Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Kost U grlu
Bojan Munjin
Mirela Holy
Đurđa Knežević
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Travanj 2009 »»
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: "Kolegijalni" mobbing?
Iako se mobbing ili zlostavljanje na radnom mjestu najčešće pripisuje šefovima, čija hijerarhijska uloga ih dovodi u situaciju stvarnih ili subjektivno doživljenih zlostavljača, mobbing može biti i horizontalan, sudeći po dopisima koje je zaprimio sindikat od svojih članova zaposlenih u Zatvoru u Sisku.
15. travnja 2009

Naime, 30-tak službenika u nekoliko je navrata od odgovornih u zatvoru i Upravi za zatvorski sustav zatražilo zaštitu od dvoje „kolega“ koji, kako navode u svojim predstavkama, „prate i bilježe svaki naš pokret“.

„Ne znamo kome šalju bilješke i u koju svrhu. Ovakvo ponašanje narušilo je međuljudske odnose u zatvoru i stvorilo napetost i psihozu. Obzirom da su koncentrirani na nas kolege, a ne na zatvorenike, logično je i da neprofesionalno odrađuju ono malo zadataka što im je zadano. Zapovijedi cinično i posprdno komentiraju, a postupanjem usporavaju aktivnosti što remeti proces rada (kupanje, posjete, pretrese i sl.). Ovakav odnos prema poslu nas smeta kao i njihovo ponašanje prema nama“, navodi se u dopisu od 24. veljače ove godine upućenom Upravi za zatvorski sustav.

Da nešto nije u redu u Zatvoru u Sisku upućuje i činjenica da se na kolegijalni nadzor žali 30 od ukupno 40-tak zaposlenih, ali i činjenica da ovi dežurni skribomani, kako ih nazivaju u sindikatu ne prezaju ni od optužbi kojima se sugerira da u Zatvoru u Sisku postoji međuetnička netrpeljivost te da su pri tome ugroženi Hrvati.

Zbog ovakvog ponašanja samozvanih pripadnika unutarnje kolegijalne kontrole većinska promatrana skupina zaposlenika zatvora od Uprave za zatvorski sustav zatražila je njihov premještaj u drugi zatvor ili kaznionicu „jer je rad sa navedenima postao nemoguć", navodi se u dopisu.

U sindikatu izražavaju žaljenje zbog činjenice da se situacija ne rješava iako su službenici o svojoj ugroženosti od kolega mjerodavne, uključujući i državnog tajnika nadležnog za zatvorski sustav Zorana Pičuljana, obavijestili još u listopadu prošle godine.

Tako je zatvorski službenički sustav još jednom pokazao da mu refleksi nisu baš naročiti kad su u pitanju kolegijalne „čarke“, iako bi loši međuljudski odnosi mogli prouzročiti i profesionalne propuste s nesagledivim posljedicama, smatraju u sindikatu.

Službenike naročito boli činjenica da se na svaku pritužbu zatvorenika koji do dolaska u zatvor baš i nisu bili uzorni građani odmah reagira, dok se njihovi svakodnevni problemi marginaliziraju.

Sindikat stoga od ministra pravosuđa, ravnatelja uprave za zatvorski sustav i državnog tajnika u čijoj su nadležnosti „zatvorski“ problemi, traži da malo vremena posvete i problemima službenika Zatvora u Sisku i utvrde tko to tamo, koga i za čiji račun „špija“ umjesto da radi svoj posao i omoguće radnu atmosferu u kojoj će službenici svoj posao raditi neopterećeni od (ne)profesionalnih kolega.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»
Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Sindikat ne gubi članstvo nego članovi gube posao
Kultura: Križevci.info slave četvrti rođendan
Ljudska prava: Prosvjed protiv otpuštanja radnika u T-TH-u
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Sindikat ne gubi članstvo nego članovi gube posao
»» Liječenje zdravih
»» Prosvjed protiv otpuštanja radnika u T-TH-u
»» Edukacija za kvalitetniji život u Romskom centru
»» Kondomi za papu
»» "Kolegijalni" mobbing?
»» Kost U grlu
»» Ubojstvo Luke Ritza poruka je da se Hrvatska mora mijenjati
»» Beogradski Okružni sud rehabilitirao Andriju Hebranga
»» CIA zatvara tajne zatvore
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Liječenje zdravih
Karmen Lončarek
Već su postale notorne optužbe da se medicina, zajedno s farmakoindustrijskim kompleksom kao svojim najjačim saveznikom, ubrzano okreće tretiranju zdravih. Najočitiji i najrašireniji razlozi leže u profitu, defenzivnoj medicini, te u većem osobnom zadovoljstvu i boljim zdravstvenim ishodima. Praktično bilo koje neugodno ili društveno nepoželjno stanje čovjeka može postati predmetom medicinsko-farmaceutskog postupka, a opravdanje za ovo gotovo je univerzalno prihvaćeno: „normalitet“ ili prisilna normalnost.
Kvalitetno novinarstvo je skupo, ali ima svoju publiku
Razgovarao: Hrvoje Krešić
Giovanni Di Lorenzo, glavni urednik tiražnog njemačkog tjednika Die Zeit, govori o perspektivama novina i novinarstva, a između ostalog ističe: Strašno sam ljut na vodeće ljude izdavačkih kuća, zbog pesimistične atmosfere stvorene oko novinarstva posljednjih godina. Ponašali su se kao da je tisak na samrtnoj postelji i najvećim dijelom su odgovorni za tu atmosferu. Nije mi jasno niti iz marketinške perspektive: zašto bi netko ljude koji odvajaju pristojne svote da bi nas čitali, uvjeravao da to što plaćaju nije moderan ili dobar medij? Tim više što se u međuvremenu ispostavilo da nitko ne može konkretno tvrditi na koji će način internet dugoročno donositi zaradu.
Pravo na (pra)šumu
Ida Prester
U današnjem opustošenom, betoniziranom svijetu na svako preživjelo drvo gleda se kao na sakrament. Gradovi koji su uspjeli sačuvati šume i zelene površine pucaju od ponosa i broje svaki list i peteljku. Nedavno su Hrvatske šume, u suradnji sa zagrebačkom gradskom upravom, posjekle stotinjak stoljetnih hrastova na jednoj od najljepših gradskih oaza – Dubravkinom putu. Gusta sakrivena prašuma mamila je šetače, romantike i ljubavnike svojom prirodnom neobuzdanošću, Jurassic Park u najstrožem centru grada. Danas je tamo oglodano brdo, krezubo i silovano. Ono što su mu napravili zovu „uređenje“.
Suočavanje s prošlošću
Ratni veterani - zaborav u rakiji
Danja Antonović i Snježana Kobešćak
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim