Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Završava sezona ljutih papričica, počinje sezona užeglih krumpira
Mirela Holy
Mirela Holy
Bojan Munjin
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja
K.P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti, Jesenski i Turk, Zagreb 2008.
«« Kolovoz 2009 »»
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Pripadnik KFOR-a razotkriven kao ubojica Roma
Jedan od 400 pripadnika mađarskog kontingenta KFOR-a, koji je služio i na Kosovu, razotkriven je kao član mađarske ’Brigade smrti’, skupine koja je odgovorna za ubojstvo šestero roma i spaljivanje 16 romskih naselja.
28. kolovoza 2009

Mađarska novinska agencija MTI piše kako je Ištvan Č. u KFOR-u radio kao vozač, dok je u ’Brigadi smrti’ imao funkciju stručnjaka za oružje. Njegova zadaća bila je obilazak romskih naselja na motoru i crtanje mapa kuća u tim naseljima, odnosno budućim ciljevima napada. ’Ištvan je od djetinjstva patološki mrzio Rome, više puta ih je presretao i tukao, ali nitko nije ni pretpostavljao da je ubojica’, rekao je mađarskim medijima jedan od Ištvanovih prijatelja, koji nije htio otkriti svoj identitet.

Ovo otkriće rezultiralo je valom zgražanja u mađarskim medijima i javnosti, a od tamošnjeg Ministarstva obrane očekuje se objašnjenje kako je takav čovjek mogao biti regrutiran u vojsku. Grupa u kojoj je Ištvan Č. služio, otkrivena je i razbijena nakon stravičnog ubojstva 45-godišnje Romkinje u njezinoj kući 3. kolovoza. Monstrumi su je masakrirali, a njezinu 13-godišnju kćer teško ranili. Policija je posumnjala u četvoricu muškaraca koji su radili kao redari u noćnim klubovima u Debrecenu, zbog kojih su Romi prestali dolaziti u te klubove.

Stotinjak naoružanih policajaca antiterorističke jedinice upalo je u te klubove u noći s 19. na 20. kolovoza te uhitilo četvorku, među kojom se nalazio i Ištvan Č. ’Uhićeni momci su poznati po svojim radikalnim stavovima, među njima ima i nacista i hungarista. Jedan od njih čak ima i istetovirani kukasti križ na tijelu, ali ne mogu vjerovati da su ubijali i djecu’, kazao je gost kluba Perenji 1, gdje je četvorka radila kao izbacivači.

Mađarski mediji ovu kriminalnu skupinu prozvali su ’Brigadom smrti’, a njihov teror trajao je više od godinu dana te je unio nemir među stanovništvom u čitavoj zemlji. Njihovi ciljevi bila su romska sela uvijek na 20-30 kilometara udaljenosti od autoceste, a njihovi napadi događali su se uvijek između ponoći i 2 sata ujutro. na svu sreću, mađarska policija uspjela im je stati na kraj, no sve dok se njihovo Ministarstvo obrane ne oglasi o činjenici da je jedan od njih služio u vojsci, i to kao pripadnik KFOR-a, Ištvan Č. će predstavljati ljagu njihovom ugledu, kako u Mađarskoj, tako i šire u regiji i u svijetu, javlja Nova TV.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Zbog Thompsona 5,5 godina u zatvor
Ljudska prava: Trebate informacije o nekome? Naručite od policije!
Ljudska prava: Seljaci kod Dubovca nastavili prosvjed
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Zbog Thompsona 5,5 godina u zatvor
»» Pripadnik KFOR-a razotkriven kao ubojica Roma
»» Trebate informacije o nekome? Naručite od policije!
»» Seljaci kod Dubovca nastavili prosvjed
»» Hrabri telefon dostupan i putem chat-a
»» Sindikalisti štrajkaju glađu do ispunjenja zahtjeva
»» Zbog homofobije u školskim udžbenicima Hrvatska dobila ukor
»» Za ubojstvo sisačkog Srbina osuđen na devet godina zatvora
»» Policija zabranila prosvjed seljaka i blokadu granice
»» Kažnjen jer je progovorio o povlasticama u zatvorskom sustavu
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Subverzivna ljubav
Razgovarala: Mona Othman
U teoriji i praksi društvenih promjena nemoguće je izbjeći pitanje naših odnosa i na koji način ih određujemo - što je zapravo norma preko koje ne prelazimo i kako ćemo zvati naše odnose. Jesu li oni ljubavni ili prijateljski, monogamni ili... Ili je riječ o nebrojenom broju mogućnosti, gdje je naša otvorenost ključna u odabiru smjera u kojem će se naši odnosi razvijati. U Razgovoru za ZaMirZINE, Wendy-O Matik govori o svojim iskustvima oko otvorenih odnosa te o knjizi "Redefiniranje naših odnosa", koja je objavljena i u Hrvatskoj.
U potrazi za sekularnom državom
Emir Imamović
Razlika između Hrvatske i Bosne i Hercegovine taman je tolika da u prvoj državi, vjerovatno, Mesić neće uspjeti, dok u drugoj ni Silajdžić niti bilo ko drugi neće ni pokušati resekularizirati javni prostor. Ako, dakle, nekim čudom ima i onih što su povjerovali kako su, sasvim slučajno u isto vrijeme, i predsjednik Hrvatske i član bosanskog Predsjedništva govorili o, kako je Kregar kazao, tekovinama građanskih revolucija, zajebao se.
Čekajući mirakul
Omer Rak
Ne postoje više ni recepti za izvlačenje iz taloga rezignacije kao u nekim prijašnjim vremenima, ono poznato ufanje u fantomske ideale ’izgrađenog’ pojedinca i društva kojima se stremilo s nadom koju je dozirala ideologija. Neprežvakani napoj domaće rezignacije, ta nemoć potisnuta u podrume vlastitog bića sve češće prsne i lako ekplodira u barutnim komorama. Na jesen, očekuje se, eksplodirat će ulice.
Suočavanje s prošlošću
Medijsko huškanje i mržnja
Tomislav Klauški
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim