Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Ipak - samo žena
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Fašizam oko nas
«« Studeni 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Studentima isključen internet i dovedeni zaštitari
Studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci okupljeni u Nezavinsu inicijativu za besplatno obrazovanje blokirali su najveću učionicu fakulteta s istim zahtjevom kao i prije nekoliko mjeseci. No, za razliku od prve blokade kada su studenti u svojoj akciji imali podršku većine profesora ta je podrška danas izostala, a odmah nakon zauzimnja najveće učionice, tvrde studenti, počele su represivne mjere uprave Filozofskog fakulteta.
23. studenog 2009

"Vršitelj dužnosti dekana prof.dr. Branko Rafajac pristupio nam je krajnje neciviliziranim tonom i zaprijetio deložiranjem s fakulteta te je unajmio privatne zaštitare i naložio je isključenje pristupa internetu u predavaonici 210 koju smo zauzeli. Unatoč tome nemamo namjeru odustati od svog nauma i ukoliko studenti budu suglasni blokirat ćemo nastavu u cijeloj zgradi", rekla je predstavnica Nezavisne inicijative.

Za razliku od studenata u angažiranju zaštitarske službe prof.dr. Rafajac ne vidi nikakvu represivnu mjeru, jer kako pojašnjava njihova je uloga kontroliranje ulazaka i izlazaka iz zgrade te sprečavanje eventualnih nepravilnosti oko glasanja o blokadi na večernjim plenumima.

"Nemam namjeru poduzimati nikakve represivne mjere, međutim ono što želim onemogućiti je da na plenumima o blokadi našeg fakulteta glasaju studenti drugih fakulteta što se događalo tijekom prošle blokade. Stoga su zaštitari zaposleni da kontroliraju tko ulazi i izlazi iz zgrade. Također na svim lokacijama i odsjecima imam namjeru provesti anketu među svim studentima i nastavnicima da se vidi jesu li ili ne za blokadu. Ukoliko više od 50 posto djelatnika i studenata odluči podržati blokadu uprava fakulteta poštivat će takvu odluku. U protivnom nećemo dozvoliti da mala skupina studenata onemogući normalno odvijanje nastave", pojašnjava v.d. dekana.

Rezultati te ankete trebali bi biti poznati u srijedu, a bez obzira na njen ishod prof.dr. Rafajac najavljuje kako nikako neće podržati neprimjereno ometanje nastave što se događalo tijekom prve blokade, kao ni noćni boravak studenata na fakultetu, jer iskustvo prošle blokade pokazalo je da prepuštanje zgrade studentima znači veliko financijsko opterećenje fakulteta. Dodajući kako studenti nisu ispoštovali dogovor i bez najave su zauzeli najveću fakultetsku dvoranu u kojoj su onemogućili nastavu te nisu najavili večerašnje održavanje plenuma prof.dr. Rafajac takvo je ponašanje ocjenjuje nekorektnim.

Istu ocjenu v.d. dekana dobio je od studenata koji nisu skrivali ogorčenost zbog angažiranja zaštitara, zatvaranja glavnog ulaza fakulteta i traženja osobnih podataka od svakoga tko je pokušao ući u fakultetsku zgradu. (NL)

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Studenti ne vjeruju vlasti, zahtjev je jednostavan: besplatno obrazovanje
Politika: Javna nabava seli na internet
Kultura: Bradata žena otvorila Festival novog cirkusa
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Studenti između kapitala i manipulacije
»» Studenti ne vjeruju vlasti, zahtjev je jednostavan: besplatno obrazovanje
»» Crkva nudi odštetu za zlostavljanu djecu
»» U ovom egzilu
»» Biopolitika i oteta tijela
»» Diktature su dobre za biznis - Mercedes surađivao s argentinskom diktaturom?
»» Fakultet političkih znanosti izglasao blokadu
»» Plenum odlučio: počinje blokada Filozofskog fakulteta u Zagrebu
»» Studentima isključen internet i dovedeni zaštitari
»» Održan Marš solidarnosti
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Studenti između kapitala i manipulacije
Marko Strpić
Opet pokrenute blokade fakulteta su još jednom u fokusu dovele pitanje besplatnog obrazovanja, a studentska inicijativa se opet našla negdje između kapitala i politikantskih manipulacija kojima se obmanjuje javnost i diskreditira studentsku borbu. Za razliku od proljetnih blokada, čini se da je pritisak na studente još veći kroz pokušaje da ih se podijeli i da se javnost okrene protiv njih. Istovremeno, sve je jasnije da uz znanje i studenti predstavljaju robu, odnosno proizvod obrazovnog sustava.
Biopolitika i oteta tijela
Roberto Esposito
Iznenađuje začuđenost koju je pobudila namjera da se proširi uzimanje otiska prstiju svih Roma, čak i djece, nastanjenih u Italiji. Iznenađuje, jer ona samo dovodi do svojih logičkih posljedica smjer puta biopolitičke redukcije demokracije, koja u svom središtu ima ukidanje granica između javnog i privatnog i prihvaćanje tijela kao prioritetnog elementa identifikacije. Na svoj je način to posljedica progresivnog premještanja političkog djelovanja s razine diobe vlasti na razinu socijalne kontrole i potom generaliziranog nadziranja.
Nametanje antikomunističkog mentaliteta
Saša Blagus
Katolička crkva, a napose crkva u Hrvata, ima velikih problema s Marxom i komunizmom. Jedini i pravi razlog zbog kojeg se ideje socijalizma/komunizma proglašavaju ideologijom zla jest strah od mogućeg istinskog socijalizma/komunizma, koji je humanizam u praksi, i koji bi imao tek doći. A strah od termidorskih tvorevina, koje su se nazivale komunizmom, a stvarno su bile puka negacija istog već odavno ne postoji. Štoviše, takve tvorevine crkvenim strukturama danas i te kako nedostaju. Zato se svjesno generira strah od istinskog komunizma i raspiruje antikomunizam.
Suočavanje s prošlošću
U ovom egzilu
Giorgio Agamben
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim