Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Etida za bajs i raštimani orkestar hrvatskog turizma
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Teorija neobrazovanosti - zablude društva znanja
K.P. Liessmann, Teorija neobrazovanosti, Jesenski i Turk, Zagreb 2008.
«« Kolovoz 2009 »»
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Izraelskom mirovnom aktivistu prijeti zatvor
Ezra Nawi, koji se nenasilnim načinom suprotstavlja nasilju prema palestinskim Arapima i Beduinima, mogao bi u nedjelju biti osuđen na zatvorsku kaznu. Aktivisti i aktivistkinje diljem svijeta potpisuju peticiju kojom od izraelsikh vlasti traže da ga oslobode
14. kolovoza 2009

Ezra Nawi, aktivist za mir i ljudska prava iz Izraela, nalazi se pred izricanjem kazne zatvora jer se suprotstavio vojnim buldožerima u rušenju domova palestinskih Beduina. Nawi godinama nenasilno djeluje na području južno od planine Hebron (okupirana zapadna obala rijeke Jordan), gdje je lokalno stanovništvo palestinskih Beduina i Arapa izloženo stalnim pritiscima izraelskih naseljenika.

Presuda pred sudom u Jeruzalemu očekuje se u nedjelju, 16. 8. Više informacija o slučaju nalazi se na stranicama Židovskog glasa za mir (Jewish voice for Peace).

Aktivistkinje i aktivisti diljem svijeta prikupili su već više od 14.000 potpisa za peticiju podrške Ezri Nawiju. Ovdje se može potpisati poruka izraelskim vlastima. Kratki film o akciji Ezre Nawija, prilikom koje je uhapšen, nalazi se ovdje.

Uoči završnice suđenja, na kojem se očekuje osuda na kaznu zatvora, Ezra Nawi je poslao pismo svima koji podržavaju mir u Izraelu i Palestini:

"Ovo nije prvi put da mi sude zbog mojih uvjerenja. Ali jest prvi put da će me vjerojatno uspjeti zaustaviti.

Uvijek sam znao da me mnogi tiho podržavaju i da će, ako se ikada nađem u nevolji, stati uz mene. Taj trenutak je došao.

Godinama sam na meti maltretiranja, jer utjelovljujem tri elementa koja izazivaju zadrtost u izraelskom društvu: homoseksualac sam, Židov Mizrahi, i sve svoje vrijeme posvećujem borbi za ljudska prava Arapa Palestinaca.

Jednostavan sam čovjek. Činio sam što mi je govorilo srce. Gledajući unatrag, znam da ono što činimo moji prijatelji i ja mijenja nesmiljenu zbilju okupacije na cijelom području južnog Hebrona. Osjećam da me izraelske vlasti sada kažnjavaju na osobnoj razini.

Želio bih vjerovati da će moja osobna nevolja nadahnuti i motivirati ljude da se aktivno suprotstave okupaciji.

Hvala vam"

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

 • Izraelskom mirovnom aktivistu prijeti zatvor
  14. kolovoza 2009 19:51
  kapu dolje za ovog čovjeka.... i potpis na peticiju, dakako
  • 15. kolovoza 2009 15:28
   i nekim se nasim mirovnim aktivistima prijetilo zatvorom i kojecime... optuzivalo ih se za sve i svasta...
  • zli pozadinac, 16. kolovoza 2009 16:48
   Čak i nije tako davno. Na konferenciji o utvrđivanju činjenica o žrtvama ratova iz devedesetih, održanoj 2007, kada je Žarko Puhovski govorio o tome da je bilo militarizma i ratnih zločina i s hrvatske strane, što se sve već i znalo, neke domoljubne, braniteljske i slične organizacije su prijetile tužbama. A neka budala na pollitika.com je pokrenula peticiju da ga se izbaci s posla na faksu

  Odgovor

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Kultura: Crkva otkazala izvedbu opere
Politika: Mesić: nastavak napada iz Crkve potvrdio bi da netko želi "talibanizaciju Hrvatske"
Politika: Židov izabran u upravu Fataha
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Izraelskom mirovnom aktivistu prijeti zatvor
»» Revidirati ugovor između Hrvatske i Svete Stolice
»» Ustav se krši u ime vjere
»» Korištenje branitelja kao SUBNOR-a
»» Čekajući mirakul
»» Školovanje bi trebalo biti besplatno za sve
»» Ratni zločin ne zastarjeva: osuđen nacist koji ima 91 godinu
»» Seksualna edukacija je i dalje tabu
»» Oteti i ubijeni aktivisti za zaštitu ljudskih prava
»» Tvornice radnicima - radničko dioničarstvo i samoupravljanje
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Čekajući mirakul
Omer Rak
Ne postoje više ni recepti za izvlačenje iz taloga rezignacije kao u nekim prijašnjim vremenima, ono poznato ufanje u fantomske ideale ’izgrađenog’ pojedinca i društva kojima se stremilo s nadom koju je dozirala ideologija. Neprežvakani napoj domaće rezignacije, ta nemoć potisnuta u podrume vlastitog bića sve češće prsne i lako ekplodira u barutnim komorama. Na jesen, očekuje se, eksplodirat će ulice.
Vrag možda i nije toliko crn, koliko smo mi neodgovorni
Darijo Čerepinko
U postmodernističkom društvu ljudi su robovi svojih oruđa (uključujući i medije), koja će se prije ili kasnije okrenuti protiv njih. Na koncu, zbog odsustva bilo kakvog ’ukusa’ i miješanja ’visoke’ i ’popularne’ kulture širokih narodnih masa, profit postaje jedino mjerilo vrijednosti, a svijetom vladaju bogate, zle korporacije. Novi dominantni mediji donose nove društvene forme i odnose, a samim svojim postojanjem i načinom na koji s nama komuniciraju mijenjaju naše shvaćanje nas samih i svijeta oko nas.
Hrvatska i Srbija u raljama narodnjaka
Stanislav Blagec
Teško mi je bilo tih osamdesetih proniknuti u umove mladih Hrvata-kajkavaca koji su po klijetima i kućama, za rođendane i Nove godine, uz gemište i domaći špek i luk, gibanicu i puricu s mlincima uvijek i svugdje slušali glazbu koja mi se činila neusporedivo manje bliskom od Beatlesa i Stonesa, Floyde da ne spominjem. U redu, o ukusima se ne raspravlja, to je jasno. Po svoj prilici je nerazumijevanje bilo obostrano. Ipak, teško mi je bilo predočiti prizor u kojem naši vršnjaci u Vrnjačkoj Banji na nekoj "žurki" slušaju "Veselo, veselo Zagorci", "Suze za zagorske brege" ili "Vu plavem trnaci".
Suočavanje s prošlošću
Medijsko huškanje i mržnja
Tomislav Klauški
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim