Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Kost U grlu
Bojan Munjin
Mirela Holy
Đurđa Knežević
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Travanj 2009 »»
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Ubojstvo Luke Ritza poruka je da se Hrvatska mora mijenjati
Povodom proglašenja najboljeg umjetničkog rada koji će ujedno biti i nagrada za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, ministar Primorac se još jednom osvrnuo na ubojstvo Luke Ritza.
14. travnja 2009

"Hrvatska se mora mijenjati, ovo je velika sramota koja se ne smije više dogoditi, poručio je Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i športa, osvrćući se na prošlogodišnji slučaj 18-godišnjeg Luke Ritza kojeg su ubili nasilni tinejdžeri, a u povodu proglašenja najboljega umjetničkog ostvarenja kojim će biti predstavljena godišnja nagrada za promicanje tolerancije i škole bez nasilja koja nosi ime tragično stradaloga zagrebačkog maturanta.

A na izložbi koja je objedinila 23 rada studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu najboljom je proglašena "Kosa", zelena staklena kocka, autorice Sabine Mikelić, sastavljena od 16 pločica međusobno povezanih silikonom koja za autoricu predstavlja simbol samsonovske snage, ali i želje za životom i promjenom.

Danas odabrana skulptura koja će predstavljati simboličnu nagradu "Luka Ritz" bit će uručena 12. lipnja, na dan smrti tragično preminulog Luke, jednom od stotinu učenika osnovnih i srednjih škola koji pomažu ili djeluju u svojoj zajednici na suzbijanju nasilja, piše Večernji list.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»
Vaš ZaMirZINE dnevnik
Politika: Osuđeni ubojica i ratni zločinac postao počasni predsjednik
Ljudska prava: Edukacija za kvalitetniji život u Romskom centru
Ljudska prava: Kondomi za papu
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Edukacija za kvalitetniji život u Romskom centru
»» Kondomi za papu
»» "Kolegijalni" mobbing?
»» Kost U grlu
»» Ubojstvo Luke Ritza poruka je da se Hrvatska mora mijenjati
»» Beogradski Okružni sud rehabilitirao Andriju Hebranga
»» CIA zatvara tajne zatvore
»» Pošta invalidima onemogućila pristup
»» Sindikalnu akciju proglasila prijetnjom
»» NATO? Ne u moje ime!
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Kvalitetno novinarstvo je skupo, ali ima svoju publiku
Razgovarao: Hrvoje Krešić
Giovanni Di Lorenzo, glavni urednik tiražnog njemačkog tjednika Die Zeit, govori o perspektivama novina i novinarstva, a između ostalog ističe: Strašno sam ljut na vodeće ljude izdavačkih kuća, zbog pesimistične atmosfere stvorene oko novinarstva posljednjih godina. Ponašali su se kao da je tisak na samrtnoj postelji i najvećim dijelom su odgovorni za tu atmosferu. Nije mi jasno niti iz marketinške perspektive: zašto bi netko ljude koji odvajaju pristojne svote da bi nas čitali, uvjeravao da to što plaćaju nije moderan ili dobar medij? Tim više što se u međuvremenu ispostavilo da nitko ne može konkretno tvrditi na koji će način internet dugoročno donositi zaradu.
Pravo na (pra)šumu
Ida Prester
U današnjem opustošenom, betoniziranom svijetu na svako preživjelo drvo gleda se kao na sakrament. Gradovi koji su uspjeli sačuvati šume i zelene površine pucaju od ponosa i broje svaki list i peteljku. Nedavno su Hrvatske šume, u suradnji sa zagrebačkom gradskom upravom, posjekle stotinjak stoljetnih hrastova na jednoj od najljepših gradskih oaza – Dubravkinom putu. Gusta sakrivena prašuma mamila je šetače, romantike i ljubavnike svojom prirodnom neobuzdanošću, Jurassic Park u najstrožem centru grada. Danas je tamo oglodano brdo, krezubo i silovano. Ono što su mu napravili zovu „uređenje“.
Financiranje Crkve - materija ispred duha
Bojana Genov
Ovih dana mise i duhovne obnove ne započinju pitanjima duha, nego materije. Djelatnici Rimokatoličke crkve trude se objasniti svojoj pastvi da nije točno da se 383 milijuna iz proračuna crkvi daje, jer ona to zapravo vraća. Tome se suprotstavlja podatak koji je na jednom javnom sučeljavanju izrekao predstavnik Crkve o tek 19% crkvenih prihoda potrošenih u humanitarne svrhe. Nije uopće bitno da li je to istina. Bitno je da istinu nitko u Hrvatskoj ne može utvrditi.
Suočavanje s prošlošću
Ratni veterani - zaborav u rakiji
Danja Antonović i Snježana Kobešćak
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim