROSTORNIM PLANOVIMA
»» SPALIONICE OTPADA ZA I PROTIV - NOVO GOSPODARSKO ILI POLITIČKO PITANJE?
»» EKOLOŠKA ZANOVIJETANJA ILI ZAŠTO MRZIMO INDUSTRIJU
»» KARLOVAČKA PIVOVARA, ILI ŽIV0T U EUROPI DRUGOG REDA
»» U OČEKIVANJU EKOLOŠKE REVOLUCIJE
»» KAKO SE STVARNOST ’PRODAJE’ U MEDIJIMA
»» POLITIČKO KOMUNICIRANJE U HRVATSKOJ
»» IMA LI ZELENA OPCIJA PERSPEKTIVU U HRVATSKOJ?
»» JEDNAKIJI OD DRUGIH
»» I ŠUME UBIJAJU, ZAR NE?
»» EKOPOLJOPRIVREDA: SVI O NJOJ GOVORE, MALO IH ZNA ŠTO JE TO
  Arhiva Mirela Holy »»
Mirela Holy
Bojan Munjin
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Politika: Politika
»» U Makedoniji počela lustracija
»» Crkva dala "blagoslov" sindikalnim prosvjedima
»» "Kapetan Dragan" ipak neće biti izručen Hrvatskoj
»» Propada li primarna zdravstvena zaštita?
»» Bez Gotovine ne bi bilo mira
»» "Društveno-politički sat" kao početak školske godine?
»» Medvedev: Ukrajina i baltičke zemlje veličaju naciste
»» Završava sezona ljutih papričica, počinje sezona užeglih krumpira
»» Dekriminalizacijom marihuane do učinkovite borbe protiv droge
»» Vlada kao Superhik: uzmi siromašnima i daj bogatima!
Politika: Arhiva Politika »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim