Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Zaštita okoliša u uvjetima recesije
Mirela Holy
Mirela Holy
Bojan Munjin
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
ZamirZINE blogs
biseri u oglasima za posao
svi blogovi »»
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Koalicija za REKOM - odgovor na prigovore Istraživačko-dokumentacionog centra
Fond za humanitarno pravo odgovario je na prigovore Istraživačko-dokumentacionog centra koji je nakon iznošenja tih prigovora odlučio da neće pristupiti Koaliciji za REKOM. Odgovor koji potpisuje Nataša Kandić objavljujemo u cijelosti.
Ljudska prava: Grčka: Sukobi, štrajkovi i okupacije
Grčka i dalje ostaje nemirna, a na krizu i sve bezobzirnije ponašanje poslodavaca i države odgovara cijelo društvo pa su tako štrajkovi stalna pojava, blokade prometa i okupacije se ponavljaju, a u ponedjeljak je (navodno namjerno) pregaženi imigrant bio razlog novog sukoba. Između ostalog, bačena je i ručna bomba na prostor koji koriste useljenici u Ateni.
Ljudska prava: Djeca i televizija
Zabrinjavjuća je činjenica da prosječno dijete tjedno provede 1680 minuta ispred televizije, dok s roditeljima provodi tek 38,5 minuta u suvislom razgovoru. Osim toga, televizija ima snažan utjecaj na razvoj djeteta, no taj utjecaj je moguće umanjiti i preoblikovati.
Ljudska prava: Huligani na stadion samo s mamom ili tatom
I dok se u Hrvatskoj lome koplja oko toga koliko represije je potrebno za rješiti problem huligana, Švedska pokazuje primjer gdje su rad sa izgrednicima, edukacija i dolazak na stadion u pratnji roditelja pokazali dobre rezultate.
Ljudska prava: Subverzije u ožujku
Program Subverzija u ožujku počinje problemom plastike koja je prisutna u gotovo svemu, a nastavlja se pitanjem ratova za vodu i nastojanjem da se voda privatizira. Bilo je neizbježno da na Subverzijama kao tema bude zastupljena i aktualna ekonomska kriza, a mjesec završava pitanjem rodnih odnosa.
Ljudska prava: Dojenje treba zaštititi od marketinga
Tisuće djece u Kini nedavno se ozbiljno razboljelo, a nekoliko ih je umrlo zbog melamina u zamjenskom mlijeku koje su dobivali. Nisu dobivali majčino mlijeko jer njihove majke nisu imale dovoljnu podršku pri dojenju ili ih je marketing proizvođača nadomjestaka uvjerio da je zamjensko mlijeko superiorno majčinom. To je tek jedan od razloga zašto je dojenje potrebno zaštititi.
Ljudska prava: State Department o ljudskim pravima u Hrvatskoj
Američki State Department u godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava ističe da Hrvatska ima probleme s nasiljem i diskriminacijom prema manjinama, s nasiljem prema ženama, te probleme u pravosuđu, pritiske na medije i korupciju.
Ljudska prava: "Zakrvavljen" NATO tramvaj
Grupa nepoznatih osoba je u srijedu oko 13 sati polila simbole NATO pakta na tramvaju crvenom bojom, što treba protumačiti kao znak prosvjeda protiv te organizacije. Akcija se odigrala u Vukovarskoj ulici.
Ljudska prava: Štrajkovi, sukobi i urbana gerila u Grčkoj
Već tjednima u Grčkoj se događaju prosvjedne šetnje i štrajkovi, a nastavljaju se i okupacije. Sudjeluju liječnici, radnici u javnom prijevozu, vozači kamiona... Nastavljene su i akcije solidarnosti s napadnutom sindikalistkijnom K. Kounevom. Istovremeno, posljednji oružani napadi zaoštravaju situaciju, a odgovornost za njih preuzimaju autoritarne skupine, no sumnja pada i na pomoć od strane državnih službi.
Ljudska prava: Za stanku za dojenje nužne – tri potvrde
Zaposlena majka koja radi puno radno vrijeme i namjerava koristiti pravo na dvosatnu stanku za dojenje djeteta mora najmanje 30 dana prije nego što počne koristiti to pravo obavijestiti poslodavca o svojoj namjeri i podnijeti zahtjev područnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji će donijeti rješenje o pravu na stanku.
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 |...
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Potisnuti sukobi koji ne nestaju
Razgovarala: Milena Ostojić
Arlene Audergon, autorica knjige ’The war hotel’ nedavno objavljene i kod nas kao ’Svratište rata’ psihoterapeutkinja je i facilitatorica rješavanja sukoba, a u razgovoru za ZaMirZINE govori o svojim iskustvima u radu na rješavanju sukoba, te problemima na koje nailazi. Kolektivne traume i sukobi prenose se i na nove generacije, čak i kada one nemaju to neposredno iskustvo, a to postavlja temelje novog sukoba jer stari i ponekad već zaboravljeni sukob nikad nije razrješen, objašnjava naša sugovornica. Ratovi na Balkanu i nove generacije rođene nakon njih pokazuju da se sukob nastavlja i kada ga se novi akteri ne mogu osobno sjećati.
Ubojstva i neuvjerljive istrage
Đurđa Knežević
Moskovski okružni vojni sud oslobodio je krivnje trojicu muškaraca optuženih za pomaganje u ubojstvu Ane Politkovske, novinarke koja se bavila istraživačkim novinarstvom i kritički pisala o politici Kremlja, osobito u vezi s ratom u Čečeniji. Prateći ovu rusku priču, vrlo je teško oteti se dojmu sličnosti s nekim našim nedavnim slučajevima. Tako u slučaju ubojstva Ivane Hodak, isprva se digne cijela država na noge, padne pokoji ministar, da bi na kraju ispalo da je ubojica klošar. Ili dubrovačka storija vezana uz smrt australske građanke Britt Lapthorne, gdje Karamarko & pajtosi žele reći da su oni, naši policajci, izvan svake sumnje.
Ljudska prava: Kategorija Ljudska prava
»» Doktor Münchausen
»» Potisnuti sukobi koji ne nestaju
»» Ubojstva i neuvjerljive istrage
»» Pustite Annu Frank na miru!
»» Antinacionalistički nacionalizam
»» Pilot, bankomat i švicarski sir
»» Medijski rat za Bliski istok
»» Sveta vodica daje ti krila
»» Koalicija za REKOM - ključni iskorak prema pobjedi nad vlastitom prošlošću?
»» Nezadovoljstvo bez rješenja
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim