Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Završava sezona ljutih papričica, počinje sezona užeglih krumpira
Mirela Holy
Mirela Holy
Bojan Munjin
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja
K.P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti, Jesenski i Turk, Zagreb 2008.
«« Rujan 2009 »»
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Civilno društvo: Sex na ex!
Ovaj ponedjeljak CESI predstavljaju publikaciju "Sex na ex" i TV spot "Roditeljstvo nije igra" koje su objavili su sklopu projekta "Nek se mlade pita!", koji se uz aktivno sudjelovanje mladih bavi njihovim seksualnim i reproduktivnim zdravljem.
10. srpnja 2009

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak 13. srpnja 2009. godine u 11 sati u Informacijskom centru Europske unije, Trg žrtava fašizma 6, Zagreb.

Publikacija "SEX na EX" i TV spot "Roditeljstvo nije igra" dio su CESI projekta NEK SE MLADE PITA! kojim se želi upozori na važnost i potrebu rješavanja pitanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih ali uz aktivno sudjelovanje samih mladih.

Publikacija je djelo grupe mladih stučnjaka/inja koji su u suradnji s CESI analizirali javne politike i prakse u Hrvatskoj i dobre prakse u Europskoj Uniji te izradili priručnik koji će služiti mladima kao alat za javno zagovaranje u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Priručnik SEX NA EX namijenjen je onima koji/e žele pokrenuti društvene promjene koje će dovesti do unaprijeđenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih.

TV spot RODITELJSTVO NIJE IGRA upozorava na problem maloljetničkih trudnoća ali iz pozicije šesnaestogodišnjeg mladića koji postaje otac. Spot je producirao HULAHOP.

Na promociji će govoriti mladi koji su aktivno sudjelovali u projektu te predstavnici/e relevantnih državnih institucija koje se bave obrazovanjem i zaštitom seksualnog i reproduktivnog zdravlja mladih.

Dosadašnja praksa je pokazala da u RH nedostaje društveno-politički konsenzus oko važnosti očuvanja zdravlja i poštivanja seksualnih i reproduktivnih prava mladih, kažu CESI. Te dodaju da su mladima potrebne točne, pravovremene i provjerene informacije, savjet, podrška, stručna pomoć i usluge kreirane prema njihovim potrebama. Mladi imaju pravo na zaštitu od spolno prenosivih infekcija, neželjenih trudnoća i nasilja, te na slobodno donošenje odluka o seksualnom zdravlju, smatraju u udruzi.

U Hrvatskoj još uvijek nema seksualne edukacije u školama, nema youth-friendly klinika i savjetovališta za mlade o seksualnom i reproduktivnom zdravlju te lako dostupne i jeftine kontracepcije. Usluge koje postoje neadekvatne su i nedovoljne za 570 000 mladih koji žive u Hrvatskoj, zaključuju CESI i pozivaju sve na predstavljanje publikacije i TV spota.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Sindikati pozvali studente da se priključe prosvjedima
Politika: Crkva dala "blagoslov" sindikalnim prosvjedima
Politika: "Kapetan Dragan" ipak neće biti izručen Hrvatskoj
Civilno društvo: Civilno društvo
»» Do Europe dva putića
»» Institut za razvoj obrazovanja traži volontere
»» Što EU može naučiti od nas o izgradnji mira?
»» Novi natječaji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva
»» Marš za mir
»» Pošto kila znanja?
»» Nakon ukidanja besplatnih udžbenika: razmijenite ili povoljno nabavite školske knjige
»» Nataši Kandić, Vesni Teršelič i Mirsadu Tokači Evropska nagrada Fondacije Heinz Schwarzkopf
»» Objavljen novi broj Direktne akcije
»» Natječaji za projekte jačanja civilog društva u borbi protiv korupcije i diskriminacije
Civilno društvo: Arhiva Civilno društvo »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Do Europe dva putića
Đurđa Knežević
Europski odbor za socijalnu pravdu je na pritužbu protiv Hrvatske, odnosno Program spolnog obrazovanja, donio odluku kojom su, posve nevjerojantno, sve uključene strane zadovoljne. Program seksualnog odgoja, koji je i dalje jednako loš, sada je ojačan europskom "podrškom". Ili, još je više otvoren i osiguran put Teenstar-u ili GROZD-u, ili Bozaniću & gangu, koji su već naveliko tu, ili nekom petom, da sudjeluje u odgoju mladeži.
Nacizam malih razlika
Andrej Nikolaidis
Nacizam, kao ni četništvo ni ustaštvo, nije legitimna razlika u mišljenju. Na fašističku kuknjavu o tome koliko su «nevinih» (toliko nevinih da su crkve mnoge od njih proglasile za svece) ustaša, četnika i boraca handžar divizija pobili partizani, jedini mogući odgovor glasi: imajući u vidu našu nedavnu istoriju i činjenicu da su ustaše i četnici na koncu pobijedili - očito nedovoljno.
Subverzivna ljubav
Razgovarala: Mona Othman
U teoriji i praksi društvenih promjena nemoguće je izbjeći pitanje naših odnosa i na koji način ih određujemo - što je zapravo norma preko koje ne prelazimo i kako ćemo zvati naše odnose. Jesu li oni ljubavni ili prijateljski, monogamni ili... Ili je riječ o nebrojenom broju mogućnosti, gdje je naša otvorenost ključna u odabiru smjera u kojem će se naši odnosi razvijati. U Razgovoru za ZaMirZINE, Wendy-O Matik govori o svojim iskustvima oko otvorenih odnosa te o knjizi "Redefiniranje naših odnosa", koja je objavljena i u Hrvatskoj.
Suočavanje s prošlošću
Medijsko huškanje i mržnja
Tomislav Klauški
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim