Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Ipak - samo žena
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Fašizam oko nas
«« Studeni 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Prava životinja: Dani prijatelja životinja
Dani prijatelja životinja prilika su za sve one koi su vegetarijanci ili to tek žele postati da se odluče za to te posjete informativne štandove, degustiraju vegansku hranu, poslušaju predavanje, dođu na promociju nove veganske web stranice i druženje. Tijekom četiri dana uruga Prijatelji životinja je pripremila bogat program.
1. listopada 2009

Četvrtak, 1. listopada - Svjetski dan vegetarijanstva

Prijatelji životinja pozivaju građane na degustaciju veganskih jela koja će se u sklopu cjelodnevnog informativnog štanda održati na Trgu bana Jelačića u 11 sati. Seitan i tofu, pohani bez jaja, bit će uz vegansku francusku salatu dio manifestacije kojom će se obilježiti kraj Vege izazova. Sudionici Vege izazova odlučili su na 14 dana – od ZeGeVege festivala pa do Svjetskog dana vegetarijanstva – biti vegetarijanci ili vegani.

Prijavili su se građani iz čak 25 različitih mjesta u Hrvatskoj, a među njima su i Petra Nižetić, Iva Šulentić, Ivana Radovniković i Ana Stunić, koje će također biti na degustaciji. Većina sudionika Vege izazova postat će dijelom stalno rastuće populacije vegetarijanaca koja trenutačno broji više od 150.000 u Hrvatskoj. Svjetski dan vegetarijanstva njihov je dan, ali isto tako i dan velike većine pučanstva koja razumije važnost i prednosti vegetarijanskog načina življenja. Istoga dana, na štandu će se potpisivati i peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije.

Petak, 2. listopada - Svjetski dan farmskih životinja

Povodom dolaska u Hrvatsku donedavnog zastupnika u Europskom parlamentu Jensa Holma, Prijatelji životinja će na cjelodnevnom štandu na Trgu kralja Tomislava pozivati građane na predavanje ’Hrana i klima’ koje će se održati u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1, u 19:30 sati. Nakon sastanka s članovima Odbora za zaštitu okoliša u Hrvatskom saboru, Jens Holm će na predavanju za javnost iznijeti šokantne informacije o danas najvećoj prijetnji preživljavanju na Zemlji – klimatskim promjenama. Nazočni će dobiti primjerak izvješća Stočarstvo i klimatske promjene koju je Jens Holm napisao u suradnji s novinarom Toivom Jokkalaom, a bit će pripremljen i prigodni domjenak.

Svjetski dan farmskih životinja započela je obilježavati udruga FARM - Farm Animal Rights Movement na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija. Danas se taj dan obilježava diljem svijeta kako bi se skrenula pozornost na patnju više od 50 milijardi krava, svinja, pilića i drugih svjesnih bića koja godišnje stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta samo kako bismo mi kratko mogli uživati u obrocima koji zapravo štete našem zdravlju i okolišu.

Subota, 3. listopada

Nakon informativnog štanda na uglu Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića na kojem će članovi Prijatelji životinja skretati pozornost na milijune životinja mučenih u laboratorijima kako bi se u javnosti razvio jasan stav protiv vivisekcije, održat će se promocija nove internetske stranice www.vegan.hr. Uz druženje i veganske muffine, čokoladne kocke i pite, promocija će se održati u prostorijama Internet kluba SublinK, Teslina 12, u 19:30 sati.

Stranica www.vegan.hr novi je projekt Prijatelja životinja kojime se želi građanima približiti veganska prehrana i način života te razbiti stvorene predrasude. Stranica obiluje savjetima i informacijama o tome kako živjeti veganski u Hrvatskoj te predstavlja veganstvo kao pokret aktivnih pojedinaca kojima je, osim do svojega zdravlja i drugih ljudi, stalo i do dobrobiti ostalih životinjskih vrsta i cijeloga planeta. Na vegan.hr u cijelosti je objavljeno internetsko izdanje knjige Vegan – nova etika prehrane Erika Marcusa. Na promociji će biti prikazan kratki film ’Veni Vidi Vegani’.

Nedjelja, 4. listopada - Svjetski dan životinja

Nakon što je članica Prijatelja životinja i jedna od ambasadorica Svjetskog dana životinja Ivana Surjan pozvala pojedince i udruge diljem Hrvatske da se uključe u obilježavanje ovog međunarodnog dana, Prijatelji životinja pridružuju se i Gradu Zagrebu koji organizira njegovo obilježavanje na jezeru Bundek. Osim informativnim štandom, Prijatelji životinja će upotpuniti program za djecu i odrasle nastupom dječjeg zbora Kikići, plesne skupine Capoeira, etno pjevačice Elme i Minee. Doći će i Vrečko koji će upozoravati na opasnost plastičnih vrećica za životinje i okoliš.

Na Svjetski dan životinja udruga Prijatelji životinja pokrenut će novu peticiju kojom, zbog velikog broja nezadovoljnih građana neprovođenjem Zakona o zaštiti životinja, traže reformu veterinarske inspekcije. Veterinarska inspekcija trebala bi biti učinkovitija, brojnija i spremna nadzirati i sankcionirati zlostavljače životinja i sve ostale koji se ne pridržavaju zakona.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ženska scena: Grad vidljivih žena
Ljudska prava: Diktature su dobre za biznis - Mercedes surađivao s argentinskom diktaturom?
Ljudska prava: Fakultet političkih znanosti izglasao blokadu
Prava životinja: Prava životinja
»» Za Hrvatsku bez usmrćivanja napuštenih životinja
»» Prijatelji životinja prosvjeduju protiv cirkusa sa životinjama
»» Dani prijatelja životinja
»» Europa ukida testiranje kozmetike na životinjama
»» ZeGeVege festival održivog življenja
»» Testiranje na životinjama
»» Zakon o zaštiti životinja ne štiti životinje
»» Supovi stradavaju zbog turista
»» Ukida se rezervat za dupine
»» Zabranjeno testiranje na životinjama
Prava životinja: Arhiva Prava životinja »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Biopolitika i oteta tijela
Roberto Esposito
Iznenađuje začuđenost koju je pobudila namjera da se proširi uzimanje otiska prstiju svih Roma, čak i djece, nastanjenih u Italiji. Iznenađuje, jer ona samo dovodi do svojih logičkih posljedica smjer puta biopolitičke redukcije demokracije, koja u svom središtu ima ukidanje granica između javnog i privatnog i prihvaćanje tijela kao prioritetnog elementa identifikacije. Na svoj je način to posljedica progresivnog premještanja političkog djelovanja s razine diobe vlasti na razinu socijalne kontrole i potom generaliziranog nadziranja.
Nametanje antikomunističkog mentaliteta
Saša Blagus
Katolička crkva, a napose crkva u Hrvata, ima velikih problema s Marxom i komunizmom. Jedini i pravi razlog zbog kojeg se ideje socijalizma/komunizma proglašavaju ideologijom zla jest strah od mogućeg istinskog socijalizma/komunizma, koji je humanizam u praksi, i koji bi imao tek doći. A strah od termidorskih tvorevina, koje su se nazivale komunizmom, a stvarno su bile puka negacija istog već odavno ne postoji. Štoviše, takve tvorevine crkvenim strukturama danas i te kako nedostaju. Zato se svjesno generira strah od istinskog komunizma i raspiruje antikomunizam.
Fašizam i nasilje ne nastaju na marginama već u središtu društva
Razgovarao: Mladen Radić
U svakodnevnom životu, u postupcima, stvaraju se i fašizam i antifašizam. Čini mi se da se generiraju u današnjoj obitelji – u odnosu prema djeci, zaokupljenosti prebrojavanjem krvnih zrnaca, u stavovima »normalnih« i »prosječnih« ljudi. Naravno da su tu, osim odgoja djeteta, presudni i mediji, ideologija, društvene strukture, kaže Benjamin Perasović u razgovoru u kojem govori o raširenom nasilju mladih i tome kako gledati na njega, ali i o utjecaju i poticaju na nasilje koji dolazi iz medija i institucija.
Suočavanje s prošlošću
U Srbiji žele Dan sjećanja na genocid u Srebrenici
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim