Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Ipak - samo žena
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Fašizam oko nas
«« Studeni 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Politika: Otpremnine nesposobnima, Caritas radnicima
Recesiju kod nas najviše osjećaju oni koji pošteno žive od svojeg rada, ne uzimaju ono što nije njihovo, ne varaju i ne kradu. Usprkos usvajanju još jednog kriznog proračuna, čelnici HAC-a iza kojih je poduži popis afera to neće osjetiti na svojim leđima. Naprotiv, oni će još šest mjeseci nakon smjenjivanja uživati u menadžerskim plaća, tako im, naime, stoji u ugovoru.
24. studenog 2009

Sve to platit će porezni obveznici, a oni će nakon šest mjeseci moći izabrati hoće li uzeti otpremninu ili drugo radno mjesto u tvrtki. S druge strane, pučke i Caritasove kuhinje sve su napučenije. Njihovi korisnici postali su i zaposleni ljudi koji,nažalost, više ne mogu podnositi teret krizne, kriznih nameta, neisplaćenih plaća, te su prisiljeni tražiti pomoć. Oni nemaju ugovor koji ima garantira pravovremeno isplaćivanje plaća, zapravo, nitko ih ništa ne pita.

Ekonomski analitičar Slavko Kulić za Dnevnik.hr. kaže da je to tek početak. ’Ne radi se tu u problemu HAC-a, to je problem svih javnih poduzeća u kojima su nadzorni odbori i uprava bili instrumenti, odnosno produžena ruka politike i izvršne vlasti’, objašnjava Kulić te dodaje što preostaje obzirom da znanost ne može koristiti stvari koje su predmet istrage Državnog odvjetništva. ’Tako vi novinari, i mi sa strane znanosti, moramo čekati krajnji ishod, jer nemamo uvid u to što su te uprave činile, nemamo činjenica o tome’, dodao je Kulić.

Pojašnjava kako je politika platila ljude u nadzornim odborima i dala im povlastice i otpor na kritike u slučaju da se počne događati ono što se sada događa. ’Nagrade i privilegije koji imaju su naklada za riziko koji su primili s predumišljajem. To je politika dužna prema njima učiniti za zahvalu jer su oni preraspodijelili novac iz proračuna, bilo da se radi o enormnim isplatama za kilometar autoputa, ili za kilovat plina ili za struju’, tvrdi Kulić i upozorava na ono što se događa.

Osvrnuo se i na teško stanje radnika koji više ne mogu preživljavati teret krize te nisu u stanju od svojeg rada dizati i prehranjivati sebe i obitelj. ’Oni koji su opstali u sferi proizvodnje bilo čega, oni su podcijenjeni u svakom pogledu, pogotovu u plaćama, naspram onih koji su pristali biti politički instrumenti’, kaže Kulić i dodaje kako je jasno da radnici u sferi proizvodnje imaju sve veće probleme uz proizvodnjom, i s plasmanom i s tržištem. ’Zbog 1001 nameta na sve ono što se stvara, tom problemu moramo proturječiti ako ne sa strane sindikata i udruge poduzetnika, onda u svakom slučaju sa strane znanosti i mijenjati mišljenje spram takve društvene stvarnosti’, završio je ekonomski analitičar Kulić.

Da se ne radi samo u problemu HAC-a, niti u problemu bilo koje javne institucije, misli Bernard Jakelić, pomoćnik direktora HUP-a. ’Tu se radi o naslijeđenom modelu koji je postao već dio baštine’, kaže Jakelić koji dodaje da on, kao pravnik, mora naglasiti važnost poštivanja ugovora. ’Svi menadžerski ugovori i ugovori o radu počivaju na onome što dvije strane međusobno dogovore. Tu se sada opet pokreće pitanje pravne države koja bi trebala štititi provedbu ugovora’, kaže Jakelić na pitanje kako se može dogoditi da radnike i njihove ugovore u većini slučajeva nitko ne štiti te često rade bez ikakve naknade.

Bernard Jakelić naglašava kako su jedino rješenje u ovoj situaciji reforme. ’One će amortizirati ovakve situacije i pomoći nam izlazak iz začaranog kruga. Moramo imati na umu pitanje koncepta i odgovornosti, kao što se radi u slučaju HAC-a. Ukoliko su neki uvjeti ugovoreni, oni se moraju ispoštivati. Kod nas se puno puta događa situacija laički rečeno; držite lopova!’, kaže Jakelić koji upozorava da ipak ne možemo upirati prstom u ljude i proglašavati ih krivcima prije nego što to sud odluči. ’Mi zapravo uopće ne znamo sve što se krije u tim menadžerskim ugovorima, možda na kraju država njima bude morala platiti štetu, ako krivnja ne bude dokazana’, kaže Jakelić i dodaje da u ovakvim javnim prozivkama treba biti iznimno oprezan. Pomoćnik direktora Hrvatske udruge poslodavaca dodaje kako bi Republici Hrvatskoj puno više značila žurna reforma, a ne presuđivanje ljudima po medijima, bez suđenja. (D)

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»
Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ženska scena: Grad vidljivih žena
Ljudska prava: Diktature su dobre za biznis - Mercedes surađivao s argentinskom diktaturom?
Ljudska prava: Fakultet političkih znanosti izglasao blokadu
Politika: Politika
»» Otpremnine nesposobnima, Caritas radnicima
»» Nametanje antikomunističkog mentaliteta
»» Građani i ustavne promjene
»» Svinjska gripa je posao desetljeća za farmaceutsku industriju
»» Pavelićeva stranka u Hrvatskoj punih 18 godina otvoreno veliča ustaštvo
»» Hrvatski vojnici od 2012. u borbenim skupinama EU
»» Vlada objavila ugovor s MOL-om
»» Plah prema političarima, hrabar protiv novinara
»» Zbog reklama dobio otkaz
»» Crkva ipak podupire arbitražni sporazum?
Politika: Arhiva Politika »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Biopolitika i oteta tijela
Roberto Esposito
Iznenađuje začuđenost koju je pobudila namjera da se proširi uzimanje otiska prstiju svih Roma, čak i djece, nastanjenih u Italiji. Iznenađuje, jer ona samo dovodi do svojih logičkih posljedica smjer puta biopolitičke redukcije demokracije, koja u svom središtu ima ukidanje granica između javnog i privatnog i prihvaćanje tijela kao prioritetnog elementa identifikacije. Na svoj je način to posljedica progresivnog premještanja političkog djelovanja s razine diobe vlasti na razinu socijalne kontrole i potom generaliziranog nadziranja.
Nametanje antikomunističkog mentaliteta
Saša Blagus
Katolička crkva, a napose crkva u Hrvata, ima velikih problema s Marxom i komunizmom. Jedini i pravi razlog zbog kojeg se ideje socijalizma/komunizma proglašavaju ideologijom zla jest strah od mogućeg istinskog socijalizma/komunizma, koji je humanizam u praksi, i koji bi imao tek doći. A strah od termidorskih tvorevina, koje su se nazivale komunizmom, a stvarno su bile puka negacija istog već odavno ne postoji. Štoviše, takve tvorevine crkvenim strukturama danas i te kako nedostaju. Zato se svjesno generira strah od istinskog komunizma i raspiruje antikomunizam.
Fašizam i nasilje ne nastaju na marginama već u središtu društva
Razgovarao: Mladen Radić
U svakodnevnom životu, u postupcima, stvaraju se i fašizam i antifašizam. Čini mi se da se generiraju u današnjoj obitelji – u odnosu prema djeci, zaokupljenosti prebrojavanjem krvnih zrnaca, u stavovima »normalnih« i »prosječnih« ljudi. Naravno da su tu, osim odgoja djeteta, presudni i mediji, ideologija, društvene strukture, kaže Benjamin Perasović u razgovoru u kojem govori o raširenom nasilju mladih i tome kako gledati na njega, ali i o utjecaju i poticaju na nasilje koji dolazi iz medija i institucija.
Suočavanje s prošlošću
U Srbiji žele Dan sjećanja na genocid u Srebrenici
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim