Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Ipak - samo žena
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Fašizam oko nas
«« Studeni 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Prava životinja: Supovi stradavaju zbog turista
Brodovi prepuni glasnih turista uzrokovali su peto ovogodišnje stradavanje kvarnerskog bjeloglavog supa. Što će nam biti atraktivno ako ova zaštićena ’atrakcija’ nestane?
11. kolovoza 2009

Dolazak izletničkih brodova s turistima u neposrednu blizinu litica i gnijezda bjeloglavih supova problem je na koji godinama upozoravaju iz nevladine udruge Eko centar Caput Insulae – Beli, ali se isto tako godinama i ne rješava, pa je ove godine smrtno stradalo već pet supova, a još pet ih je trenutno u ptičjoj bolnici u Belom gdje se oporavljaju od posljedica padanja u more, piše Novi list.

Ornitolog, dr. sc. Goran Sušić, predsjednik Eko centra Beli kaže kako godinama traže da se organizira čuvarska služba, postave plutače koje će priječiti dolazak plovila podno stijena, kao i ploče upozorenja s pravilima ponašanja, ali unatoč njihovim nastojanjima, ništa od toga nije poduzeto.

Za brigu o takvim stvarima prije više tri godine osnovana je županijska javna ustanova Priroda, no niti su određene granice ornitološkog rezervata niti postoji pravilnik upravljanja.

Po riječima Sušića, od ravnateljice Sonje Šišić dobili su odgovor da postavljanje plutača ne dopušta lučka kapetanija.

"Otok Plavnik po metru četvornom ima najveću koncentraciju bioraznolikosti i to je najmanji otok na svijetu na kojem postoje gnijezda bjeloglavih supova, ali to očito nije važno onima koji bi konkretne mjere zaštite trebali donijeti i provesti. Kvarnersku koloniju bjeloglavih supova najviše ugrožavaju upravo izletnički brodovi koji s turistima dolaze preblizu gnijezdima te smanjivanje ekstenzivnog ovčarstva na otocima, što je opet posljedica nerješavanja pitanja divljih svinja i alohtone divljači. Nerješavanje jednog i drugog problema, koji iz godine u godinu eskaliraju, ukazuje da opstanak supova i ovčarstva uopće nije stvarni interes onih koji o tome trebaju brinuti, zaključuje dr. Sušić. (Ekonet)

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ženska scena: Grad vidljivih žena
Ljudska prava: Diktature su dobre za biznis - Mercedes surađivao s argentinskom diktaturom?
Ljudska prava: Fakultet političkih znanosti izglasao blokadu
Prava životinja: Prava životinja
»» Za Hrvatsku bez usmrćivanja napuštenih životinja
»» Prijatelji životinja prosvjeduju protiv cirkusa sa životinjama
»» Dani prijatelja životinja
»» Europa ukida testiranje kozmetike na životinjama
»» ZeGeVege festival održivog življenja
»» Testiranje na životinjama
»» Zakon o zaštiti životinja ne štiti životinje
»» Supovi stradavaju zbog turista
»» Ukida se rezervat za dupine
»» Zabranjeno testiranje na životinjama
Prava životinja: Arhiva Prava životinja »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Biopolitika i oteta tijela
Roberto Esposito
Iznenađuje začuđenost koju je pobudila namjera da se proširi uzimanje otiska prstiju svih Roma, čak i djece, nastanjenih u Italiji. Iznenađuje, jer ona samo dovodi do svojih logičkih posljedica smjer puta biopolitičke redukcije demokracije, koja u svom središtu ima ukidanje granica između javnog i privatnog i prihvaćanje tijela kao prioritetnog elementa identifikacije. Na svoj je način to posljedica progresivnog premještanja političkog djelovanja s razine diobe vlasti na razinu socijalne kontrole i potom generaliziranog nadziranja.
Nametanje antikomunističkog mentaliteta
Saša Blagus
Katolička crkva, a napose crkva u Hrvata, ima velikih problema s Marxom i komunizmom. Jedini i pravi razlog zbog kojeg se ideje socijalizma/komunizma proglašavaju ideologijom zla jest strah od mogućeg istinskog socijalizma/komunizma, koji je humanizam u praksi, i koji bi imao tek doći. A strah od termidorskih tvorevina, koje su se nazivale komunizmom, a stvarno su bile puka negacija istog već odavno ne postoji. Štoviše, takve tvorevine crkvenim strukturama danas i te kako nedostaju. Zato se svjesno generira strah od istinskog komunizma i raspiruje antikomunizam.
Fašizam i nasilje ne nastaju na marginama već u središtu društva
Razgovarao: Mladen Radić
U svakodnevnom životu, u postupcima, stvaraju se i fašizam i antifašizam. Čini mi se da se generiraju u današnjoj obitelji – u odnosu prema djeci, zaokupljenosti prebrojavanjem krvnih zrnaca, u stavovima »normalnih« i »prosječnih« ljudi. Naravno da su tu, osim odgoja djeteta, presudni i mediji, ideologija, društvene strukture, kaže Benjamin Perasović u razgovoru u kojem govori o raširenom nasilju mladih i tome kako gledati na njega, ali i o utjecaju i poticaju na nasilje koji dolazi iz medija i institucija.
Suočavanje s prošlošću
U Srbiji žele Dan sjećanja na genocid u Srebrenici
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim