Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Ipak - samo žena
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Fašizam oko nas
«« Studeni 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Ljudska prava: Biopolitika i oteta tijela
Iznenađuje začuđenost koju je pobudila namjera da se proširi uzimanje otiska prstiju svih Roma, čak i djece, nastanjenih u Italiji. Iznenađuje, jer ona samo dovodi do svojih logičkih posljedica smjer puta biopolitičke redukcije demokracije, koja u svom središtu ima ukidanje granica između javnog i privatnog i prihvaćanje tijela kao prioritetnog elementa identifikacije. Na svoj je način to posljedica progresivnog premještanja političkog djelovanja s razine diobe vlasti na razinu socijalne kontrole i potom generaliziranog nadziranja.
Politika: Nametanje antikomunističkog mentaliteta
Katolička crkva, a napose crkva u Hrvata, ima velikih problema s Marxom i komunizmom. Jedini i pravi razlog zbog kojeg se ideje socijalizma/komunizma proglašavaju ideologijom zla jest strah od mogućeg istinskog socijalizma/komunizma, koji je humanizam u praksi, i koji bi imao tek doći. A strah od termidorskih tvorevina, koje su se nazivale komunizmom, a stvarno su bile puka negacija istog već odavno ne postoji. Štoviše, takve tvorevine crkvenim strukturama danas i te kako nedostaju. Zato se svjesno generira strah od istinskog komunizma i raspiruje antikomunizam.
Ljudska prava: Fašizam i nasilje ne nastaju na marginama već u središtu društva
U svakodnevnom životu, u postupcima, stvaraju se i fašizam i antifašizam. Čini mi se da se generiraju u današnjoj obitelji – u odnosu prema djeci, zaokupljenosti prebrojavanjem krvnih zrnaca, u stavovima »normalnih« i »prosječnih« ljudi. Naravno da su tu, osim odgoja djeteta, presudni i mediji, ideologija, društvene strukture, kaže Benjamin Perasović u razgovoru u kojem govori o raširenom nasilju mladih i tome kako gledati na njega, ali i o utjecaju i poticaju na nasilje koji dolazi iz medija i institucija.
Ljudska prava: Estetika patologije ili kako se relativizira fašizam
Sama demokracija bez humanističkog određenja i antifašističkih korijena ostaje samo prazni označitelj unutar kojeg je svaki argument, pa i onaj koji negira samo humanističko određenje iste demokracije nažalost jednako vrijedan. Na primjeru Srbije to dokazuje politika čiji simpatizeri i dan danas kriju optužene za genocid, koja je četnike i ostale nacističke kolaboracioniste zakonski izjednačila sa antifašističkim borcima; koja je dovela do situacije u kojoj neofašističke organizacije diktiraju koji se javni događaj smije održati i u kojoj se nezavisni mediji, antifašisti i općenito progresivne snage prozivaju veleizdajnicima.
Civilno društvo: Kako su nasilnici postali subkultura
Nogomet više nije zanimljiv. Zanimljive su jedino navijačke skupine koje su emancipirale od sporta u tolikoj mjeri da ih prilikom subotnjeg derbija nije bilo niti na stadionu! Podloga za uzgoj navijačke kulture je, kažu sociolozi, činjenica da neki dijelovi društva ne mogu sudjelovati u rješavanju problema koji se tiče njih samih. A taj problem je začarani krug u kojem su recesija i nezaposlenost međusobno konstitutivne. Sociolozi su utjecali na to da nasilne kretenčiće počnemo promatrati kao subkulturu, a ne kao nasilne kretenčiće.
Ljudska prava: Propadanje školstva: Nepismen protiv Čovjeka-nastavnika
Bauk destrukcije školstva (opet) hara Hrvatskom. To je postalo jasno kad je nedavno objavljen tekst o katastrofalnim rezultatima probne državne mature u kojima se i statistički precizno pokazalo ono što školski nastavnici trube već desetljećima: da nove generacije učenika znaju i rade sve manje i manje. Državi više nije bitno da mladi ljudi koji izlaze iz škola postanu korisni društvu i nešto rade - jer radnih mjesta je ionako sve manje - nego da na tu državu i sustav budu što manje kivni.
Politika: Obiteljski kuhar
Na Polančecovo patetično ljigavljenje tipa "obećao sam ženi i djeci da ću se vratiti doma i posvetiti se njima", pa onda još kao dobar, miran, kućevan i pažljiv otac obećava da će im kuhati, može se odgovoriti: zašto to nije učinio prije par godina, pa možda neke druge obitelji, neka druga djeca (ne dvoje-troje, već tisuće) radnika poduzeća čijem je uništenju kumovalo njegovo ministrovanje, tada ne bi bile na ulici ili pred vratima burze?
Politika: Igre oko Bosne
Činjenica da su srpski zvaničnici sada odlučili da istaknu svoju podršku teritorijalnom integritetu BiH je dobra, naravno, ali je do toga trebalo da dođe mnogo ranije. Beograd i Zagreb i svi drugi akteri imaju moć da utiču na političke prilike u BiH, a politika “benignog zapostavljanja” ne daje rezultate. Veliki problem je to što je Srbija, u poslednje vreme slala zbunjujuće i kontradiktorne signale – ocenjuje u intervjuu za Peščanik britanski publicista Tim Judah.
Ljudska prava: Šta ti imaš ikome zabadat nos u krevet, posebno ako te nitko tamo nije zvao, ili: Gdje je nestala novinarska solidarnost?
To što je glavni ravnatelj HTV-a izrekao nedopustivu kvalifikaciju jedne od najboljih novinarki naše ’javne’ televizije (ponoviti kako ju je Sutlić nazvao ispod je svake civilizacijske razine) trebala bi biti kap koja je prelila čašu novinarskog strpljenja, no, umjesto da se solidariziraju s kolegicom, vrijedni novinari HTV-a i danas će, profesionalno koliko svatko od njih može i umije, naciji priuštiti set vijesti iz zemlje i svijeta, baš kao da se u njihovoj kući ne događa ništa spektakularno
Ljudska prava: Privatizacija solidarnosti
Unutar koncepta koji ne priznaje "privatno" kao zamjenu za društveno, solidarnost je nužno politička, a samim tim i klasna kategorija. Latino-američka anegdota kaže da svećenik koji siromašnima daje hranu biva proglašen svecem, a svećenik koji gladnima objasni zašto su gladni biva proglašen socijalistom. Solidarnost kao čin pasivne empatije, iako i takva zna biti izopačena ili solidarnost koja služi hollywoodskim celebrityima da po grobljima Trećeg svijeta grade svoje karijere kao humanisti, solidarnost je koja zapravo doprinosi racionalizaciji učinaka kapitala.
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 |...
Ženska scena: Sudovi žrtvama ne vjeruju
Ženska scena: Grad vidljivih žena
Ljudska prava: Diktature su dobre za biznis - Mercedes surađivao s argentinskom diktaturom?
»» Fakultet političkih znanosti izglasao blokadu
»» Otpremnine nesposobnima, Caritas radnicima
»» Plenum odlučio: počinje blokada Filozofskog fakulteta u Zagrebu
»» Studentima isključen internet i dovedeni zaštitari
»» Silovana - akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
»» Klasična televizija je mrtva
»» EU ne prihvaća loš dogovor o klimi
»» Ivan Zvonimir Čičak opet predsjednik HHO-a
»» Održan Marš solidarnosti
»» Sveučilište u Puli od ponedjeljka u blokadi
Arhiva Dnevnik »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim