Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
ZamirZINE blogs
biseri u oglasima za posao
svi blogovi »»
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: U Ateni pucano na policiju, na desetine uhapšenih u policijskoj akciji
Dok se zbog praznične atmosfere činilo da Grčka miruje, od prestanka okupacija fakulteta događao se niz akcija solidarnosti i prosvjeda. Istovremeno, u ponedjeljak ujutro netko je pucao na policajca i ranio ga sa dva metka, za što nitko nije preuzeo odgovornost. Izvještaji govore o sumnji da je sve namješteno kako bi se opravdali upadi u kuće i hapšenja.
Ljudska prava: Na godišnji najmanje četiri tjedna
Nova godina donosi novi Zakon o radu prema kojem poslodavac mora platiti neiskorištene dane godišnjeg. Sindikati traže da se rad na određeno ograniči najviše na godinu dana.
Ljudska prava: Za otkrivanje tajni 10 godina zatvora
Tajnost istrage u RH moraju čuvati sve osobe koje saznaju sadržaj radnje tijekom aktivne istrage. Tako čak i novinarima za prijenos informacija prijeti od tri do 10 godina zatvora!
Ljudska prava: Izraelski anarhisti protiv rata
Već godinama izraeski anarhisti i anarhistkinje pružaju otpor nasilničkoj politici države Izrael i surađuju s Palestincima u borbi protiv segregacijskog zida i politike koja omogućava takve poteze vlasti. Nakon što su prosvjedovali protiv bombardiranja Gaze, 21 osoba je uhapšena i zadržana u zatvoru tijekom vikenda. Pogledajte video.
Ljudska prava: Skup protiv napada na Gazu u Zagrebu
U petak je pred zagrebačkom džamijom održan skup protiv napada koje Izrael vrši na Gazu. Na skupu se okupilo oko 300 ljudi, a govornici i transparenti su upozoravali na stradavanje civila.
Ljudska prava: Bojkot naplate participacije u zdravstvu
Prvi radni dan u ovoj godini donio je očekivano slab posjet obiteljskim liječnicima diljem države, no u većini liječničkih ordinacija participacija za preglede pacijenata od 15 kuna, predviđena Zakonom o zdravstvenoj reformi, nije naplaćena.
Ljudska prava: Z magazin od sada i na internetu
Z magazin za Balkan od sada je dostupan i na internetu tako da je moguće sve dosadašnje brojeve skinuti s njihove nove internet stranice. Ovome treba dodati da je upravo objavljen novi zimski broj.
Ljudska prava: Nastavljeno bombardiranje Gaze
U sedmom danu izraelskih udara nastavljaju se zračni napadi na Gazu, u kojima je ubijen jedan od vođa islamističkog pokreta Hamasa, a od početka operacije poginulo više od 420 Palestinaca.
Ljudska prava: Sindikalistkinja napadnuta kiselinom
Konstantina Kuneva, koja je doselila iz Bugarske i radi u Ateni, napadnuta je sumpornom kiselinom ispred svog doma, a pretpostavlja se da su razlog napada njene aktivnosti u Sindikatu kućepazitelja i čistača.
Ljudska prava: ZET-ovim tramvajem u borbu protiv NATO-a
Protivnici globalističkih aktivnosti i NATO saveza svoje protivljenje članstvu Hrvatske Sjevernoatlantskom vojnom savezu izrazili su obljepljivanjem jednoga zagrebačkog tramvaja fotografijama stradale djece u ratnim sukobima te natpisima protiv članstva u NATO-u.
... | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 | 90 | 100 | 110 |...
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Potisnuti sukobi koji ne nestaju
Razgovarala: Milena Ostojić
Arlene Audergon, autorica knjige ’The war hotel’ nedavno objavljene i kod nas kao ’Svratište rata’ psihoterapeutkinja je i facilitatorica rješavanja sukoba, a u razgovoru za ZaMirZINE govori o svojim iskustvima u radu na rješavanju sukoba, te problemima na koje nailazi. Kolektivne traume i sukobi prenose se i na nove generacije, čak i kada one nemaju to neposredno iskustvo, a to postavlja temelje novog sukoba jer stari i ponekad već zaboravljeni sukob nikad nije razrješen, objašnjava naša sugovornica. Ratovi na Balkanu i nove generacije rođene nakon njih pokazuju da se sukob nastavlja i kada ga se novi akteri ne mogu osobno sjećati.
Ljudska prava: Kategorija Ljudska prava
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Doktor Münchausen
»» Potisnuti sukobi koji ne nestaju
»» Ubojstva i neuvjerljive istrage
»» Pustite Annu Frank na miru!
»» Antinacionalistički nacionalizam
»» Pilot, bankomat i švicarski sir
»» Medijski rat za Bliski istok
»» Sveta vodica daje ti krila
»» Koalicija za REKOM - ključni iskorak prema pobjedi nad vlastitom prošlošću?
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim