Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Ipak - samo žena
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
ZamirZINE blogs
There are no messages published at the moment.
Book @ ZaMirZINE
Fašizam oko nas
«« Studeni 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
LGBTT teme: "Stražnja strana" potaknula homofobične napise u medijima
Zbog homofobičnih i ignorantnih napisa u medijima, Queer Zagreb je uputio javnu reakciju vezanu uz Iskorakovu brošuru "Stražnja strana", a u reakciji kažu da se na temu homoseksualnosti opet reagira iz homofobičnog želuca, a ne iz racionalne glave.
LGBTT teme: Homofobija u Uredu za ravnopravnost spolova?
Hrvatski sabor na sjednici 13. listopada 2006. godine usvojio je Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova 2006 -2010, izrađenu od strane Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, a zbog nestručnog rada Ureda punih deset mjeseci ista ta politika nije se provodila.
LGBTT teme: Zagrebačke fontane obojane u dugine boje
Crvena – "Džamija", narančasta – Trg hrvatskih velikana odnosno "Burza", žuta – Manduševac, zelena – Zrinjevac, plava – "Tomislavac", ljubičasta - Trg Ante Starčevića ispred "Esplanade" – ljubičasta. U znak proslave i obilježavanja međunarodnog "Coming out" dana šest poznatih zagrebačkih fontana dobilo je u četvrtak svaka svoju boju koje zajedno tvore šest duginih boja sa zastave LGBT (lezbijskog, gej, biseksualnog, transrodnog) pokreta.
LGBTT teme: Homoseksualci žele u brak i vojsku
Tisuće ljudi marširale su u nedjelju Washingtonom prema Capitolu u znak potpore pravima homoseksualaca, a sa željom da parlamentarne zastupnike i predsjednika Baracka Obamu potaknu na odustajanje od zakona koje smatraju diskriminatornima.
LGBTT teme: Gay parovi zaštićeni zakonom protiv nasilja u obitelji
Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, prije drugog čitanja u Saboru, proširen je i na istospolne partnere, a njime se definira i ekonomsko nasilje kojim su često kao lancima najviše vezane zlostavljane žene.
LGBTT teme: Angelina Jolie i Vladimir Nazor za gej friendly Hrvatsku
Lavina, skupina koja želi promijeniti Hrvatsku u gej friendly zemlju, izradila je novi letak s poznatim gejevima, lezbijkama i biseksualnim osobama, koji su dijelili po Hrvatskim gradovima i Internetu. Na letku se nalaze poznate osobe poput Angeline Jolie, Janis Joplin i Vladimira Nazora.
LGBTT teme: Prosvjedna akcija ispred veleposlanstva Srbije zbog zabrane Povorke ponosa
U ponedjeljak ujutro predstavnici Iskoraka, Kontre i Ženske mreže Hrvatske u znak protesta zbog zabrane Povorke ponosa uručit će veleposlanstvu Srbije u Hrvatskoj službeni dopis kojim se osuđuje takav postupak i simbolično će rasprostrijeti zastavu duginih boja.
LGBTT teme: Pobjeda nasilja i poraz države: Otkazana Povorka ponosa u Beogradu
Organizatori Povorke ponosa dobili su od nadležnih rješenje u kojem stoji da se okupljanje ne može osigurati te da zbog toga nije moguće održati ovu manifestaciju. Čini se da je država objavila poraz pred raznim ekstremističkim nasilnim skupinama koje već mjesecima pozivaju na linč i nasilje.
LGBTT teme: Zemljovid pravnog položaja homoseksualnih i biseksualnih osoba u Europi
Nevladina organizacija za zaštitu prava LGBT osoba ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) objavila je krajem srpnja zemljovid Europe koji prikazuje pravnu situaciju u kojoj se nalaze homoseksualne i biseksualne osobe.
LGBTT teme: Prosvjed protiv ubijanja homoseksualaca
Lezbijska grupa Kontra, Iskorak i Ženska mreža Hrvatske ovaj četvrtak organiziraju prosvjed ispred Ministarstva vanjskih poslova u Zagrebu, čime će se priključiti međunarodnim organizacijama koje zajednički prosvjeduju protiv sustavnog mučenja i ubijanja gej muškaraca u Iraku.
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 |...
Vaš ZaMirZINE Tjednik
XXY - interseksualni kod
Mima Simić
Ni dvadesetak nagrada na festivalima širom svijeta, među kojima i prestižna nagrada kritike u Cannesu (2007.), nisu filmu XXY argentinske redateljice i scenaristice Lucíje Puenzo podarili imunitet na cenzuru. Faktor štetnosti ovog argentinskog celuloidnog kandidata za Oskara procijenjen je toliko visokim da bi lako mogao okrnjiti centar za etičku ravnotežu i odraslih osoba! Zato je sad pravo vrijeme da čitatelji krhkije moralne konstitucije priručnom alatkom odstrane monitor osobnog računala, te ga spale zajedno s kolekcijom ženskog rublja koje potajice vole odjenuti, a vi tvrđi orasi ostanite uz nas i počujte stravičnu pripovijest o stvorenju za kojeg se ne zna je li muško ili žensko; homić ili strejtuša; Kvazimodo ili Frankenštajnova nevjesta!
Četrdeset godina gej aktivizma
Razgovarao: Kristijan Grđan
Peter Tatchell je rođen u Australiji, a već u 15. godini počeo se baviti aktivizmom za zaštitu ljudskih prava. Ponajviše se, između ostalog, bavi aktivizmom za prava seksualnih i rodnih manjina, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu tako i diljem svijeta. U razgovoru za ZaMirZINE govori o svom aktivizmu u najširem kontekstu ljudskih prava, gdje su prava seksulanih i rodnih manjina tek jedan dio. Govori i o pozitivnom iskustvu u radu s islamskom zajednicom u Britaniji, problemu homofobije i na kraju podršci borbi protiv diskriminacije, a komentira i događaje u Sarajevu oko Queer Festivala koji je zbog nasilja otkazan.
Queer ispit za Bosnu i Hercegovinu
APS BiH
Jedna od glavnih vijesti ovih dana je održavanje prvog Queer Sarajevo Festivala, vijest koja je uzburkala medije, dežurne dušebrižnike i kvazimoraliste u cijeloj BiH, što je bilo i za očekivati ako se uzme u obzir općepoznato stanje bosanskohercegovačkog mentaliteta, blago rečeno patrijahalno i tradicionalistički orjentiranog. Queer osobe (u najširem smislu, pod kojim podrazumijevamo kompletnu LGBTQ populaciju) ne samo da su marginalizirane, društveno, kulturno i politički, njihova marginalizacija od strane zatvorenog primitivnog mahalskog duha ide od svakodnevnih vulgarnih provokacija do ugroženosti po život i zdravlje.
LGBTT teme: Kategorija LGBTT teme
»» XXY - interseksualni kod
»» Četrdeset godina gej aktivizma
»» Queer ispit za Bosnu i Hercegovinu
»» Iskazi osobne povijesti za bolje sutra…
»» Peder Dumbledore
»» Homofob ili...?
»» EuroGames 2007, Antwerpen
»» ZG Pride 2007 - pogled iznutra
»» OUTGAMES!
»» MONTREALSKA DEKLARACIJA - ZA JEDNAKOST LGBT PRAVA U SVIJETU
LGBTT teme: Arhiva LGBTT teme »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim