Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Ipak - samo žena
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
ZamirZINE blogs
There are no messages published at the moment.
Book @ ZaMirZINE
Fašizam oko nas
«« Studeni 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ženska scena: Sudovi žrtvama ne vjeruju
B.a.B.e. upozoravaju na neprihvatljivo blago procesuiranje obiteljskih silovatelja. Suci su nepovjerljivi prema iskazima žrtava, a u slučajevima u kojima muža proglase krivim, određuju im manje kazne nego »izvanbračnim« silovateljima.
Ženska scena: Grad vidljivih žena
Povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama Ženska akcija Rijeka organizira izložbu na temu Grad vidljivih žena čime oživljavaju svoje aktivnosti i ukazuju na potrebu snažnijeg promoviranja ženske umjetnosti.
Ženska scena: Silovana - akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
B.a.B.e. će ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama posvetiti aktualizaciji pitanja seksualnih zločina jer upravo seksualno uznemiravanje, silovanja i drugi seksualni zločini najjasnije pokazuju kako je teško utjecati na odbacivanje predrasuda koje su se stoljećima prenosile i učvršćivale u svijesti pojedinaca i zajednice.
Ženska scena: Protiv obiteljskog nasilja elektroničkim čipom za praćenje
Španjolska kani uvesti paneuropske mjere za suzbijanje nasilja u obitelji kad 1. siječnja preuzme predsjedanje EU-om, objavila je španjolska vlada. U nizu mjera koje su uveli kako bi smanjili učestalost obiteljskog nasilja u Španjolskoj, posebno se ističe to da svi nasilnici kojima je sud zabranio približavanje njihovim bivšim partnericama moraju nositi elektronički čip za praćenje.
Ženska scena: Otvaranje prostora "Zagorka"
Centar za ženske studije ovaj petak organizira svečano otvaranje prostora Zagorka te predstavljanje programa aktivnosti i prigodan domjenak.
Ženska scena: Priručnik za postizanje ravnopravnosti spolova
Ured za ravnopravnost spolova objavio je Preporuku Rec (2007) 17 Odbora ministara državama članicama o standardima i mehanizmima ravnopravnosti spolova koja predstavlja sveobuhvatan instrument za samoprocjenu postignuća u ostvarenju ravnopravnosti spolova i služi kao važan dokument za planiranje mjera koje su nužne u postizanju stvarne ravnopravnosti u državama članicama Vijeća Europe.
Ženska scena: Ženski vikend u Dokukinu
U Dokukinu Croatia održava se Ženski vikend tijekom kojeg će biti predstavljena četiri naslova koja se bave različitim „ženskim“ temama od ratnih iskustava mladih žena u Izraelu do priče o naizgled idealnoj karijeri za žene u Bosni, te odnosom sa precima i očuvanju njihovih vrijednosti, a tu je i vrlo aktualna tema umjetne oplodnje.
Ženska scena: Primjeri dobre prakse u promicanju ravnopravnosti spolova
Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH i Udruga malih i srednjih poduzetnika zajednički predstavljaju publikaciju Primjeri dobre prakse u promicanju ravnopravnosti spolova, a predstavljanje se događa u okviru 1. europskog festivala kreativnosti poduzetnika i 6. europskog dana poduzetnika u Republici Hrvatskoj. Kao primjeri dobre prakse u Hrvatskoj izdvojeni su projekti Realizacija politike jednakih mogućnosti i Financijska potpora ženama u gospodarstvu: žensko poduzetništvo.
Ženska scena: Uvrijedila nasilnika jer je rekla da je zlostavljač!?
Zagrebački Županijski sud pravomoćno je presudio da je Neva Tolle, koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb, kriva jer je u jednoj radijskoj emisiji 2003. nazvala zlostavljačem supruga jedne od žena smještenih u skloništu za žene žrtve nasilja i na taj ga način uvrijedila. U Autonomnoj ženskoj kući ovakav presedan smatraju opasnim.
Ženska scena: Žene obrazovanije, ali i dalje potplaćene i nezaposlene
Iako su prosječno obrazovanije od svojih muških vršnjaka, žene i dalje prednjače među nezaposlenim i neaktivnim stanovništvom, objavio je Državni zavod za statistiku u publikaciji "Žene i muškarci u Hrvatskoj" s ciljem prikazivanja položaja žena i muškaraca u hrvatskom društvu.
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 |...
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Cvrčak i Mravak
Đurđa Knežević
Da su rodni studiji u Hrvatskoj praktički nepostojeći kao sistem podučavanja, da se uporno izbjegava utvrditi rodne studije kao dio kurikuluma na svim univerzitetima, da ovise o nekoliko entuzijastkinja i pokojem entuzijastu, koje se u okviru katedri na kojima rade bave i studijima roda, to ne treba dokazivati. Raspravljati se može je li takav sistem dobar i ima li nekih boljih rješenja, no u ta sigurno ne spada njihovo ukidanje. Ili stavljanje na pauzu.
Zašto je zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji feminističko pitanje
Jasna Belamarić
U posljednjih mjesec dana svi su mediji prepuni komentara novog zakona koji nam se prošlog petka poput giljotine spustio na vrat. U osudi restriktivnog, nestručnog i nepravednog zakona ujedinili su se partijski i nepartijski mediji, velik dio opozicije, stručnjaci i stručnjakinje koji se bave ovim područjem, te brojni građani i građanke predvođeni udrugama RODA i Beta. Međutim, jedan je, inače glasan dio civilne scene izostao. Organizacije koje zastupaju ženska prava ovog puta nisu se oglasile. Ili barem ne dovoljno glasno.
Mama je mami hijena
Maja Hrgović
Naš balkanski patrijarhat, naslonjen na karijatide zakonodavstva, naklonjen je ženama koje djelom pokazuju da im je majčinstvo krajnji domet samoostvarenja, majkama koje ostaju kod kuće s djecom, a muževima puštaju da potvrđuju muškost skrbeći o obitelji. Čovjek je čovjeku vuk, mama je mami hijena: protiv mama koje rade kočopere se mame koje ostaju doma i karijeru podređuju odgajanju djeteta. Ispada da zaposlene žene uvijek izvlače deblji kraj - one s djecom su napadane jer majčinstvo "kontaminiraju" karijerom, dok su one bez djece često šikanirane i diskreditirane na radnom mjestu, zato jer nisu majke.
Ženska scena: Kategorija Ženska scena
»» Cvrčak i Mravak
»» Zašto je zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji feminističko pitanje
»» Mama je mami hijena
»» Kako je feminizam izgubio na izborima koje su svi dobili
»» Frajer i pička
»» Filmska subverzija i anarhistička revolucija
»» Latentna prostitucija
»» Zapadna proizvodnja
»» Što je ostalo od Dana žena
»» Žene-političarke i dalje diskriminirane
Ženska scena: Arhiva Ženska scena »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim