Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE tjednik
Ljudska prava: Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
10. ožujka 2009

Ova je inicijativa odmah potresla javnost. Prepoznata kao nedvojbeno ateistička, odmah je polučila optužbu da se njome krše ljudska prava, da se časnim sestrama niječe ravnopravnost te za svođenje javnog dijaloga na gotovo ulični obračun. Prema riječima šefice ZET-ovog marketinga, građani su također reagirali na napadanje njihovih vjerskih osjećaja.

Jasno je zašto priča u ovom trenutku gubi napetost i zašto svi znaju kako će završiti. Pružatelj usluge oglašavanja, javno poduzeće u vlasništvu građana Zagreba, zanemarujući bolje poslovne običaje i zakonske odredbe, smješta tramvaj u skladište daleko od očiju javnosti, a njegov glasnogovornik nimalo bogobojazno slaže pred cjelokupnom hrvatskom javnošću da se ništa takova uopće nije zbilo.

Kao što to često vole isticati vodeće perjanice hrvatskog javnog i političkog života, Hrvatska je katolička zemlja. Pa stoga nose dvometarske svijeće na hodočašća uz pratnju televizijskih kamera, sa saborske govornice ističu svoje katoličanstvo da bi argumentirali svoje zakonodavne odluke, okićeni križevima revno i dakako uz punu medijsku pratnju kolektivno obilježavaju crkvene praznike i nastoje se što bolje uklopiti u okvir koji vladajuća crkva zada svojim uputama stadu prije izbora.

Da bi uzvratili za pažnju i vidljivost koju dobivaju oglašavajući svoju vjersku pripadnost, pozivaju crkvene službenike u svako tijelo koje treba preporučiti ili izraditi neku mjeru, politiku i zakon, a specijalizirane posebice za seks, oplodnju i žensko tijelo. Po potrebi zaobilaze zakone i međunarodnopravne dokumente da bi omogućili crkveno oglašavanje, pa tako usprkos nedavno derogiranom Zakonu o zaštiti od buke nije bilo niti jednog tijela u Republici Hrvatskoj koje bi ograničilo upotrebu crkvene buke za oglašavanje osnovne djelatnosti Rimokatoličke crkve. Donose zakone koje pogoduju djelatnosti i promociji te iste strukture, čija pojavnost varira od organizacije civilnog društva preko poduzetnika i uvoznika pa do produžene ruke monarha strane države, i koja uživa brojne privilegije u svakoj od tih pojavnosti.

Prema razumijevanju velikog dijela hrvatske javnosti i njene političke elite, usprkos malecne i nejake brane izražene u Ustavu Republike Hrvatske kao odredbe o odvojenosti crkve i države, ako jedne skupine ima više, a naročito ako je ima značajno više, onda svih ostalih kao da i nema. Neka se uklope. Neka šalju djecu na vjeronauk. Neka se vjenčavaju u crkvi. Neka se ugodno smjeste pod raspela u učionicama i sudnicama. Neka prihvate vjerske norme ugrađene u zakone, jer ako su one dobre većini, moraju biti dobre i manjini. I najvažnije od svega, neka ne narušavaju opći sklad svojim disonantnim glasovima. Neka šute.

Sve ovo nas dovodi do boljeg razumijevanja kritičara slogana BEZ BOGA, BEZ GOSPODARA, koji kaže da je slogan infantilan, a inicijativa ravna pozivu na ulični obračun. Maleni infantilni oglas na 4% površine samo jednog zagrebačkog prometala, nepoduprt nikakvom društvenom, javnom ili ekonomskom moći, da je poziv na ulični obračun?

Ateistička poruka u hrvatskom javnom prostoru je pojava koju je nemoguće prihvatiti. Ona vrijeđa i izaziva samim svojim postojanjem. Vjernici i dogme koje oni prihvaćaju su mjerilo, vrhovni kriterij koji ne treba i koji se ne smije preispitivati. Ateisti, dakle, imaju biti potpuno kuš, imaju dobro skrivati činjenicu da su ateisti, a ako to uspješno ne učine svatko ih može time raspaliti kako i kad hoće jer je navodno uvrijeđen u svome vjerskom osjećaju. Članak 40. Ustava koji jamči slobodno izražavanje vjere ili bilo kojeg drugog uvjerenja tumači se samo kao slobodno izražavanje vjere, po mogućnosti one jedine ispravne, državne.

Zađimo na područje fikcije i zamislimo da ateisti osjete uvredom svoga svjetonazora ogromne plakate sa granicama Hrvatske kao granicama molitvene zajednice. Zamislite da se potuže kako ih crkvena buka u šest ujutro ne samo budi, nego ih vrijeđa i zvonjava u podne. Zamislite da ih vrijeđa raspelo iznad glava rijetkih sedmogodišnjaka koji ne idu na vjeronauk nego trčkaraju školskim hodnicima. Osjetimo li svi nezamislivost situacije u kojoj bi uvrijeđeni ateist javno obznanio svoje duševne boli?

Upravo zbog toga što je takva situacija nezamisliva, samo jedan dan realizirani oglas BEZ BOGA, BEZ GOSPODARA odlično je odabrana markacija za početak kampanje za sekularizam u Hrvatskoj. Neuspješno oglašavanje poruke koja proklamira potrebu za osobnom slobodom bez nametnutih autoriteta i postavlja čovjeka i ljudsku slobodu kao temeljno mjerilo, test je hrvatske snošljivosti. Hrvatska nije spremna dati ista prava svim građanima i građankama ne obazirući se na njihovu vjeroispovjest.

Sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da isto tako sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone. Sekularizam znači da je vjerovanje ili nevjerovanje privatna stvar svake osobe i da se žene i muškarci ne legitimiraju u svom javnom djelovanju preko svoje vjerske pripadnosti. Sekularizam znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima. Sekularizam znači da nema neprijateljstva ni prema kojoj religiji, ali ni prema ateizmu ni agnosticizmu. Sekularizam znači da se u javnim prostorima postavljaju kao službeni oni simboli koji su zajednički svim građanima, a ne samo jednoj vjerskoj zajednici pa bila ona i većinska.

Sekularizam znači i to da uprava bilo kojeg poduzeća, a najmanje onog javnog u vlasništvu građana, u kapitalističkom sustavu privređivanja, pred plimnim valom nadolezeće recesije o kojemu javna televizija u udarnim terminima donosi iscrpne vijesti, ne može primijeniti takvu autocenzuru da odbaci poslovnu etiku i zaradu jer im se poruka ne čini općeprihvaćenom. Sekularizam znači i nemogućnost da javna televizija, ona ista koja o recesiji u inozemstvu izvješćuje sve iscrpnije i u minutaži obrnuto proporcionalnoj vremenu do lokalnih izbora, u centralnom dnevniku tonom i slikom potpuno pređe preko činjenice da je Ženska mreža obilježavanjem Međunarodnog dana žena započela kampanju za poštivanje ustavne odredbe o odvojenosti države i crkve.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  10. ožujka 2009 10:53
  Odličan tekst! Potpisujem sve rečeno!
  • xaron, 10. ožujka 2009 17:47
   Bez Boga bez Gospodara ? Odlican tekst jezicki i knjizevno ali nazalost GLUP. Sustina Francuske Revolucije da se religija i Bog uklone iz drzavne strukture nije bazirana na ateistickim motivima nego na stiktno interesnim motivima. Naime Nova Vlast nije zeljela da dijeli Vlast ni sa kim pa ni sa crkvom (nije zeljela Gospodara kako to Vi sada definisete ). Zeljela je Apsolutnu vlast bez ikoga iznad sebe. Kraljevi koje su oni zbrisali TREBALI su crkvu da im legalizira vlast nad ljudima a ovi NOVI su TREBALI diktaturu u sustini a premazali su je tankom presvlakom " demokracije " koje je bila njihova forma legalizacije vlasti. Tako je Sekularizam , odvajanje crkve od drzave, jedna od najvecih podvala liberalne interpretacije povijest zadnja dva stoljeca. Najbolji primjer apsolutizma nove VLASTI je i ova kriza. " Demokratski’ izabrani Predsjednici US od Regana do Clintona su postepeno ( u interesu VLASTI a ne mene ) uklonoli sva ogranicenja na pljacku svojih sugradjana - biraca na tim tim istim "demokratskim" izborima. Pa ne budimo naivni ne trazi se uklanjanje Gospodara da bi mi OSTALI lijepo uzivali.

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  10. ožujka 2009 11:07
  baš su glupi ti crkvenjaci. trebali su samo zakupiti oglasni prostor na tramvaju br 4 i ispisati svoje poruke: žene su majke, žene su čuvarice naroda, vjere i kulture, žene su gospodarice doma svoga. trebali su iskoristiti svoje ustavno pravo na izražavanje mišljenja i testiranje "hrvatske snošljivosti", pa nek se dva tramvaja svađaju koliko hoće.
  • 10. ožujka 2009 11:55
   hoće li uslijediti tužba protiv holdinga? trebala bi...
  • Bog je mrtav, 11. ožujka 2009 09:12
   trebalo bi tužiti primitivca koji bi tužio holding, i to zbog gluposti a ne uvjerenja; svako ima pravo biti glup ako to zadržava u svoja četiri zida; a u holdingu su ionako sve prestrašeni hercegovački "vjernici" koji su veći katolici od pape

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  10. ožujka 2009 12:02

  malo drugaciju argumentaciju pogledajte na:

  http://www.h-alter.org/vijesti/uvodnik/tramvaj-zvan-sekularizam

  • ..., 10. ožujka 2009 12:16
   mislis, pro-crkvena agrumentacija? super je to kad se netko u poziciji moci osjeti na bilo koji nacin ugrozen ili prozvan - odmah skace u "obranu ljudskih prava". fino ih uce na teologiji, nema sta...
  • Ministrant, 10. ožujka 2009 12:19
   Argumentacija na H-alteru je zaista drugačija. Nije ni čudo, jer to je uradak apsolventa teologije. Ako mu je to seminarski rad za studij, treba dobiti negativnu ocjenu jer je na razini pismenosti nekog ministranta.

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  Onaj koji jesam, 10. ožujka 2009 13:30
  He,He,He pa vidite nismo mi niš bolji od onih koje strašno kritiziramo. Samo iskrica i isto bi imali neki novi Džihad.Mi nismo za nikakve tolerancije jer smo primitivci.Katolička država pogledati The Zeitgeist i adendum.He,He,He

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  10. ožujka 2009 13:41
  Autorici ovog texta sve pohvale!

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  10. ožujka 2009 13:53
  Bas su cudni ti katolici. Ako bog postoji, onda ce se on vec sam obracunati sa ljudima koji su postavili taj natpis. A ako ne postoji, mozda natpis govori istinu? Razmislite o tome prije nego djelujete!
  • 10. ožujka 2009 14:08
   postoji svemir, priroda, ljudi, ptice, šume.... mi bi sve to podjarmili, pa i uništili zbog para -in god we trust, zar ne?

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  čovjek, 10. ožujka 2009 14:10
  Trebaš se sjetiti da je na ovim prostorima provođena nasilna ateizacija 50-ak godina, pa ekstremi uvijek rađaju ekstreme, a tu su još i nezaliječene rane društva uzrokovane nasilnom ateizacijom. Ne znam koliko godina ima autor/ica ovog teksta. Možda je rođen/a u 80-ima, a ne 90-ima (neka se ovo ne shvati kao uvreda, veća kao činjenica). A slogan "Bez Boga, bez gospodara" spada u 19. stoljeće, a ne u 21. U zadnjih 100 i nešto godina se dosta toga promijenilo, npr. danas postoji i stvarnost kršćanskog anarhizma
  • ..., 10. ožujka 2009 14:23
   bog se u ovom slučaju piše malim slovom. ne prepisuj krivo. a i riječ je o autorici, kao što piše. čitati tekstove pa onda komentirati... ovako napamet po ideološkoj liniji nije baš uvjerljivo.
  • 10. ožujka 2009 14:31
   I komunisti su ga pisali malim slovom u kontekstu svoje nasilne ateizacije. Osim ako pojam "bog" ovdje znači nešto drugo. Znači li? S druge strane, činjenice su zlato, a komentari slobodni.
  • ..., 10. ožujka 2009 14:49

   ako se ne misli na određenog boga, onda se piše malim slovom.

   ne razumijem ovo s nasilnom ateizacijom? komunjare su progonile političke protivnike, ali su crvke uvijek bile otvorene i pune ljudi. jedino članovi partije nisu mogli biti i članovi crkve. uostalom, zašto bi netko htio biti i jedno i drugo ako su uvjerenja suprotna? tako danas niti crkva ne daje članstvo onima koji rade pobačaj. jednostavno ne ide jedno uz drugo.

   to da je to bio loš sustav, bio je. baš kao i ovaj danas. uvijek moraš biti član poželjne institucije.

  • 10. ožujka 2009 15:31

   Trebas se sjetiti da je na ovim prostorima provodjena nasilna klerikalizacija više od tisuću godina, pa ekstremi uvijek radjaju ekstreme, a tu su jos i nezaliječene rane društva uzrokovane nasilnom klerikalizacijom.

   Zar vi još niste čuli da grmi zbog elektriciteta, ne radi se o starcu bijele brade skrivenom iznad svih oblaka koji to radi iz obijesti....

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  10. ožujka 2009 14:46
  Bilo bi bolje da ste umjesto na glupu reklamu, novac potrošili na pomoć obespravljenim (otpuštenim, sa neplaćenom alimentacijom...) ženama.

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  10. ožujka 2009 14:47
  Baš zanimljivo. Govorite o toleranciji, snošljivosti prema svim ljudima bez obzira na boju kože, seksualnu opredjeljenost, spol... ali nakon uklanjanja tramvaja sa "spornim" natpisom dižete halabuku. Pa zar u državi u kojoj su većina ljudi vjernici (namjerno sam napisao vjernici jer izjava "Bez Boga, bez gospodara" nije usmjerena samo na katolike) taj natpis ne vrijeđa vjernike? Pa gospodo, mislim da se dvostruka mjerila ne smiju provoditi, a ukoliko smatrate da sam u krivu ajmo onda na drugom tramvaju napisati "Bez homoseksualaca, bez devijacija u društvu"
  • Ministrant, 10. ožujka 2009 15:57
   Zašto bi natpis "Bez Boga, bez gospodara" mogao vrijeđati vjernike. Zar je njihova vjera tako krhka i bolećiva da ih obuzmu nepodnošljive duševne patnje jer se netko usudio javno reći da bez Boga, čovjek nema gospodar? Analizirajmo malo tu tvrdnju: u njoj se NE negira postojanje Boga. Čak i da se to izričito tvrdi vjernik se zbog toga može uvrijediti samo ako smatra da jedino vjernici imaju pravo iznostit svoje (naglašavam: svoje)Istine, a da drugi to pravo nemaju. U ovom slučaju imamo tvrdnju koja sugerira da bez Boga čovjek nema gospodara koji njime vladaju u ime tog (navodnog) Boga. Uvrijediti se može samo zatucana, neobrazovana osoba koja prazninu duše popunjava mržnjom prema ideji slobode govora. Čini se da (neki) vjernici smatraju da sloboda govora ne pripada svima nego samo njima.

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  10. ožujka 2009 15:27
  U potpunosti podrzavam napisano, kao i akciju Koalicije za sekularizam. Kako se moze postati clan Koalicije ?
  • 10. ožujka 2009 16:02

   Za otpuštene žene kao i muškarce postoji Zavod za zapošljavanje i naknada tijekom statusa nezaposlenosti. Za stvaranje poticajnog okruženja za povećanje zaposlenosti zadužena je pak Vlada RH.

   Za žene kojima muževi ne plaćaju alimentaciju postoji sud koji treba natjerati te muževe da alimentaciju plate. Dakle, postoje ljudi koji su plaćeni da to rade pa ne treba još i Žensku mrežu gurati u takve stvari. Naprosto, ne treba miješati kruške i jabuke.

   Kako za prava ateista nitko nije službeno zadužen, u redu je da se toga građani prihvate sami.

  • 10. ožujka 2009 16:08

   Tekst na tramvaju nije vrijeđao vjernike jer nije vjernicima rekao da su devijantni dok bi natpis o homoseksualcima bio uvredljiv jer bi se na njih referirao kao devijantne.

   Tekst na tramvaju govori o ateistima i njihovom razumijevanju boga odnosno religije, ne govori o vjernicima.

  • 10. ožujka 2009 16:19

   ŽENEVA - Bivša švicarska prostitutka i aktivistica za ljudska prava pokopana je do teologa i vjerskog reformatora Jeana Calvina na slavnome kraljevskom groblju u Ženevi, objavili su u utorak meidji.

   Izvor Jutarnji list

  • AdActa, 10. ožujka 2009 16:21
   Koaliciji se možete pridružiti na način da pošaljete e-mail poruku na [email protected], pa ćemo vas staviti na mailing listu koalicije.

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  bobana, 10. ožujka 2009 17:42

  evo jednog citata iz srbije iz emisije "pescanik" na B92 na slicnu temu samo je ovde crkva (SPC) uspela da povuce zakon protiv diskriminacije iz skupstinske procedure... toliko o sekularnoj srbiji

  "Naravno da je problem osiono ponašanje crkava predvođenih SPC-om, koje misle da smo svi mi njihovo stado ovaca, koje češući se jedne uz druge, runo uz runo, ponizno koračaju za njima, svojim pastirima. SPC, na primer, ima mnogo đubreta u svojoj porti, koje bi morala da očisti pre nego što se usudi da čisti Srbiju od ateista, homoseksualaca i drugih slugu Nečastivoga. Neka SPC ispita koji je božiji izaslanik seksualno zlostavljao decu, koji je božiji izaslanik stekao titulu švercujući robu preko Drine za vreme Miloševićeve blokade RS, koji je vladika završio teologiju za dva meseca, koji je vladika blagosiljao ubice, a koje su vladike bežale za vreme rata iz Hrvatske i Bosne i koji vladika sada obrće pare sa građevinskim firmama."

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  10. ožujka 2009 20:02
  @Xaron - iako su Francuzi imali drugi motiv odluka je ispravna — tako da i nije bitan ....

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  11. ožujka 2009 02:54
  U bivšoj Jugoslaviji nije nikome zabranjivana crkva, ali pohlepnima nikad dosta pa bi oni i u crkvu i u KP da si priskrbe koji stančić, bolji položaj itd. Nekada sam se još kao dijete čudila onim vjernicima koji redovito odlaze u crkve (način njihovih razmišljanja: dat će bog, nekako će biti, netko će mi dati, plačevi, jadanja i tračanja, zlobe i x još toga, uglavnom, radilo se na zatupljivanju ljudi) ali sad se više ne čudim. Odrasla sam, školovana i jasno mi je što se događa. Ljudi moji, ako je Ustavom regulirano da je ova naša država sekularnog uređenja, onda bi se to trebalo poštivati. Od kad je naša država počela punom parom graditi crkve na svakom uglu (ama baš iz svakog džepa građana, ne pitajući i zvoneći zvonima milijunskim iznosima, a o tome koliko crkva košta, taj mali čovjek koji uđe u crkvu, ne može ni zamisliti) od tad sve više mržnje, kriminala i ubojstava. Budite vjernici, vjerujte u koga hoćete, ali to je samo vaša stvar, nema veze s politikom. Konačno, budite ljudi koji se vesele životu, a ne maltretiranju svih ostalih koji ne misle kao vi.
  • 11. ožujka 2009 05:51
   ako je ovo zenska ili, nedajboze, feministicka akcija onda jaosiganama. jer te zene, ne samo sto nisu u stanju svoj apel uputiti na pravu adresu, vec se umjesto drzavi obracaju crkvi, a to bi svaka prava feministicka "dekonstrukcija" objasnila kao priznavanje autoriteta i boga i crkve. jos gore, one smatraju da tramvaji mogu provesti ili ukinuti sekularizaciju, sto je pak najgori oblik postvarenja, reifikacije, vjere u materijalno, konzumizam i kapitalizam najgore vrste. one su tramvaju dale moci i boga i crkve i drzave. ako je to alternativa, bogami, biram boga, iako ateist. srecom, bice da je samo obicna glupost i sklonost senzacionalizmu. pa pogledaj im argumentaciju, koja je, ako nije bahata, onda cirukularna. sve jedan argument drugome grize rep.
  • neutralac, 11. ožujka 2009 09:46
   Citiram: "... one smatraju da tramvaji mogu provesti ili ukinuti sekularizaciju". Ovako nešto može napisati samo totalno neuka osoba koja je napamet, bez razumijevanja, naučila nekoliko zvučnih fraza. Tramvaj je u ovm slučaju samo medij, prenositelj poruke. Tramvaj je isto što i neki zid, televizija, radio ili kakva tiskovina. Netralni prenositelj poruke. Barem bi to trebao biti. U slucaju zagrebackog tramvaja pokazalo se da nije neutralan.
  • 11. ožujka 2009 16:36

   kruh nas svagdasnji daj nam danas i oprosti nam neplacenu kartu, o tramvaju..... ;-);-) jer ti si tramavaj moj i nemam drugog osim tebe;-);-)

   ovaj post s "cirkularnom argumentacijom" i "reifikacijom" stvarno moze uci u greatest shits...

  • 11. ožujka 2009 20:16
   Ovo je samo jedan od pokazatelja da ne živimo u tolerantnom društvu. Već dugo razmišljam o ispisivanju iz katoličke crkve, a sad ću to napokon provesti u djelo. Ne želim da na temelju mog članstva dobivaju novac iz proračuna. Pozivam i druge da razmisle o ovome.
  • Ateist, 12. ožujka 2009 08:31
   Tekst, akcija, inicijatoiva nije adresirana na crkvu već državu i njene institucije. Država počiva na autotitetu i poziv je da se ne prizna niti jedan autoritet. A crkva kroz svoje vjerovanje i djelovanje predstavlja koncept potpunog pokoravanja autoritu, kod njih prvenstveno izmišljenom, svemoćnom.Da, nema logige koristiti pojam svemoćnosti jer je to apsolutna kategorija pa je razmišljti o realizaciji svemoćnosti kroz ljudske kategorije upitno.
  • Grga, 12. ožujka 2009 11:23
   Mislim da je jedini problem u tome što svaku javnu izjavu treba potpisati. Kao religiozan čovjek moram reći da je pravo svakoga da kaže i napiše šta hoće, ali to mora potpisati svojim imenom i prezimenom ukoliko je natpis javan. I to je to. Ništa više i ništa manje. Nisu bitni niti dokazi za bilo koju tvrdnju niti argumentacija, samo treba poštovati pravila komunikacije. Nema loših i dobrih natpisa, ono postaju dobri ili loši u našim glavama. Na svakome je da s informacijama raspolaže u skladu sa svojim uvjerenjima, znanjem itd.
  • Pipi, 12. ožujka 2009 12:22

   Zar ovo nije dovoljan i nužan razlog svakom građaninu i građanki već i rudimentranje političke kulture da se izjasni za stvarni sekularizam i preki ove protuprirodne veze Države s Crkvom?

   Iz današnjeg Večernjaka:

   ‚– Jesu li u Sabor izabrani de.de.o. katolici: de-klarativni katolici – za potrebe popisa; de-korativni katolici – za prve svečane klupe; o-zebli katolici – nemoćni da podignu glas za istinu, za čovjeka, za Boga, pita se Pozaić.

   Smatra da Sabor nije neovisna institucija iznad koje je samo Bog, nego je postao kazalište lutaka, nestašna ponašanja, košara pognutih glava, na priliku Centralnog komiteta. Upozorio je da nam kumrovečki i soroševski laureati pišu pravopis, gramatiku i povijest, a navodna Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti uvježbava strogu šutnju – šutnju izdaje. Umijeće mogućeg postalo je umijeće nemoralnog.

   – Usred bijela dana šalju nam poruke urlajući: “Po šumama i gorama”. Očito, premalo je masovnih grobnica po parkovima grada, po šumama i gorama i livadama, od Gračana preko Sljemena i Macelja – kaže Pozaić.

   Podsjeća da se u komunizmu sudilo zbog verbalnog delikta, ali da se sada, ciljajući na Zakon o suzbijanju diskriminacije, otvara prostor u kojem će biti moguć mentalni delikt. ‘

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  12. ožujka 2009 12:21
  Nisu mogli bolje da urade. Skidanjem oglasa su uzburkali javnost vise nego da je na 10 tramvaja oglas kruzio pola godine.
  • 12. ožujka 2009 13:47
   Istina..... Također svi znaju da se tramvaji koriste kao oglasni pano i te se poruke ne potpisuju. Nitko normalan neće pomisliti da je poruku osmislio sam tramvaj ili tramvajac ili ZET.

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  Štef, 12. ožujka 2009 18:02
  A zakaj nigde nema fotki tog tranvaja? Svi se raspricali o necem kaj niko nije vidil.
  • Sanja, 12. ožujka 2009 23:27
   Pa tako je i s Bogom. Svi pričaju o njemu a nitko ga nije vidio.
  • rr, 13. ožujka 2009 10:13

   cijela ta inicijativa je nalik na paradiranje gayjeva koji se drze za ruke u zgradama vlade. jednostavni senzacionalizam od kojeg mogu konkretne drustvene promjene ocekivati samo nabrijani entuzijasti - koji su uvijek tako simpaticni u svojoj gorljivosti - ili pak aktivni sanjari (koji takoder djeluju bas simpa u svojoj djecjoj nevinosti...). to je isto ko da dofurate ateist rap da svira pokraj mise na otvorenom. test? poruka? da, naravno, jer se to moze tako interpretirati, no s druge strane, ionako su sve poruke koje se u neprestanom sudaranju sa drugim porukama suprotnog znacenja uslijed gustoce cirkulirajucih znakova stalno ponistavaju, i stoga ostaju na kraju suplja, samo jos jedni od hirovito napisanih grafita na vec suvise isaranom zidu...

   vjerovati da ovakva inicijativa moze pomoci dovodenju u slobodarsko drustvo je naivno, ako ne cak i glupo, i u tom smislu je jedan manson koji na svom nastupu u rimu odjene odjecu pape, a u njemackoj naci odjecu mnogo veci aktivist. ovo je samo mala provokacija koju mozemo nazivati test, ali i to je suvisno buduci da se rezultat ne samo naslucivao, vec i tocno znao i prije nego sto je akcija sprovedena u djelo. to mi vise izgleda kao nekakvo forsirano nametanje stava nekakve idealisticke grupacije koja se nikad nije sjetila da bi mnogo vise postigla culture jammingom nego ovakvim istupom od kojeg imate samo hrpetinu komentara a ne konkretnu promjenu, niti na mentalnoj niti na politickoj, drustvenoj, tjelesnoj, fizickoj ili bilo kojoj razini. osim eto digitalnoj sto pak ide najvise autorici i drugim novinarima u prilog. poticanje promisljanja o temi i javnoj raspravi? da, to vjerojatno stoji, i to je jedino sto takva akcija moze uciniti. i mnogo uvrijedenih ega...

   ali na kraju, nesto se mora dogadati, i dobro da se dogada, i neka, plijesak molim, kazaliste je zivo i zdravo i mi pijani i nabrijani od velike predstave i... ali: kad ce konacno slijedeca predstava?

  • 13. ožujka 2009 10:28
   slijedeća predstava će onda kad se autor ili autorica prethodnog posta preruši u marilyn mansona. baš me zanima na koji je to način manson proizveo veći učinak. također nije za zanemariti kontekst. jest da je amerika zemlja u kojoj se vjeruje u boga i dolar ali je to isto tako zemlja hollywooda i spektakla.
  • ShowMan, 13. ožujka 2009 12:38
   Kolko sam ja shvatio, slijedi sudska predstava jer najavljena je tužba sudu protiv Bandićeve ulizičke kamarile za poslovnu prevaru. The Show must go on! Pa nek se koprcaju na ražnju na koji su se sami nataknuli.
  • Banandić, 13. ožujka 2009 12:52

   Bit će to Monty Python show. Siroti Bandić se zapleo kao pile u kučine. Na javno.hr su javili:

   Bandić: Ateisti se smiju oglašavati Pravdajući se kako ne zna ništa o plaćenom ateističkom oglasu koji je uklonjen s tramvaja, Bandić je kazao kako se ZET ne bavi reklamama.

   ’Bez Boga, bez gospodara’ plaćeni je oglas Ženske mreže, kojeg je samo dan nakon što je osvanuo na jednoj strani tramvaja, skinut. Iako je Ženska mreža uplatila ZET-u sredstva za oglašavanje, do danas se ne zna zbog čega su se u podružnici Zagrebačkog holdinga predomislili te maknuli oglas.

   Iako su odmah stigle optužbe kako je oglas uklonjen jer je riječ o ateističkom oglasu, koji su inače u inozemstvu normalna pojava, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako o tome ništa ne zna.

   - Ne znam ništa, što mi pričamo u šiframa? Ne vrijeđa me ta uzrečica, nisam pročitao. Nemam pojma, ne mogu ja u šiframa - pravdao se Bandić nakon sjednice Gradskog poglavarstva.

   Tek nakon što su mu novinari obrazložili tematiku problema skinutog ateističkog oglasa, rekao je:

   - Naravno da se ateisti smiju oglašavati. Demokracija je, sloboda vjere, zakona...

   Međutim, okrenuvši priču na svoju stranu, Bandić je istaknuo kako ZET nije zabranio ateističku reklamu jer ako je oglas ’zakeljen’ bez veze, onda su to mogli napraviti. No, na ponovljeni novinarski naglasak kako je oglas plaćen, gradonačelnik je kazao kako se, koliko on zna, ZET ne bavi reklamama.

   - Neka plate Zagreb plakatu pa neka se oglašavaju - dobacio je na kraju.

   Taj čovjek je sasvim u banani.

  • rr, 14. ožujka 2009 08:31
   a hrvatska ne fura svoj mali vlastiti hollywood? svoje male spektakle? zar smo mi izuzeti od globalnog drustvenog stanja popularizirane estrade uz koju stoji veliki brat? i da li je uopce potrebno dalje objasnjavati point koji sam nastojao iskazati? toliko pitanja a toliko malo odgovora... nadam se da ce tramvaj zvan ceznja uciniti svoje i osloboditi nas mali svijet od svih tih glavobolja i brze-bolje dati barem dio toliko nam potrebnih odgovora...
  • 15. ožujka 2009 18:43

   to je onda neki instant tramvaj. daje rjesenja na ozbiljna pitanja u roku od 5 min. kao gatanje kod fatme nur dzenet.

   ja i dalje ne shvacam sto je zapravo bio point.

  • Roco, 15. ožujka 2009 19:24
   Tramvaj koji je vozio samo jedan dan izazvao je rasprave diljem Interneta. Govori se o onom o čemu se šutjelo. I to je uspjeh.
  • Spinatoza, 16. ožujka 2009 09:04

   Tocno. U vrijeme interneta i bujice drugih medija kad vijest uvene za jedan dan, tramvaj zvan sekularizam jos uvijek zivi. Iz danasnjih novina:

   Zar da tramvaji budu propovjedaonice? Kustic u Jutarnjem listu http://www.jutarnji.hr/komentari/kolumne/clanak/art-2009,3,16,,155958.jl Boga ima ili nema Z. Despot u Vecernjem listu http://www.vecernji.hr/home/kolumne/3257428/index.do

  • 16. ožujka 2009 12:42

   Bog i tramvajdžija

   ....Don Anton Šuljić se pak poziva “na pravo većine da se ne vrijeđaju njezini vjerski osjećaji. Danas se, naime, više od 88 posto građana izjašnjava katolicima, a s ostalim vjeroispovijestima, vjernika je 95 posto. A svako poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti zabranjeni su”.

   Ostavi li se po strani to što su rimokatolici, pa i sam Šuljić, još nedavno vehementno odbijali Zakon o zabrani diskriminacije, problem se svodi na to da nespretni Šuljić tvrdnjom da ateističko stajalište vrijeđa vjernike zapravo potkrepljuje pravo ateista da se javno oglase. Jer, nedvojbeno je da mora vrijediti i obrat, vjerska propaganda vrijeđa nevjernike. To što ih je tek pet posto ne bi smjelo biti razlogom da se dopusti njihovo vrijeđanje, dapače. Ne znači to, dakako, zabranu vjerske promidžbe, nego “tek” nužno omogućivanje i manjinskim svjetonazorima da javno egzistiraju.

   Piše Žarko Puhovski za Večernji list.

  • ivica, 16. ožujka 2009 13:16

   Re: Bog i tramvadzija

   Vjernici i ateisti su jednaki u pravu na zaštitu od vrijeđanja. Ali oni prvi su jednakiji.

   Ivica zvani Orwell

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  17. ožujka 2009 01:08

  "Zašto bi natpis "Bez Boga, bez gospodara" mogao vrijeđati vjernike."

  Zato što vrlo jasno kaže da su ateisti bolji i pametniji od vjernika, jer su sami svoji gospodari, a vjernici su robovi vjere. Pokretačima akcije bi mnogo bolje bilo da su jednostavno prepisali recimo engleski slogan "Boga vjerojatno nema, pa se prestanite brinuti i uživajte u životu". Ovako nisu postigli ništa, doli da ih ljudi smatraju infantilnima.

  • Trijezan, 17. ožujka 2009 09:14
   Hajde ti meni pokaži gdje to u sloganu jasno piše da je netko bolji i pametniji od drugoga. Ja to (trijezan i pri čistoj svijesti) jednostavno ne vidim. A ti?
  • 17. ožujka 2009 10:08

   ali budimo iskreni, figura boga punog ljubavi se pojavila tek kasnije. u ranoj fazi jer doticni bio osvetoljubiv, ljubomoran i prgav. s obzirom da ga se moralo slušati, može ga se shvatiti i kao gospodara. onaj kojeg to "vrijeđa" zapravo je sasvim svjestan te činjenice. na kraju krajeva i kaže se 10 božjih zapovjedi.

   ateisti pak vole zapovjedati sami sebi. doduše i to nije baš previše točno. postoje državni zakoni. a one u državnom vrhu, obično zovemo - vlast (da,da, postoje i ograničenja vlasti). no njih se može kritizirati, a onog prvog i ne smije. tako bar kažu neki... mogao bi se bog valjda naljutiti. pa smo opet kod onog s početka. prgavog i osvetoljubivog - nikako boga ljubavi.

   a i na kraju krajeva, nije nikad ni taj mrzovoljni nekog spalio munjom jer se taj netko nije držao neke od 10 zapovjedi. ljude su uglavnom na lomačama spaljivali - ljudi.

  • Murva, 17. ožujka 2009 14:01
   Točno, kako veliš, "nije nikad ni taj mrzovoljni (Bog) nekog spalio munjom jer se taj netko nije držao neke od 10 zapovjedi. ljude su uglavnom na lomačama spaljivali - ljudi." A radili su to u Njegovo ime. Što daje puni smisao ovom osporavanom sloganu. Bez Njega, ne bi bilo spaljivanja.
  • Gugol, 17. ožujka 2009 14:32

   Glede tvrdnji kako se sloganom na tramvaju vrijeđalo vjernike, evo što vrijeđa kler i njegovo stado, piše Viktor Ivančić u BH Dani:

   "Kao laik, pri tom još slabo potkovan po pitanjima vjerske poniznosti, pomislio bih da pisanje o humanitarnim akcijama katoličkog Caritasa, na primjer, smatrate „publicitetom dobra”, dok izvještaje o utajama poreza i nasilju nad štićenicima istog tog Caritasa držite „publicitetom zla”."

   "Hrvatska je, osim svega, neumjereno prepuštena crkvenome drilu, s društvenom scenom i medijima koji se svim silama trude slijediti kaptolske naputke, pa je vaš bijes u dobroj mjeri nerazumljiv. Kao što znate, zagrebački tramvaj broj 4 samo je jedan dan gradom razvozio parolu „BEZ BOGA, BEZ GOSPODARA”, da bi natpis potom bio panično skinut, iako su naručitelji oglasa iz jedne civilne udruge platili uslugu za čitav mjesec. Institucionalna cenzura proradila je i bez posebne biskupske intervencije. Ne treba ni spominjati da su vodeće novine već sutradan nepoćudne oglašivače pribile na stup srama kao drznike i neprijatelje hrvatske uljudbe koji „vrijeđaju vjerske osjećaje građana”.

   NE PUCAJTE U SODOMISTE

  • 17. ožujka 2009 14:51
   Je, Murva, ali Njega ionako nema. Ne može biti kriv netko koga nema i nije bilo. Mogu samo oni koji su to počinili. A znaš kako to ide u pravosuđu. Ako netko počini zločin jer je čuo/čula glasove ide u jednu instituciju. Ako je iz koristoljublja (i bez glasova) ide u drugu instituciju.

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  17. ožujka 2009 15:34

  ""Hajde ti meni pokaži gdje to u sloganu jasno piše da je netko bolji i pametniji od drugoga. Ja to (trijezan i pri čistoj svijesti) jednostavno ne vidim. A ti? ""

  Možda si trijezan, ali očito nisi baš pametan. Ili se samo praviš da ne razumiješ? Svejedno.

  • 17. ožujka 2009 15:55
   Ljude tražim svičom
  • 17. ožujka 2009 16:26

   Netko ima komplekse - ali mu za to nije kriv natpis na tramvaju. Natpis ne govori da je netko bolji od drugih osim ako to netko želi tako shvatiti. Čista stvar slobodne interpretacije.

   Inače... "Njega će u svoje vrijeme pokazati On, Blaženi i jedini Vladar, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara koji jedini ima besmrtnost, prebiva u svjetlu nedostupnu, koga nitko od ljudi ne vidje niti ga vidjeti može. Njemu čast i vlast vjekovječna! Amen." (1 Tim 6,15)

   "Očisti li se dakle tko od toga, bit će posuda časna, posvećena, korisna Gospodaru, za svako dobro djelo prikladna". (2 Tim 2,21)

   http://www.hbk.hr/biblija/

  • 17. ožujka 2009 16:39
   Izgleda da neki ovdje brkaju pamet s halucinacijama. Ako nemaš halucinacije, pa ne vidiš ono čega nema, ti nisi pametan. Ah, dobro ... nisam pametan. Javit cu se kad počnem uzimati LSD.
  • 19. ožujka 2009 10:05
   Zapravo je smiješno da u 21. stoljeću jedan natpis na tramvaju može izazvati ovakvu buru. Možda mi nismo u 21. stoljeću? Možda živimo u zabludi?
  • Goran, 19. ožujka 2009 13:36

   Odličan tekst! Gledao sam jučer emisiju PROCES u kojoj je jasno rečeno da je Zagrebački Holding prekršio pravila dobrog poslovnog ponašanja. O tome da je prekršio i pravila pristojnog ponašanja u sekularnoj državi, to je potpuno jasno.

   U ovoj državi već dugo samo žene imaju muda.

  • Mambo, 19. ožujka 2009 13:55
   A najkomičnije u toj priči je to što Zagreb ima formalno socijaldemokratski obojenu vlast koja bi po definicija trebala biti, ako ne antiklerikalna, barem sekularistička. Slučaj tramvaja koji je vozio samo jedan dan pokazuje da je ispravna tvrdnja da socijaldemokrat na vlasti prestaje biti socijaldemokrat. Što Bandić svaki dan demonstrira svojim koketiranjem sa svima, od Roma do Thompsonovih fanova,i od partizana do popova.
  • 19. ožujka 2009 16:02

   Zanimljiva rasprava vodi se na portalu Connect. Ovo je jedan od interesantnijih postova:

   A Prokudin-Gorski se hrabrio da ga upita. Nije bilo mnogo važnih pitanja, bilo je u stvari samo jedno, ma koliko potrošeno i isprazno zvučalo. Tolstoj će sigurno shvatiti, jer nitko nije više od njega mislio o tome.

   — Lave Nikolajeviču, htio bih Vas nešto upitati. — Recite. — Lave Nikolajeviču… Postoji li Bog?

   Tolstoju je stolica naglo postala neugodna pa se u njoj pokušao bolje smjestiti. Pa nije valjda opet? Koliko su ga puta to upitali? I otkud im svima ideja da on ima nešto za reći o tome? Bit će da je zbog “Ispovijedi”. Nije to trebao objavljivati. A osim toga… Što još, nakon osamdeset godina traženja, može reći o tome? Postoji li ili ne postoji, ima li dugu bradu i govori li ruski, i može li svaki čovjek naći kraljevstvo božje u sebi?

   — Odakle ste Vi, Sergej Mihailoviču? — Rođen sam u Muromu. — Sergeju Mihailoviču iz Muroma… Vi ste čovjek od znanosti. Gdje ste se školovali? — Istraživao sam reprodukciju boje u laboratoriju profesora Miethea u Njemačkoj. — Eh, Nijemci... Samouvjerenost Nijemca gora je od svih vrsta samouvjerenosti, jača i odbojnija od bilo koje druge, jer Nijemac umišlja da zna istinu – znanost – koju je sam izmislio, a koja je za njega apsolutna istina. No... Vi ste, kao znanstvenik, sigurno gledali kroz mikroskop? — Naravno Lave Nikolajeviču. — Onda ste sigurno vidjeli ili barem čuli da se pod mikroskopom, u kapljici vode mogu vidjeti mnogi sićušni organizmi. Zovu ih bakterije i izgleda da uzrokuju razne bolesti. — Tako je. Tuberkulozu i koleru. — E pa vidite Sergej Mihailoviču… Vaše pitanje… To je kao kad bi jedna od tih bakterija upitala: “Postoji li fotograf Sergej Mihailovič iz Muroma?”

   Prokudin-Gorski je zastao ne shvaćajući točno što mu veliki majstor želi reći i podcjenjuje li ga s tom pričom o Nijemcima i ljudima od znanosti. Osim toga, odgovor na zamišljeno “pitanje” bio je potvrdan, što bi valjda trebalo značiti da Bog postoji? Ili što? Polako je zamotao staklene ploče s negativima i pospremio ih u torbu, a onda oprezno i jedva čujno odgovorio Tolstoju:

   — Štovani Lave Nikolajeviču, ta bakterija je jednako tako mogla upitati: “Postoji li fotograf Lav Nikolajevič iz Muroma?”

   ...

   Odlomak iz "Problema promatrača". Više informacija OVDJE.

  • 19. ožujka 2009 21:43

   http://www.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56426&topic=18

   akcijA

  Odgovor

 • Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
  20. ožujka 2009 12:43
  Meni je najkomičnije od svega ovdje čitati kako ateisti citiraju Bibliju, a očito pojma nemaju što je to uopće vjera. Da neke dalje finese tipa postoje-i-vjernici-koji-ne-idu-u-crkvu ni ne spominjem. Aloo... vaša predstava o vjeri i vjernicima je upravo srednjevjekovna. Ako želite pljuvati po crkvi, samo naprijed, ali izvolite to onda jasno i reći, ali vjernike pravo vrijeđati nemate.
  • 20. ožujka 2009 13:15
   jedan od vjernika ocito ima problema za koje je nadlezan jedan drugi tip strucnjaka. ako se netko stalno osjeca uvrijedjeno kad god ga netko pogleda u tramvaju, onda vjerojatno pati od neke boljke.

  Odgovor

Vaš ZaMirZINE Tjednik
Bratski feudalizam: Mit o Tibetu
Michael Parenti
Sljedbenici budizma na Zapadu često se žale kako religijsku kulturu Tibeta potkopava Kineska okupacija. Pravo pitanje je: kakva vrsta zemlje je bio stari Tibet? Možemo zagovarati vjerske slobode i neovisnost za jedan novi Tibet, a da pri tome ne moramo prigrliti mitove o starom Tibetu. Tibetanski feudalizam bio je zaogrnut u budizam, ali to dvoje ne treba poistovjećivati. U stvarnosti, stari Tibet nije bio Izgubljeni Raj. Bila je to nazadna, represivna teokracija ekstremnih privilegija i siromaštva.
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Bratski feudalizam: Mit o Tibetu
»» Doktor Münchausen
»» Potisnuti sukobi koji ne nestaju
»» Ubojstva i neuvjerljive istrage
»» Pustite Annu Frank na miru!
»» Antinacionalistički nacionalizam
»» Pilot, bankomat i švicarski sir
»» Medijski rat za Bliski istok
»» Sveta vodica daje ti krila
»» Koalicija za REKOM - ključni iskorak prema pobjedi nad vlastitom prošlošću?
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim