Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Kost U grlu
Bojan Munjin
Mirela Holy
Đurđa Knežević
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Travanj 2009 »»
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Edukacija za kvalitetniji život u Romskom centru
U okviru aktivnosti Romskog informacijsko-edukacijskog centra u Murskom Središću započeo je novi program izobrazbe. Ovaj put je riječ u radionicama namijenjenima djeci pripadnicima romske nacionalne manjine u okviru projekta Edukacija za kvalitetniji život.
15. travnja 2009

U sklopu projekta provest će se 3 radionice - I ja imam pravo, Važnost obrazovanja u podizanju kvalitete života te Osnovno korištenje računala.

Radionice pohađa 20-ero djece, a radionice vodi Jasmina Kartalović. Projekt provodi Autonomni centar – ACT u suradnji s Osnovnom školom Mursko Središće koja je ustupila svoje prostorije za neke od radionica.

Prvi dan radionice o ljudskim pravima

Osim što se u njemu provode programi izobrazbe za ciljane skupine, Romski informacijsko-edukacijski centar je otvoren, za sve građane i građanke Murskog Središća i okolice, ponedjeljkom i petkom od 10 do 13 sati te utorkom, srijedom i četvrtkom od 16 do 19 sati. U to vrijeme je moguće besplatno koristiti računala i pristup Internetu. U toku je opremanje knjižnice Centra koja će osim knjiga, uglavnom društvene tematike, biti pretplaćena i na ponajbolje časopise u Hrvatskoj.

Trenutno u Centru projekte provode Autonomni centar i Mjesni odbor Sitnice, no pozivaju se i drugi subjekti, a posebno udruge, da koriste prostor za projekte s ciljevima za opću dobrobit zajednice.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»
Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Sindikat ne gubi članstvo nego članovi gube posao
Kultura: Križevci.info slave četvrti rođendan
Ljudska prava: Prosvjed protiv otpuštanja radnika u T-TH-u
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Sindikat ne gubi članstvo nego članovi gube posao
»» Liječenje zdravih
»» Prosvjed protiv otpuštanja radnika u T-TH-u
»» Edukacija za kvalitetniji život u Romskom centru
»» Kondomi za papu
»» "Kolegijalni" mobbing?
»» Kost U grlu
»» Ubojstvo Luke Ritza poruka je da se Hrvatska mora mijenjati
»» Beogradski Okružni sud rehabilitirao Andriju Hebranga
»» CIA zatvara tajne zatvore
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Liječenje zdravih
Karmen Lončarek
Već su postale notorne optužbe da se medicina, zajedno s farmakoindustrijskim kompleksom kao svojim najjačim saveznikom, ubrzano okreće tretiranju zdravih. Najočitiji i najrašireniji razlozi leže u profitu, defenzivnoj medicini, te u većem osobnom zadovoljstvu i boljim zdravstvenim ishodima. Praktično bilo koje neugodno ili društveno nepoželjno stanje čovjeka može postati predmetom medicinsko-farmaceutskog postupka, a opravdanje za ovo gotovo je univerzalno prihvaćeno: „normalitet“ ili prisilna normalnost.
Kvalitetno novinarstvo je skupo, ali ima svoju publiku
Razgovarao: Hrvoje Krešić
Giovanni Di Lorenzo, glavni urednik tiražnog njemačkog tjednika Die Zeit, govori o perspektivama novina i novinarstva, a između ostalog ističe: Strašno sam ljut na vodeće ljude izdavačkih kuća, zbog pesimistične atmosfere stvorene oko novinarstva posljednjih godina. Ponašali su se kao da je tisak na samrtnoj postelji i najvećim dijelom su odgovorni za tu atmosferu. Nije mi jasno niti iz marketinške perspektive: zašto bi netko ljude koji odvajaju pristojne svote da bi nas čitali, uvjeravao da to što plaćaju nije moderan ili dobar medij? Tim više što se u međuvremenu ispostavilo da nitko ne može konkretno tvrditi na koji će način internet dugoročno donositi zaradu.
Pravo na (pra)šumu
Ida Prester
U današnjem opustošenom, betoniziranom svijetu na svako preživjelo drvo gleda se kao na sakrament. Gradovi koji su uspjeli sačuvati šume i zelene površine pucaju od ponosa i broje svaki list i peteljku. Nedavno su Hrvatske šume, u suradnji sa zagrebačkom gradskom upravom, posjekle stotinjak stoljetnih hrastova na jednoj od najljepših gradskih oaza – Dubravkinom putu. Gusta sakrivena prašuma mamila je šetače, romantike i ljubavnike svojom prirodnom neobuzdanošću, Jurassic Park u najstrožem centru grada. Danas je tamo oglodano brdo, krezubo i silovano. Ono što su mu napravili zovu „uređenje“.
Suočavanje s prošlošću
Ratni veterani - zaborav u rakiji
Danja Antonović i Snježana Kobešćak
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim