Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Završava sezona ljutih papričica, počinje sezona užeglih krumpira
Mirela Holy
Mirela Holy
Bojan Munjin
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja
K.P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti, Jesenski i Turk, Zagreb 2008.
«« Rujan 2009 »»
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Politika: Crkva dala "blagoslov" sindikalnim prosvjedima
Javni, mirni i civilizirani prosvjedi su ne samo legitiman izraz upozorenja nego i jasan znak vremena, koji bi valjalo ispravno iščitati na svim razinama suvremenog hrvatskog društva - piše u novom broju Glasa Koncila glavni urednik Ivan Miklenić. Katolička je crkva tako blagoslovila velike sindikalne prosvjede najavljene za ovaj mjesec, ali i kritizirala uvođenje kriznog poreza.
3. rujna 2009

Miklenić piše kako do javnih prosvjeda u načelu ne dolazi olako nego "samo onda kada određenim skupinama u društvu voda dolazi do grla i kad postaje svima dobronamjernima jasno da se ne može dalje bez bitnih promjena, bez poboljšanja uvjeta ili zakonskih okvira određenih djelatnosti“.

U nastavku glavni urednik katoličkog tjednika podsjeća da su takvi prosvjedi posljednjih godina bili uspješni jer su vlasti popuštale zahtjevima prosvjednika "ako ne potpuno onda barem djelomično“.

"Prosvjedi su pokazali da su prosvjednici bili u pravu, da su njihovi zahtjevi bili opravdani, da odgovorni na vlasti nisu primjereno izvršavali svoje služenje da bi prosvjednici u svojoj djelatnosti mogli funkcionirati i bez prosvjeda", tvrdi Miklenić.

Glavni urednik Glasa Koncila ističe da se "hrvatski građani ne smiju se miriti s pojavom da su odgovorni na vlasti spremni zakonima i osobito podzakonskim aktima - da bi dobili određenu svotu u državni proračun (je li i u koji drugi proračun - ne mora se ovdje ulaziti) i da bi išli na ruku određenim interesnim skupinama i pojedincima - stimulirati uvoz, koji doslovno znači uništenje dijela hrvatske poljoprivredne proizvodnje, odnosno dijela i onako izumirućih hrvatskih sela".

Miklenić progovorio je i o propustima Vlade pri donošenju Zakona o kriznom porezu objasnivši da se građani ne mogu "miriti i s pojavom da nema odgovornosti za katastrofalne propuste, kao što je izostavljanja dodatnog, tzv. kriznog poreza na primanja baš onih kojima, ipak, ide najbolje u hrvatskom društvu". (SD)

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Otpušteni vojnici koji su bili u štrajku
Politika: U Makedoniji počela lustracija
Okoliš: Prosvjed protiv Rockwoola
Politika: Politika
»» U Makedoniji počela lustracija
»» Crkva dala "blagoslov" sindikalnim prosvjedima
»» "Kapetan Dragan" ipak neće biti izručen Hrvatskoj
»» Propada li primarna zdravstvena zaštita?
»» Bez Gotovine ne bi bilo mira
»» "Društveno-politički sat" kao početak školske godine?
»» Medvedev: Ukrajina i baltičke zemlje veličaju naciste
»» Završava sezona ljutih papričica, počinje sezona užeglih krumpira
»» Dekriminalizacijom marihuane do učinkovite borbe protiv droge
»» Vlada kao Superhik: uzmi siromašnima i daj bogatima!
Politika: Arhiva Politika »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Do Europe dva putića
Đurđa Knežević
Europski odbor za socijalnu pravdu je na pritužbu protiv Hrvatske, odnosno Program spolnog obrazovanja, donio odluku kojom su, posve nevjerojantno, sve uključene strane zadovoljne. Program seksualnog odgoja, koji je i dalje jednako loš, sada je ojačan europskom "podrškom". Ili, još je više otvoren i osiguran put Teenstar-u ili GROZD-u, ili Bozaniću & gangu, koji su već naveliko tu, ili nekom petom, da sudjeluje u odgoju mladeži.
Nacizam malih razlika
Andrej Nikolaidis
Nacizam, kao ni četništvo ni ustaštvo, nije legitimna razlika u mišljenju. Na fašističku kuknjavu o tome koliko su «nevinih» (toliko nevinih da su crkve mnoge od njih proglasile za svece) ustaša, četnika i boraca handžar divizija pobili partizani, jedini mogući odgovor glasi: imajući u vidu našu nedavnu istoriju i činjenicu da su ustaše i četnici na koncu pobijedili - očito nedovoljno.
Subverzivna ljubav
Razgovarala: Mona Othman
U teoriji i praksi društvenih promjena nemoguće je izbjeći pitanje naših odnosa i na koji način ih određujemo - što je zapravo norma preko koje ne prelazimo i kako ćemo zvati naše odnose. Jesu li oni ljubavni ili prijateljski, monogamni ili... Ili je riječ o nebrojenom broju mogućnosti, gdje je naša otvorenost ključna u odabiru smjera u kojem će se naši odnosi razvijati. U Razgovoru za ZaMirZINE, Wendy-O Matik govori o svojim iskustvima oko otvorenih odnosa te o knjizi "Redefiniranje naših odnosa", koja je objavljena i u Hrvatskoj.
Suočavanje s prošlošću
Medijsko huškanje i mržnja
Tomislav Klauški
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim