Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Ipak - samo žena
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Fašizam oko nas
«« Studeni 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Prava životinja: Europa ukida testiranje kozmetike na životinjama
Na Sedmom svjetskom kongresu o alternativnim metodama i korištenju životinja Life Sciences, netom završenom u Rimu, Europska komisija i Europska kozmetička industrija predstavili su zajednički financijski plan za istraživanje alternativnih metoda ispitivanja, a koje se neće oslanjati na testiranje i mučenje životinja.
17. rujna 2009

Krajem lipnja ove godine, Europska komisija otvorila je natječaj vrijedan 25 milijuna eura, za dostavu prijedloga, a cijeli će se posao odvijati u suradnji sa Europskom kozmetičkom industrijom, koju zastupa Europska kozmetička Asocijacija Colipa.

Povjerenik EU za znanost i istraživanje Janez Potočnik i dopredsjednik Günter Verheugen tim povodom su izjavili: "Mi smo ponosni na ovu prvu vrstu suradnje između industrije i Europske komisije. To dokazuje našu odlučnost da se izbjegne korištenje životinja u istraživanjima, a povećava sigurnost proizvoda za potrošače. Brže, jeftinije i pouzdanije alternativne metode će doprinijeti povećanoj sigurnosti i jačanju konkurentnosti europske kozmetičke industrije."

Direktor Colipa, Bertil Heerink smatra da je to veliki korak naprijed jer nakon više od 20 godina kozmetička industrija je pred ukidanjem upotrebe životinja za testiranje sigurnosti kozmetičkih proizvoda. Čak je izrazio zadovoljstvo što upravo Colipa pridonosi ostavrenju ove inicijative, koja ima ključnu ulogu u procesu potpune zamjene životinjskih ispitivanja o sigurnosti i toksičnosti kozmetičkih proizvoda.

Komisija se zalaže za pronalaženje alternative metode ispitivanja na životinjama temeljene na principu „3Rs“ - zamjena, smanjenje i rafinerija testiranja na životinjama-, a koja je prisutna u nekoliko zakonodavstava EU-a i Direktivi o zaštiti životinja. U slijedećih 20 godina financijski doprinos EU za istraživanje na alternativnih metoda iznosila bi 200 milijuna eura u okviru programa za znanost i istraživanje. Komisija je, zajedno sa istraživačkim centrom ECVAM, nedavno pokrenula i web portal za praćenje razvoja novih alternativnih metoda ispitivanja.

Colipa, European Association Cosmetic, koja obuhvaća nekoliko tisuća tvrtki u kozmetičkoj industriji u Europi, ima vodeću ulogu u razvoju alternativnih metoda testiranja i već surađuje s Europskom komisijom i drugim sektorima kroz Europsko partnerstvo za Alternative testiranja na životinjama (EPAA).

Uprkos značajnom napretku na razvoju ne-životinjskih ispitnih metoda, još uvijek postoje praznine u znanstvenim spoznajama koje treba ispuniti kako bi se sasvim smanjila upotreba životinja u testovima sigurnosti. Uz ovaj poziv, Europska komisija traži prijedloge za istraživačke projekte koji uključuju široki spektar znanstvenih partnera širom Europe i fokusiranje na temama koje uključuju računalne i biološke, a isključuju bilo kakve u kojima se i dalje testira na životinjama. (Alert)

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ženska scena: Grad vidljivih žena
Ljudska prava: Diktature su dobre za biznis - Mercedes surađivao s argentinskom diktaturom?
Ljudska prava: Fakultet političkih znanosti izglasao blokadu
Prava životinja: Prava životinja
»» Za Hrvatsku bez usmrćivanja napuštenih životinja
»» Prijatelji životinja prosvjeduju protiv cirkusa sa životinjama
»» Dani prijatelja životinja
»» Europa ukida testiranje kozmetike na životinjama
»» ZeGeVege festival održivog življenja
»» Testiranje na životinjama
»» Zakon o zaštiti životinja ne štiti životinje
»» Supovi stradavaju zbog turista
»» Ukida se rezervat za dupine
»» Zabranjeno testiranje na životinjama
Prava životinja: Arhiva Prava životinja »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Biopolitika i oteta tijela
Roberto Esposito
Iznenađuje začuđenost koju je pobudila namjera da se proširi uzimanje otiska prstiju svih Roma, čak i djece, nastanjenih u Italiji. Iznenađuje, jer ona samo dovodi do svojih logičkih posljedica smjer puta biopolitičke redukcije demokracije, koja u svom središtu ima ukidanje granica između javnog i privatnog i prihvaćanje tijela kao prioritetnog elementa identifikacije. Na svoj je način to posljedica progresivnog premještanja političkog djelovanja s razine diobe vlasti na razinu socijalne kontrole i potom generaliziranog nadziranja.
Nametanje antikomunističkog mentaliteta
Saša Blagus
Katolička crkva, a napose crkva u Hrvata, ima velikih problema s Marxom i komunizmom. Jedini i pravi razlog zbog kojeg se ideje socijalizma/komunizma proglašavaju ideologijom zla jest strah od mogućeg istinskog socijalizma/komunizma, koji je humanizam u praksi, i koji bi imao tek doći. A strah od termidorskih tvorevina, koje su se nazivale komunizmom, a stvarno su bile puka negacija istog već odavno ne postoji. Štoviše, takve tvorevine crkvenim strukturama danas i te kako nedostaju. Zato se svjesno generira strah od istinskog komunizma i raspiruje antikomunizam.
Fašizam i nasilje ne nastaju na marginama već u središtu društva
Razgovarao: Mladen Radić
U svakodnevnom životu, u postupcima, stvaraju se i fašizam i antifašizam. Čini mi se da se generiraju u današnjoj obitelji – u odnosu prema djeci, zaokupljenosti prebrojavanjem krvnih zrnaca, u stavovima »normalnih« i »prosječnih« ljudi. Naravno da su tu, osim odgoja djeteta, presudni i mediji, ideologija, društvene strukture, kaže Benjamin Perasović u razgovoru u kojem govori o raširenom nasilju mladih i tome kako gledati na njega, ali i o utjecaju i poticaju na nasilje koji dolazi iz medija i institucija.
Suočavanje s prošlošću
U Srbiji žele Dan sjećanja na genocid u Srebrenici
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim