Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Završava sezona ljutih papričica, počinje sezona užeglih krumpira
Mirela Holy
Mirela Holy
Bojan Munjin
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja
K.P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti, Jesenski i Turk, Zagreb 2008.
«« Rujan 2009 »»
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Civilno društvo: Novi natječaji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva
Nacionalna zaklada danas je raspisala dva natječaja za odobravanje financijskih potpora te tri poziva za iskaz interesa za inicijalnom suradnjom s organizacijama civilnoga društva. Raspisan je natječaj za projekte demokratizacije i razvoja civilnoga društva te natječaj za dodjelu institucionalnih potpora.
20. kolovoza 2009

Pozivi za iskaz interesa za inicijalnom suradnjom otvoreni su za prijavu projekata istraživanja razvoja civilnoga društva, neprofitnim medijskim projektima te projektima međunarodne razvojne pomoći.

A/ NATJEČAJI

DEMOKRATIZACIJA I RAZVOJ CIVILNOGA DRUŠTVA

Cilj natječaja je podržati projekte kojima se potiče razvoj demokratskog građanstva i njegovog sudjelovanja u društvenim procesima u Republici Hrvatskoj, Europi i na razini međunarodne zajednice kroz zagovaranje, sudjelovanje u oblikovanju i praćenju javne politike, umrežavanje, neformalno obrazovanje i prijenos znanja. Visina financijske potpore može biti odobrena: za projekte udruga i privatnih zaklada od 50.000,00 do 150.000,00 kuna, a za novoosnovane mreže udruga do 40.000,00 kuna. Ukupno 40 potpora može biti odobreno temeljem ovoga natječaja.

Cjelokupna natječajna dokumentacija dostupna je na: http://zaklada.civilnodrustvo.hr

INSTITUCIONALNA POTPORA STABILIZACIJI I/ILI RAZVOJU UDRUGE

Cilj natječaja je podići razinu održivosti udruga koje doprinose demokratizaciji i razvoju civilnoga društva u Republici Hrvatskoj putem trogodišnje financijske i stručne podrške stabilizaciji i daljnjem organizacijskom i programskom razvoju udruge.

Institucionalne potpore dodjeljuju se u 3 kategorije:

1. do 380.000,00 kuna godišnje – do 10 potpora

2. do 170.000,00 kuna godišnje – do 10 potpora

3. do 60.000,00 kuna godišnje – do 10 potpora

Institucionalna potpora odobrava se na razdoblje od 3 (tri) godine.

Cjelokupna natječajna dokumentacija dostupna je na: http://zaklada.civilnodrustvo.hr

Rok za prijavu: svi natječaji su otvoreni za prijavu do 21. rujna 2009. g.

B/ POZIVI ZA ISKAZ INTERESA

ISTRAŽIVANJA O RAZVOJU CIVILNOGA DRUŠTVA

Ovaj poziv za iskaz interesa otvoren je za sve istraživačke projekte udruga, privatnih zaklada i javnih ustanova vezane uz pozicioniranje i razvoj civilnoga društva. Prednost će imati istraživački projekti koji uključuju teme koje su utvrđene u Pozivu. Ukupan iznos koji jedna organizacija može ostvariti temeljem ovoga Poziva je od 100.000,00 do 150.000,00 kuna, a najviše 5 istraživačkih projekata će biti odobreno za financiranje.

Cjelokupana dokumentacija za prijavu dostupna je na: http://zaklada.civilnodrustvo.hr

NEPROFITNI MEDIJSKI PROJEKTI ZA POTICANJE DEMOKRATIZACIJE I RAZVOJA CIVILNOGA DRUŠTVA

Ovaj poziv za iskaz interesa otvoren je za medijske projekte udruga i privatnih zaklada vezane uz razvoj neprofitnih medijskih projekata za poticanje demokratizacije i razvoja civilnoga društva Ukupan iznos koji jedna organizacija može ostvariti je od 50.000,00 do 150.000,00 kuna, a najviše će biti odobreno 10 potpora. Suradnja u provedbi inicijalnih medijskih projekata ostvaruje se na rok od jedne (1) godine.

Cjelokupana dokumentacija za prijavu dostupna je na: http://zaklada.civilnodrustvo.hr

MEĐUNARODNA RAZVOJNA POMOĆ: “SURADNJOM DO RAZVOJA”

Na ovaj poziv udruge i privatne zaklade mogu prijaviti svoje projekte regionalne i prekogranične suradnje i pružanja međunarodne razvojne pomoći u području demokratizacije i razvoja civilnoga društva. Međunarodna razvojna pomoć podrazumijeva pružanje izobrazbe, prijenosa znanja, iskustava u zemljama jugoistočne Europe kojima se prenose znanja i iskustva nastala u organizacijama civilnoga društva u Hrvatskoj. Visina financijske potpore za projekte: od 100.000,00 do 150.000,00 kuna, a najviše će biti odobreno 5 potpora.

Cjelokupana dokumentacija za prijavu dostupna je na: http://zaklada.civilnodrustvo.hr

Rok za prijavu: svi pozivi za suradnjom otvoreni su do 21. rujna 2009. godine.

Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade, gđe Cvjetane Plavša-Matić jedna od novina u ovogodišnjim objavama natječaja i poziva za iskaz interesa je uvođenje inicijalne suradnje kao početnog oblika suradnje temeljem poziva za iskaz interesa za suradnjom u razvoju neprofitnih medijskih projekata na temelju koje Nacionalna zaklada može, nakon provedenog vrednovanja inicijalne suradnje, prijeći na razinu programske suradnje zaključivanjem višegodišnjeg sporazuma o suradnji.

"Na taj način će se kroz programsku suradnju u području neprofitnih medija omogućiti dodatna specijalizacija te stručna i organizacijska podrška daljnjem širenju prostora javnosti u neprofitnoj sferi u Republici Hrvatskoj".

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»
Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Otpušteni vojnici koji su bili u štrajku
Politika: U Makedoniji počela lustracija
Okoliš: Prosvjed protiv Rockwoola
Civilno društvo: Civilno društvo
»» Do Europe dva putića
»» Institut za razvoj obrazovanja traži volontere
»» Što EU može naučiti od nas o izgradnji mira?
»» Novi natječaji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva
»» Marš za mir
»» Pošto kila znanja?
»» Nakon ukidanja besplatnih udžbenika: razmijenite ili povoljno nabavite školske knjige
»» Nataši Kandić, Vesni Teršelič i Mirsadu Tokači Evropska nagrada Fondacije Heinz Schwarzkopf
»» Objavljen novi broj Direktne akcije
»» Natječaji za projekte jačanja civilog društva u borbi protiv korupcije i diskriminacije
Civilno društvo: Arhiva Civilno društvo »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Do Europe dva putića
Đurđa Knežević
Europski odbor za socijalnu pravdu je na pritužbu protiv Hrvatske, odnosno Program spolnog obrazovanja, donio odluku kojom su, posve nevjerojantno, sve uključene strane zadovoljne. Program seksualnog odgoja, koji je i dalje jednako loš, sada je ojačan europskom "podrškom". Ili, još je više otvoren i osiguran put Teenstar-u ili GROZD-u, ili Bozaniću & gangu, koji su već naveliko tu, ili nekom petom, da sudjeluje u odgoju mladeži.
Nacizam malih razlika
Andrej Nikolaidis
Nacizam, kao ni četništvo ni ustaštvo, nije legitimna razlika u mišljenju. Na fašističku kuknjavu o tome koliko su «nevinih» (toliko nevinih da su crkve mnoge od njih proglasile za svece) ustaša, četnika i boraca handžar divizija pobili partizani, jedini mogući odgovor glasi: imajući u vidu našu nedavnu istoriju i činjenicu da su ustaše i četnici na koncu pobijedili - očito nedovoljno.
Subverzivna ljubav
Razgovarala: Mona Othman
U teoriji i praksi društvenih promjena nemoguće je izbjeći pitanje naših odnosa i na koji način ih određujemo - što je zapravo norma preko koje ne prelazimo i kako ćemo zvati naše odnose. Jesu li oni ljubavni ili prijateljski, monogamni ili... Ili je riječ o nebrojenom broju mogućnosti, gdje je naša otvorenost ključna u odabiru smjera u kojem će se naši odnosi razvijati. U Razgovoru za ZaMirZINE, Wendy-O Matik govori o svojim iskustvima oko otvorenih odnosa te o knjizi "Redefiniranje naših odnosa", koja je objavljena i u Hrvatskoj.
Suočavanje s prošlošću
Medijsko huškanje i mržnja
Tomislav Klauški
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim