Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
ZamirZINE blogs
biseri u oglasima za posao
svi blogovi »»
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Nema više nedjeljnog šopinga
Od 1. siječnja 2009. na snagu stupa novi Zakon o trgovini po kojem hrvatski građani više neće moći nedjeljom u kupovinu. Trgovački centri zatvorit će svoja vrata sve do lipnja.
Ljudska prava: Masakr u Gazi
U izraelskim zračnim napadima na pojas Gaze u subotu je, prema najnovijim podacima palestinskih medicinskih službi, poginulo najmanje 270 Palestinaca, a više od 750 ih je ranjeno.
Ljudska prava: Nema povratka u normalnost
Završile su okupacije Ekonomskog i Politehničkog fakulteta u Ateni, a nakon jučerašnjih prosvjeda za oslobađanje svih zatvorenika upućeni su i proglasi kojima se najavljuje proširivanje područja pobune. Situacija je takva da nema povratka u normalnost, a upravo je ta kapitalistička normalnost sada dovodena u pitanje. Kriza je tek na početku.
Ljudska prava: Grčka: Vrijeme je za pregrupiranje i nove planove
Iako prema izvještajima iz mainstrema medija možemo zaključiti da je stanje u Grčkoj mirno i "praznično", situacija je daleko od toga. Trenutno su i tijeku posljednji studentski prosvjedi u ovoj godini, a za večer su sazvane skupštine na kojim će se odlučiti o daljnjem tijeku okupacija fakulteta. Policija je, čini se, odustala od nasilnog upada u Politehnički fakultet u Ateni.
Ljudska prava: ’Grčke vlasti ne štite maloljetne imigrante’
Organizacija Human Rights Watch osudila je ravnodušnost Grčke, koja odbija štititi maloljetne imigrante bez pratnje odraslih, a njih je tisuću pronađeno 2008. na grčkom teritoriju.
Ljudska prava: Prijedlog Zakona o plaćama državnih službenika potiče neprofesionalizam i korupciju
Vladin prijedlog Zakona o plaćama državnih službenika potiče neprofesionalizam i korupciju u državnoj službi, smatra Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN).
Ljudska prava: Akcije solidarnosti s pobunom u Grčkoj u Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu
Akcije solidarnosti održane su u subotu, 20. prosinca, za kada je upućen poziv za organiziranje ovakvih akcija u cijelom svijetu. Kod nas su akcije održane u četiri grada, od simboličnih uličnih prosvjeda, isticanja transparenata do ljepljepnja plakata koji pozivaju na solidarnost.
Ljudska prava: Nitko u Ateni nije oteo novinare HTV-a!
Izjave novinara HTV-a Josipa Šarića, koji je tvrdio kako su ga sa snimateljem Jurom Ožićem Bebekom oteli grčki anarhisti u nedjelju 14. prosinca u Ateni, sudionici prosvjeda okarakterizirali su kao senzacionalističke konstrukcije i laži.
Ljudska prava: Jedan od organizatora genocida u Ruandi osuđen na doživotni zatvor
Međunarodni kazneni sud za ratne zločine počinjene u Ruandi (ICTR) osudio je u četvrtak bivšeg pukovnika Theonestea Bagosoru na doživotni zatvor zbog pomaganja u organizaciji genocida u Ruandi 1994. godine.
Ljudska prava: Opet propucan učenik u Ateni, prosvjedi se nastavljaju
Netko (nepoznat) je u srijedu navečer pucao na grupu srednjoškolaca ispred njihove škole, a metak je pogodio šesnaestogodišnjaka koji je srećom preživio. U četvrtak su prosvjedi nastavljeni u nekoliko gradova u Grčkoj, u Ateni je policija napala studentske prosvjede, a u Patrasu je zauzeta zgrada sindikata. Nastavljena su i zauzimanja medija pa je sada zauzeto nekoliko radijskih postaja i jedna televizijska.
... | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 | 90 | 100 | 110 | 120 |...
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Potisnuti sukobi koji ne nestaju
Razgovarala: Milena Ostojić
Arlene Audergon, autorica knjige ’The war hotel’ nedavno objavljene i kod nas kao ’Svratište rata’ psihoterapeutkinja je i facilitatorica rješavanja sukoba, a u razgovoru za ZaMirZINE govori o svojim iskustvima u radu na rješavanju sukoba, te problemima na koje nailazi. Kolektivne traume i sukobi prenose se i na nove generacije, čak i kada one nemaju to neposredno iskustvo, a to postavlja temelje novog sukoba jer stari i ponekad već zaboravljeni sukob nikad nije razrješen, objašnjava naša sugovornica. Ratovi na Balkanu i nove generacije rođene nakon njih pokazuju da se sukob nastavlja i kada ga se novi akteri ne mogu osobno sjećati.
Ljudska prava: Kategorija Ljudska prava
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Doktor Münchausen
»» Potisnuti sukobi koji ne nestaju
»» Ubojstva i neuvjerljive istrage
»» Pustite Annu Frank na miru!
»» Antinacionalistički nacionalizam
»» Pilot, bankomat i švicarski sir
»» Medijski rat za Bliski istok
»» Sveta vodica daje ti krila
»» Koalicija za REKOM - ključni iskorak prema pobjedi nad vlastitom prošlošću?
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim