Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
ZamirZINE blogs
biseri u oglasima za posao
svi blogovi »»
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Roko i Cicibela na Subverzijama
Ovaj ponedjeljak na Subverzijama pogledajte film "Roko i Cicibela", prema scenariju Miljenka Smoje, a zasnovan na stvarnim likovima koji simboliziraju stalan sukob siromašnih i bogatih, ali i domaću anarhističku povijest.
Ljudska prava: Novi list trenira cenzuru
U ovom slučaju radi se o političkome progonu nepoćudnih novinara i kardinalnom primjeru gušenja medijskih sloboda i slobode javne riječi. Radi se također o pogubnoj praksi da vlasnici novina preuzimaju ingerencije novinskih urednika, u ovom slučaju na krajnje sirov i bahat način, dok formalna uredništva – zbog straha ili nekih drugih razloga – nemaju snagu da se takvom nasilju nad profesijom suprotstave.
Ljudska prava: Subverzije u veljači
Program Subverzija u veljači počinje urbanim mitom i prisjećanjem na anarhističku povijest na našim prostorima. O nasljednosti klasne pripadnosti Subverzije se bave kroz primjer djece rođene u bordelima, a o klasnom sukobu će više biti riječi tijekom večeri koja se bavi urbanom gerilom. Mjesec završava problem silovanja i seksualnog zlostavljanja.
Ljudska prava: Napadnut "Peščanik"
Nakon fizičkog sprječavanja promocije "Peščanika" u Aranđelovcu i pokušaja u Pančevu i Futogu, sada je došlo i do "virtualnog" napada na istoimeni portal, ali i na radijsku frekvenciju B92 putem koje se emitira njihova radijska emisija. Na ove napade su reagirale udruge za zaštitu ljudskih prava čiju izjavu za javnost objavljujemo u cijelosti.
Ljudska prava: Liječnici pozvani na borbu
Udruga oboljelih i liječenih od malignih bolesti Za novi dan traži uvrštavanje lijeka Sutent, za liječenje raka bubrega, na Listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Ljudska prava: Grčki anarhisti starici platili zapaljeni kiosk
Dva mjeseca nakon što je u Solunu zapaljen kiosk u vlasništvu Harikleie Ananiadou, anarhisti su skupili novac i platili joj nastalu štetu kako bi obnovila kisok i opet započela s radom.
Ljudska prava: Bitka za Alžir na Subverzijama
Na Subverzijama sljedeći ponedjeljak pogledajte film "Bitka za Alžir", koji je Pentagon svojim časnicima i civilnim stručnjacima odlučio prikazati kao primjer onoga što mogu očekivati u Iraku. Na letku koji je najavljivao film, između ostalog je pisalo: "Kako dobiti rat protiv terorizma i izgubiti rat protiv ideja". Osim toga, riječ je o sjajno snimljenom filmu.
Ljudska prava: Mađarska pravnica prijavila Izrael za genocid
Pravnica specijalizirana za kazneno pravo Krisztina Morvai u prijavi mađarskom državnom odvjetništvu optužuje Izrael za genocid, nasilje nad civilima, apartheid i uporabu zabranjena oružja u napadima na Pojas Gaze. Prijava podnesena mađarskom glavnom državnom odvjetniku Tamasu Kovacsu objavljena je u srijedu u mađarskim medijima.
Ljudska prava: Obama zaustavio progon u Guantanamu
Naredba o prekidu postupaka do svibnja će Obaminoj administraciji omogućiti da temeljito preispita sudske postupke u zatvoru te slučajeve svih osumnjičenih za terorizam.
Ljudska prava: Pučki pravobranitelj pozvao građane da iznesu pritužbe njegovu Uredu
Pučki pravobranitelj Jurica Malčić pozvao je sve građane koji se osjećaju diskriminiranima da iznesu svoje pritužbe Uredu pučkog pravobranitelja koji je ovlašten posredovati i provoditi postupak mirenja kako bi se izbjegli dugotrajni sudski postupci te će građanima pružati pomoć i potrebne obavijesti o mogućnostima sudske zaštite, priopćio je jučer Ured pučkog pravobranitelja.
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 |...
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Potisnuti sukobi koji ne nestaju
Razgovarala: Milena Ostojić
Arlene Audergon, autorica knjige ’The war hotel’ nedavno objavljene i kod nas kao ’Svratište rata’ psihoterapeutkinja je i facilitatorica rješavanja sukoba, a u razgovoru za ZaMirZINE govori o svojim iskustvima u radu na rješavanju sukoba, te problemima na koje nailazi. Kolektivne traume i sukobi prenose se i na nove generacije, čak i kada one nemaju to neposredno iskustvo, a to postavlja temelje novog sukoba jer stari i ponekad već zaboravljeni sukob nikad nije razrješen, objašnjava naša sugovornica. Ratovi na Balkanu i nove generacije rođene nakon njih pokazuju da se sukob nastavlja i kada ga se novi akteri ne mogu osobno sjećati.
Ljudska prava: Kategorija Ljudska prava
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Doktor Münchausen
»» Potisnuti sukobi koji ne nestaju
»» Ubojstva i neuvjerljive istrage
»» Pustite Annu Frank na miru!
»» Antinacionalistički nacionalizam
»» Pilot, bankomat i švicarski sir
»» Medijski rat za Bliski istok
»» Sveta vodica daje ti krila
»» Koalicija za REKOM - ključni iskorak prema pobjedi nad vlastitom prošlošću?
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim