Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Nasilje uz blagoslov države
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Svibanj 2009 »»
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Kultura: Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
Moram priznati da je ova knjiguljica više nego ugodno iznenađenje. Ona je beskompromisna i poetična kritika naše uljuljkanosti u konzumerističku apatičnu svakidašnjicu pod čizmom kapitalizma i standardnim izgovorom da treba prihvatiti realno stanje, ma kakvo ono bilo. Zarobljeni u okviru previše zbilje, opterećeni realnim uvjetima koji zamagljuju horizonte neograničenih mogućnosti, ponašamo se kao meduze nošene valovima, ne usudimo se kontra struje.
23. prosinca 2008

Zalet, strast, bunt, vizije neke nove bolje budućnosti postaju sve više stvar neke davne prošlosti, a i toj prošlosti se pokušava izmjeniti značenje da ne bi imala utjecaja na buduće kultivirane naraštaje koji će učiti o njoj samo kao o jednom fenomenu svog vremena. Kapitalizam uništava prilagođavajući si svijet na način da ostavlja dojam kako se on prilagođava zahtjevima svijeta, a primjer toga je što ostavlja prostora samo za onaj bunt koji se može usmjeravati i kontrolirati. Revolucija i bunt se, štoviše, institucionaliziraju da bi izgubili svoju oštricu i postali beznačajni, mrtvo slovo na papiru, možda stvar povijesti, književnosti ili umjetnosti, ali ne i neprestane i sveprisutne borbe za slobodu od svake represije i principa dominacije.

Le Brun dosta prostora posvećuje umjetnosti i kjniževnosti, a tu joj na žulj staje postmodernizam kao pravac bez stava liti stranputica, apsolutno apolitičan i nevažan u svojoj relativnosti hrani apatiju i beznađe vremena u kojem živimo, drugim riječima sluga sistema. Osvrt na Unabomberovo djelovanje je sigurno jedan od najdragocjenijih djelova knjige. Tu se oštro kritizira akademska ljevica, radikalni intelektualci i teoretičari koji su se ogradili od Unabombera jer je on svojim manifestom i djelima spojio teoriju i praksu i ugrozio njihovu sigurnu poziciju laprdalačke elite koja nema nikakvog doticaja s praksom. Pokazao je da se u ovom globalnom košmaru sveopće indiferentnosti ipak može razviti potreba za djelovanjem, ma što mi mislili o načinu na koji je realizirana.

No nažalost, umjesto sve više buntovnika, javlja se sve više pasivnih proučavatelja buntovnika iz dalje i bliže prošlosti, koji ne miču dupesa iz svoje sigurne opsesivno-hobističke pozicije.

Unatoč cjelovitom i impresivnom pregledu svijeta u kojem živimo, Le Brun ima svojih kontradiktornosti, a to su pretjerana idealizacija prošlosti i duhova prošlosti, zbrda-zdola kritika seksualnosti na pomalo staromodan način, pogotovo začuđuje nekritički odnos prema mainstream pornografiji... Usprkos svim kontradiktornostima knjiga nudi gomilu zanimljivih informacija, zaključaka, analiza... od strane osobe s osebujnim iskustvom i stažom u književnoj, umjetničkoj i aktivističkoj branši i zato je vrijedi pročitati.

Knjigu možete nabaviti ovdje i u većini knjižara.

Prikaz je objavljen u tiskanom obliku u četvrtom broju Ispod pločnika.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»
Book@zine
Zaštita i afirmacija prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj
Kristijan Grđan i suradnici
Ova je publikacija namijenjena prvenstveno zakonodavcu, a zatim i strukturama državne uprave, liječnicima, policiji, socijalnim radnicima i svima koji se profesionalno susreću s osobama s duševnim smetnjama. Publikacija je takoder i informativnog karaktera tako da njezina namjena seže i šire od toga.
Put Crkve je ljudska osoba
Radna grupa za pastoral homoseksualnih osoba
Dokument Put Crkve je ljudska osoba koji predstavljamo u hrvatskom elektronskom izdanju originalno je bio objavljen u knjizi pod naslovom Il posto dell’altro koju su priredili Koordinacija grupa homoseksualnih kršćana Italije i talijansko udruženje „Noi siamo Chiesa“. Smisao naslova, Il posto dell’altro je: mjesto za one koji su različiti. Podnaslov, Le persone omosessuali nelle chiese cristiane, objašnjava da se kao mjesto podrazumijevaju kršćanske crkve, a kao oni koji su različiti (l’altro), homoseksualne osobe. Objavljujemo cijelo elektronsko izdanje.
Anarhija: Grafički vodič
U novom izdanju Što čitaš? predstavlja knjigu Clifforda Harpera Anarhija - grafički vodič, koja kroz tekst i preko dvije stotine ilustracija donosi pregled povijesti osnovnih anarhističkih ideja i prakse. Riječ je o vizualno privlačnom i tekstualno zanimljivom izdanju koje osim informativnog pristupa predstavlja inspirativnu knjigu prepunu primjera ljudske solidarnosti i težnje za slobodom.
Slavoj Žižek: O nasilju
Nasilje je posvuda oko nas, a ipak ga nismo u stanju objasniti ili se pomiriti s njim. Provokativna teza slovenskoga filozofa Slavoja Žižeka u njegovoj najnovijoj knjizi O nasilju glasi da je nasilje koje jasno vidimo (ono koje čini jasno prepoznatljiv počinitelj) zapravo proizvod skrivenog nasilja, onog koje tvori naš politički i ekonomski sustav.
Vijesti iz nigdine
Izdavačka kuća DAF iz Zagreba je objavila anarhistički klasik "Vijesti iz nigdine" (News from Nowhere) Williama Morrisa, autora čiji su politički i prozni radovi inspirirali mnoge generacije anarhista. Sigurno je da se u Morrisovim spisima iščitava snažno libertersko nagnuće i da je Morris bio vrlo svjestan anarhističkog stajališta protiv vlade i svake političke vlasti.
  Kategorija Book@ZaMirZINE
»» Kratkovidnost realnog
»» Zaštita i afirmacija prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj
»» Put Crkve je ljudska osoba
»» Anarhija: Grafički vodič
»» Slavoj Žižek: O nasilju
»» Vijesti iz nigdine
»» Civilno društvo u Hrvatskoj
»» Vizualiziranje informacija u svrhu zagovaranja: Uvod u informacijski dizajn
»» Alice Schwarzer: Simone de Beauvoir buntovnica i utiračica putova
»» 20 POTICAJA ZA BUĐENJE I PROMENU o izgradnji mira na prostoru bivše Jugoslavije
»» Ta ravnopravna stvorenja-100 odgovora na 100 pitanja o pravima životinja
»» Mitski aspekti ekofeminizma
»» ZELENI ALATI ZA ODRŽIVU REVOLUCIJU
»» IZVJEŠTAJ O STANJU LJUDSKIH PRAVA SEKSUALNIH I RODNIH MANJINA U 2006.
»» INDEKS OTVORENOSTI MEDIJSKOG SUSTAVA
»» ČETVRTI SVJETSKI RAT/DRUGAČIJI SVIJET JE MOGUĆ!
»» UDRUGE U OČIMA JAVNOSTI
»» ESTETIKA KIBERSVIJETA I UČINCI DEREALIZACIJE
»» FUNDING OPPORTUNITIES FOR INTERNATIONAL CULTURAL COOPERATION IN AND WITH SOUTH EAST EUROPE
»» POVIJEST TRANSNACIONALNE POLITIKE ŽENSKIH POKRETA
  Arhiva Book@ZaMirZINE »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim