Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Etida za bajs i raštimani orkestar hrvatskog turizma
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
ZamirZINE blogs
There are no messages published at the moment.
Book @ ZaMirZINE
Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja
K.P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti, Jesenski i Turk, Zagreb 2008.
«« Kolovoz 2009 »»
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Okoliš: Pravo na grad i Zelena akcija protiv projekta "Cvjetni prolaz"
Započelo je rušenje dviju zgrada na Cvjetnom trgu u Zagrebu, čime se nastavlja ostvarivanje projekta kojem se, pod nazivom Pravo na grad, suprotstavljao velik broj građanki i građana. Građanska inicijativa Pravo na grad i Zelena akcija održali su konferenciju za novinare na krovu zgrade u Varšavskoj 10 i upozorili na štetnost tog projekta
Okoliš: Kako se uništavaju stari automobili?
Amerikanci su u rekodnom vremenu potrošili vladin novac za uništenje starih automobila. Nude se nova sredstva. U Njemačkoj se pak premija našla na udaru kritike. Usporedili smo kako to rade ostale zemlje u svijetu.
Okoliš: Spašavanje domaćih poljoprivrednih sorti
Komercijalizacija povrćarske proizvodnje, smanjenje tradicionalnih seljačkih vrtova i napuštanje sela glavna su tri razloga koja stručnjaci povezuju sa nestajanjem starih domaćih sorti povrća. U Hrvatskoj je zbog relativno velike klimatske raznolikosti i duge tradicije malog privatnog povrtlarstva, koje se desetljećima uspješno odupiralo industrijalizaciji, razvijen i udomaćen veliki genetski biljni potencijal.
Okoliš: Živi zeleni krovovi
Krovovi svakoga grada izgledaju kao pustinja koju je sam čovjek napravio, ali zaboravljamo kako je i pustinja živo stanište. U gradovima diljem svijeta zelenilo raste upravo iznad naših glava.
Okoliš: Radio GONG: Što je to održivi razvoj?
Ovotjedna emisija Radio GONG-a bavi se održivim razvojem, odnosno planiranim održivim razvojem, koji je nužnost prihvaćena nakon što su ljudi svojim djelovanjem izmjenili okoliš i ugrozili svoje postojanje, ali i postojanje drugih vrsta. Poslušajte emisiju ili pročitajte transkript.
Okoliš: Smog snižava IQ
Znanstvenici su prvi put povezali izlaganje onečišćenom zraku prije samog rođenja s manjim kvocijentom inteligencije u djetinjstvu objelodanivši dokaze da smog može utjecati na razvoj mozga.
Okoliš: DDT u domaćoj i uvoznoj hrani
Hrana je u Hrvatskoj barem jednako sigurna i zdravstveno ispravna kao što je u EU, ako ne i više, procjenjuju stručnjaci koji svakodnevno uzimaju uzorke hrane i analiziraju njezin sastav, kvalitetu i zdravstvenu ispravnost u za to ovlaštenom laboratoriju. Ipak u domaćoj i uvoznoj hranio pronađen je iznimno opasan DDT, zabranjen još prije 40 godina.
Okoliš: Klimatske promjene: ’Nestalno vrijeme se ustalilo’
Gledajući većinu Hrvatske, posljednji su put dva-tri uzastopna dana bez kiše zabilježena još oko 19. lipnja, no na kraju je lipanj završio kao prosječno topao. Piše Zoran Vakula.
Okoliš: Zeleni "new deal": od liste želja do prilike za zaokret
Nakon niza desetljeća, napokon je jasno da su uzroci ekonomske i ekološke (energetske/klimatske) krize u velikoj mjeri identični. Ovaj četvrtak sudjelujte na okruglom stolu "Zeleni ’new deal’: od liste želja do prilike za zaokret" na kojem će govoriti Mirela Holy, Robert Faber, Toni Vidan, Vladimir Potočnik, Vjeran Piršić i Vedran Horvat. Tribinu moderira Srđan Dvornik.
Okoliš: Za Hrvatsku bez GMO-a
Sudionici okrugloga stola "Hrvatska i GMO - deset godina poslije", koji je održan u sklopu 8. Lošinjskih dana bioetike, žele potaknuti građane, nevladine organizacije, akademske krugove, institucije i posebno jedinice područne samouprave da još snažnije nastave pružati sustavan otpor pretvaranju Hrvatske u GMO-protektorat multinacionalnih kompanija i imperijalnih centara moći. Zato su sastavili izjavu koju objavljujemo u cijelosti.
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 |...
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Pravo na (pra)šumu
Ida Prester
U današnjem opustošenom, betoniziranom svijetu na svako preživjelo drvo gleda se kao na sakrament. Gradovi koji su uspjeli sačuvati šume i zelene površine pucaju od ponosa i broje svaki list i peteljku. Nedavno su Hrvatske šume, u suradnji sa zagrebačkom gradskom upravom, posjekle stotinjak stoljetnih hrastova na jednoj od najljepših gradskih oaza – Dubravkinom putu. Gusta sakrivena prašuma mamila je šetače, romantike i ljubavnike svojom prirodnom neobuzdanošću, Jurassic Park u najstrožem centru grada. Danas je tamo oglodano brdo, krezubo i silovano. Ono što su mu napravili zovu „uređenje“.
Bečka škola održivog urbanizma i zagrebački loši đaci
Marina Butorac
Rampa u Varšavskoj ulici u Zagrebu je neargumentirana i neodrživa, što dokazuje i primjer Beča, na koji se zagrebački gradonačelnik stalno poziva kada su u pitanju tzv. "razvojni" projekti i prometna rješenja. Prostorna politika Zagreba je daleko od one Beča, a na institucionalnoj razini, razlike su ogromne pa tako Beč pazi na javni interes. Primjerice, njegova prometa politika je zasnovana na tome da bilo koji način mobilnosti, da li biciklom, automobilom ili javnim prijevozom - počinje i završava šetnjom, što se ne može primjeniti na Zagreb koji uništava i ovo malo pješačkih zona.
Ekološka arhitektura
Ivo Derado
Za klimatsko temperiranje zgrada u industrijskim zemljama troši se gotovo polovicu primarne energije tih zemalja. Zato je gradnja bez ekoloških inovacija arhitektura prošlosti bez budućnosti. Eko-arhitektura može donijeti puno više smanjenja CO2 negoli bilo koja druga investicija i dodatno stvara nova radna mjesta. Naši akademski stručnjaci i političari, vječni jučerašnji, ipak ostaju na organizaciji kongresa i propagiranju staromodnog energetskog trenda, a u svijetu se gradi.
Okoliš: Kategorija Okoliš
»» Pravo na (pra)šumu
»» Bečka škola održivog urbanizma i zagrebački loši đaci
»» Ekološka arhitektura
»» Privatizacija okoliša
»» Sudbonosna energetska dilema
»» Kako grad prilagoditi održivom prijevozu?
»» Lošinjski rezervat u ropotarnici Vladinih nerealiziranih projekata
»» Okolišno novinarstvo nije ekološki aktivizam
»» Crna snježna kraljica
»» Što nam pokazuje havarija turskog broda pored istarske obale
Okoliš: Arhiva Okoliš »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim