Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Kost U grlu
Bojan Munjin
Mirela Holy
Đurđa Knežević
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Travanj 2009 »»
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Civilno društvo: Podijelite stvari koje vam ne trebaju
U Rijeci je u tijeku akcija Uzmi ili ostavi!, koja je bazirana na principu davanja onoga što nam ne treba i uzimanja onoga što nam treba, a bez da je riječ o direktnoj razmjeni ili uopće određivanju vrijednosti. Jedini kriterij je treba li nam nešto ili ne.
14. travnja 2009

Akcijom se tijekom travnja u riječkoj Molekuli prikupljaju stvari koje već godinama po kućama i stanovima skupljaju prašinu. Nema previše smisla biti zarobljen posjedovanjem ukoliko vam određena stvar realno ne treba niti je koristite. No, nekome drugome možda baš ta stvar treba.

Vođeni tom logikom Infoshop Škatula i Drugo more organiziraju akciju Uzmi ili ostavi baziranu na načelu alternativne ekonomije gdje su "stvari" koje zadovoljavaju naše (osnovne) potrebe besplatne, ništa se ne prodaje niti kupuje, već samo neposredno razmjenjuje. U obzir dolazi sve, od odjeće, potrepština za djecu, igračaka, ploča, dvd-a, cd-a, preko posuđa i knjiga pa sve do ispravnih kućanskih elektroničkih aparata.

Sakupljanje će se odvijati tijekom mjeseca travnja u prostoru Molekule (Delta 5/I) i to svaki radni dan (ponedjeljak – petak) od 10.00 do 13.00 i od 18.00 do 21.00. Kulminacija ovomjesečnog sakupljanja robe dogodit će se isred hotela Kontinental 1. svibnja od 15.00 do 21.00 sati gdje će kolektiv Hrana, a ne oružje dijeliti besplatni ručak.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Politika: Osuđeni ubojica i ratni zločinac postao počasni predsjednik
Ljudska prava: Edukacija za kvalitetniji život u Romskom centru
Ljudska prava: Kondomi za papu
Civilno društvo: Civilno društvo
»» Podijelite stvari koje vam ne trebaju
»» Sportsko-rekreativne aktivnosti osoba s invaliditetom u Povećalu
»» Traži se Dubrovnik po mjeri građana
»» Kvalitetno novinarstvo je skupo, ali ima svoju publiku
»» Predstavljanje mogućnosti studija i radnog iskustva u SAD-u
»» Europa u razredu
»» Europski parlament usvojio Rezoluciju „Socijalna ekonomija“
»» Bilješke o društvenoj promjeni - mirovno obrazovanje
»» Natječaj za radno mjesto: Upravitelj/ica zaklade za obrazovanje i izobrazbu
»» Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost Maji Hrgović i Barbari Matejčić
Civilno društvo: Arhiva Civilno društvo »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Kvalitetno novinarstvo je skupo, ali ima svoju publiku
Razgovarao: Hrvoje Krešić
Giovanni Di Lorenzo, glavni urednik tiražnog njemačkog tjednika Die Zeit, govori o perspektivama novina i novinarstva, a između ostalog ističe: Strašno sam ljut na vodeće ljude izdavačkih kuća, zbog pesimistične atmosfere stvorene oko novinarstva posljednjih godina. Ponašali su se kao da je tisak na samrtnoj postelji i najvećim dijelom su odgovorni za tu atmosferu. Nije mi jasno niti iz marketinške perspektive: zašto bi netko ljude koji odvajaju pristojne svote da bi nas čitali, uvjeravao da to što plaćaju nije moderan ili dobar medij? Tim više što se u međuvremenu ispostavilo da nitko ne može konkretno tvrditi na koji će način internet dugoročno donositi zaradu.
Pravo na (pra)šumu
Ida Prester
U današnjem opustošenom, betoniziranom svijetu na svako preživjelo drvo gleda se kao na sakrament. Gradovi koji su uspjeli sačuvati šume i zelene površine pucaju od ponosa i broje svaki list i peteljku. Nedavno su Hrvatske šume, u suradnji sa zagrebačkom gradskom upravom, posjekle stotinjak stoljetnih hrastova na jednoj od najljepših gradskih oaza – Dubravkinom putu. Gusta sakrivena prašuma mamila je šetače, romantike i ljubavnike svojom prirodnom neobuzdanošću, Jurassic Park u najstrožem centru grada. Danas je tamo oglodano brdo, krezubo i silovano. Ono što su mu napravili zovu „uređenje“.
Financiranje Crkve - materija ispred duha
Bojana Genov
Ovih dana mise i duhovne obnove ne započinju pitanjima duha, nego materije. Djelatnici Rimokatoličke crkve trude se objasniti svojoj pastvi da nije točno da se 383 milijuna iz proračuna crkvi daje, jer ona to zapravo vraća. Tome se suprotstavlja podatak koji je na jednom javnom sučeljavanju izrekao predstavnik Crkve o tek 19% crkvenih prihoda potrošenih u humanitarne svrhe. Nije uopće bitno da li je to istina. Bitno je da istinu nitko u Hrvatskoj ne može utvrditi.
Suočavanje s prošlošću
Ratni veterani - zaborav u rakiji
Danja Antonović i Snježana Kobešćak
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim