Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
ZamirZINE blogs
biseri u oglasima za posao
svi blogovi »»
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: State Department o ljudskim pravima u Hrvatskoj
Američki State Department u godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava ističe da Hrvatska ima probleme s nasiljem i diskriminacijom prema manjinama, s nasiljem prema ženama, te probleme u pravosuđu, pritiske na medije i korupciju.
Ljudska prava: "Zakrvavljen" NATO tramvaj
Grupa nepoznatih osoba je u srijedu oko 13 sati polila simbole NATO pakta na tramvaju crvenom bojom, što treba protumačiti kao znak prosvjeda protiv te organizacije. Akcija se odigrala u Vukovarskoj ulici.
Ljudska prava: Štrajkovi, sukobi i urbana gerila u Grčkoj
Već tjednima u Grčkoj se događaju prosvjedne šetnje i štrajkovi, a nastavljaju se i okupacije. Sudjeluju liječnici, radnici u javnom prijevozu, vozači kamiona... Nastavljene su i akcije solidarnosti s napadnutom sindikalistkijnom K. Kounevom. Istovremeno, posljednji oružani napadi zaoštravaju situaciju, a odgovornost za njih preuzimaju autoritarne skupine, no sumnja pada i na pomoć od strane državnih službi.
Ljudska prava: Za stanku za dojenje nužne – tri potvrde
Zaposlena majka koja radi puno radno vrijeme i namjerava koristiti pravo na dvosatnu stanku za dojenje djeteta mora najmanje 30 dana prije nego što počne koristiti to pravo obavijestiti poslodavca o svojoj namjeri i podnijeti zahtjev područnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji će donijeti rješenje o pravu na stanku.
Ljudska prava: Hrvatska postaje jedina zemlja u Europi koja zatvara blogere
Vukovarac Damir Fintić prvi je hrvatski bloger koji će zbog izražavanja mišljenja i stavova na svom portalu završiti u zatvoru. Povodom ovog slučaja, ali i drugih progona blogera, Hrvatska blogerska organizacija uputila je otvoreno pismo ministarstvima pravosuđa i unutarnjih poslova.
Ljudska prava: Ukinite Zakon o igralištima za golf
Zelena akcija, GONG i Transparency International Hrvatska podnijeli su prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o igralištima za golf, a navode cijeli niz kršenja ustavnioh odredbi zbog kojih je taj zakon potrebno ukinuti. Osim toga, pozivaju i na druge akcije.
Ljudska prava: Silovanje i seksualno zlostavljanje
Ovaj ponedjeljak Subverzije se bave temom silovanja i seksualnog zlostavljanja kao društvenog problema, a problem će se temetizirati kroz takve pojave i nošenje s njima u aktivističkim krugovima. Dan nakon predavanja održava se i radionica povezana s ovom temom.
Ljudska prava: Mjesec dana generalnog štrajka i ubijen sindikalist
Guadeloupe, karipski dio Francuske, već mjesec dana blokira generalni štrajk, državne institucije, dućani i benzinske crpke ne rade, a prije par dana je ubijen i jedan sindikalist. Sve to se teško probija kroz medijsko zagušenje čak i u Francuskoj. Štrajk je pokrenut zbog sve skupljih osnovnih životnih potreba i rastuće nepravde.
Ljudska prava: Bojkot liječnika se nastavlja
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine nastavlja bojkot naplate participacija u ordinacijama obiteljske medicine i potpisivanje aneksa ugovora za obavljanje djelatnosti u ovoj godini s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.
Ljudska prava: Novinari protiv cenzure
Četrdeset i jedan ugledni novinar i novinarka, pedeset i tri organizacije civilnog društva i šestero pojedinaca/ki uputilo je pismo zabrinutosti zbog stanja medijskih sloboda u Hrvatskoj i zabrinjavajućeg položaja novinarske profesije Odboru za informiranje, informatizaciju i medije te Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji zajedno održavaju tematsku sjednicu o javnoj televiziji.
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 |...
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Potisnuti sukobi koji ne nestaju
Razgovarala: Milena Ostojić
Arlene Audergon, autorica knjige ’The war hotel’ nedavno objavljene i kod nas kao ’Svratište rata’ psihoterapeutkinja je i facilitatorica rješavanja sukoba, a u razgovoru za ZaMirZINE govori o svojim iskustvima u radu na rješavanju sukoba, te problemima na koje nailazi. Kolektivne traume i sukobi prenose se i na nove generacije, čak i kada one nemaju to neposredno iskustvo, a to postavlja temelje novog sukoba jer stari i ponekad već zaboravljeni sukob nikad nije razrješen, objašnjava naša sugovornica. Ratovi na Balkanu i nove generacije rođene nakon njih pokazuju da se sukob nastavlja i kada ga se novi akteri ne mogu osobno sjećati.
Ljudska prava: Kategorija Ljudska prava
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Doktor Münchausen
»» Potisnuti sukobi koji ne nestaju
»» Ubojstva i neuvjerljive istrage
»» Pustite Annu Frank na miru!
»» Antinacionalistički nacionalizam
»» Pilot, bankomat i švicarski sir
»» Medijski rat za Bliski istok
»» Sveta vodica daje ti krila
»» Koalicija za REKOM - ključni iskorak prema pobjedi nad vlastitom prošlošću?
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim