Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Zaštita okoliša u uvjetima recesije
Mirela Holy
Mirela Holy
Bojan Munjin
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE tjednik
Ljudska prava: Ubojstva i neuvjerljive istrage
Đurđa Knežević
Moskovski okružni vojni sud oslobodio je krivnje trojicu muškaraca optuženih za pomaganje u ubojstvu Ane Politkovske, novinarke koja se bavila istraživačkim novinarstvom i kritički pisala o politici Kremlja, osobito u vezi s ratom u Čečeniji. Prateći ovu rusku priču, vrlo je teško oteti se dojmu sličnosti s nekim našim nedavnim slučajevima. Tako u slučaju ubojstva Ivane Hodak, isprva se digne cijela država na noge, padne pokoji ministar, da bi na kraju ispalo da je ubojica klošar. Ili dubrovačka storija vezana uz smrt australske građanke Britt Lapthorne, gdje Karamarko & pajtosi žele reći da su oni, naši policajci, izvan svake sumnje.
24. veljače 2009

Moskovski okružni vojni sud u četvrtak, 19. veljače 2009., oslobodio je krivnje trojicu muškaraca optuženih za pomaganje u ubojstvu Ane Politkovske, novinarke koja se bavila istraživačkim novinarstvom i kritički pisala o politici Kremlja, osobito u vezi s ratom u Čečeniji.

Ruku na srce, drugačija odluka i nije bila očekivana, osobito ne u moskovskim novinarskim i intelektualnim krugovima. Porota, koja je odlučila kako nema dovoljno dokaza koji potvrđuju umiješanost optuženih u ubojstvo počinjeno u listopadu 2006. pred stanom Ane Politkovske u Moskvi, da je i smjela, nije mogla drugačije odlučiti. Međutim, da su postojali tragovi što vode dokazima koji su nedostajali, pokazalo je svjedočenje Dimitrija Muratova, glavnog urednika Nove gazete, moskovskih dnevnih novina u kojima je Ana Politkovska bila novinarka. Njegovo svjedočenje također je pokazalo da iste te tragove državna istraga nije pratila. A tragove je sudu podastro sam Muratov, provevši (i dalje ne odustajući) vlastitu istragu. Bilo je stoga jednostavno advokatima osumnjičenih informacije i tragove koje je pružio Muratov proglasiti nepotvrđenima te stoga nevjerodostojnima, i na kraju dakako – neupotrebljivima. No nitko se nije niti potrudio da te Muratovljeve navode istragom potvrdi ili opovrgne.

Što je dakle, sve Muratov u svojoj istrazi pokazao?

Prvo, valja predstaviti likove koji su imenom i prezimenom (do ovog časa) u igri. Glavni izvršitelj posla, čovjek za kojeg se smatra da je pucao u Politkovsku, Rustam Mahmudov, brat je Džabraila i Ibrahima Mahmudova, koji su u procesu bili osumnjičeni da su pomagali u atentatu i koji su u četvrtak oslobođeni krivnje. Sam Rustam Mahmudov nalazi se u bijegu. Četvrti optuženik je Pavel Rjaguzov, agent ruske službe sigurnosti FSB, kojem je suđeno u izdvojenom postupku i također je oslobođen optužbe da je ubojicama otkrio adresu prebivališta ubijene novinarke. Tu je još i bivši policijski časnik Sergej Hadžikurbanov, osumnjičen za organiziranje zločina i također oslobođen krivnje. Najvažnije u svemu jest da su svi oni na razne načine dobro povezani. Muratov je podastro materijalne dokaze o njihovoj povezanosti, primjerice, podatke o putnicima aviokompanije Karat, kojom je interesantna trojka 5. veljače 2006. zajedno putovala u Ingušetiju. Našao se tu rođak braće Mahmudov, Lom Ali Gaitukajev (trenutno na izdržavanju kazne zbog atentata na jednog od akcionara najveće ukrajinske financijske grupe Privat). S njim u društvu našao se i Šamil Buraev, bivši šef Ačhoj-Martanovskog okruga u Čečeniji, koji je i sam isprva bio osumnjičen za umiješanost u atentat na Politkovsku, no kasnije je pomaknut samo u status svjedoka. I na koncu, koji djelo krasi, gore spomenuti Pavel Rjaguzov.

Upitao je Muratov također, zapravo uputio pitanje koje bi istraga trebala proslijediti Ministarstvu unutrašnjih poslova Ruske federacije, tko je Rustamu Mahmudovu, odbjeglom osumnjičeniku za atentat, izdao pasoš za putovanje u inozemstvo na temelju krivotvorene identifikacijske isprave (takozvani građanski pasoš, naspram ino-pasoša) koja je glasila na ime Naila Zagidulina. "Kada bismo saznali kako mu je uspjelo sve to, pa još i otputovati iz zemlje na temelju krivotvorenog dokumenta, možda bismo saznali tko je doista sudjelovao u atentatu na našu kolegicu", rekao je, kako navodi moskovski dnevnik Kommersant, na suđenju Muratov.

I još k svemu tome, da priča dobije nadrealne, nestvarne dimenzije, u Dagestanu su uhapšeni neki ljudi koji su prodavali pištolj iz kojeg je ubijena Politkovska. Također, u Dagestanu je osuđena osoba koja je prepravljala plinske pištolje u one s ubojitim mecima, iz kakvoga je ubijena Politkovska. Tko je međutim prodao taj pištolj ubojicama, što bi moglo dovesti do počinitelja, nije bilo predmet istrage.

Prateći ovu rusku priču, vrlo je teško oteti se dojmu sličnosti s nekim našim nedavnim slučajevima. Tako u slučaju ubojstva Ivane Hodak, isprva se, osim posve nepotrebnog ali skupog helikoptera, digne cijela država na noge, padne pokoji ministar, da bi na kraju ispalo da je ubojica klošar. Potom se još utvrdi da taj klošar također pred petnaestak godina kupuje ili dobiva pištolj, kao da je po njega išao na plac u Dagestan, s jasnom namjerom već tada da sredi nekoga od Hodakovih. No niti to nije dosta, već se pedesetdvogodišnjak prigodom navodnog počinjenja ubojstva transformira u osobu srednjih tridesetih. Pedesetdvogodišnjak u istrazi izjavljuje da je pobjegao na stražnji izlaz, onaj pak mlađi, njegov alter ego, bijaše viđen od više očevidaca kako bježi na prednji izlaz. Policija je zadovoljna, narod se kiselo smije, jer i jest i nije pretjerano smiješno.

Ili dubrovačka storija vezana uz smrt australske građanke Britt Lapthorne. Prvo na dojavu o nestanku prođe i pet dana da se pokrene (mlaka i vrlo nevoljka) istraga. Pa se onda od lažnih policajaca, svjedočenjem više osoba i izradom izrazito vjernih crteža pomoću fotorobota (što govori o upečatljivosti likova koji su očigledno ostavili duboke tragove u sjećanju), utvrdi da se radi o pravim policajcima. Onda šef policije RH Karamarko osobno, ali i drugovi, kao da smo u najmanju ruku i mi svi drugovi idioti!, odmahnu i izjave nadrealistički, "Ma to vam je znanstvena fantastika, pa to su naši policajci". Upravo tako, no to baš i jest problem i razlog za uzbunu prve vrste, samo što Karamarko & pajtosi žele u stvari time reći da su oni, naši policajci, izvan svake sumnje. Usprkos svjedočenjima.

Nadalje se laže da upravo isti dvojac nije prije bio pod nikakvom istragom, da bi se našao dubrovački student koji to opovrgne. Potom roditelji pokojne Britt Lapthorne odluče sami financirati pretraživanje podmorja na mjestu gdje je pronađena, i taj čas eto ti naših policijskih genija koji po orkanskoj buri krenu roniti (naravno da su u međuvremenu morali odustati) i tražiti fotoaparat nesretne djevojke. Sve to dakako s čudesno lukavim objašnjenjem da su se i oni baš spremali na taj zadatak, mjesecima, ali su čekali pogodnije vremenske uvjete. Kud ćeš pogodnije od žestoke bure i snijega s mogućnošću zaleđivanja mora!

Svakako, gdje god pogledaš, nije lako. A nije niti čudo da se novinari hvataju istraživačkih, pa i istražiteljskih poslova, od čega ginu ili bivaju prebijani. I Politkovska je istraživala, jednako kao i Miljuš i mnogi drugi, sa za njih često pogubnim rezultatom. I Muratov istražuje, jednako kao i australski Channel 7, koji istražuje smrt Britt Lapthorne, kad već naši ili ne znaju, ili neće ili ne smiju. Pa kad se onda zgražamo nad lošim uratkom ili senzacionalizmom, kako se sada unisono napada Australce, zaboravljamo da to i nije njihov posao niti su za njega kvalificirani. No kad to ne čine kako valja ili ne čine uopće oni koji su za to kvalificirani, obučeni, opremljeni i plaćeni, možemo samo biti sretni što ima onih koji se toga posla hvataju čak i kad im nije u opisu rada. Kao što im također nije u opisu rada da budu prebijani i ubijani.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

 • Ubojstva i neuvjerljive istrage
  24. veljače 2009 19:25

  glavni tajnik interpola kaze da je s nasom policijom sve u redu....

  clanak na dnevnik.hr

  • 24. veljače 2009 19:30

   na index.hr kaze

   Interpolov tajnik Noble je komentirao i slučaj Britt Lapthorne zbog kojeg je smijenjen vrh dubrovačke policije. "Njena smrt bila je nesretan slučaj", kazao je Noble, koji očito ne vjeruje teorijama australskih medija da se radi o ubojstvu za koje je odgovorna skupina koja otima strankinje u Dubrovniku.

   Ovo bi valjda imalo značiti da su ipak utvrdili uzrok i okolnosti smrti. Iz svih dosadašnjih članaka u novinama, moglo se samo pročitati da obdukcija ni kod nas niti u Australiji nije utvrdila uzrok smrti. Kako su onda zaključili da se ipak radi o nesretnom slučaju?

  Odgovor

 • Ubojstva i neuvjerljive istrage
  25. veljače 2009 02:12
  pametne paralele. da se čovjek zamisli.

  Odgovor

 • HRVATSKA POLICIJA KONTINUIRANO LAŽE
  25. veljače 2009 14:35
  glede hrvatske policije jasno je da kontinuirano i svjesno lazu javnost da bi zastitili olos u vlastitim redovima. tim je gore sto od zastite tog olos i nema neke velike politicke ili osobne koristi. stvar je u mentalitetu tj praksi koja pod svaku cijenu stiti zlocin, umjesto da ima pameti i hrabrosti priznati pogresku kako se ne bi blatili svi oni policajci koji svoj posao rade posteno. u vrhu hrvatske policije takvih nema. oko dubrovackog slucaja ima citav niz pitanja koja nisu odgovorena, a imaju veze s policijom, a ne britt. zasto policije nije odmah potvrdila da se radi o policajcima? zasto nije potvrdila tocnu dvojicu onda kad je doslo do medijske zabune oko dvojca? i konacno, zasto su bas ta dvojica i bas u vrijeme istrage premjesteni iz dbk u konavle dok jos javnost nije znala da ih se ozbiljno tereti za citav niz slucajeva? od postojece garniture u policiji ne moze se ocekivati istina koja izlazi tek i samo onda kad je nekome potrebna.
  • 2. ožujka 2009 14:11
   a ako zakaže policija, uvijek je na raspolaganju neki sudac koji će izreći najmanju moguću kaznu za teško ubojstvo uz obrazloženje da je "optuženi iz dobre obitelji". ili će reći da je krivotvorenje ionako uobičajena praksa te će počinitelja osloboditi. silovanje se može proglasiti rukovanjem. ubojstvo metkom u potiljak može postati samoubojstvo itd.itd.
  • 3. ožujka 2009 15:48

   "DETALJNA rekonstrukcija" ubojstva Ivane Hodak, objavljena u novom broju Nacionala, prije svega je bizarna. Naime, tjednik piše kako ubojica Mladen Šlogar Žila u grad nije išao ubiti mladu odvjetničku vježbenicu već kupiti šampon protiv peruti. Tog kobnog jutra, 6. listopada 2008. godine, Šlogara je prema pisanju Nacionala počela nesnosno svrbjeti glava.

   Više o tome na index.hr

  Odgovor

Vaš ZaMirZINE Tjednik
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Društvo cinkaroša
Heni Erceg
Zgodan libreto vesele operete u režiji hrvatske vlade, satiričnoga naziva: „Korupcija, to nisam ja!“, nego ste to dakle vi, a koja bi imala biti nova antikorupcijska kampanja, bog te pita koja po redu, ali ova, moramo priznati, ipak po cinizmu šije sve dosadašnje. Ima mnogo toga psihološki korisnoga u ideji političke elite da se narod uvali u neviđeni doušnički zanos, mnogo ljepote u poticaju da se od domobranskih kukavica koji ne cinkare, nego krivo vjeruju da je to posao policije i državnog odvjetništva, stado pretvori u hrabrog, domoljubnog viteza.
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Doktor Münchausen
»» Potisnuti sukobi koji ne nestaju
»» Pustite Annu Frank na miru!
»» Antinacionalistički nacionalizam
»» Pilot, bankomat i švicarski sir
»» Medijski rat za Bliski istok
»» Sveta vodica daje ti krila
»» Koalicija za REKOM - ključni iskorak prema pobjedi nad vlastitom prošlošću?
»» Nezadovoljstvo bez rješenja
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim