Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Naše i njihove kurvetine
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Fašizam oko nas
«« Studeni 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Prava životinja: Za Hrvatsku bez usmrćivanja napuštenih životinja
Nakon šokantnog prijedloga odluke o usmrćivanju napuštenih pasa, Grad Dubrovnik ponovo je iznenadio javnost, ali ovaj put pozitivnim primjerom svim ostalim gradovima Hrvatske, donoseći odredbu kojom se zabranjuje usmrćivanja zdravih pasa i nakon isteka roka od 60 dana. Tom odlukom Dubrovnik je i službeno potvrdio status grada u kojem godinama nema eutanazije u azilu zahvaljujući naporima i radu Društva za zaštitu životinja Dubrovnik.
14. studenog 2009

Osim toga Dubrovnik se pridružio gradovima Velika Gorica, Karlovac i Požega donoseći odredbu o obveznom mikročipiranju svih pasa kako bi se lakše pronašli neodgovorni skrbnici pasa i sankcionirali prema Zakonu o zaštiti životinja. Iako je prema Pravilniku o označavanju pasa obavezno mikročipiranje pasa rođenih nakon 2004. godine, ovakvim odlukama lokalnih vlasti mikročipiranjem su obuhvaćeni svi psi, a naročito stariji psi koji su češće napušteni jer se neodgovorni građani nakon nekoliko godina ne žele više brinuti o nijma, kažu Prijatelji životinja.

Donošenjem ovakvih odredbi Dubrovnik je pokazao primjerom da lokalne vlasti mogu i trebaju poduzeti niz mjera u prevenciji napuštanja pasa i time ih zaštititi od neodgovornih građana, a u udruzi pohvaljuju i najavu izgradnje skloništa za napuštene pse.

Prijatelji životinja se pridružuju potpisivanju peticije koju je pokrenulo Društvo za zaštitu životinja i građanska inicijativa Antigenocid iz Dubrovnika koja će se potpisivati i u ostalim gradovima Hrvatske. Pozivaju građane da potpišu peticiju za zakonsku zabranu eutanazije životinja u skloništima na web stranici www.prijatelji-zivotinja.hr gdje se nalazi i peticija za hitnu reformu veterinarske inspekcije.

Najbolji način da se pomogne napuštenim životinjama je pružiti im dom ukoliko za to postoje uvjeti, umjesto kupnje životinja od uzgajivača ili švercera životinja. Trgovina životinjama unosan je posao u kojem je motiv zarada i zbog njega se životinje izlažu velikoj okrutnosti, kažu Prijatelji životinja.

Najbolja prevencija napuštanja životinja je dizanje svijesti građana o zaštiti životinja, počevši od škola i vrtića, sankcioniranjem neodgovornih skrbnika koji svoje životinje napuštaju, programom kastracije i poticanjem udomljavanja pasa, zaključuju u udruzi.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Politika: Otpremnine nesposobnima, Caritas radnicima
Ljudska prava: Plenum odlučio: počinje blokada Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Ljudska prava: Studentima isključen internet i dovedeni zaštitari
Prava životinja: Prava životinja
»» Za Hrvatsku bez usmrćivanja napuštenih životinja
»» Prijatelji životinja prosvjeduju protiv cirkusa sa životinjama
»» Dani prijatelja životinja
»» Europa ukida testiranje kozmetike na životinjama
»» ZeGeVege festival održivog življenja
»» Testiranje na životinjama
»» Zakon o zaštiti životinja ne štiti životinje
»» Supovi stradavaju zbog turista
»» Ukida se rezervat za dupine
»» Zabranjeno testiranje na životinjama
Prava životinja: Arhiva Prava životinja »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Nametanje antikomunističkog mentaliteta
Saša Blagus
Katolička crkva, a napose crkva u Hrvata, ima velikih problema s Marxom i komunizmom. Jedini i pravi razlog zbog kojeg se ideje socijalizma/komunizma proglašavaju ideologijom zla jest strah od mogućeg istinskog socijalizma/komunizma, koji je humanizam u praksi, i koji bi imao tek doći. A strah od termidorskih tvorevina, koje su se nazivale komunizmom, a stvarno su bile puka negacija istog već odavno ne postoji. Štoviše, takve tvorevine crkvenim strukturama danas i te kako nedostaju. Zato se svjesno generira strah od istinskog komunizma i raspiruje antikomunizam.
Fašizam i nasilje ne nastaju na marginama već u središtu društva
Razgovarao: Mladen Radić
U svakodnevnom životu, u postupcima, stvaraju se i fašizam i antifašizam. Čini mi se da se generiraju u današnjoj obitelji – u odnosu prema djeci, zaokupljenosti prebrojavanjem krvnih zrnaca, u stavovima »normalnih« i »prosječnih« ljudi. Naravno da su tu, osim odgoja djeteta, presudni i mediji, ideologija, društvene strukture, kaže Benjamin Perasović u razgovoru u kojem govori o raširenom nasilju mladih i tome kako gledati na njega, ali i o utjecaju i poticaju na nasilje koji dolazi iz medija i institucija.
Estetika patologije ili kako se relativizira fašizam
Šefik Tatlić
Sama demokracija bez humanističkog određenja i antifašističkih korijena ostaje samo prazni označitelj unutar kojeg je svaki argument, pa i onaj koji negira samo humanističko određenje iste demokracije nažalost jednako vrijedan. Na primjeru Srbije to dokazuje politika čiji simpatizeri i dan danas kriju optužene za genocid, koja je četnike i ostale nacističke kolaboracioniste zakonski izjednačila sa antifašističkim borcima; koja je dovela do situacije u kojoj neofašističke organizacije diktiraju koji se javni događaj smije održati i u kojoj se nezavisni mediji, antifašisti i općenito progresivne snage prozivaju veleizdajnicima.
Suočavanje s prošlošću
U Srbiji žele Dan sjećanja na genocid u Srebrenici
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim