Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Kost U grlu
Bojan Munjin
Mirela Holy
Đurđa Knežević
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Travanj 2009 »»
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Beogradski Okružni sud rehabilitirao Andriju Hebranga
Beogradski Okružni sud rehabilitirao je Andriju Hebranga, koji je bio tijekom i poslije Drugoga svjetskog rata u najužem političkom vodstvu Hrvatske i Jugoslavije, utvrdivši da je on bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga.
14. travnja 2009

Prihvaćajući zahtjev za rehabilitacijom pokojnog Andrije Hebranga, koji je podnio njegov sin Branko Hebrang, beogradski Okružni sud u rješenju, s nadnevkom od 13 . studenoga 2008., navodi da je Andrija Hebrang rehabilitirana osoba.

»Hebrang je sada proglašen žrtvom i došlo je vrijeme da hrvatske vlasti pokrenu postupak za povratak njegovih posmrtnih ostataka u Zagreb«, rekao je danas njegov sin Branko Hebrang.

Sud prosuđivao prema tajnim spisima

«... Andrija Hebrang, koji je službeno uhićen u Beogradu 18. svibnja 1948. godine i protiv koga je vođena istraga u zatvoru UDBE-e za Jugoslaviju, u Beogradu, a koji je prema službenoj verziji počinio samoubojstvo u istražnom zatvoru 11. lipnja 1949. godine i pokopan na nepoznatom mjestu i od strane nepoznatih osoba bez sudjelovanja članova obitelji, bio je žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga«, navodi se, uz ostalo, u Rješenju beogradskog Okružnog suda.

Beogradski sud je prosuđivao o zahtjevu za rehabilitacijom na temelju spisa tajnog Dosjea Andrije Hebranga iz Arhiva Srbije pa tako vjerodostojna interpretacija sudbine hrvatskoga domoljuba i antifašiste još uvijek ostaje nepoznata.

Uz Andriju Hebranga, žrtvu montiranih političkih optužaba, zahtjev za rehabilitacijom podnesen je i za njegovu suprugu Olgu. Zahtjev je 2007. podnio njihov sin Branko, preko beogradskoga odvjetnika, na temelju Zakona o rehabilitaciji, koji je 2006. donesen u Republici Srbiji.

Tim zakonom mogu se rehabilitirati osobe koje su bez sudske ili administrativne odluke ili takvim odlukama lišene iz političkih ili ideoloških razloga života, slobode ili nekih drugih prava od travnja 1941. do travnja 2006.

Do danas nepoznato mjesto pokopa

U zahtjevu se osim rehabilitacije traži i da se utvrdi i priopći točan datum njegove smrti i mjesto gdje je pokopan.

Andrija Hebrang (1889.– 19??) uhićen je u svibnju 1948. i zatvoren u beogradski zatvor Glavnjaču. Protiv njega istragu je vodio general Mile Milatović, koji je 1952. o tome objavio knjigu navevši da je u zatvoru počinio samoubojstvo. U to vrijeme bila je to jedina informacija o Hebrangovoj sudbini. Postoje, međutim, dokazi da nije mogao počiniti samoubojstvo vješanjem o radijator, kako to tvrdi njegov istražitelj, jer u to vrijeme u zatvoru nije bilo radijatora. Dokumenti iz Dosjea Hebrang u Hrvatskom državnom arhivu pokazuju da je Hebrang do sredine 1949. bio živ, da na dan tobožnjega samoubojstva 11. lipnja 1949. nije bio u ćeliji i da je zasad nepoznatoga dana najvjerojatnije umoren.

Obitelj, međutim, nikad nije obaviještena o smrti Andrije Hebranga, niti su im vraćene njegove osobne stvari, a do danas nije poznato ni mjesto njegova pokopa.

Dan poslije Hebrangova uhićenja, uhićena je i njegova žena i troje djece, koji su internirani u beogradskoj Durmitorskoj ulici. Olga Hebrang osuđena je na 12 godina zatvora, a nakon što su djeca prebačena u Zagreb, gdje je brigu o njima preuzela Hebrangova sestra, i ona je zatvorena u Glavnjaču. Olga je u zatvoru provela osam i pol godina.

Deklaracijom Hrvatskog sabora 1992. Hebrang je proglašen »nevinom žrtvom komunističke represije« i politički je rehabilitiran, javlja Hina.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»
Vaš ZaMirZINE dnevnik
Politika: Osuđeni ubojica i ratni zločinac postao počasni predsjednik
Ljudska prava: Edukacija za kvalitetniji život u Romskom centru
Ljudska prava: Kondomi za papu
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Edukacija za kvalitetniji život u Romskom centru
»» Kondomi za papu
»» "Kolegijalni" mobbing?
»» Kost U grlu
»» Ubojstvo Luke Ritza poruka je da se Hrvatska mora mijenjati
»» Beogradski Okružni sud rehabilitirao Andriju Hebranga
»» CIA zatvara tajne zatvore
»» Pošta invalidima onemogućila pristup
»» Sindikalnu akciju proglasila prijetnjom
»» NATO? Ne u moje ime!
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Kvalitetno novinarstvo je skupo, ali ima svoju publiku
Razgovarao: Hrvoje Krešić
Giovanni Di Lorenzo, glavni urednik tiražnog njemačkog tjednika Die Zeit, govori o perspektivama novina i novinarstva, a između ostalog ističe: Strašno sam ljut na vodeće ljude izdavačkih kuća, zbog pesimistične atmosfere stvorene oko novinarstva posljednjih godina. Ponašali su se kao da je tisak na samrtnoj postelji i najvećim dijelom su odgovorni za tu atmosferu. Nije mi jasno niti iz marketinške perspektive: zašto bi netko ljude koji odvajaju pristojne svote da bi nas čitali, uvjeravao da to što plaćaju nije moderan ili dobar medij? Tim više što se u međuvremenu ispostavilo da nitko ne može konkretno tvrditi na koji će način internet dugoročno donositi zaradu.
Pravo na (pra)šumu
Ida Prester
U današnjem opustošenom, betoniziranom svijetu na svako preživjelo drvo gleda se kao na sakrament. Gradovi koji su uspjeli sačuvati šume i zelene površine pucaju od ponosa i broje svaki list i peteljku. Nedavno su Hrvatske šume, u suradnji sa zagrebačkom gradskom upravom, posjekle stotinjak stoljetnih hrastova na jednoj od najljepših gradskih oaza – Dubravkinom putu. Gusta sakrivena prašuma mamila je šetače, romantike i ljubavnike svojom prirodnom neobuzdanošću, Jurassic Park u najstrožem centru grada. Danas je tamo oglodano brdo, krezubo i silovano. Ono što su mu napravili zovu „uređenje“.
Financiranje Crkve - materija ispred duha
Bojana Genov
Ovih dana mise i duhovne obnove ne započinju pitanjima duha, nego materije. Djelatnici Rimokatoličke crkve trude se objasniti svojoj pastvi da nije točno da se 383 milijuna iz proračuna crkvi daje, jer ona to zapravo vraća. Tome se suprotstavlja podatak koji je na jednom javnom sučeljavanju izrekao predstavnik Crkve o tek 19% crkvenih prihoda potrošenih u humanitarne svrhe. Nije uopće bitno da li je to istina. Bitno je da istinu nitko u Hrvatskoj ne može utvrditi.
Suočavanje s prošlošću
Ratni veterani - zaborav u rakiji
Danja Antonović i Snježana Kobešćak
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim