Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Etida za bajs i raštimani orkestar hrvatskog turizma
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja
K.P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti, Jesenski i Turk, Zagreb 2008.
«« Kolovoz 2009 »»
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

ZaMirZINE kolumne
Politika: Etida za bajs i raštimani orkestar hrvatskog turizma
Đurđa Knežević
Hrvatska u ovogodišnjoj turističkoj sezoni sliči po mnogo čemu na Sherwoodsku šumu, s nekim elementima iz stripova o Alanu Fordu. Ukratko, s turizmom nam je kao u priči. Gologuzi seljaci, turistički djelatnici lijepe naše, koje je šerif (središnja vlast, ona u Nottinghamu, to jest Zagrebu) ogolila do spomenutog dijela tijela, mole boga da u šumu uđu putnici (turisti) pa da im što prije otmu pare, pri tome ih tu i tamo i izlemaju i što prije izbace van. Naša verzija Robina Hooda u liku ministra turizma Bajsa, osim što robi, ili bar nastoji robiti, više liči na lik iz Alana Forda, Superhika, koji, kako već svi znaju, suprotno sherwoodskom junaku, otima od siromašnih i daje bogatima.
12. kolovoza 2009

Turisti, na sreću, uglavnom ne razumiju domorodački, a i da razumiju, sigurno ne posežu za novinama, još manje prate elektronske medije, pa se i ne mogu na vrijeme preplašiti i zbrisati. A mediji ne staju sa zbunjivanjem čitatelja i sebe samih. Proizvodnja kaosa kao specijalna turistička ponuda uz, recimo, prirodne ili kulturne ljepote Plitvičkih jezera, slapova Krke, obale i otoka, Dubrovnika i uopće starih zidina (toga ne fali, osobito onih razvaljenih i devastiranih).

Pregledom nekoliko dnevnih novina, televizije i news portala, nikakvom matematikom, statistikom, logikom, ili, ako ova racionalna sredstva ne pomažu, magijom i gatanjem neće biti moguće jednoznačno ustanoviti da li je turizam u Hrvatskoj u padu, stagnira li ili je u usponu. Jer svaka od ovih tvrdnji naći će se u nekom od medija, a sve na temelju izvještaja ministarstva za turizam, turističkih zajednica lokalnih, regionalnih, i one vrhovne, državne/šumske zajednice.

Ako se govori da je turistički promet u padu, ministar Bajs će lukavo varirati brojke (da zavara, koga? sebe, šerifa od Nottinghama, narod?) pa nikako neće biti jasno da li je riječ o 3 posto ili 5 posto ili nečem trećem, a dodat će, radi sigurnosti tajnosti podataka, da se konačni rezultati tek očekuju, pa se tako situacija na terenu mijenja brže nego se razmjenjuje lopta na terenima hrvatskog nogometa.

Jednog dana tako, s valjda istom svrhom tajnovitosti sherwoodskih zavjerenika, neki mediji izvještavaju o dugim kolonama prema moru na naplatnim kućicama u Lučkom i, obrnuto, malom, nesmetanom prometu u suprotnom smjeru. Neki drugi mediji istog dana izvještavaju dijametralno suprotno. Duge kolone iz pravca juga, s mora, i manji, nesmetan promet prema moru. Kako ćemo ih hvatati, pitaju se sherwoodski lovci, ako ne znamo koliko ih i odakle stiže?

Svakog, barem drugog, dana osvanu krvoločni naslovi ili se začuju krici s tv ekrana, "turistički promet (mogao bi) napuniti državnu blagajnu". U nastavku samo nedostaje, "sve ovisi o tome koliko ih nahvatamo". Tu već ponovo svoju važnu ulogu zaigra statistika u kojoj se kao nikada do sada, niti jedne prethodne sezone, odjednom kao jaka stavka pojave nedužni ukrajinski turisti. Povećanje dolazaka ukrajinskih turista, kažu naši turistički brojači s čêkā, iznosi 13 posto, to jest svih onih novih 13 Ukrajinaca koji su ušli u lijepu našu kao turisti. Možda su i prije dolazili/e, ali su tada vjerojatnije bile čašćene drugačijom titulom spolno određenog radnog karaktera.

Kroz pustinju i prašumu

Kad turist uđe u hrvatsku turističku šumu, najbolje bi bilo informirati ga da je u stvari u specijalnom programu preživljavanja u prirodi i društvu. I to mu onda i posebno naplatiti. A program uključuje nevjerojatan raspon prepreka i problema od kojih je gro jedinstven, ali ima i dijelova prilagođenih raznim etnicitetima.

Primjerice, svakome može biti ponuđena pokvarena riba (riječki oslići garnirani parazitskim crvima opasnima po ljude), svakome može riba, kad je i zdrava, biti zaračunata po deset puta višoj cijeni od one po kojoj je kupljena od ribara, u svakom našem malom mistu mlađahni turisti-dođoši koji bi se udvarali lokalnim djevojkama popit će batine od lokalnih mladića-vlasnika tih djevojaka. Ako pak ne pokažu interes za zavođenje lokalnih cura, opet prijete batine jer možda su još, ne’do bog, i pederi (pitati o tome Hvarane).

Popit će batine i ako ne navijaju za Hajduk, dobit će stinu u glavu ako rekreativno trče po parkovima. Žene će popiti silovanje, koje, u stvari, za naše turističke djelatnike tog profila i nije silovanje, jer prvo: one su strankinje i po to su i došle, drugo: popile su, a to je siguran znak da im je do seksa; treće: hodaju okolo polugole, što je već nedvosmislen, direktan poziv na seks, i četvrto, najvažnije: mi smo - sve ovakvi smrdljivi, bezubi i minus-inteligentni - neodoljivi.

Ako turisti i turistkinje prođu ove testove, na njih već čekaju da ih u moru iskosaju, žestoko turirajući svoje jezive gliserske motore, naši (ali i njihovi) parvenui s puno para, najčešće bez položenog ispita za vožnju plovila, ali sigurno bez položenog životnog ispita obzirnosti spram drugih. Za Srbe, to jest one koji se voze u autima beogradskih (i drugih srbijanskih) registracija, bez obzira na nacionalnost i političko opredjeljenje šofera i posade, program je obogaćen i prilagođen dobrosusjedskim odnosima i našim nastojanjima da ih svakako dovedemo (Bajsova genijalna reklama kojom je napao Srbe još kod kuće i mamio ih: "Tako lijepa a tako blizu"). Program je jednostavan i osmišljen u tradicionalnom, klasičnom, od prije poznatom stilu; sastoji se od razbijanja njihovih automobila, ili makar bacanja jaja na stakla njihovih auta, nek’ se vidi naše domoljublje i neka plate, makar i ovako simbolično, za sva naša stradanja.

Australke, specijalno, imaju poseban tretman u Dubrovniku, gdje imaju i popust na noćni prijevoz policijskim kombijima do Boninova. Kasnije neka se (s)nalaze, a neke se nikada ni ne (s)nađu. Za Slovence je u šumskim medijima rezerviran samo superiorni podsmjeh, kadgod se siromasi nasuču s jahtom, jedrilicom, gumenjakom i luft-madracem.

A kad već spominjemo promidžbu, osim genijalne podoknice Srbima (etida za bajs i potpuno raštimani orkestar hrvatskog turizma) još uvijek imamo nešto magaraca i drvenih čaplji. I ne želimo da nam se u taj posao itko plete na bilo koji način, kako je to nakanio tamo neki Jiří Menzel. On bi po Dubrovniku snimao dokumentarni film o Dubrovniku, a sve u nakani da zakrije cimer lokalne oštarije i time umanji promet, to jest priliv novca od turizma, koji će puniti državni budžet. I tko je uopće on da snima neki film, prošetali su se tuda slavniji od njega, recimo Michael Douglas i ona njegova, mirno, a da ikoga ne smetaju, i čak djeci kupili sladolede.

Dobro jutro, Hrvatska!

One turiste koji prođu sve ove zamke možda već toliko pokazana sreća dovede i u malo mjestašce u okolici Makarske, gdje naš lokalni patriot, s radnim mjestom i stalnom adresom u dalekoj Kanadi, pušta muziku. To jest, tamo će svako jutro, u pola devet, moći preko razglasa slušati hrvatsku himnu. Kad se, recimo, sretno i neozlijeđeni vrate iz noćnog provoda, tamo negdje pred zoru, eto ti himne, pa ti spavaj, turiste moj!

Kako stvari izgledaju, strategije razvoja hrvatskog turizma bi trebale obuhvatiti još samo jednu mjeru. Svakom turistu na izlasku iz zemlje uzeti visoku kauciju, koju može dobiti natrag sljedeće godine pri ulasku, kad nam ponovno dođe na odmor.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

 • Etida za bajs i raštimani orkestar hrvatskog turizma
  12. kolovoza 2009 13:04
  Turisti koji su nabasali na to mjestašce gdje lokalni patriot u pola devet ujutro preko razglasa pušta hrvatsku himnu imaju sreće ako je to sve. To mjesto treba oglašavati diljem svijeta kao oazu mira na Jadranu. Jer nema toga mjesta na obali gdje turiste ne bude mnogo ranije, obično već u šest ujutro, mahnitom zvonjavom crkvenih zvona.
  • 12. kolovoza 2009 13:37
   Svi turisti koji na ulazu u lijepu našu ne budu imali iskaznicu Katoličke crkve, ne budu znali nabrojati sve hrvatske velikane, nisu u braku i nemaju barem 5-ero djece začete prirodnim putem, neće smjeti ući.
  • 12. kolovoza 2009 14:08
   a moraju i obećati da neće spolno općiti s Hrvaticama jer bi to naškodilo balkanskom genotipu
  • 12. kolovoza 2009 15:57

   PREPORUKA: Mnogim je nautičarima more kanta za smeće

   blog Vjerana Piršića

  Odgovor

 • Etida za bajs i raštimani orkestar hrvatskog turizma
  zli pozadinac, 12. kolovoza 2009 22:20

  Kako bi rekao bivši Sanader, "Idemo dalje": Sada je objavljeno da je petero Talijana dobilo batine na Dugom otoku zbog nekih nesuglasica oko računa:

  http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2009/08/12/0322006.html

  • 13. kolovoza 2009 09:48
   kakva vlada, kakvi zakoni, kakva kultura, kakvo pravosuđe, takav i turizam.... nikakav, dakle.
  • 13. kolovoza 2009 10:59
   Kakav bajs, takva muzika;-)
  • 14. kolovoza 2009 11:37
   a ima li i kakva lijepa vijest s naše obale?
  • 14. kolovoza 2009 14:15
   ima ima. nađen je opet leš u moru.

  Odgovor

ZaMirZINE kolumne
Kongregacija za nauk feminističke vjere
Đurđa Knežević
Premda je najbolje u fokus što prije staviti (ne)kvalitetu politike koju vodi nova premijerka, a ne njen spol, neke pouke iz prvih reakcija na ženu na čelu Vlade ipak treba izvući. I to s obiju strana - kako iz omalovažavajuće podrške, tako i iz esencijalističke obrane.
»» Kad pravna država radi svoj posao: prostitucija i nasilje u institucijama
»» Nasilje uz blagoslov države
»» Žene, Alka, znanost i ratni zločini
»» Feminizam - nepoželjan i zastario?
»» Abortus, seks i strojevi za rađanje
»» Majmunska posla
»» Žena je maternica
»» "Dobre" i "loše" žrtve prošlih režima i današnje politike
»» Seks naš svagdašnji i mužjak domaći – južno slavenski
»» Jel’ te muž sinoć jeb’o?
»» Što nam se događa?
»» Ubojstva Made in Croatia
»» Mesijanstvo i foteljizam
»» Moje lice je kvalitetno i nikad me ne oda...
»» PRPOŠNE BRADAVICE SLATKIH CURICA
»» NOVINAR – HEROJ, A NE ZLOČINAC
»» KATOLIČKA CRKVA d.d.
»» BEDEM PREMA ISTINI
»» KAMENA S RAMENA
  Arhiva Đurđa Knežević »»
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Politika: Politika
»» Mesić: nastavak napada iz Crkve potvrdio bi da netko želi "talibanizaciju Hrvatske"
»» Židov izabran u upravu Fataha
»» Politika se tiče svih nas - mladi ove zemlje zaslužuju bolje danas!
»» Demanti Ministarstva kulture
»» Nekima je u životu dobro: mladež HDZ-a poziva na bojkot jesenskih prosvjeda
»» Psihijatri s Kaptola
»» Mesić protiv vjerskih simbola u državnim institucijama
»» Etida za bajs i raštimani orkestar hrvatskog turizma
»» "Krizni porez" ide na ocjenu ustavnosti
»» Nacistički koncentracijski logori su "simbol pakla na zemlji"
Politika: Arhiva Politika »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim