Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Izbori bez ravnoteže - i dalje bez žena
Mirela Holy
Mirela Holy
Bojan Munjin
Đurđa Knežević
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Svibanj 2009 »»
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE tjednik
Ljudska prava: Ulazak u NATO - kulturni uspjeh jednoumlja
Šefik Tatlić
Ulazak u NATO pratila je prigodna ideološka predstava i servilno mitomanski sentiment te ideološko izvještavanje u medijima, dok je izostalo objektivno osvrtanje na “širenje demokracije” koje rezultira ratom u Iraku, kaosom u Afganistanu, tajnim zatvorima, mučenjem te čak dovođenjem liječnika koji kontroliraju mučene da ne izdahnu prije nego iznesu “ključne” informacije poput one o iračkom posjedovanju oružja masovnog uništenja...
28. travnja 2009

Službenu proceduru primitka Hrvatske i Albanije u NATO na summitu Saveza u Strasbourgu i Kehlu vodeći lokalni mediji i više su nego detaljno popratili. Kako prenosi Jutarnji od prvog travnja, “Hrvatska je minutu prije Albanije, točno u 9 sati i 47 minuta po istočnoameričkom vremenu, postala 27 članica Sjevernoatlanskog saveza,” dok je “ratifikacijska isprava o prihvaćanju članstva,” također po pisanju Jutarnjeg, “predana u 15 i 30 minuta.”

Ovako detaljne informacije koje minuciozno podilaze ideologiziranom i-ili servilno mitomanskom sentimentu većine javnosti (ili ga pak generiraju, jer je Hrvatska ipak ušla u NATO cijeli minut prije tamo neke Albanije) zapravo sjajno reflektiraju dominatnu percepciju članstva u NATO-u od iste javnosti ili njenog velikog dijela. Ne kao članstva u vojnoj organizaciji sa velikom krizom identiteta i nimalo manjim entuzijazmom za provedbu imperijalističkih ciljeva širenja slobodnog tržišta, nego kao članstva u “civilizacijskom krugu najrazvijenijih zapadnih zemalja,” kako je spomenutu svečanost u HNK-u najavio Mario Sedmak.

Tako je kontroverzni premijer Sanader spomenuo Franju Tuđmana koji je po njemu “vizijom hrvatske državnosti trasirao put Hrvatske.” Pored činjenice, da je jedini put koji je Tuđman trasirao to bio onaj prema Haagu, međunarodnoj izolaciji i nacionalističkom opskurizmu, izjaviti ovako nešto je isto kao reći da je Pinochet trasirao put ka emancipaciji političke ljevice u Čileu.

Na stranu činjenica da HDZ potencira ovaj događaj kao uspjeh vanjske politike, kad već pregovori sa EU pate, tu vreba puno opasnija stvar od pukog predizbornog spina. Kako je izjavio Sanader u HNK-u (ulaskom u NATO, op.a.) Hrvatska je potvrdila temeljnu privrženost temeljnim vrijednostima slobode i demokracije.

Kako stvari stoje, za ratifikaciju sporazuma o uključenju u NATO, bez obzira na niz anketa koje su govorile da veliki dio građana Hrvatske nije baš oduševljen NATO-om, glasali su svi zastupnicu u Saboru, osim jednoga, Dragutina Lesara.

Kako komentira Viktor Ivančić, parafrazirajući, sigurno je da se takvoga izbornog ishoda (99 i nešto posto!) ne bi posramili ni najsvjetliji uzori demokratskog slobodarstva – Centralni komitet komunističke partije Kine, na primjer, ili Robert Mugabe u boljim vremenima, ili Enver Hodxa dok je još bio skrbio o parlamentarnom životu Albanije.

Znači, temeljna privrženost slobodi i demokraciji obilježena je zaobilaženjem demokratske prakse. Ali, lekcija je dobro naučena, jer je kontroverzni premijer u pravu - to i jeste ideološki epitom imperijalističkih intervencija koje poduzimaju neke od zapadnih demokracija.

Gdje “širenje demokracije” rezultira kretenskim ratom u Iraku, kaosom u Afganistanu, upotrebom bijelog fosfora u iračkim selima, tajnim zatvorima, mučenjem te čak, kako nedavno prenosi New York Review of Books, dovođenjem liječnika koji kontroliraju mučene da ne izdahnu prije nego iznesu “ključne” informacije poput one o iračkom posjedovanju oružja masovnog uništenja...

I tako, ulazak u NATO, uz sve nimalo romantične misije i interese zemalja Saveza (točnije poslovnih elita unutar istih) morao je biti reprezentiran ne kao takav, nego kao “kulturni uspjeh,” kao ideološka predstava demokracije one vrste kojoj su alfa i omega slobodno tržište kapitala. Dakle, kao grandiozna potvrda pripadnosti “civilizacijskom krugu” koja se ne dokazuje kroz mehanizme zaštite ljudskih prava, civilnog društva, političke artikulacije javnog interesa, nego mitomanskom glorifikacijom servilnosti - ne emancipatorskoj sastavnici unutar zapadnih demokracija, nego njenom mehanizmu sile mobiliziranim za misije čiji je demokratski potencijal vrlo upitan. Pa čak i sami predstavnici zapadnih demokracija sve češće pričaju o NATO-u ne kao vojnom savezu, nego sigurnosnoj agenciji. Koja treba štititi interese koga, slobodnog tržišta ili građana – ili pak samo nekih klasa?

Naime, ono što odražava minimum civilizacijskog u famoznom “civilizacijskom krugu” nije njegov represivni mehanizam i interes tržišta kapitala nego, budimo banalni, prosvjetiteljska tradicija i upravo mogućnost kritike istog tržišta i bajki koje ga racionaliziraju od strane artikulirane socijalne politike i civilnog društva – upravo onih mehanizama koji u Hrvatskoj teško “hvataju korijen.” Ako je motiv ulaska u NATO integracija u mehanizam vojne sile i stajanje na prvoj crti, ne demokracije, nego obrane slobodnog tržišta, onda se legitimno postavlja pitanje, nije to isti motiv i za drugi “strateški cilj,”ulazak u EU?

Kako stvari stoje, naravno da jeste. Motiv priključenja EU današnjeg desničarskog, podaničkog režima, ali i dijela javnosti koji mu daje potporu nije potencijal socijalne države kao barijere kapitalističkom slobodnom tržištu, nego je motiv upravo zaobilaženje temeljne demokratske norme zarad prosperiteta slobodnog tržišta i svih “radosti” koje ga prate. Pučki rečeno, ne želi se propitivanje dogme, restrikcija slobodnog tržištu i barijera totalnom konzumerizmu, nego se želi plaća od 3000 EUR, najnoviji Mercedes i višak janjetine na stolu u vulgarnom narodnjačkom bircu ili nekom opskurnom mittel-europskom karaoke baru.

Metaforički rečeno, javnost koja ne reagira niti propituje motive ovakvog saveza ne podržava nikakve civilizacijske vrijednosti, nego podržava mogućnosti mase raznih menadžera da si nabave novi jaccuzi te potvrđuje svoju volju da im iste “potrebitosti” otplaćuje svojim 20-godišnjim kreditima sa varijabilnom kamatnom stopom...

Stoga, uz svu ikonografiju, medijsku popraćenost i prisustvo političke elite u HNK-u, ovdje se glorifikacijom jednog od represivnih mehanizama liberalnog kapitalizma isti ideologizira kao “civilizacijsko dostignuće.” Isto ono dostignuće čiji je kulturni utjecaj takav da nedostatak bilo kakve politike za artikulaciju javnih interesa te proglašavanje privatnih interesa javnim može proglasiti idealom demokracije.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

 • Ulazak u NATO - kulturni uspjeh jednoumlja
  28. travnja 2009 23:33
  koliko ono kosta nasa misija u afganistanu? cini mi se pola troskova potrebnih za besplatno studiranje.... prema procjenama na godisnjoj razini.
  • rainbowwarrior, 29. travnja 2009 22:32
   ovako-Godišnji troškovi za sudjelovanje Hrvatske vojske u okupaciji Afganistana su 250 milijuna kuna. To je za 300 vojnika koliko će ih ondje biti ove godine – do 2010. se planira povećanje na 700 vojnika, što znači da će ukupni godišnji troškovi tada iznositi nešto više od 580 milijuna kuna.
  • 1. svibnja 2009 00:43
   Potpuno se slazem s autorom teksta.Hrvatska se ne zeli prikljuciti Zapadu zbog njegovih pozitivnih vrijednosti,vec bas naprotiv da pojaca njegove negativne i reakcionarne snage.Nazalost to smo uvijek radili kroz povijest;bili poslusni sluge i psi raznih Zapadnih mracnjackih rezima i alijansi.Sjetimo se samo Royal Croate pretorijanaca,i Jelacicevog krvavog gusenja revolucija u Becu i Pesti,kao i ratovanja protiv protestanata u Njemackoj. A glavni izvor takvog nakaradnog ultrakonzervativnog stanja svijesti,je katolicka crkva u Hrvata.Ona se neukom narodu lazno predstavlja kao kultura Zapada.Da covjek umre od smijeha.Kultura Zapada je zapravo nastala bas u oslobadjanju od ropstva Crkvi i bilo kakvoj dogmatskoj ideologiji.Kultura Zapada je kriticna,a ne autoritarna.No Hrvati je kmetski dozivljavaju kao autoritarnu moc,utjelovljenu u vojnoj,financijskoj i tehnoloskoj snazi SAD-a.Kao sto su se nekad divili moci i sjaju Beca ili Peste.Ili kasnije i Hitlera.Isti kmetovski mentalni sklop.

  Odgovor

Vaš ZaMirZINE Tjednik
Prvi svibnja - ritualno gunđanje i predizborna kampanja
Marko Strpić
Sindikati nisu ponudili ništa novo, ponovili su dobro poznate stavove koji nikoga ne ugrožavaju i samim tim ne prisiljavaju na promjene, tako da je ritualno gunđanje obilježilo prvomajsku proslavu. Ono što je najviše upadalo u oči su grah i predizborna propaganda. Pa ipak, studenti su i dalje u blokadi, no malo tko uči od njih - metoda se pokazala učinkovitom, no sindikati ne pomišljaju na akcije koje bi mogle imati učinak, time bi ipak ugrozili karijeru središnjica. A to je nedopustivo.
Ulazak u NATO - kulturni uspjeh jednoumlja
Šefik Tatlić
Ulazak u NATO pratila je prigodna ideološka predstava i servilno mitomanski sentiment te ideološko izvještavanje u medijima, dok je izostalo objektivno osvrtanje na “širenje demokracije” koje rezultira ratom u Iraku, kaosom u Afganistanu, tajnim zatvorima, mučenjem te čak dovođenjem liječnika koji kontroliraju mučene da ne izdahnu prije nego iznesu “ključne” informacije poput one o iračkom posjedovanju oružja masovnog uništenja...
Legitimnost građanske neposlušnosti
Milan Mesić
Koji oblici izvaninstitucionalnog (kolektivnog) djelovanja u demokratskom društvu mogu pretendirati na status građanske neposlušnosti kao legitimne aktivnosti? Civilni neposluh po definiciji je nelegalan akt. Model radikalnog civilnog društva nastoji povezati tradicije u shvaćanju legitimnosti (kolektivnog) djelovanja u demokratskom društvu, priznajući da ne može biti jednom ostvarene savršene institucionalizacije demokracije.
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Prvi svibnja - ritualno gunđanje i predizborna kampanja
»» Pazi: luđak!
»» Liječenje zdravih
»» Žrtve padaju, karavane prolaze
»» Solidarnost na Bliskom istoku - Anarhisti protiv zida
»» Bog voli poslove koje vi mrzite
»» Bratski feudalizam: Mit o Tibetu
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Doktor Münchausen
»» Potisnuti sukobi koji ne nestaju
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim