Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Dojenje treba zaštititi od marketinga
Tisuće djece u Kini nedavno se ozbiljno razboljelo, a nekoliko ih je umrlo zbog melamina u zamjenskom mlijeku koje su dobivali. Nisu dobivali majčino mlijeko jer njihove majke nisu imale dovoljnu podršku pri dojenju ili ih je marketing proizvođača nadomjestaka uvjerio da je zamjensko mlijeko superiorno majčinom. To je tek jedan od razloga zašto je dojenje potrebno zaštititi.
27. veljače 2009

Peticiju je pokrenuo IBFAN: milijun on line glasova bit će u svibnju upućeno vladama svijeta s ciljem potpune implementacije Pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko u zakone pojedinih država te naglašavanja važnosti podrške društva majkama koje doje.

Podršku možete dati tako da potpišete ovaj zahtjev:

Za svjetske vođe: Kao građani, mi zahtijevamo zaustavljanje komercijalnog uplitanja u prehranu dojenčadi i male djece, strogu provedbu Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko kao i podršku majkama koje doje. Molimo vas da kreirate zakon/omogućite provedbu zakona koji proizvođače nadomjestaka za majčino mlijeko ograničava u promociji proizvoda kao nadomjestak za majčino mlijeko/dječje hrane, da se predvidi i provede financijski plan djelovanja u smjeru promicanja i potpore optimalnog dojenja te da se osigura «breastfeeding friendly» radno okruženje uz adekvatnu skrb u pauzama za dojenje u privatnom i javnom sektoru, tako da zaposlene žene nisu prisiljene nakon povratka na posao prekinuti dojenje.

Više o zaštiti dojenja na www.roda.hr


Povezano:

Za stanku za dojenje nužne – tri potvrde

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»
Vaš ZaMirZINE dnevnik
Kultura: Festival aktivističke poezije „Art Attack“
Politika: Od 19 šefova javnih tvrtki, 15 po političkom ključu
Kultura: Dubioza kolektiv i Zion Crew
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Za Vatikan pobačaj je veće zlo od pedofilije
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Bjekstvo od historije
»» "Dosta!" s predrasudama o Romima
»» Koalicija za REKOM - odgovor na prigovore Istraživačko-dokumentacionog centra
»» Doktor Münchausen
»» Grčka: Sukobi, štrajkovi i okupacije
»» Djeca i televizija
»» Huligani na stadion samo s mamom ili tatom
»» Subverzije u ožujku
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Društvo cinkaroša
Heni Erceg
Zgodan libreto vesele operete u režiji hrvatske vlade, satiričnoga naziva: „Korupcija, to nisam ja!“, nego ste to dakle vi, a koja bi imala biti nova antikorupcijska kampanja, bog te pita koja po redu, ali ova, moramo priznati, ipak po cinizmu šije sve dosadašnje. Ima mnogo toga psihološki korisnoga u ideji političke elite da se narod uvali u neviđeni doušnički zanos, mnogo ljepote u poticaju da se od domobranskih kukavica koji ne cinkare, nego krivo vjeruju da je to posao policije i državnog odvjetništva, stado pretvori u hrabrog, domoljubnog viteza.
Suočavanje s prošlošću
Bjekstvo od historije
Boris Dežulović
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim