Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
ZamirZINE blogs
biseri u oglasima za posao
svi blogovi »»
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Sve manje građanskih sloboda
Prema istraživanju američke nevladine organizacije Freedom House, koja prati napredak i opadanje političkih prava i građanskih sloboda, ocjenjeno je više od 200 zemalja i autonomnih teritorija u svijetu, istraživanje upućuje na nazadovanje i stagnaciju slobode.
Ljudska prava: Nove akcije solidarnosti s radnicima i radnicama GETRO-a u više gradova
Mreža anarhosindikalista/kinja (MASA) u subotu je u više gradova održala akcije solidarnosti s otpuštenim radnicima i radnicama GETRO-a. Tijekom akcija su podijelili letke zaposlenima u trgovačkim centrima i pozvali ih na solidarnost, putem plakata i letaka su pozivali na bojkot tog trgovačkog centra dok se na posao ne vrate svi otpušteni, a plaće ne dosegnu prijašnju razinu.
Ljudska prava: Grčka: Nastavljeni prosvjedi, represija sve jača
U Grčkoj su u petak nastavljeni masovni prosvjedi, tisuće ljudi su prosvjedovali protiv policijskog i državnog nasilja, katastrofalne ekonomske situacije, napada na sindikalistkinju... Istovremeno, policija je pokrenula val represije pa su se zaredala masovna hapšenja, nasumični upadi u kuće, premetačine i novo nasilje.
Ljudska prava: Živjeti utopiju na Subverzijama
Sljedeći ponedjeljak na Subverzijama pogledajte film "Živjeti utopiju" ("Vivir la utopia") koji se bavi temom Španjolskog građanskog rata, odnosno socijalne revolucije koja se tada odvijala u Španjolskoj. Film donosi pregled razvoja anarhističkih ideja i pokreta, a kroz razgovore sa sudionicima tih zbivanja i puno arhivskih snimki donosi jasan prikaz onoga što se događalo.
Ljudska prava: Boga nema, a križeve izbacuju iz škola
U Španjolskoj je pokrenuta kampanja po uzoru na onu koja se odvija u Velikoj Britaniji gdje su na autobusima postavljeni natpisi "Vjerojatno nema Boga. Sad prestanite brinuti i uživajte u životu." Uz to, iz španjolskih škola izbačeni su i križevi koji su bili stalna ’scenografija’ od uspostave Francove diktature 1939. godine. Katolička crkva se odlučila pobuniti.
Ljudska prava: Subverzije u siječnju
Program Subverzija u novoj godini počinje sjećanjem na povijest anarhističkog pokreta i događaje koji su obilježili povijest Španjolske kao praktičnog primjera provođenja anarhsitičkih ideja u djelo. Nakon toga se program bavi današnjim zbivanjima i predstavlja novootvorenu slobodarsku knjižnicu i čitaonicu, a kraj mjeseca donosi priču o oslobodilačkoj borbi i brutalnoj represiji kojoj država pribjegava kad god se osjeti ugorženom.
Ljudska prava: Udruge protiv vojnih operacija u Pojasu Gaze
Ženska mreža Hrvatske, CESI i Centar za mirovne studije objavili su izjavu za javnost kojom osuđuju vojne operacije koje se vode u Pojasu Gaze i time se pridružile mirovnim i organizacijama za zaštitu ljudskih prava u tražneju hitne međunarodne intervencije kako bi se zaustavila daljnja stradanja i razaranje. Izjavu objavljujemo u cijelosti.
Ljudska prava: Optužnica u slučaju ’Lora 2’
Petoricu bivših pripadnika 72. bojne Vojne policije sumnjiči se za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Vojno-istražnom centru Lora u Splitu od svibnja do kolovoza 1992. godine.
Ljudska prava: Solidarnost s otpuštenim radnicima i radnicama GETRO-a
Zadarski ogranak Mreže anarhosindikalista/kinja (MASA), zajedno sa svojim simpatizerima, odlučio se solidarizirati sa otpuštenim radnicima i radnicama trgovačkog lanca GETRO, a pozvali su i na štrajkove i bojkot.
Ljudska prava: Služba 112 obmanjuje javnost?
Prilog o radu Državne uprave za zaštitu i spašavanje emitiran u utorak u Dnevniku Nove TV trebao je pokazati kako su navodi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) da desetke milijuna vrijedan komunikacijski sustav nije u funkciji netočni, kažu u sindikatu.
... | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 | 90 | 100 |...
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Potisnuti sukobi koji ne nestaju
Razgovarala: Milena Ostojić
Arlene Audergon, autorica knjige ’The war hotel’ nedavno objavljene i kod nas kao ’Svratište rata’ psihoterapeutkinja je i facilitatorica rješavanja sukoba, a u razgovoru za ZaMirZINE govori o svojim iskustvima u radu na rješavanju sukoba, te problemima na koje nailazi. Kolektivne traume i sukobi prenose se i na nove generacije, čak i kada one nemaju to neposredno iskustvo, a to postavlja temelje novog sukoba jer stari i ponekad već zaboravljeni sukob nikad nije razrješen, objašnjava naša sugovornica. Ratovi na Balkanu i nove generacije rođene nakon njih pokazuju da se sukob nastavlja i kada ga se novi akteri ne mogu osobno sjećati.
Ljudska prava: Kategorija Ljudska prava
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Doktor Münchausen
»» Potisnuti sukobi koji ne nestaju
»» Ubojstva i neuvjerljive istrage
»» Pustite Annu Frank na miru!
»» Antinacionalistički nacionalizam
»» Pilot, bankomat i švicarski sir
»» Medijski rat za Bliski istok
»» Sveta vodica daje ti krila
»» Koalicija za REKOM - ključni iskorak prema pobjedi nad vlastitom prošlošću?
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim