Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Kratka suknja i seksualna patnja silovatelja
Maja Hrgović
Maja Hrgović
Bojan Munjin
Mirela Holy
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
Book @ ZaMirZINE
Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja
K.P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti, Jesenski i Turk, Zagreb 2008.
«« Listopad 2009 »»
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

ZaMirZINE kolumne
Ženska scena: Kratka suknja i seksualna patnja silovatelja
Maja Hrgović
Povezivanje bujnih mladih dekoltea sedmašica i osmašica sa seksualnom patnjom učitelja, čemu je ovdašnji živalj veoma sklon, na tragu je apologetskom povezivanju kratkoće žrtvine suknje sa seksualnom patnjom silovatelja. Baš kad pomisliš, evo, izašli smo iz pećine, ušli smo u 21. stoljeće, dio smo moderne demokracije - čuješ da demos ustvari i dalje po istoj žici opresivnog patrijarhata mutavo gusla iste stare gange, rere i ojkalice tipa "mala je dala, a ako nije, uzeli smo sami". I u takvoj situaciji se moraš zapitati - gdje je uopće granica do koje su djevojčice sigurne od požude sredovječnih muškaraca, kvalitetnih i marljivih trenera, nadarenih redatelja, vrijednih skladištara - brižnih supruga i očeva?
10. listopada 2009

"Nije njima lako, sa svim tim mladim dekolteima," kaže mi jedan poznanik u usputnom razgovoru o bijednim učiteljskim plaćama. Razgovor o školstvu pokrenula je svojom kuknjavom učiteljica u kvartovskoj osnovnoj školi, majka dječaka koji rovari po pješčaniku dok mi, roditelji, ubijamo vrijeme na klupi. Razgovor je upravo skrenuo na novu, zanimljivu stranputicu. Izraz poznanikovog lica odaje istinsko suosjećanje, a kad nastavi dalje s elaboriranjem svoje tvrdnje, čini mi se da mu u glasu prepoznajem i tračak zavisti.

"Te sedmašice, i osmašice... sve se šminkaju. Nose visoke pete, tanke majičice, izgledaju odraslo. Zamisli u kakvoj su situaciji jadni profesori. Stvarno im nije lako," urotnički se kezi i kima glavom ta individua, inače skladištar u supermarketu i otac dvoje djece. Kćerka mu ima tri godine, trčkara okolo po parku, pokušava uhvatiti korak sa starijim klincima koji su okupirali ljuljačke i tobogan. Učiteljica odsutno kimne glavom, pogledom prateći sina, a ja najednom osjetim fantomski svrab, kao da sam vidjela da je po krevetu na koji se spremam leći netom protrčala tarantula.

Lekcije iz sponzorologije

Očito je da se u posljednja dva-tri desetljeća djetinjstvo skratilo, da sedmašice sve više nalikuju srednjoškolkama, a srednjoškolke balkanskim starletama i da se taj proces događa pod snažnim utjecajem medija. Dok brižni očevi suosjećaju s učiteljima zbog svakodnevnog suočavanja s izazovima tankih majičica (i pomalo im zavide), kćerke su im izložene poučnim televizijskim savjetima Hane Hadžiavdagić, bosanske Paris Hilton (!), o tome kako biti sponzoruša, i porukama Simone Gotovac koja onim svojim imbecilnim "o-tako-sam-slatka-ne-znam-reći-r" glasićem poručuje mladim curama da umjesto učenja dosadnog gradiva obuku nešto izazovno i tako osvoje petice i naklonost profesora, baš poput nje, hi hi. Ili samom pogledu na Dolores Lambašu, koja veli da je najljepše što može poželjeti svojoj kćerki – to da je Dikan uzme za curu.

Bonus za potplaćene profesore

Nekidan je dodekan Sveučilišta Buckingham, Terence Kealey, napisao za ugledni Times Higher Education članak o tome kako potplaćeni sveučilišni profesori imaju barem utješni bonus - zgodne studentice koje po fakultetima paradiraju sa zavodljivo istaknutim oblinama. Kealeya je britanska javnost primorala da se brani i ispričava, prepoznavši u tekstu "zapanjujući izostanak poštovanja prema ženama", kako je sročila Nacionalna udruga studenata.

Povezivanje bujnih mladih dekoltea sedmašica i osmašica sa seksualnom patnjom učitelja, čemu je ovdašnji živalj veoma sklon, na tragu je apologetskom povezivanju kratkoće žrtvine suknje sa seksualnom patnjom silovatelja. Sjetimo se samo slučaja Britt Lapthorne, djevojke koju je osumnjičenik za ubojstvo novinarima diskreditirao kao razvratnicu, k tome, jelte, podobnu da bude ubijena i bačena u more. Takve su paralele iscrtavane i tijekom višedesetljetnog slučaja Romana Polanskog, kojemu su mnogi skloni preći preko činjenice da je seksualno iskoristio trinaestogodišnjakinju, zato jer je i ona nosila minicu i djelovala odraslije, a kad je u rujnu konačno uhićen, uz njega je stala cijela vojska kolega i obožavatelja, pružajući mu gromoglasnu podršku. Jer je to Polanski. Slavni autor. Oskarovac. Kako netko reče, i Hitler je bio umjetnik i pisac. Možda smo i prema njemu bili malo prestrogi?

Idem šorom, nosim banderu

Ni Šime Zirdum nije ostao bez podrške. U obranu tog slavonskog lole, člana izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, optuženog za napastovanje tinejdžerica u ženskim nogometnim klubovima, stao je i predsjednik HNS-a, Vlatko Marković bradom. Kaže da je Zirdum vrhunski sportski radnik, da je kvalitetan i marljiv. Ono, pošten, iskren, odvažan. Pravi pionir hrvatskog nogometa. A to što je uz tog i devijantni perverznjak koji je, prema navodima u medijima, napastovao 16-godišnju reprezentativku, nakon što ju je mjesec dana ganjao po večerama nakon utakmica - to ništa, to je tek sitna omaška. Kao, sve je to za ljude.

"Uvjeren sam da njegova krivnja nije takva kako se govori," oštroumno će Marković, prkoseći očiglednom - snimkama koje je napadnuta djevojka zabilježila, njegovim pohotnim porukama koje je sačuvala, čak i izjavama svjedoka o tome kako ju je bećarski raskalašeno mamio u stupice po dvoranama, svlačionicama i slavonskim pustopoljinama. Šesnaestogodišnjakinja je, kako to već biva, svojim istupom prokrčila put i drugim djevojčicama na koje je, čini se, Zirdum, vrli hrvatski suprug i otac, stavio svoju 50-godišnju kandžu.

Silovatelj sa devet života

"Pipkao ih je i pokušavao svašta. S jednom je curom otišao do kraja. Na reprezentativnim pripremama u Krapinskim toplicama kolega iz kluba ga je spriječio da odvede djevojku svojim automobilom i siluje je. Djevojke su ga i prije prijavljivale, ali sve je zataškano", govore svjedokinje koje su se kasnije stale oglašavati. Sve, međutim, izričito zahtijevaju da im se ime ne spominje uz izjave koje su dale medijima. "Ne mislim da će se sada ostale cure javiti i reći sve što znaju jer i dalje se boje Zirduma. A ima cura koje bi mnogo toga mogle reći iz vlastitog iskustva, nije ova djevojka prva kojoj se to dogodilo. I dalje se boje jer Zirdum je vrlo inteligentan iako je završio samo osnovnu školu. Ima u rukavu tri poteza unaprijed i svi se boje da će se i sad izvući nekažnjeno, da će se vratiti jer on ima devet života. Koliko znam, i ovoj napadnutoj curi prije pokretanja postupka rekao je da povuče optužbu i da će je bogato nagraditi", rekla je novinarima bivša nogometašica, ponudivši se da bude svjedokinja u slučaju protiv uzornog pionira HNS-a.

Pa same su sa njime ligale

Simptomatični su komentari anonimnih čitatelja. Neki su zgroženi činjenicom da su novine uopće objavile vijest o Zirdumovu bludničenju nad maloljetnicama: "Ma koje su ovo gluposti. Bidni taj Šime, a toliko ga se boje da se ni ikognito neće javljati. Pa same su sa njime ligale i igrale. Kakve su to gluposti, na ovakve novinare i vijesti se je obrušio i bidni Kerum, svaka mu čast." I eto ga. Baš kad pomisliš, evo, izašli smo iz pećine, ušli smo u 21. stoljeće, dio smo moderne demokracije - čuješ da demos ustvari i dalje po istoj žici opresivnog patrijarhata mutavo gusla iste stare gange, rere i ojkalice tipa "mala je dala, a ako nije, uzeli smo sami".

Pitam se kaje li se Šime Zirdum zbog nasrtaja na tinejdžerice sportašice čije je povjerenje izigrao i, još odvratnije, predatorski na njih nasrtao. Izjeda li ga savjest zbog toga što je učinio? Ili možda pokušava dio krivnje svaliti i na djevojke, jer su tako primamljive u tankim majičicama, jer se možda šminkaju i izgledaju "odraslije"?

Odakle dolaze Lolite novog doba? - Stvaraju ih mediji u sveprisutnoj kampanji devastacije nevinosti.

Popularna kultura vrvi seksi djevojčicama. Petnaestogodišnja Miley Cyrus fotografirana je gola, tek ovlaš prekrivena plahtom, u pretprošlom editorialu Vanity Faira; na masovno posjećenim web stranicama odbrojavaju se sekunde do punoljetnosti, odnosno teorijske mogućnosti legalnog seksa s tinejdžerskim zvijezdama poput blizanki Olsen ili Emme Watson; internet je preplavljen japanskim anime likovima, utjelovljenju maštarije o preuranjeno seksualno sazrelim djevojčicama koje su u slovu zakona isključene iz seksualnih aktivnosti, ali koje namjerno provociraju odrasle, potičući ih na razvrat i kršenje moralnih i zakonskih normi.

Marketing obilato eksploatira obilježja djetinje nevinosti djevojčica: na reklami za parfem je polugola manekenka u dokoljenkama alla Pipi Duga Čarapa, kečkama u kosi, lolipopom u ustima i plišanim medom u rukama, implicitno poručujući kako je seksi biti djetinjast, kako su djevojčice seksi.

Nemoj oženiti zaposlenu ženu

Donja granica punoljetnosti ujedno je gornja dobna granica za manekenke u visokoj modi; većina djevojaka na pistama ima između 14 i 19 godina, dok neke – poput Maddison Gabriel, zaštitnog lica Australia’s Gold Coast Fashion Weeka – imaju samo 12 godina!

U knjizi "The Lolita Effect", autorica MG Durham analizira uzroke epidemije koja je infektirala zapadnjačku kulturu, i pronalazi ih u nesposobnosti muškaraca da se nose s feminizmom. "Društvo je prisiljeno suočiti se sa ženama kao konkurenticama u društvenoj sferi. Muškarci su reagirali prezirom kao obrambenim mehanizmom. Tako Michael Noer u svojoj kolumni "Nemoj oženiti zaposlenu ženu", objavljenoj u Forbesu 2006. godine, tvrdi kako su zaposlene žene sklonije prevarama muževa. Djevojčice utjelovljuju ideal patrijarhalnog društva o podređenoj, dostupnoj seksualnosti, a kao produkt toga, zapadnjački je ideal ženske ljepote definiran vječnom mladošću."

I zaista, sredinom prošlog stoljeća ikone ženske seksualnosti bile su Marilyn Monroe i Sophia Loren, odrasle žene po fizičkoj građi i po slovu zakona. Njihova se nekad obožavana tijela danas ne bi uklopila u standarde androgine, adolescentske ljepote koja se nameće kao ženski ideal. Odatle i poplava krema protiv bora, injekcija botoxa, zahvata u plastičnoj kirurgiji...

Gdje je granica?

Pa iako se djevojčice odraslim muškarcima podmeću kao poželjni seksualni objekti, i iako pod utjecajem medija mnoge sedmašice zaista izgledaju "odraslije", na odraslima je da zauzmu kritički odmak i nauče se suočavati s dječjom seksualnošću izvan kategorija eksploatacije.

Najciničnija među bookerovcima, Anne Enright, isplela je nagrađivani roman "The Gathering" oko suptilne, ali razorne priče o nasrtajima ostarjelog bakinog prijatelja na njezinu pripovjedačicu. Razmišljajući o traumi koja ju je pratila od djetinjstva, pripovjedačica se u jednoj besanoj noći, dok leži u krevetu pokraj duboko usnulog supruga i njegove vidljive erekcije, pita jesu li od njegove požude još uvijek sačuvane njihove dvije kćerkice i vršnjakinje njihovih kćerki - i ako jesu, dokad će biti. Drugim riječima, gdje je uopće granica do koje su djevojčice sigurne od požude sredovječnih muškaraca, kvalitetnih i marljivih trenera, nadarenih redatelja, vrijednih skladištara - brižnih supruga i očeva?

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

 • Kratka suknja i seksualna patnja silovatelja
  10. listopada 2009 12:23
  odličan članak.... nažalost tema je vječito aktualna.
  • tocka, 10. listopada 2009 20:05
   Svemu je kriva industrija mode i nazovi zabave. To treba zabraniti - a ne ravnopravnost spolova pri odrastanju i starenje. Muškarcima se doslovce zabranjuje odrasti, a ženama ostariti...

  Odgovor

 • Kratka suknja i seksualna patnja silovatelja
  za pametniju raspravu, 11. listopada 2009 07:21

  Ne branim naravno silovatelje, ali niti se slažem da je svaki interes za mlađe inherentno "zlostavljački". Trebamo znanstveniji pristup. Milijuni godina evolucione biologije još su uvijek snažniji od mainstream morala i ideologiziranih "stručnjaka" (ne zaboravimo kakve su sve stvari mainstream psiholozi prije par desetljeća pričali o homoseksualcima ili masturbaciji). Na osnovu ideologije milijuni ljudi po svijetu, bez obzira jesu li nekoga silovali/manipulirali ili nisu, čame po zatvorima brojne godine, u raznim dijelovima svijeta ih kastriraju ili čak vješaju, a o stotinama drugih oblika kontrole, pogotovo u Americi, poput elektronskog praćenja čipovima-implantatima, zabrane putovanja bilo gdje, zabrana stanovanja ili čak hodanja bilo gdje u okrugu od više kilometara od bilo kakve škole, trgovačkog centra, parka itd., doživotnog zatvaranja čak i nenasilnih prijestupnika u logore nakon izdržavanja kazne - tzv. "civil commitment"), huliganskih napada, tjeranja na samoubojstvo itd. - o tome svemu da i ne govorim...

  Istovremeno zemlje koje najviše izvoze ovu antiznanstvenu nametnutu crno-bijelu ideologiju, pogotovo SAD, profitiraju na desničarskim instinktima koje ove stvari kod ljudi bude (npr. pozivi na povećanje kažnjavanja, veću državnu kontrolu nad stanovništvom i novim tehnologijama itd.) Ti isti su odgovorni za milijune mrtvih po ratovima, od gladi uslijed kapitalističke ekonomije itd., uključujući milijune djece, kao i za autoritarni školski sustav, razne oblike kontrole i slično.

  Prilažem sažetke i linkove na par znanstvenih studija dolje:


  http://newgon.com/wiki/Research:_Prevalence_of_Harm_and_Negative_Outcomes

  http://newgon.com/wiki/Accounts_and_Testimonies

  http://www.youtube.com/watch?v=6PTMVtmO8Do&feature=related - osobno svjedočanstvo

  http://newgon.com/wiki/Research:_Intergenerational_Sexual_Behaviors_in_Animals

  http://en.wikipedia.org/wiki/French_petitions_against_age_of_consent_laws


  University males’ sexual interest in children: predicting potential indices of "pedophilia" in a nonforensic sample.

  Briere J, Runtz M.

  Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, University of Southern California School of Medicine, Los Angeles 90033.

  A survey was administered to 193 male undergraduate students regarding their sexual interest in children, as well as their responses to a number of questions theoretically relevant to pedophilia. In total, 21% of subjects reported sexual attraction to some small children, 9% described sexual fantasies involving children, 5% admitted to having masturbated to such fantasies, and 7% indicated some likelihood of having sex with a child if they could avoid detection and punishment. These sexual interests were associated with negative early sexual experiences, masturbation to pornography, self-reported likelihood of raping a woman, frequent sex partners, sexual conflicts, and attitudes supportive of sexual dominance over women. The data did not, however, support clinical theories regarding sexual repression or impulse-control problems among potential pedophiles.

  Neki od slavni ljudi koji bi danas bili prozvani istim imenom su, citirano s engleskog:

  Plato, Socrates, Anacreon, Sapho, Parmenides, Phidias, Empedocles, Xenophon, Demosthenes, Alexander the Great, Catullus, Leonardo da Vinci, Michelangelo (wrote poems about it), Benvenuto Cellini, Donatello, Raphael, Francis Bacon, Moliere (Michel Baron was his lover since he was 15 - ^ Keith Stern, Queers in History, p.271), Lavoisier, Jean-Baptiste Lully, maybe Vivaldi, Byron (15 and younger, boys and girls, wrote poems about it), Shakespeare (sonnets), Goethe (in essays), Paul Verlaine (in poems), Walt Whitman (wrote many poems about it), Thomas Jefferson, Edgar Allan Poe (married Virginia Clemm), Oscar Wilde (various teenage boys), Andre Gide (wrote a lot about it), Thomas Mann (Death in Venice etc.), T.E.Lawrence, John Henry Mackay, Jean Cocteau, Benjamin Britten (see biographies), W.H.Auden, Pier Paolo Pasolini, Allen Ginsberg, Elvis Priesley...

  http://www.sexgulag.com/

  Ovdje je i nagrađivana zanimljiva knjiga: http://www.amazon.com/Harmful-Minors-Perils-Protecting-Children/dp/1560255161/ref=pd_sim_b_23

  http://www.ipce.info/ipceweb/library.htm - knjižnica puna znanstvenih radova

  Dovoljno je pogledati npr. političke napade američkog Kongresa na članak Rinda, Tromovitcha i Bausermana u Bulletinu američke Psihološke asocijacije prije nekoliko godina da se shvati da ideologija guši racionalno i znanstveno promišljanje, koje bi jedino moglo stvarno zaštiti maloljetnike, ali bez lažnog moraliziranja i stvaranja novih "Židova" (znamo da su za naciste svi Židovi bili nepošteni trgovci, lihvari i sl., bez obzira kakvi pojedinačno kao ljudi bili)

  • 12. listopada 2009 09:40
   To što (navodno) pola ljudske populacije ima evolucijski uvjetovani nagon za silovanjem ne znači da je to u BILO KAKVOM SLUČAJU opravdano. Naime, evolucija je isto tako opremila drugu polovicu populacije (a i dovoljno razumne pripadnike prve polovice) sa izrazitim gnušanjem prema takvim činovima. Znanstveno objašnjenje ljudske prirode nije opravdanje za ljudske činove.
  • Zvonimir, 14. listopada 2009 12:31

   Silovanje je u svakom slučaju neprihvatljivo. Baš kao i bilo koji oblik prisile.

   Ono što se moramo zapitati je gdje je granica kolika može biti dobna razlika između dvoje ljudi i kako odrediti što je prihvaljivo ili ne.

   Može li netko od 30 ili 40 godina voljeti nekoga od 17 ili 16? Da li je to prihvatljivo? Tko određuje je li to prihvatljivo? Što je sa slučajem kad netko od 30 godina voli osobu od 70? Je li to prirodno ili moralno? Što su zapravo granice? 2, 5, 12 godina razlike?

   Možda nije tema članka, ali se provlači kroz članak.

  Odgovor

ZaMirZINE kolumne
Slučaj Hrvatska: obiteljsko nasilje - ženska stvar; žensko tijelo - crkvena stvar
Maja Hrgović
Novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji ne jamči ni djelotvornu zaštitu žrtava niti primjereno kažnjavanje počinilaca - kao da životi žena žrtava obiteljskih nasilnika vrijede manje od života stradalih na cestama. Kakvo bi to uopće bilo društvo u kojemu je zakonom zabranjeno biti nasilan prema ženi nakon stresnog dana na poslu, i to još u vrijeme ekonomske krize? Kakva bi to bila država kad bi svaka žena imala pravo na majčinstvo i kad ne bi bilo potrebno da to njezino pravo autorizira zakoniti suprug
  Arhiva Maja Hrgović »»
Maja Hrgović
Bojan Munjin
Mirela Holy
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
Ženska scena: Ženska scena
»» Kratka suknja i seksualna patnja silovatelja
»» Priručnik za postizanje ravnopravnosti spolova
»» Ženski vikend u Dokukinu
»» Primjeri dobre prakse u promicanju ravnopravnosti spolova
»» Cvrčak i Mravak
»» Uvrijedila nasilnika jer je rekla da je zlostavljač!?
»» Žene obrazovanije, ali i dalje potplaćene i nezaposlene
»» Sise i mišići
»» Feministički pornić
»» Nasilje u vezi - aktualno tek kad se dogodi tragedija
Ženska scena: Arhiva Ženska scena »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim