Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
ZamirZINE blogs
biseri u oglasima za posao
svi blogovi »»
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Što sve otkriva OIB?
Znamo li uopće što sve otkriva OIB za koji nam govore da će uvelike olakšati i povezati sve usluge koje koristimo, ali i da će otkriti ne plaćamo li porez, imovinsko stanje pa i zdravsveno stanje? Pročitajte kako bi to moglo izgledati.
Ljudska prava: Šesti broj Ispod pločnika
Objavljen je šesti broj besplatnog slobodarskog dvomjesečnika Ispod pločnika, koji se u novom broju bavi aktualnom krizom kapitalizma i progovara o tome zašto ta kriza nije naša, ali niti kriza realnih potreba, već virtualne vrijednosti. Značajan dio broja zauzima razgovor s Anarhistima protiv zida, a sve je upotpunjeno osvrtom na anarhističku povijest, oblike organizacije, nova izdanja i vijesti o pokretu.
Ljudska prava: Bešćutno zdravstvo: odobrili joj liječenje 20 dana nakon što je preminula
Država je Martini Pirić odobrila liječenje u inozemstvu na svoj trošak 20 dana nakon što je umrla. Sramotno rješenje potaklo je njenu majku da progovori o liječenju u Hrvatskoj.
Ljudska prava: Urbana gerila na Subverzijama
Ovaj ponedjeljak na Subverzijama možete pogledati film The Angry Brigade koji govori o istoimenoj grupi koja je preuzela odgovornost za niz napada na državne objekte i dućane u Britaniji, a osim same grupe, film predstavlja niz grupa i pojedinaca koji su prethodili njihovom nastanku, od španjolskih gerilaca do onih u egzilu. Tijekom večeri će ukratko biti predstavljen i novi broj slobodarskih novina Ispod pločnika.
Ljudska prava: Puhovski: Oluja je bila kao etničko čišćenje
Žarko Puhovski potvrdio je u iskazu na suđenju hrvatskim generalima pred Haškim sudom da je Oluja bila nužna i legitimna, ali da su njezini učinci bili jednaki etničkom čišćenju.
Ljudska prava: Veliki Brat postavlja 225 kamera u centru Zagreba
U centru Zagreba biti će postavljeno 225 videokamera koje će danonoćno motriti sve Zagrepčane. Naime, kamere su visoke kvalitete i mogu se okretati te zumirati, a glavna svrha im je, kako kažu, zaustaviti prometni kaos u gradu i krivo parkiranje. To će grad (dakle nas) koštati 14 miljuna kuna.
Ljudska prava: Filmotopija
Filmotopija je novi projekt u sklopu kojeg možete pogledati društveno angažirane filmove svih vrsta i žanrova koji progovaraju o temama koje se sustavno zanemaruju u masovnim medijima i koje su na bilo koji način marginalizirane. Projekcije se događaju u bivšem skvotu Medika, a ovaj mjesec pogledajte novi dolazak Velikog Brata i njegovih kamera na ulice, te igrani film Sacco i Vanzetti.
Ljudska prava: Pritisak na svjedoke i pravosuđe u slučajevima ratnih zločina
Na konferencijama za tisak povodom objavljivanja tajnih iskaza sa suđenja za ratne zločine u Osijeku i političkih pritisaka na pravosuđe koje su održane u Zagrebu i Osijeku, govorili su Vesna Teršelič, Zoran Pusić i Katarina Kruhonja, a između ostalog su upozorili na to kako je Vladimir Šeks je kao aktivni visokopozicionirani političar svojim iskazom ponovo poslao jasnu političku poruku svjedocima i pravosuđu.
Ljudska prava: Bizaran zakon: "sveta" i obična buka
Ovih će dana hrvatski zakonodavci po već uobičajenom hitnom postupku na vrat na nos usvojiti jedan od bizarnijih zakona u zbirci njihovih uradaka koji izazivaju čuđenje i nedoumice. No ovaj neće biti bizaran zbog onoga što će u njemu biti zapisano, već će mu komičan karakter dati ono čega u njemu nema. Riječ je o Zakonu o zaštiti od buke koji se, riječima obrazloženja Vladina prijedloga, ne odnosi na zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičkim uređajima na/iz vjerskih objekata, piše Franjo-Tomislav Kikić.
Ljudska prava: Desničarska zlouporaba zločina nad rukometašima
Ubojstvo rumunjskog rukometaša Cozme i ranjavanje njegovih kolega, Hrvata Pešića i Srbina Šešuma u Mađarskoj je izazvalo šok. No, to sada za raspirivanje nacionalne mržnje koristi desnica, jer počinitelji su Romi.
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 |...
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Potisnuti sukobi koji ne nestaju
Razgovarala: Milena Ostojić
Arlene Audergon, autorica knjige ’The war hotel’ nedavno objavljene i kod nas kao ’Svratište rata’ psihoterapeutkinja je i facilitatorica rješavanja sukoba, a u razgovoru za ZaMirZINE govori o svojim iskustvima u radu na rješavanju sukoba, te problemima na koje nailazi. Kolektivne traume i sukobi prenose se i na nove generacije, čak i kada one nemaju to neposredno iskustvo, a to postavlja temelje novog sukoba jer stari i ponekad već zaboravljeni sukob nikad nije razrješen, objašnjava naša sugovornica. Ratovi na Balkanu i nove generacije rođene nakon njih pokazuju da se sukob nastavlja i kada ga se novi akteri ne mogu osobno sjećati.
Ljudska prava: Kategorija Ljudska prava
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Doktor Münchausen
»» Potisnuti sukobi koji ne nestaju
»» Ubojstva i neuvjerljive istrage
»» Pustite Annu Frank na miru!
»» Antinacionalistički nacionalizam
»» Pilot, bankomat i švicarski sir
»» Medijski rat za Bliski istok
»» Sveta vodica daje ti krila
»» Koalicija za REKOM - ključni iskorak prema pobjedi nad vlastitom prošlošću?
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim