Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
ZamirZINE blogs
biseri u oglasima za posao
svi blogovi »»
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Peticija protiv zdravstvene i mirovinske reforme
Ne pristajemo na zdravstvo po načelu "Tko ima novca - tome i zdravlje!"; Ne pristajemo na bijedu u starosti! - osnovne su poruke peticije čije su potipisivanje pokrenule četiri sindikalne središnjice. Peticija se potpisuje u poduzećima, ali i na otvorenom, za širu javnost, u razdoblju od 1.-21. ožujka.
Ljudska prava: Nastavlja se diskriminacija manjina
Centar za mirovne studije u svojoj Izjavi za javnost povodom napada na Rainbow party u organizaciji Iskoraka upozorava na ponovnu eskalaciju nasilja prema manjinama u Republici Hrvatskoj.
Ljudska prava: 110 osobnih asistenata za osobe s invaliditetom
Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti započinje s provedbom projekta osobnog asistenta za osobe s invaliditetom. Osobe koje budu koristile institut osobnog asistenta neće gubiti prava kojima se koriste na temelju invalidnosti niti pravo na korištenje ostalih usluga.
Ljudska prava: Stotinu mrtvih u američkom zatočeništvu
Human Rights First, američka organizacija za zaštitu ljudskih prava izvijestila je da je u američkom zatočeništvu u Afganistanu i Iraku, od kolovoza 2002., umrlo gotovo stotinu zatvorenika, od čega velik broj pod sumnjivim okolnostima.
Ljudska prava: Kazne vlasnicima zgrada nedostupnih osobama s invaliditetom
U prosincu prošle godine donesen je Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, koji će invalidima uvelike olakšati život jer bi im trebao povećati pristupačnost građevinama.
Ljudska prava: U policiji nema ni Roma ni Albanaca
Dok s ostvarivanjem prava na kulturnu autonomiju manjina nema većih problema, iz izvještaja o primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina je vidljivo da je najveći problem zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne uprave, pravosuđu, policiji i Državnom odvjetništvu.
Ljudska prava: Nasilje u školama
Škole u Hrvatskoj zabilježile su tijekom prošle školske godine više od 2500 slučajeva različitih oblika nasilja, a s tim u vezi Ministarstvo znanosti planira 2006. potrošiti milijun i pol kuna za program prevencije nasilja u školi.
Ljudska prava: Test za posao u diplomaciji: Uzbuđuju li vas pornići?
Ako aplicirate za posao u Ministarstvu vanjskih poslova, nemojte se iznenaditi kad na testu ugledate pitanja tipa: posjećujete li zabave na kojima se izmjenjuju partneri, uzbudite li se dok gledate porno filmove, sretan/sretna sam što u seksu mogu uživati bez perverzija i slično.
Ljudska prava: Pojmovnik Bolonjskog procesa
U utorak, 07. veljače, proviran je "Pojmovnik Bolonjskog procesa i analiza provedbe reforme visokog školstva u RH". Pojmovnik kritički analizira reformu i donosi konkretne primjere pogrešaka počinjenih na hrvatskim fakultetima, a možete da downloadati na stranicama SSU-a.
Ljudska prava: Diskriminacija u studentskim domovima
Petero studenata koji su do upisa na fakultet bili smješteni u domovima za nezbrinutu djecu u Zagrebu ne može ostvariti pravo na smještaj u studentskom domu, a odbijaju ih samo zato što imaju prijavljeno prebivalište u istom gradu.
... | 460 | 470 | 480 | 490 | 500 | 510 | 520 | 530 | 540 | 550
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Potisnuti sukobi koji ne nestaju
Razgovarala: Milena Ostojić
Arlene Audergon, autorica knjige ’The war hotel’ nedavno objavljene i kod nas kao ’Svratište rata’ psihoterapeutkinja je i facilitatorica rješavanja sukoba, a u razgovoru za ZaMirZINE govori o svojim iskustvima u radu na rješavanju sukoba, te problemima na koje nailazi. Kolektivne traume i sukobi prenose se i na nove generacije, čak i kada one nemaju to neposredno iskustvo, a to postavlja temelje novog sukoba jer stari i ponekad već zaboravljeni sukob nikad nije razrješen, objašnjava naša sugovornica. Ratovi na Balkanu i nove generacije rođene nakon njih pokazuju da se sukob nastavlja i kada ga se novi akteri ne mogu osobno sjećati.
Ljudska prava: Kategorija Ljudska prava
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Doktor Münchausen
»» Potisnuti sukobi koji ne nestaju
»» Ubojstva i neuvjerljive istrage
»» Pustite Annu Frank na miru!
»» Antinacionalistički nacionalizam
»» Pilot, bankomat i švicarski sir
»» Medijski rat za Bliski istok
»» Sveta vodica daje ti krila
»» Koalicija za REKOM - ključni iskorak prema pobjedi nad vlastitom prošlošću?
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim