Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Subverzije u ožujku
Program Subverzija u ožujku počinje problemom plastike koja je prisutna u gotovo svemu, a nastavlja se pitanjem ratova za vodu i nastojanjem da se voda privatizira. Bilo je neizbježno da na Subverzijama kao tema bude zastupljena i aktualna ekonomska kriza, a mjesec završava pitanjem rodnih odnosa.
28. veljače 2009

Subverzije se događaju svaki ponedjeljak u 19 sati u net klubu Mama, Preradovićeva 18, Zagreb.

Program za ožujak 2009.

Ponedjeljak, 09. 03. 2009. u 19:00

Zauvijek plastika

Gdje god se okrenemo oko sebe okruženi smo plastikom, od pakiranja do uređaja koje koristimo, gotovo sve danas ima barem poneki plastičan dio. Materijal koji je prije šezdesetak godina donio novu tehnološku revoluciju danas otvara novi problem - kako se rješiti plastike? U trenutku kada je prestanemo koristiti plastika je i dalje tu. I neće nestati. Nikada. U pokušaju da se ovaj problem riješi smišljene su nove vrste plastike koje se mogu reciklirati i ponovno koristiti. I sada na različitim plastičnim proizvodima piše da se može reciklirati. No, što to zapravo znači? Malo ili ništa ukoliko ne postoji razvijen sustav prikupljanja i ponovnog korištenja plastike. Kao pomalo bizaran dodatak priči oko recikliranja treba dodati da znak koji često povezujemo s tim da je proizvod moguće reciklirati na plastici ne znači to, već u kombinaciji s brojem tek označava vrstu plastike. Mislili ste da trokut od strelica znači da kupujte nešto održivo? Ne, prevarili su vas. A sve to je tek dio priče o plastici...

Dokumentarni film: Forever plastic [44 minute, CBC, Kanada, 2009.]

Ponedjeljak 16. 03. 2009. u 19:00

Ratovi za vodu

Ratovi za vodu, osnovu života na Zemlji, već odavno traju, prvo su ih ekonomski pokrenule najmoćnije kompanije koje su u biznisu s vodom, a kroz svoje «poslovanje» su ugrozile na stotine tisuća života. Osim što je pohlepa i želja za profitom u pojedinim dijelovima svijeta ograničila ili u potpunosti onemogućila pristup izvorima vode, privatizacija vode odlazi do apsurdnih situacija kada se polaže pravo na kišnicu, odnosno sve vode u nekom području gdje je došlo do privatizacije ili je dodijeljna «koncesija» (samo drugo ime za privatizaciju). Uz sve to naš odnos prema vodama u svijetu donosi i stalno zagađenje i uništavanje izvora pitke vode, a sve to dodatno pogoduje biznisu oko vode, koji sada prodaje nevjerojatne količnie flaširane i navodno čiste i zdrave vode. No, film Flow otkriva kako je tu riječ o zabludi te da flaširana voda nije ništa bolja ili zdravija od one iz slavine. Na takvu politiku kompanija i država, lokalne zajednice u različitim dijelovima svijeta odgovorile su svojim rješenjima, prikupljanjem i filtriranjem vode, izgradnjom komunalne infrastrukture i borbom za život. Odgovor države i kompanija je bio da to ne smiju raditi jer «voda nije njihovo vlasništvo». Može li voda uopće biti nečije vlasništvo? Može li to sutra biti zrak?

Dokumentarni film: Flow: For Love of Water [93 minute, režija: Irena Salina, SAD, 2008.]

Ponedjeljak 23. 03. 2009. u 19:00

Financijska kriza

Čija je zapravo kriza koja potresa svijet? Što znači financijska kriza i kako do nje dolazi? Čime nas to plaše ekonomski stručnjaci kada govore da ulazimo u krizu koja će dugo trajati? Tko je stvorio krizu i kako iz nje izaći? Za početak je važno znati što je uopće novac i kako nastaju dugovi o kojima se stalno govori te na koji način uopće funkcionira financijski sektor koji je upao u krizu. Novac je izmišljena, dogovorena vrijednost bazirana na rastućem zaduživanju. Nema uporište u stvarnoj vrijednosti. Film Money as Debt otkriva kako tu nije riječ o zavjeri, barem ne tajnoj, već o javnom poslovanju najmoćnijih ekonomskih institucija i banaka koje putem novca i financijskog tržišta kontroliraju svjetsku ekonomiju. Ta zavjera je javna i zove se kapitalizam. Današnja kriza je tek jedan od uobičajenih ciklusa kapitalizma koji većini donosi bijedu, a nekolicina će iz njega izaći još bogatija. Naravno, ukoliko nešto ne poduzmemo i učinimo nužne korake za nestanak tog ekonomskog sustava. Film će poslužiti kao uvod u diskusiju.

Dokumentarni film: Money as Debt [47 minuta, produkcija: Paul Grignon, SAD, 2006.]

Ponedjeljak 30. 03. 2009. u 19:00

XXY

XXY propituje rodne i društvene odnose koji određuju naše zadane uloge. Film govori o Alex, a on/a je hermafrodit, te odnosu roditelja, društva, prijatelja, ali i znanosti prema pitanju rodne/spolne neodređenosti. Dok s jedne strane postoji pritisak za «normalizacijom» i uklapanjem u okolinu, s druge strane ostaje otvoreno pitanje prilagođavanja prirode mjerilima dominantne kulture koja često ne ostavljaju mjesto za iznimke. XXY je rijedak primjer onoga što možemo nazvati mainstream filmom, a koji se bavi rodnom tematikom bez da upada u toliko prisutne stereotipe. (Na ZaMirZINE-u o filmu više pročitajte ovdje.)

Igrani film: XXY [86 minuta, režija: Lucía Puenzo, Argentina, 2007.]

Subverzije se financiraju isključivo osobnim donacijama pa zato ubacite par kuna u kutiju za donacije, jer na taj način financirate program, plakate i sve ostale troškove, koji su minimalni, ali postoje.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»
Vaš ZaMirZINE dnevnik
Kultura: Festival aktivističke poezije „Art Attack“
Politika: Od 19 šefova javnih tvrtki, 15 po političkom ključu
Kultura: Dubioza kolektiv i Zion Crew
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Za Vatikan pobačaj je veće zlo od pedofilije
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Bjekstvo od historije
»» "Dosta!" s predrasudama o Romima
»» Koalicija za REKOM - odgovor na prigovore Istraživačko-dokumentacionog centra
»» Doktor Münchausen
»» Grčka: Sukobi, štrajkovi i okupacije
»» Djeca i televizija
»» Huligani na stadion samo s mamom ili tatom
»» Subverzije u ožujku
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Društvo cinkaroša
Heni Erceg
Zgodan libreto vesele operete u režiji hrvatske vlade, satiričnoga naziva: „Korupcija, to nisam ja!“, nego ste to dakle vi, a koja bi imala biti nova antikorupcijska kampanja, bog te pita koja po redu, ali ova, moramo priznati, ipak po cinizmu šije sve dosadašnje. Ima mnogo toga psihološki korisnoga u ideji političke elite da se narod uvali u neviđeni doušnički zanos, mnogo ljepote u poticaju da se od domobranskih kukavica koji ne cinkare, nego krivo vjeruju da je to posao policije i državnog odvjetništva, stado pretvori u hrabrog, domoljubnog viteza.
Suočavanje s prošlošću
Bjekstvo od historije
Boris Dežulović
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim