Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Ipak - samo žena
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Fašizam oko nas
«« Studeni 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

ZaMirZINE kolumne
Ipak - samo žena
Žene na istaknutim pozicijama u javnosti, političarke, novinarke, one malobrojne menadžerke,uglavnom nisu točno shvatile što seksizam u biti jest, o čemu govori jednostavna činjenica da ga one same prečesto upražnjavaju u samoidentifikaciji. I dok istovremeno čak ponešto i paradiraju s tom identifikacijom (bit će da je kurs iz feminizma bio kratak, a obično poznate učiteljice i same slabog znanja), kada isto tako postupaju i poručuju im muškarci, silno se uvrijede.
Naše i njihove kurvetine
Srpska kurva, to jest, kurvetina, objedinjuje najgore što se u demokratskoj, uljuđenoj, zemljici Hrvatskoj, tik pred vratima (samo-što-nije) Europe, može reći za osobu ženskog spola. S jedne strane povezuje ju se s najmrskijim, vjekovnim neprijateljima, paradigmom neprijatelja, naravno Srbima. S druge strane, tijelo, koje se u našoj smrdljivoj, patrijarhalnoj tradiciji niti ne smatra njezinim, već je simbolički teritorij zemlje, domovine, nacije, vjere, očeva i braće, muževa i sličnih "meglenih i kalnih" kaša u glavama domoljubnih intelektualaca, daje, još će i naglasiti, podaje, neprijatelju.
Radionica zakonskih užasa ministra Milinovića
Radionica zakonskih užasa ministra zdravstva Darka Milinovića nedavno je proizvela i u saborsko teturanje uputila novo čudovište – Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima. Time je obitelj Milinovićevih frankenštajnskih zakona nadopunjena s još jednim, ovaj put istinski grotesknim članom. S obzirom na to da se kod ovog prijedloga zakona i sadržajno radi o manipulaciji genima, kombiniranju onoga što u prirodi nikada ne bi bilo kombinirano, može se slobodno reći da je mala, ali vesela frankenštajnska obitelj zakona dr. Milinovića sada odgovarajuće kompletirana s pravim zakonskim šlagom na vrhu torte.
Kratka suknja i seksualna patnja silovatelja
Povezivanje bujnih mladih dekoltea sedmašica i osmašica sa seksualnom patnjom učitelja, čemu je ovdašnji živalj veoma sklon, na tragu je apologetskom povezivanju kratkoće žrtvine suknje sa seksualnom patnjom silovatelja. Baš kad pomisliš, evo, izašli smo iz pećine, ušli smo u 21. stoljeće, dio smo moderne demokracije - čuješ da demos ustvari i dalje po istoj žici opresivnog patrijarhata mutavo gusla iste stare gange, rere i ojkalice tipa "mala je dala, a ako nije, uzeli smo sami". I u takvoj situaciji se moraš zapitati - gdje je uopće granica do koje su djevojčice sigurne od požude sredovječnih muškaraca, kvalitetnih i marljivih trenera, nadarenih redatelja, vrijednih skladištara - brižnih supruga i očeva?
Sise i mišići
Kada se žena razgoliti do pasa, pokazala je sise. Kad to isto učini muškarac, skine se do pasa, pokazao je mišiće. Muškarci kao da sisa niti nemaju. Zbog čega primjerice Jadranka Kosor (ali i bilo koja žena) ne bi smjela zajašiti bicikl pa, kad joj je vruće, skinuti majicu, ispod koje nije ostalo ništa odjeće? Zbog čega se žena kad, recimo, posluje oko roštilja u vrtu ne smije skinuti do pasa, a muškarac to naravno može, pa i više od toga? Voze auto, šišaju travu, sjede po parkovima, kupuju po dućanima (tijekom sezone i osobito u turističkim naseljima), igraju nogomet, balote, sjede dokono u kafiću... sve goli do pasa.
Završava sezona ljutih papričica, počinje sezona užeglih krumpira
I tako, približavamo se kraju još jedne ljetne sezone koja se u medijskim okvirima uvijek do sada poistovjećivala sa sezonom kiselih krastavaca, iliti sezonom u kojoj sve pršti od toliko ’zanimljivih’ vijesti da tema dana može komotno postati (a često je do sada i postajala) i način kiseljenja krastavaca dobre, stare susjede Bare. No, HDZ i Vlada pobrinuli su se da nam ovo ljeto bude različito od mnogih dosadašnjih ljeta novije hrvatske povijesti. Porezi, afere, rebalansi, kriminal, korupcija, zavjere, lisice, jazavci... Sve je to obilježilo ovo ljeto.
Etida za bajs i raštimani orkestar hrvatskog turizma
Hrvatska u ovogodišnjoj turističkoj sezoni sliči po mnogo čemu na Sherwoodsku šumu, s nekim elementima iz stripova o Alanu Fordu. Ukratko, s turizmom nam je kao u priči. Gologuzi seljaci, turistički djelatnici lijepe naše, koje je šerif (središnja vlast, ona u Nottinghamu, to jest Zagrebu) ogolila do spomenutog dijela tijela, mole boga da u šumu uđu putnici (turisti) pa da im što prije otmu pare, pri tome ih tu i tamo i izlemaju i što prije izbace van. Naša verzija Robina Hooda u liku ministra turizma Bajsa, osim što robi, ili bar nastoji robiti, više liči na lik iz Alana Forda, Superhika, koji, kako već svi znaju, suprotno sherwoodskom junaku, otima od siromašnih i daje bogatima.
Rebalans naš svakdanji: politika bespomoćnosti
HDZ je svojom politikom kupovine klijenata-birača survao državu u sadašnji financijski i gospodarski ponor, a danas Vlada zbog te ’kupovine klijenata’ očekuje da netko drugi podmetne leđa. Nikako ne treba vjerovati da će ovo biti i zadnji ovogodišnji rebalans jer su državne financije, sada već i posve očigledno, brod koji neumoljivo tone. Vladajući ga zovu rebalansom istine time želeći sugerirati kako moramo pogledati istini u oči i pomiriti se s plaćanjem nagomilanih dugova države. Ukoliko se tu uračuna opće prihvaćeno neplaćanje računa ili iznimno velike odgode plaćanja računa od strane države, državnih tvrtki, ali i velikih trgovačkih lanaca, tada imamo jako, jako puno razloga za strah.
Kongregacija za nauk feminističke vjere
Premda je najbolje u fokus što prije staviti (ne)kvalitetu politike koju vodi nova premijerka, a ne njen spol, neke pouke iz prvih reakcija na ženu na čelu Vlade ipak treba izvući. I to s obiju strana - kako iz omalovažavajuće podrške, tako i iz esencijalističke obrane.
Slučaj Hrvatska: obiteljsko nasilje - ženska stvar; žensko tijelo - crkvena stvar
Novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji ne jamči ni djelotvornu zaštitu žrtava niti primjereno kažnjavanje počinilaca - kao da životi žena žrtava obiteljskih nasilnika vrijede manje od života stradalih na cestama. Kakvo bi to uopće bilo društvo u kojemu je zakonom zabranjeno biti nasilan prema ženi nakon stresnog dana na poslu, i to još u vrijeme ekonomske krize? Kakva bi to bila država kad bi svaka žena imala pravo na majčinstvo i kad ne bi bilo potrebno da to njezino pravo autorizira zakoniti suprug
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Biopolitika i oteta tijela
Roberto Esposito
Iznenađuje začuđenost koju je pobudila namjera da se proširi uzimanje otiska prstiju svih Roma, čak i djece, nastanjenih u Italiji. Iznenađuje, jer ona samo dovodi do svojih logičkih posljedica smjer puta biopolitičke redukcije demokracije, koja u svom središtu ima ukidanje granica između javnog i privatnog i prihvaćanje tijela kao prioritetnog elementa identifikacije. Na svoj je način to posljedica progresivnog premještanja političkog djelovanja s razine diobe vlasti na razinu socijalne kontrole i potom generaliziranog nadziranja.
Nametanje antikomunističkog mentaliteta
Saša Blagus
Katolička crkva, a napose crkva u Hrvata, ima velikih problema s Marxom i komunizmom. Jedini i pravi razlog zbog kojeg se ideje socijalizma/komunizma proglašavaju ideologijom zla jest strah od mogućeg istinskog socijalizma/komunizma, koji je humanizam u praksi, i koji bi imao tek doći. A strah od termidorskih tvorevina, koje su se nazivale komunizmom, a stvarno su bile puka negacija istog već odavno ne postoji. Štoviše, takve tvorevine crkvenim strukturama danas i te kako nedostaju. Zato se svjesno generira strah od istinskog komunizma i raspiruje antikomunizam.
Fašizam i nasilje ne nastaju na marginama već u središtu društva
Razgovarao: Mladen Radić
U svakodnevnom životu, u postupcima, stvaraju se i fašizam i antifašizam. Čini mi se da se generiraju u današnjoj obitelji – u odnosu prema djeci, zaokupljenosti prebrojavanjem krvnih zrnaca, u stavovima »normalnih« i »prosječnih« ljudi. Naravno da su tu, osim odgoja djeteta, presudni i mediji, ideologija, društvene strukture, kaže Benjamin Perasović u razgovoru u kojem govori o raširenom nasilju mladih i tome kako gledati na njega, ali i o utjecaju i poticaju na nasilje koji dolazi iz medija i institucija.
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim