Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Završava sezona ljutih papričica, počinje sezona užeglih krumpira
Mirela Holy
Mirela Holy
Bojan Munjin
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja
K.P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti, Jesenski i Turk, Zagreb 2008.
«« Rujan 2009 »»
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Civilno društvo: Što EU može naučiti od nas o izgradnji mira?
Centar za mirovne studije je raspisao natječaj za radove na temu "Kako EU može učiti iz ratnog i post-ratnog iskustva zemalja bivše Jugoslavije u odnosu na primjenjive modele izgradnje mira?" jer kada države nastale raspadom Jugoslavije postanu punopravne članice Europske Unije bit će jedine države članice s nedavnom ratnom prošlosti i direktnim iskustvom u izgradnji mira.
27. kolovoza 2009

Nedostatak nastojanja u prikupljanju, evaluiranju i artikulaciji grass-root iskustva u ratnom i post-ratnom vremenu u zemljama bivše Jugoslavije veliki je gubitak za formiranje nacionalnih i regionalnih politika koje se odnose na poslijeratnu obnovu i razvoj te izgradnju mira općenito, kažu u CMS-u, te dodaju kako je bez sistemskog prikupljanja i artikuliranja iskustava nemoguće je formulirati kvalitetne politike koje bi uključile naučene lekcije.

Zbog toga smatraju da bi iskustvo oružanog sukoba koji je obilježio dezintegraciju jugoslavenske federacije trebalo bi artikulirati i integrirati u politike izgradnje mira te zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Europske Unije.

Ovim natječajem CMS želi artikulirati vlastito iskustvo i formulirati mjere i preporuke te na taj način utjecati na formiranje zajedničke vanjske i sigurnosne europske politike. S ciljem prikupljanja ideja i modela za prenošenje iskustva zemalja iz bivše Jugoslavije u izgradnju mira na razinu EU-a, objavili su poziv za dostavu radova koji mogu uključivati jedan ili više aspekata politika izgradnje mira i to u područjima:

- prevencija sukoba
- rana upozorenja
- suočavanje s prošlošću
- direktan rad na pomirenju
- smanjivanje tenzija
- rad sa žrtvama rata
- izbjeglice – progon i povratak
- mirovno obrazovanje
- rodna dimenzija sukoba
- dobre i loše strane involviranja Europske unije u konflikt na prostorima bivše Jugoslavije
- i ostalo sukladno temi poziva

Osim vlastitih iskustava, rad mora sadržavati i konkretne preporuke izgradnje mira koje bi doprinjele stvaranju zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske Unije.

Centar za mirovne studije organizirat će seriju od tri okrugla stola u Zagrebu na kojima će se prezentirati radovi prikupljeni ovim pozivom te će se otvoriti prostor za diskusiju i komentiranje dobrih i loših praksi izgradnje mira i prevencije sukoba. Cilj im je prikupiti radove iz cijele regije.

Prezentacija radova i diskusija će se snimati i transkribirati te na kraju objaviti u publikaciji pod nazivom: „Kako EU može učiti iz ratnog i post-ratnog iskustva zemalja bivše Jugoslavije u odnosu na primjenjive modele izgradnje mira?“

Zadnji, četvrti okrugli stol organizirati će se u Bruxellesu, u suradnji sa partnerskom organizacijom Heinrich Boll Stiftung sa svrhom prezentacije prikupljenih preporuka relevantnim donosiocima odluka i kreatorima sigurnosnih politika na EU nivou te europskim nevladinim organizacijama u području izgradnje mira. Odabrani/e izlagači/ice imat će priliku prezentirati svoje preporuke na okruglom stolu u Bruxellesu koji će se održati u ožujku 2010. Troškovi putovanja i smještaja u Zagrebu i Bruxellesu bit će osigurani.

Sažetke radova, oko 1500 - 1800 znakova (sa praznim mjestima), pošaljite najkasnije do 14. rujna 2009. na adresu [email protected]

Nakon odabira radova, autori će biti obavješteni do 18. rujna da svoje priloge na istu adresu pošalju do 2. listopada 2009. godine. Prihvaćamo radove u dužini od 15-18 kartica. Dio radova bit će honoriran u iznosu od 200 EUR, a svi selektirani radovi bit će objavljeni u publikaciji.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

 • Što EU može naučiti od nas o izgradnji mira?
  28. kolovoza 2009 00:11
  Šta se pravite pametni?! Neće Hrvatska ni ući u eu već će se eu raspasti prije nego Hrvatska uđe. Za nekoliko godina sve će države biti nepotrebne jer će vladati zakon direktne demokratije koji će opvrgnuti sve ostale nadzakone koji nam sada nameću u prikrivenom obliku naddržava i nadimperija. A ionako je Hrvacka u Evropi zato nemojte da se tresete vi mirotvorci koji nam predviđate "evropsku budučnost".
  • 28. kolovoza 2009 10:40
   netko je gledau u kristalnu kuglu nakon što si je malo popio....

  Odgovor

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Otpušteni vojnici koji su bili u štrajku
Politika: U Makedoniji počela lustracija
Okoliš: Prosvjed protiv Rockwoola
Civilno društvo: Civilno društvo
»» Do Europe dva putića
»» Institut za razvoj obrazovanja traži volontere
»» Što EU može naučiti od nas o izgradnji mira?
»» Novi natječaji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva
»» Marš za mir
»» Pošto kila znanja?
»» Nakon ukidanja besplatnih udžbenika: razmijenite ili povoljno nabavite školske knjige
»» Nataši Kandić, Vesni Teršelič i Mirsadu Tokači Evropska nagrada Fondacije Heinz Schwarzkopf
»» Objavljen novi broj Direktne akcije
»» Natječaji za projekte jačanja civilog društva u borbi protiv korupcije i diskriminacije
Civilno društvo: Arhiva Civilno društvo »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Do Europe dva putića
Đurđa Knežević
Europski odbor za socijalnu pravdu je na pritužbu protiv Hrvatske, odnosno Program spolnog obrazovanja, donio odluku kojom su, posve nevjerojantno, sve uključene strane zadovoljne. Program seksualnog odgoja, koji je i dalje jednako loš, sada je ojačan europskom "podrškom". Ili, još je više otvoren i osiguran put Teenstar-u ili GROZD-u, ili Bozaniću & gangu, koji su već naveliko tu, ili nekom petom, da sudjeluje u odgoju mladeži.
Nacizam malih razlika
Andrej Nikolaidis
Nacizam, kao ni četništvo ni ustaštvo, nije legitimna razlika u mišljenju. Na fašističku kuknjavu o tome koliko su «nevinih» (toliko nevinih da su crkve mnoge od njih proglasile za svece) ustaša, četnika i boraca handžar divizija pobili partizani, jedini mogući odgovor glasi: imajući u vidu našu nedavnu istoriju i činjenicu da su ustaše i četnici na koncu pobijedili - očito nedovoljno.
Subverzivna ljubav
Razgovarala: Mona Othman
U teoriji i praksi društvenih promjena nemoguće je izbjeći pitanje naših odnosa i na koji način ih određujemo - što je zapravo norma preko koje ne prelazimo i kako ćemo zvati naše odnose. Jesu li oni ljubavni ili prijateljski, monogamni ili... Ili je riječ o nebrojenom broju mogućnosti, gdje je naša otvorenost ključna u odabiru smjera u kojem će se naši odnosi razvijati. U Razgovoru za ZaMirZINE, Wendy-O Matik govori o svojim iskustvima oko otvorenih odnosa te o knjizi "Redefiniranje naših odnosa", koja je objavljena i u Hrvatskoj.
Suočavanje s prošlošću
Medijsko huškanje i mržnja
Tomislav Klauški
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim