Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Grčka: Sukobi, štrajkovi i okupacije
Grčka i dalje ostaje nemirna, a na krizu i sve bezobzirnije ponašanje poslodavaca i države odgovara cijelo društvo pa su tako štrajkovi stalna pojava, blokade prometa i okupacije se ponavljaju, a u ponedjeljak je (navodno namjerno) pregaženi imigrant bio razlog novog sukoba. Između ostalog, bačena je i ručna bomba na prostor koji koriste useljenici u Ateni.
3. ožujka 2009

Nakon što je u ponedjeljak u Patrasu, prilikom pokušaja uskakanja u kamion kako bi se ilegalno ukrcao na brod za Italiju, pregažen imigrant iz Afganistana, došlo je do sukoba s policijom, a prema izvještajima koji dolaze iz Patrasa u sukobima su sudjelovali i pripadnici neofašističkog pokreta, koje su mainstream mediji opet nazvali "prolaznicima".

Upravo je na taj način izvještavano i tijekom prosvjeda u prosincu kada je policija surađivala sa pripadnicima Zlatne zore, desničarske organizacije, čiji pripadnici su otvoreno surađivali s policijom i zajednički se sukobljavali s prosvjednicima. Pogledajte video te suradnje snimljen tijekom prosinca u Solunu:

Zbog pregaženom Afganistanskog imigranta su sazvani novi prosvjedi za utorak u 18 sati u Patrasu.

Prije par dana se u Ateni također dogodio napad na prostor useljeničke kuće u kojoj se tada događao sastanak prigovarača savjesti. Naime, tijekom večeri nepoznata osoba je bacila ručnu bombu na kuću, no razbila je samo vanjski prozor i odbila se od unutrašnjeg te eksplodirala ispred kuće. Ozlijeđenih nije bilo, jedino je napravljena šteta na kući. U svojoj izjavi povodom napada, Mreža za socijalna i politička prava osudila je ovaj napad i zbog načina na koji je izveden okarakterizirala ga pro-državnim i pro-fašističkim pokušajem gušenja svake ideje otpora sustavu. Također, naglasili su da je taj napad usmjeren na svakoga tko se pobunio protiv diktature tržišta i "demokracije" pendrekom, te da otpor zbog ovakvih napada neće nestati.

Buran tjedan

Prošli tjedan je za Grčku bio buran, a osim napada ručnom granatom, obilježile su ga blokada zračnog prometa nakon što su se kontrolori leta priključili jednodnevnom štrajku javnog sektora koji je pokrenut zbog niskih plaća i mirovinske reforme. Na desetine letova je otkazano.

Istovremeno, liječnici, bolničko osoblje i taksisti bili su samo neki od desetina tisuća onih koji su se priključili štrajku.

Sindikat čistača/ica je u znak solidarnosti sa K. Kounevom okupirao sjedište ISAP-a (metroa), ali i zbog pritiska koji žele izvršiti na njih kako bi prestali sklapati ugovore putem posredničke kompanije OIKOMET, koja zapošljava velik broj čistača i čistačica, a koju sindikat smatra odgovornom za napad na Kounevu kiselinom.

Kouneva se još uvijek oporavlja u bolnici, a u međuvremenu je odbila ponude dvije ljevičarske stranke za kandidaturom na njihovim listama tijekom sljedećih izbora.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

 • Grčka: Sukobi, štrajkovi i okupacije
  4. ožujka 2009 14:08
  ZLATNA ZORA pobijediti mora. Uzmite si emigrante i skupa sa njima odite u Afiku. Europa Europljanima
  • 4. ožujka 2009 14:14

   Afganistan je u Aziji.

   Nagradno pitanje: Od kuda su došli današnji Europljani?

   Možda da protjeramo sve Slavene iz Ilirije?

   Inače, kaže se idite, a ne odite.

  • 4. ožujka 2009 20:12
   znači situacija je zahebana, kvislinzi, cia, partije rade protiv naroda, uvijek uvijek istaaaa pričaaaaaa

  Odgovor

 • Grčka: Sukobi, štrajkovi i okupacije
  4. ožujka 2009 21:35
  Ah da, pa Afganistanci su pripadnici bijele rase...i k tome jedni od rijetkih koji imaju pozitivan prirodni prirast...ove internet-ksenofobe ne treba ni nalupati, sami sebe su osudili na doživotno neznanje.

  Odgovor

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Kultura: Festival aktivističke poezije „Art Attack“
Politika: Od 19 šefova javnih tvrtki, 15 po političkom ključu
Kultura: Dubioza kolektiv i Zion Crew
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Za Vatikan pobačaj je veće zlo od pedofilije
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Bjekstvo od historije
»» "Dosta!" s predrasudama o Romima
»» Koalicija za REKOM - odgovor na prigovore Istraživačko-dokumentacionog centra
»» Doktor Münchausen
»» Grčka: Sukobi, štrajkovi i okupacije
»» Djeca i televizija
»» Huligani na stadion samo s mamom ili tatom
»» Subverzije u ožujku
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Društvo cinkaroša
Heni Erceg
Zgodan libreto vesele operete u režiji hrvatske vlade, satiričnoga naziva: „Korupcija, to nisam ja!“, nego ste to dakle vi, a koja bi imala biti nova antikorupcijska kampanja, bog te pita koja po redu, ali ova, moramo priznati, ipak po cinizmu šije sve dosadašnje. Ima mnogo toga psihološki korisnoga u ideji političke elite da se narod uvali u neviđeni doušnički zanos, mnogo ljepote u poticaju da se od domobranskih kukavica koji ne cinkare, nego krivo vjeruju da je to posao policije i državnog odvjetništva, stado pretvori u hrabrog, domoljubnog viteza.
Suočavanje s prošlošću
Bjekstvo od historije
Boris Dežulović
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim