Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Sise i mišići
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja
K.P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti, Jesenski i Turk, Zagreb 2008.
«« Rujan 2009 »»
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Nove tehnologije: Udžbenike objaviti na internetu
Iako se u Vladi razmatra ideja da se po uzoru na neke primjere iz svijeta školski udžbenici objave na internetu, čime bi ih učenici mogli besplatno preuzimati i njima se služiti umjesto da kupuju komplete knjiga u knjižarama, u resornom ministarstvu ovakvu opciju distrubucije besplatnih školskih knjiga ne smatraju realnom.
16. srpnja 2009

Tri su ključna problema koja besplatne internetske udžbenike čine neprihvatljivima u hrvatskom društvu: autorska prava, pristup računalima i skupoća. Naime, da bi udžbenici uopće stigli na internet, država bi s autorima, odnosno nakladnicima, morala dogovoriti cijenu autorskih prava. Koliko bi to državu uopće moglo koštati, u ovom času nitko ne želi procjenjivati, no radilo bi se, kažu naši sugovornici u ministarstvu obrazovanja, o popriličnom iznosu.

Drugi je problem pristup računalima. Naime, više je nego sigurno da socijalno ugrožene, odnosno obitelji s nižim prihodima, koje ukidanje projekta besplatnih udžbenika najviše pogađa, u kući nemaju ni kompjuter, niti printer.

"Razmišlja se o modelu objave udžbenika na internetu, ali ovo su ograničavajući faktori koje se mora uzeti u obzir", kaže naš sugovornik. U Ministarstvu obrazovanja, osim ove opcije, razmatra se i dugoročno rješenje problema školskih udžbenika koji predstavljaju neizbježni financijski teret, što za roditelje, što za državu. Država bi, ako taj model prođe, raspisivala natječaj za udžbenike, odabrao bi se najmanje jedan udžbenik po predmetu, a država bi otkupila autorska prava, tiskala udžbenik i ponudila ga nastavnicima. Taj bi »državni« udžbenik bio besplatan, a ako bi se nastavnik odlučio za neki drugi, kojega ponude nakladnici, morao bi se potruditi da objasni roditeljima zbog čega moraju platiti knjigu.

Tadić: Neozbiljna inicijativa

O internetskim udžbenicima nemaju dobro mišljenje ni nakladnici.

"Radi se o krajnje neozbiljnoj i nepropitanoj inicijativi. Naime, u nju nisu uključeni bitni stručni elementi, i govori se isključivo na nivou senzacionalizma. Rad na udžbenicima ozbiljan je intelektualni poduhvat na kojem u ovom trenutku sudjeluje tisuće hrvatskih znanstvenika, urednika, grafičara, lektora, stručnjaka raznih profila. Kao takav, on ima svoju cijenu te se radi o intelektualnom i autorskom vlasništvu bez obzira bio on objavljen na internetu ili tiskan na papiru", komentira Damir Tadić, direktor razvoja i marketinga Školske knjige. (NL)

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ženska scena: Uvrijedila nasilnika jer je rekla da je zlostavljač!?
Ženska scena: Žene obrazovanije, ali i dalje potplaćene i nezaposlene
LGBTT teme: Pobjeda nasilja i poraz države: Otkazana Povorka ponosa u Beogradu
Nove tehnologije: Nove tehnologije
»» Za kvalitetniji internet i regulaciju tržišta
»» Web za sve! Webfestival nagrađuje pristupačne webove
»» Zabraniti nasilne računalne igre?
»» Tehničke poteškoće u radu ZaMirZINE-a
»» EngageMedia is looking for a Technical Projects Coordinator
»» Udžbenike objaviti na internetu
»» Sindikat poručuje Vladi: uštedite na internetu!
»» Journalism, New Technologies and Media Development: The Transformation of News in the Digital Age
»» Elektronički otpad u tuđem dvorištu
»» Pristupačnost ili informacijske barijere?
Nove tehnologije: Arhiva Nove tehnologije »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Čas anatomije
Žarko Korać
I kada devojke i mladići koji su zakazali svoju povorku na nju i krenu klecavog koraka, s razlogom na smrt uplašeni zbog užasnih pretnji, desiće se najveće od svih čuda koje ni doktor Tulp pod svojim nemilosrdnim skalpelom nije mogao da vidi - ova mala povorka boriće se i za sve nas, da sačuvamo najveće od svih ljudskih darova, darove samilosti i tolerancije. Za to bi svi morali da im budemo zahvalni.
Zašto se nije lustriralo Tuđmana?
Srećko Pulig
Vijest da se u Makedoniji počeo primjenjivati tamošnji zakon o lustraciji ponovno stavlja na dnevni red tu, činilo se, apsolviranu temu. Naravno, ne samo u makedonskom, niti samo postjugoslavenskom, već i u širem, tzv. tranzicijskom kontekstu. Ne zna se, zašto takav zakon nikada nije prošao u nas. Iako, tražiti Tuđmana da podastre dokaze da nije bio suradnik UDBE i KOSa, bilo bi zbilja ridikulozno, od čovjeka koji je, barem do svoje nacionalističke disidencije 70-ih, suoblikovao tadašnji ideološko-politički poredak.
Uloga školovanja u društvu
J.D. Matthews
Većina ljudi ne voli da im se govori što da rade. Svaka institucija s ciljem da konstruira i uobliči nečiji život je, u određenoj mjeri, u sukobu s takvim osobama. Zanimljivo je da pojedinac nije uvijek u željenom sukobu s institucijom. Oni koji su poslušni i ispunjavaju svoju ulogu studenta, razumljivo, pokušavaju ignorirati negativne učinke koje školovanje ima na njih. Ali, tko bi iskreno mogao poreći činjenicu da su ti učinci itekako vidljivi?
Suočavanje s prošlošću
Medijsko huškanje i mržnja
Tomislav Klauški
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim