Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Završava sezona ljutih papričica, počinje sezona užeglih krumpira
Mirela Holy
Mirela Holy
Bojan Munjin
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja
K.P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti, Jesenski i Turk, Zagreb 2008.
«« Rujan 2009 »»
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Anarhosindikalisti optuženi za međunarodni terorizam
Nakon što su krajem kolovoza u Beogradu bačena dva molotovljeva koktela, policija je nakon tjedan dana istrage prinudno privela na informativini razgovor šest pripadnika/ica Anarhosindikalističke inicijative iz Beograda, nakon čega su izvedeni pred istražnog suca koji im je odredio jednomjesečni pritvor zbog optužbe za djelo međunarodnog terorizma.
5. rujna 2009

Nakon što je upućen poziv za solidarnost s Thodorisom Iliopoulosom i aktivnostima kojima bi se izvršio pritisak na grčke vlasti kako bi bio pušten na slobodu, u nizu gradova u svijetu su održani prosvjedi, predavanja, informativne akcije, dok su u Beogradu na grčku ambasadu bačena dva molotovljeva koktela, za što je odgovornost preuzela nepoznata anarhistička grupa "Crni Ilija".

Nakon kratke istrage zbog napada privedeni su članovi i jedna članica Anarhosindikalističke inicijative iz Beograda, koji su se ogradili od ovog napada, a privođenje svojih članova su nazvali pokušajem da se izmisle dokazi i optuži aktiviste zbog njihovog društvenog i političkog angažmana. Cijelu izjavu za javnost upućenu nakon hapšenja možete pročitati ovdje.

Prethodnih dana su se neki od članova ove organizacije, a prema izvještaju B92 uredno prijavljene u registru nevladinih organizacija Srbije, ogradili od napada i to tvrdnjama da podržavaju zahtjeve, ali ne i metode koje su koristile osobe odgovorne za taj napad.

Optuženi za međunarodni terorizam

Glasnogovornik Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić objasnio je da je šestoro aktivista Anarhosindikalističke inicijative osumnjičeno da su počinili kazneno djelo međunarodnog terorizma. "Svi rezultati kriminalističke obrade govore da su te osobe u pitanju, čak postoje i DNK dokazi", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić za B92.

Istražni sudac Okružnog suda u Beogradu je nakon saslušanja osumnjičenih Ratibora Trivunca, Tadeja Kurepe, Ivana Vulovića, Sanje Đokić, Ivana Savića i Nikole Mitrovića, odredio pritvor od 30 dana zbog mogućnosti da utječu na svjedoke, kako je za RTS rekla glasnogovornica suda Ivana Ramić, te dodala da su zadržani pod optužbom za počinjenje djela međunarodnog terorizma.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

 • Anarhosindikalisti optuženi za međunarodni terorizam
  Stop represiji!, 6. rujna 2009 02:59

  Stop represiji!

  http://www.masa-hr.org/content/stop-represiji

  SLOBODA ZA ANARHOSINDIKALISTE!

  • 6. rujna 2009 17:13
   A zakaj su bacali te Molotovljeve koktele? I na koga?
  • 6. rujna 2009 22:38
   Tko kaže da su ih oni bacili?
  • 7. rujna 2009 08:36
   pa kaže da su neki preuzeli odgovornost za to. ako ovi uhapšeni ne spadaju u tu organizaciju, kog vraga onda policija radi..?
  • marginalac, 7. rujna 2009 10:25
   pokušava montiranim procesom udariti na najeksponiraniji i najaktivniji dio anarhističkog pokreta i obračuna se s njim dok ne postane još jači.
  • 7. rujna 2009 12:58
   dobro, nije potrebno lagati. nije najjaci i najaktivniji dio anarhistickog pokreta. ASI je eksponiran i to je cinjenica. aktivnosti im nisu proporcionalne istupima u medijima i promociji.

  Odgovor

 • Anarhosindikalisti optuženi za međunarodni terorizam
  Eugen, 7. rujna 2009 15:04
  http://www.borba.rs/content/view/8937/123/

  Odgovor

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Studenti pozvali radnike na osnivanje radničkih plenuma
Ljudska prava: Žao im je zbog civilnih žrtava, no i dalje sudjeluju u okupaciji Afganistana
Kultura: Nove besplatne knjige: poezija Dorte Jagić i Darije Žilić
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Studenti pozvali radnike na osnivanje radničkih plenuma
»» Žao im je zbog civilnih žrtava, no i dalje sudjeluju u okupaciji Afganistana
»» Kriza je odlična za posao: prodaja oružja u porastu
»» Uloga školovanja u društvu
»» Prosvjedi ipak bez studenata
»» Radnici Salonita zauzeli tvornicu
»» Pokrenuta kampanja solidarnosti za uhapšene anarhosindikaliste
»» Anarhosindikalisti optuženi za međunarodni terorizam
»» Otpušteni vojnici koji su bili u štrajku
»» Kako prepoznati neonaciste?
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Uloga školovanja u društvu
J.D. Matthews
Većina ljudi ne voli da im se govori što da rade. Svaka institucija s ciljem da konstruira i uobliči nečiji život je, u određenoj mjeri, u sukobu s takvim osobama. Zanimljivo je da pojedinac nije uvijek u željenom sukobu s institucijom. Oni koji su poslušni i ispunjavaju svoju ulogu studenta, razumljivo, pokušavaju ignorirati negativne učinke koje školovanje ima na njih. Ali, tko bi iskreno mogao poreći činjenicu da su ti učinci itekako vidljivi?
Do Europe dva putića
Đurđa Knežević
Europski odbor za socijalnu pravdu je na pritužbu protiv Hrvatske, odnosno Program spolnog obrazovanja, donio odluku kojom su, posve nevjerojantno, sve uključene strane zadovoljne. Program seksualnog odgoja, koji je i dalje jednako loš, sada je ojačan europskom "podrškom". Ili, još je više otvoren i osiguran put Teenstar-u ili GROZD-u, ili Bozaniću & gangu, koji su već naveliko tu, ili nekom petom, da sudjeluje u odgoju mladeži.
Nacizam malih razlika
Andrej Nikolaidis
Nacizam, kao ni četništvo ni ustaštvo, nije legitimna razlika u mišljenju. Na fašističku kuknjavu o tome koliko su «nevinih» (toliko nevinih da su crkve mnoge od njih proglasile za svece) ustaša, četnika i boraca handžar divizija pobili partizani, jedini mogući odgovor glasi: imajući u vidu našu nedavnu istoriju i činjenicu da su ustaše i četnici na koncu pobijedili - očito nedovoljno.
Suočavanje s prošlošću
Medijsko huškanje i mržnja
Tomislav Klauški
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim