Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Ipak - samo žena
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
ZamirZINE blogs
o mom blogu koji nije samo moj
svi blogovi »»
Book @ ZaMirZINE
Fašizam oko nas
«« Studeni 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Civilno društvo: Ivan Zvonimir Čičak opet predsjednik HHO-a
Ivan Zvonimir Čičak novi je predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO). Na čelo te nevladine udruge izabran je na godišnjem plenarnom skupu svih članova Hrvatskoga helsinškog odbora, a na prijedlog predsjednika Ive Banca i Izvršnog odbora HHO-a.
Civilno društvo: Mladi i izgradnja mira
U knjižnici Bogdana Ogrizovića održana je promocija knjige: „Mladi i izgradnja mira - Analiza aktivnosti izgradnje mira u udrugama mladih i za mlade“ autorica Anje Gvozdanović i Dunje Potočnik. Tijekom predstavljanja problematizirane su očite poteškoće, ali i važnost izgradnje stabilnog i nenasilnog društva u kojem udruge mladih imaju svoje mjesto i ulogu.
Civilno društvo: Nagrade za volonterstvo i razvoj zajednice
Šesta dodjela nagrada Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva održat će se ovaj utorak, kada će biti uručene godišnje nagrade "Škola prijatelj zajednice" i "Zajedno za bolje". Bit će to priznanje onima koji razvijaju ideju volonterstva u osnovnim i srednjim školama te lokalnoj upravi koja nastoji što više uključiti građane i organizacije civilnoga društva u život i razvoj njihovih zajednica.
Civilno društvo: Info tjedan Mreže mladih Hrvatske
Info tjedan Mreže mladih Hrvatske održava se u Zagrebu od 16. do 20. studenog, tijekom četiri dana bavit će se ulogom mladih u prevenciji ovisnosti, ulaskom u EU, izgradnjom mira, te uopće položajem mladih u Hrvatskoj i aktivnsotima koje će taj položaj učiniti boljim.
Civilno društvo: Blokiranje grada
Gradovi rastu, a Zagreb u tome nije izdvojen slučaj, no taj rast događa se bez nužnog promišljanja pa u sklopu projekta Bloking u Društvenom centru Mosor možete saznati koje su neke od uspješnih praksi u svijetu te sudjelovati u diskusiji koja se tiče svih koji žive u gradu.
Civilno društvo: Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić"
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek ustanovio je nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u čast jednog od svojih utemeljitelja, mirovnog aktivista i humaniste Krunoslava Sukića čije je obrazovanje, znanje i djelovanje bilo motivirano prepoznavanjem i uvažavanjem dostojanstva, integriteta i prava svakog čovjeka, pa i šire – svakog živog bića i svega stvorenoga.
Civilno društvo: Svjetski dan romskog jezika
Udruga za promicanje obrazovanja Roma "Kali Sara" organizira trodnevni međunarodni simpozij povodom Svjetskog dana romskog jezika. Osim simpozija, povodom ovog dana biti će održan i svečani koncert tijekom kojeg vas očekuje bogat glazbeni program.
Civilno društvo: Transparenti podrške novinarkama i novinarima HTVa
Noću između 28. i 29. 10 na zagrebačkim podvožnjacima pojavili su se transparenti podrške novinarkama i novinarima HTV-a kojima prijete uvrede i otkazi
Civilno društvo: Radio 101 dobio novu Upravu
U izjavi danoj nakon vlasničke skupštine, novi član Uprave Drago Perić je kazao kako će Radio ponovno postati najcjenjeniji medij u Zagrebu i šire. Igor Tomljanović je pak obećao da će Stojedinica postati hrabrija, bezobraznija, brža i bolja, te "bolje mjesto za zabavu nego što je to bila u zadnje vrijeme"
Civilno društvo: SSSH: radničke demonstracije 14. 11.
Zajedno s drugim sindikalnim središnjicama, Savez samostalnih sindikata Hrvatske najavljuje javne demonstracije
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 |...
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Kako su nasilnici postali subkultura
Ante Jerić
Nogomet više nije zanimljiv. Zanimljive su jedino navijačke skupine koje su emancipirale od sporta u tolikoj mjeri da ih prilikom subotnjeg derbija nije bilo niti na stadionu! Podloga za uzgoj navijačke kulture je, kažu sociolozi, činjenica da neki dijelovi društva ne mogu sudjelovati u rješavanju problema koji se tiče njih samih. A taj problem je začarani krug u kojem su recesija i nezaposlenost međusobno konstitutivne. Sociolozi su utjecali na to da nasilne kretenčiće počnemo promatrati kao subkulturu, a ne kao nasilne kretenčiće.
Zemlja neznalica s potvrdom o znanju
Dalibor Perković
Nešto oko čega se danas gotovo svi slažu je da je hrvatski obrazovni sustav u teškim problemima na više-manje svim razinama: od personalne, kadrovske, pa sve do stručne, političke i financijske. Nastavnici su isfrustrirani, administracija je nesposobna, škole su neopremljene, učenici nezainteresirani, roditelji neinformirani. Najtragičnija posljedica takvog stanja, koja će ostaviti najdublje tragove, je potpuno poremećeni sustav vrijednosti da se u školu ne ide zbog znanja, nego zbog tog famoznog Papira, potvrde da si završio i da znaš, pa makar nemao pojma ni o čemu.
Participativna ekonomija
Razgovarao: Andrej Grubačić
Participativa ekonomija (skraćeno: Parekon) je nova ekonomska vizija svijeta i ekonomije nakon kapitalizma, a njen tvorac Michael Albert u nizu kratkih pitanja otkriva osnove ideje i koncepte ove vizije te mogućnosti njene praktične primjene. U vrijeme krize, koncept koji je baziran na principima solidarnosti, različitosti, pravde i samoupravljanja je važan jer te vrijednosti podrazumijevaju da ljudi brinu jedni o drugima. Također je važan jer u Parekonu pojedinci imaju mogućnost utjecanja na donošenje odluka o stvarima koje se neposredno na njih odnose.
Civilno društvo: Kategorija Civilno društvo
»» Kako su nasilnici postali subkultura
»» Zemlja neznalica s potvrdom o znanju
»» Participativna ekonomija
»» Do Europe dva putića
»» Sjaj i bijeda medija (II dio)
»» Sjaj i bijeda medija (I dio)
»» Legitimnost građanske neposlušnosti
»» Kvalitetno novinarstvo je skupo, ali ima svoju publiku
»» Strah od epigonstva ili...
»» Participativna ekonomija
Civilno društvo: Arhiva Civilno društvo »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim