Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Huligani na stadion samo s mamom ili tatom
I dok se u Hrvatskoj lome koplja oko toga koliko represije je potrebno za rješiti problem huligana, Švedska pokazuje primjer gdje su rad sa izgrednicima, edukacija i dolazak na stadion u pratnji roditelja pokazali dobre rezultate.
3. ožujka 2009

O huliganima i neredima na stadionima te načinima sprječavanja te pojave mnogo se priča, a malo radi. Spominje se mnoštvo modela, a jedan specifičan švedski primjer neki je dan spomenut u TV emisiji Otvoreno. Voditeljica je rekla kako je načula kako je jedan švedski klub za mlade izgrednike kojima je zabranjen dolazak na stadion uveo posebnu mjeru – mogu na utakmicu, ali samo u pratnji očeva ili majki koji za njih odgovaraju.

Gosti u studiju HTV-a, pogotovo predstavnik navijača, tvrdili su da je to laž i glupost. "Tko bi takvo što uveo, ni kako proveo, pogotovo u jednoj liberalnoj Švedskoj"...

Za cijelu priču se zainteresirao Novi list pa su to pokušali provjeriti u Švedskoj, gdje se pokazalo da su sumnje i nevjerica neutemeljeni.

Individualne kazne i rad s navijačima

Upravo u liberalnoj Švedskoj nogometni prvoligaš "Hammarby" pribjegao je takvoj praksi i uspješno je provodi, potvrđuje za Novi list Boris Gaković, njihov švedski suradnik, koji je u tom klubu i nogometnim strukturama provjerio priču.

Klub "Hammarby" je nakon tamošnje prvoligaške utakmice s AIK-om prijavio 23 osobe zbog izazivanja nereda. Javni tužitelj nakon te prijave ipak nije izravno zabranio dolazak tim prijavljenima na stadion već se pozvao na pravo organizatora da to sam učini.

Kad su u "Hammarbyju" shvatili da i njihov zakon o huliganima u provedbi šepa, odlučili su se za svoju metodu. Goran Rickmer, predstavnik kluba, objašnjava kako su pribjegli individulanim kaznama i radom s navijačima jer smatraju da to postiže najbolje rezultate. Kaže, dio mladih koji toliko vole nogomet, na kraju se odlučio prihvatiti taj model i na utakmice dolazi s roditeljima kad već nemaju drugog izbora.

U klubu kažu da s tim mladićima, koji su se ogriješili o kodekse ponašanja, osim toga rade i razgovaraju u grupama uz prisustvo roditelja i pokušavaju ukazati na greške i čuti ideje i s druge strane o tom kako da se zaštite klub i nogomet.

Kažnjeni dobivaju i zadatke izučavati i pisati o opasnostima od pirotehničkih sredstava i sličnih problema koji se pojavljuju na nogometnin natjecanjima. U klubu kažu da neke od tih navijača, na neko vrijeme, razdvajaju na tribinama od grupa "žešćih" navijača.

Je li ideja provediva kod nas?

"Hammarby" među žestokim navijačima na stadionu uvijek ima i dva redara čiji je zadatak da prijave svakog tko prijeđe pravila dozvoljenog. Predstavnik kluba Rickmer tvrdi da su takvim radom s navijačima postigli da se čak devet od njih deset problematičnih promijeni i popravi.

Ideja je zaista posebna i djeluje neobično za Hrvatske prilike gdje gotovo sve ide u smjeru poticanja daljnjeg nasilja, ali Šveđani tvrde da s njom postižu odlične rezultate.

Je li provediva kod nas, pitaju se u Novom listu? Kod nas se klubovi, osim na deklarativnoj razini, nikad ne žele zamjeriti navijačima pa makar bili i loši i činili štetu. Klubovi se nadaju da će to netko drugi napraviti za njih. A kamo li da bi sami prijavili izgrednike ili s njima pokušali raditi. Nogometaši i treneri imaju isti model guranja glave u pijesak, ni policijsko-pravosudni aparat nije učinkovit niti ima prave mehanizme i ingerencije i zato se problemi uvećavaju umjesto da se smanjuju, piše Ico Mikuličić.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»
Vaš ZaMirZINE dnevnik
Kultura: Festival aktivističke poezije „Art Attack“
Politika: Od 19 šefova javnih tvrtki, 15 po političkom ključu
Kultura: Dubioza kolektiv i Zion Crew
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Za Vatikan pobačaj je veće zlo od pedofilije
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Bjekstvo od historije
»» "Dosta!" s predrasudama o Romima
»» Koalicija za REKOM - odgovor na prigovore Istraživačko-dokumentacionog centra
»» Doktor Münchausen
»» Grčka: Sukobi, štrajkovi i okupacije
»» Djeca i televizija
»» Huligani na stadion samo s mamom ili tatom
»» Subverzije u ožujku
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Društvo cinkaroša
Heni Erceg
Zgodan libreto vesele operete u režiji hrvatske vlade, satiričnoga naziva: „Korupcija, to nisam ja!“, nego ste to dakle vi, a koja bi imala biti nova antikorupcijska kampanja, bog te pita koja po redu, ali ova, moramo priznati, ipak po cinizmu šije sve dosadašnje. Ima mnogo toga psihološki korisnoga u ideji političke elite da se narod uvali u neviđeni doušnički zanos, mnogo ljepote u poticaju da se od domobranskih kukavica koji ne cinkare, nego krivo vjeruju da je to posao policije i državnog odvjetništva, stado pretvori u hrabrog, domoljubnog viteza.
Suočavanje s prošlošću
Bjekstvo od historije
Boris Dežulović
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim