Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Kad pravna država radi svoj posao: prostitucija i nasilje u institucijama
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Book @ ZaMirZINE
Uloga digitalne kulture u suvremenom društvu
Aleksandra Uzelac, Biserka Cvjetičanin, Institute for International Relations, Zagreb, 2008.
«« Lipanj 2009 »»
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

ZaMirZINE kolumne
LGBTT teme: Imamo li pravo na različitost?
Mirela Holy
Nažalost, i ove godine Pride nije prošao bez nasilja – fizičkog i verbalnog, nije prošao bez najgorih manifestacija uskogrudnosti, šovinizma, ksenofobije i diskriminatorskog mentaliteta zamotanog u celofan ’prava na drukčije mišljenje’.... Kako su stvari krenule ne bismo se trebali začuditi kada bi se u skorije vrijeme pojedinci zadojeni mržnjom prema svemu što se ne uklapa u njihove obrasce ’normalnog’ i to podignutog na n-tu potenciju, počeli pozivati na odredbe Zakona o suzbijanju diskriminacije kako bi obranili svoj radikalni, rasno čisti pogled na svijet. Skandalozno je da su državne strukture svojim nečinjenjem Hrvatsku svrstale među države koje daju legitimitet organiziranim i prethodno najavljenim neonacističkim skupovima.
15. lipnja 2009

I evo, prošao je još jedan, osmi po redu Zagreb Pride.... Nažalost, i ove godine Pride nije prošao bez nasilja – fizičkog i verbalnog, nije prošao bez najgorih manifestacija uskogrudnosti, šovinizma, ksenofobije i diskriminatorskog mentaliteta zamotanog u celofan ’prava na drukčije mišljenje’... Kako su stvari krenule, a krenule su logikom apsurda, ne bismo se trebali začuditi kada bi se u skorije vrijeme pojedinci/nke zadojeni/e mržnjom prema svemu što se ne uklapa u njihove obrasce ’normalnog’ (bijela rasa, katolička vjeroispovijest, heteroseksualnost, hrvatska nacionalnost, desna politička orijentacija), i to podignutog na n-tu potenciju, počeli/e pozivati na odredbe Zakona o suzbijanju diskriminacije kako bi obranili/e svoj radikalni, rasno čisti pogled na svijet.

Ono što, nažalost, također možemo očekivati jest da će u takvom tumačenju stvarnosti i odredbi Zakona dobiti i podršku određenih dijelova tzv. glavnih struja javnosti, ali i državnih struktura.

Jedan drukčiji Pride

Postavlja se pitanje je li, i ako jest po čemu to ovaj, osmi po redu Zagreb Pride bio toliko različit od prijašnjih zagrebačkih Povorka ponosa? A jest, bio je različit, ali ta se različitost ne odnosi samo na veći broj sudionika/ica Povorke, već se razlikuje i po tome što je ove godine državna vlast pala na ispitu iz zrelosti demokracije i poštivanja ljudskih, Ustavom garantiranih prava.

Netko će reći da su to vrlo grube ocjene, ali nekoliko simptoma potvrđuje tu iznimno zabrinjavajuću dijagnozu. Kao prvo, usprkos mnogobrojnim upozorenjima od strane predstavnika/ica civilnog društva i progresivnih političkih stranaka na neo-nacističke, rasističke, ksenofobne, diskriminatorske i nasilne karakteristike najavljenog anti-gay prosvjeda, Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je dopustiti održavanje prvog pravog neo-nacističkog skupa u Hrvatskoj, duboko protivnog Ustavu Republike Hrvatske, odredbama Kaznenog zakona i Zakona o suzbijanju diskriminacije, pa čak i Zakona o javnom okupljanju.

Policija je odlučila zanemariti i ignorirati vrlo zabrinjavajuće ciljeve djelovanja grupacije Hrvatskih nacionalista, jednog od organizatora anti-gay prosvjeda, koji su sve do prije nekoliko dana bili jasno i transparentno istaknuti na web stranicama te, navodno, udruge građana. Između ostalih rasističkih, neonacističkih, ksenofobnih i diskriminacijskih proklamacija, jednim od ciljeva djelovanja ove ’građanski simpatične’ i ’bezopasne’ udruge traži(lo) se i rušenje ustavnog poretka Republike Hrvatske. Naravno, sve bogato začinjeno (neo)nacističkim simbolima i ikonografijom. Vjerojatno u izokrenutoj logici pojedinaca/nki iz te skupine rušenje ustavnog poretka RH spada u domoljubne aktivnosti što, iako iznimno žalosno nakon svih tragedija 2. svjetskog rata i holokausta, i nije ništa neobično za takve induvidue, ali je iznimno neobično da je za našu policiju i MUP ’rušenje ustavnog poretka RH’ normalni cilj djelovanja neke kakti domoljubne, nacionalno osviještene udruge.

Organizatori prosvjeda – Hrvatski nacionalisti i Hrvatska čista stranka prava – nisu se tu zaustavili, već su na svoju neonacističku veselicu putem ’pitoresknog’ filmića postavljenog na YouTube pozvali svekoliko, ali naravno samo ’čisto’ hrvatsko pučanstvo. Zašto? Vjerojatno zato kako nitko ne bi imao bilo kakve dvojbe oko predznaka tog ’anti-gay’ skupa. I nitko ih i ni nije imao – osim, naravno, naše policije i MUP-a, jer ni taj iznimno uznemirujući i nedvosmisleno neonacistički sadržaj nije motivirao MUP da ipak razmisli o zabrani ovog, za modernu europsku državu civilnih vrijednosti, skandaloznog skupa.

Tu, naravno, nije kraj blamaže državnih struktura povezanih s ovogodišnjim Zagreb Prideom jer, i to sasvim u skladu s očekivanjima, policija nije okom trepnula na verbalno vrijeđanje i prijetnje, govor mržnje te pljuvanje sudionika/ica Zagreb Pride-a od strane izbezumljenih i iskeženih sudionika/ica ’anti-gay’ prosvjeda, a još ih manje riječima i djelovanjem zaustavila. Ovo sam homofobno mahnitanje osjetila i na svojoj koži kao sudionica Povorke ponosa, a tom mahnitanju svjedoče i brojne snimke policijskih i drugih kamera.

Propusti policije

Propusti policije svakako su to što nije zabranila nedvojbeno diskriminacijski i protuustavni ’anti-gay’ prosvjed, to što je dopustila govor mržnje, vrijeđanje i pljuvanje sudionika/ica Zagreb-Pridea te to što nije zadržala iza ograda sve tzv. ’anti-gay’ prosvjednike/ice, već im je dopustila da slobodno šeću, prijete, urlaju i pljuju s tramvajskog stajališta na Trgu bana Jelačića.

I tu treba reći da do većih izgreda nije došlo samo zahvaljujući dobroj organizaciji Povorke ponosa, jer su svi sudionici/ice Zagreb-Pride-a, a za razliku od neonacista/tkinja na Trgu bana Jelačića, dobili/e jasne upute da ne nasjedaju na provokacije te da na nasilje odgovaraju isključivo nenasiljem.

No, u očima naše policije i osobe iz Povorke ponosa i osobe iz ’anti-gay’ prosvjeda su iste, jer je za naše represivne strukture očigledno svejedno tko tuče i tko biva pretučen, tko pljuje i biva popljuvan, barem dok je pretučena i popljuvana osoba ona drukčije seksualne orijentacije ili pak podržava prava te/tih manjine/a. O tome svjedoče i dosadašnje osude i kvalifikacije napada na osobe drukčije orijentacije koji su svi, osim jednog slučaja zločina iz mržnje, kvalificirani redom kao prekršaji. Iako evidentno napadi, država u napadima najčešće vidi sukobe jednako odgovornih strana.

Post festum

Skandalozno je da su naše represivne državne strukture svojim prethodno opisanim nečinjenjem Hrvatsku svrstale među države koje daju legitimitet organiziranim i prethodno najavljenim neonacističkim skupovima.

Što to znači? To znači da šutke odobravaju govor mržnje i nostalgično zagovaranje rasističke države. A to nipošto nisu kvalitete koje se traže u Europskoj Uniji kojoj, navodno, streme i stranke vladajuće koalicije. Ako ni zbog čega drugoga, onda je upravo zbog očekivano kritičnih reakcija europske administracije na održavanje subotnjeg neo-nacističkog skupa, bilo logično očekivati da će državne strukture zabraniti taj skup. Jer je, očigledno, pretjerano očekivati da država zabrani takvo najružnije zagovaranje crne prošlosti zbog vlastite opredijeljenosti za izgradnju demokratskog društva civilnih vrijednosti, među kojima je pravo i poštivanje različitosti jedan od temeljnih stupova.

Upravo zbog toga što mi u Hrvatskoj, očigledno, nemamo pravo na različitost i život bez diskriminacije na temelju spola, roda, seksualnog opredjeljenja, pripadnosti naciji, rasi, klasi, vjeri itd. možemo kroz koji dan-dva očekivati ’packe’ iz Europske Unije.

I tako će, nažalost, biti sve dok sami ne spoznamo da nam razvoj demokracije i društva civilnih vrijednosti, koje podrazumijeva pravo na različitost, treba zbog nas samih, a ne zbog pohvala činovnika iz briselske administracije.

Što reći nakon subotnjeg iskustva? Nažalost, još je jako dug put pred nama i nipošto nije dovoljno zbog Europske Unije izglasati nešto progresivniji Zakon o suzbijanju diskriminacije. Treba ga i provoditi, a na provedbi ovog Zakona država je u subotu pala. I to nosom na zemlju.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

 • Imamo li pravo na različitost?
  15. lipnja 2009 10:40

  "Kako su stvari krenule, a krenule su logikom apsurda, ne bismo se trebali začuditi kada bi se u skorije vrijeme pojedinci/nke zadojeni/e mržnjom prema svemu što se ne uklapa u njihove obrasce ’normalnog’ (bijela rasa, katolička vjeroispovijest, heteroseksualnost, hrvatska nacionalnost, desna politička orijentacija), i to podignutog na n-tu potenciju, počeli/e pozivati na odredbe Zakona o suzbijanju diskriminacije kako bi obranili/e svoj radikalni, rasno čisti pogled na svijet."

  Pa tko vas je tjerao da donesete tako hiper-liberalni zakon..? Svaka batina ima dva kraja.

  • srđan dvornik, 15. lipnja 2009 23:12

   hiper-liberalni zakon - kaj god! nema teorije da netko tim zakonom može legitimirati vrijeđanje, pozivanje na nasilje, pa i nasilje samo. stvar je jednostavna: oni se lažno prikazuju kao žrtve - tobože, njih bi zakon trebao štititi od toga da drugi iskazuju svoje životne stilove i svjetonazore.

   zakon o sprečavanju diskriminacije očevidno nije dovoljno liberlan, tj. nije osigurana provedba prava na različitost. inače naci-trogloditi ne bi mogli nekažnjeno nastupati tako nasilno

  • 16. lipnja 2009 10:50
   anti diskriminacija ne znači da svatko može što hoće jer bi po tome i pedofili mogli tražiti pravo na silovanje djece..... tko god misli da je antidiskriminacijski zakon taj koji je omogućio neonacističko divljanje naprosto ništa ne razumije. kao niti policija.
  • 16. lipnja 2009 19:01

   pozivanje na ljudska prava od strane onih koji bi upravo ta prava ukinuli drugima je u najmanju ruku licemjerno, da ne kazem kukavicki.

   mozda bi neonacistima trebalo ukinuti ljudska prava - kao puno ispunjenje njihove ideologije. ;-)

  • 17. lipnja 2009 10:11
   možda da odu u neki suvremeni konc logor i zadrže se tamo do konačnog rješenja njihovog pitanja.... ;-)
  • Ivana, 17. lipnja 2009 19:55
   Kako se silovanje može uspoređivat s odraslim osobama koje se vole i jebu s pristankom? Grrr.

  Odgovor

 • Imamo li pravo na različitost?
  band, 18. lipnja 2009 00:46
  Kako vjerovati policiji kad je prkršila nekoliko odredbi različitih zakona?
  • 20. lipnja 2009 17:28

   I Aleksandar Veliki bio je gay - njemu nisu vikali pederu

   tekst na jutarnjem

  Odgovor

ZaMirZINE kolumne
Izbori bez ravnoteže - i dalje bez žena
Mirela Holy
Sve dok neće biti stvarne političke volje da se promjeni patrijarhalni politički krajobraz Hrvatske žene će i dalje činiti više od polovice stanovništva, ali će i dalje biti podzastupljen spol u gotovo svim područjima političkog, a time i društvenog i ekonomskog života i djelovanja. U tom smislu kampanja ’Uravnotežimo se!’ ne predstavlja nikakav pozitivan iskorak, već upravo suprotno razotkriva farsično lice hrvatske kvazi demokracije.
»» Zaštita okoliša u uvjetima recesije
»» Nova-stara privatizacijska pljačka
»» Žene – žrtve klimatskih promjena
»» Turizam na domaći način: zaradi 100, devastiraj 200
»» I nakon novog Zakona o otpadu - smeće?
»» Zašto smo odustali od željeznice
»» ZAŠTITA EKOLOŠKO - RIBOLOVNE PAMETI
»» MALA ŠKOLA BOGAĆENJA ILI KAKO MANIPULIRATI PROSTORNIM PLANOVIMA
»» SPALIONICE OTPADA ZA I PROTIV - NOVO GOSPODARSKO ILI POLITIČKO PITANJE?
»» EKOLOŠKA ZANOVIJETANJA ILI ZAŠTO MRZIMO INDUSTRIJU
»» KARLOVAČKA PIVOVARA, ILI ŽIV0T U EUROPI DRUGOG REDA
»» U OČEKIVANJU EKOLOŠKE REVOLUCIJE
»» KAKO SE STVARNOST ’PRODAJE’ U MEDIJIMA
»» POLITIČKO KOMUNICIRANJE U HRVATSKOJ
»» IMA LI ZELENA OPCIJA PERSPEKTIVU U HRVATSKOJ?
»» JEDNAKIJI OD DRUGIH
»» I ŠUME UBIJAJU, ZAR NE?
»» EKOPOLJOPRIVREDA: SVI O NJOJ GOVORE, MALO IH ZNA ŠTO JE TO
»» MOŽE LI OBOLJELIMA OD AZBESTOZE U HRVATSKOJ POMOĆI ERIN BROCKOVICH?
»» RECIKLIRAJMO HRVATSKO!
  Arhiva Mirela Holy »»
Mirela Holy
Bojan Munjin
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
LGBTT teme: LGBTT teme
»» ’Policija je kršila ljudska prava za vrijeme Zagreb Pridea’
»» Imamo li pravo na različitost?
»» SDP-ovci traže zabranu ’anti-gay’ prosvjeda
»» Upućen zahtjev za zabranu "anti-gay" prosvjeda
»» Najavljen prosvjed protiv gay parade
»» Zagreb Pride: Sudjeluj!
»» Povlastice i za obitelji homoseksualnih diplomata
»» Međunarodni dan borbe protiv homofobije
»» Gay aktivisti tuženi "za provociranje"
»» Bože čuvaj Le Zbor
LGBTT teme: Arhiva LGBTT teme »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim