Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Abortus, seks i strojevi za rađanje
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Veljača 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Grčka: Prosvjedi se nastavljaju
Nakon burnog prosinca, prema izvještajima iz medija čini se da je u Grčkoj mirno, no prosvjedi nisu počeli u prosincu, niti su tada završili. Nastavljeni su prosvjedi podrške svim zatvorenim prosvjednicima, novinari su se pobunili protiv vlasnika mainstream medija, poljoprivrednici već tjednima prosvjeduju, a sve to je tek dio informacija koje dolaze do nas.
3. veljače 2009

Poljoprivrednike, koji su se spremali izaći iz luke i na traktorima krenuti prema središtu Atene kako bi prosvjedovali protiv preniskih otkupnih cijena svojih proizvoda, opkolila policija, nakon čega su prosvjednici policiju počeli gađati kamenjem, a odgovor je stigao u obliku suzavca.

Poljoprivrednici su u Pirej stigli u ponedjeljak na tri broda i namjeravali su traktorima krenuti prema središtu Atene. Grčke su vlasti priopćile da Krećani mogu prosvjedovati u glavnom gradu, ali samo pješice.

U ponedjeljak je nekoliko osoba lakše ozlijeđeno, a četiri osobe su privedene kad su poljoprivrednici pokušali probiti policijsku zapreku.

Grčki poljoprivrednici prosvjeduju diljem zemlje već 11 dana, a tijekom prosvjeda su na nekoliko mjesta blokirali promet i neke granične prijelaze.

Nemiran siječanj

Tijekom siječnja je zauzeto i sjedište Sindikata atenskih novinara, gdje je objavljen poziv za niz javnih skupova, a jasno je izraženo neslaganje s tim na koji način je izvještavano o prosvjedima i pobuni koja se događala tijekom prosinca, ali i onome što se događa sada. Tada su objavili proglas u naslovljen "Posljednju riječ će imati zaposlenici, a ne vlasnici masovnih medija", u kojem su optužili mainstream medije za građenje atmosfere "nulte tolerancije" prema prosvjedima, što je policiju ohrabrilo i potaknulo na korištenje sve više nasilja i kemikalija protiv prosvjednika.

Podsjetili su i na činjenicu da mainstream mediji služe kao propagandni stroj države, političkih i ekonomskih moćnika, a da upravo oni kao zaposlenici u tim medijima znaju da je to tako.

Pred kraj siječnja u više gradova u Grčkoj su održani prosvjedi podrške svim zatvorenim prosvjednicima, te je zatraženo puštanje svih koji su još uvijek u zatvorima. Na prosvjedima je sudjelovalo više tisuća ljudi, a samo u Ateni brojevi govore o više od dvije tisuće. Te prosvjede je policija također pokušala prekinuti nasilno, nakon čega je došlo do sukoba pa su se prosvjednici opet povukli na područje fakulteta, gdje ih štiti autonomija sveučilišta.

Treba napomenuti da su desni i konzervativni novinari tijekom posljednjih mjeseci više puta pozivali na ukidanje autonomije koja policiji brani ulazak na područje sveučilišta, no to nije naišlo na plodno tlo, niti bi imalo podršku javnosti.

Uz masovne prosvjede nastavljen je i niz napada na banke i policijske stanice koji se u Grčkoj događaju često pa je tako u centru Atene prije dva dana zapaljena banka Emporiki Bank.

Prosvjedi će se nastaviti, a njihovu širinu je uopće teško predvidjeti jer su uzrokovani nizom problema koji pogađaju cijeli svijet, a ne samo Grčku - reforma zdravstvenog i mirovinskog sustava, poskupljenje hrane i energenata, korupcija, propast financijskog sektora, nepoštivanje ljudskih prava, ratovi... Nakon svega što se dogodilo i što se još uvijek događa niti za svijet, niti za Grčku nema povrataka u "normalnost", jer je ona nestala pojavom nove krize i nastavkom ratova.


Povezano:

Grčki anarhisti starici platili zapaljeni kiosk

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

 • Opet isto.
  Kurbla, 4. veljače 2009 07:13

  Ti okupatori sindikata novinara sigurno predstavljaju manjinu članova sindikata - ako su uopće članovi. Da predstavljaju većinu, to bi sigurno uvjerljivo dokazali - čisto da izbiju skepticima argument iz ruke. Gotovo sigurno ne bi niti morali ništa okupirati, nego bi iskoristili procedure koje obično omogućuju referendum.

  Okupatori, bez obzira bile njihove ideje inače dobre ili loše - jasno demonstriraju volju da ne dozvole slobodno udruživanje radnika ako takvo udruživanje nije na njihovoj političkoj liniji - i time se - možda i u dobroj namjeri - ipak svrstavaju u neprijatelje radničke klase.

  • ..., 4. veljače 2009 11:04

   koliko vidim, jedini pokusavas diskreditirati sve akcije koje ne dolaze od strane sustava koji cvrsto podrzavas i koji namece svoje procedure i svoje oblike udruzivanja. gdje onda ti stojis?

   i da, mozda su oni neprijatelji radnicke klase, ali ne neprijatelji ljudima koji joj pripadaju vec samoj ideji klase. zele stvoriti drustvo bez klasa. a to je, vjerojatno, tebi neprihvatljivo, jer "procedura" to ne predvidja.

  • Mate, 4. veljače 2009 12:41

   Kurbla, kurbla...

   ti si stvarno ono što bi pripadnici Frankfurtske škole nazvali "autoritarnom ličnosti" - tebi treba procedura, refendum odnoso legitimacija kroz proceduru... a to je brate jadno...

   Jesu li ti koji su okupirali zgradu ikoga prislili da se udruži? ne nisu! Kao i anarhisti u prosincu u slučaju zgrade sindikata, oni su je oslobodili birokrata, proglasili je slobodnim prostorom i pozvali radnike i radnice da se organiziraju, poručili im da imaju slobodno mjesto za masovne zborove i na tome su stali. To je ono najviše što mogu napraviti i to su i napravili. Jasno su poručili da je ostalo sve na radnicima i radnicama... ako je to tebi brate autoritarno onda ne znam što bi ti više rekao.

   sa druge strane, jesu li ti "okupatori" oni koji iskorištavaju radničku klasu? Jesu li oni ti koji koji im oduzimaju radnička prava? smanjuju cijene rada? podužu cjene životnog standarda itd.? Ne nisu. Ti koji to rade su isti oni koje ti sa svojom traljavom procedurom braniš! isti oni koji su uspostavili legitimaciju kroz proceduru kao jedinu, prema njima, moguću legitimaciju... To su isti oni koji su stvorili proceduru koja funkcionira na principu "leksikologije države"... ali nikada nemože dovesti onakraj države i onakraj kapitalizma... jer to procedurom nije predviđeno...

   ...ne znam koja ti je satisfakcija, ili valjda životni poziv, demonizirati anarhiste i anarhistkinje, ali brate - već postaješ dosadan...

  • Mate, 4. veljače 2009 12:44
   ... a i postaje idikativno da se nisi osjećao pozvanim komnetirati članak u kojem anarhisti i anarhistkinje plaćaju kiosk koji je oštećen... pretpostavljam da se ne uklapa u tvoju teoriju... jer je to ipak preljepa gesta od strane anarhista, a oni su, ili bi trebali biti, zli!
  • Kurbla, 4. veljače 2009 20:18

   Nisam anarhist ali ne smatram da su svi anarhisti zli. Upravo suprotno, smatram da su gotovo svi anarhisti dobronamjerni idealisti, te da je dosta toga dobroga proizašlo iz anarhističkog pokreta. Jasno, nisu svi anarhisti i sve struje iste.

   Što se kioska tiče - korak u dobrom pravcu, pogotovo što anarhistima nije bilo lako skupiti taj novac.

  • Kurbla, 5. veljače 2009 08:41

   Inače, malo je apsurdno tvrditi da sam ja - koji se zalažem za to da se odluke o zgradi, koja je u vlasništvu dobrovoljne organizacije radnika, kupljenje od radničkih članarina - odlučuje na referendumu samih tih članova - autoritarna ličnost.

   A oni koji su tu zgradu okupirali, ne pitajući radnike ništa, oni nisu autoritarne ličnosti. Zašto nisu? Zato što stransparent na kojem piše "protiv svih autoriteta"?

   Čudno, nije li?

  • 5. veljače 2009 19:12
   sad su poceli i ekstremno militantni prijetiti , to nije dobro, grcak moze biti primjer citavom svijetu jedino nenasilnim otporom, blokadama, strajkom koji traje i traje... masovnim odbijanjem poslusnosti
  • Mate, 6. veljače 2009 15:12
   to što je zgrada plaćena članarinama radnika i radnica ne znači baš puno. Pitanje je tko i na koji se način odlučuje kamo će novac otići, dakle i procesa odlučivanja... Uostalom, mnogi oni koji su okupirali/e zgradu i sami su bili radnici koliko sam ja imao čuti, a imao sam neke informacije iz prve ruke, od osobe koja ja bila na skoro svim stratištima tih dana...
  • 6. veljače 2009 18:22
   nasilje rađa nasilje i tako u spirali nasilja nema kraja, cilj ne opravdava sredstvo

  Odgovor

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Urbana gerila na Subverzijama
Ljudska prava: Puhovski: Oluja je bila kao etničko čišćenje
Ljudska prava: Veliki Brat postavlja 225 kamera u centru Zagreba
Ljudska prava: Ljudska prava
»» Urbana gerila na Subverzijama
»» Puhovski: Oluja je bila kao etničko čišćenje
»» Veliki Brat postavlja 225 kamera u centru Zagreba
»» Filmotopija
»» Pritisak na svjedoke i pravosuđe u slučajevima ratnih zločina
»» Bizaran zakon: "sveta" i obična buka
»» Desničarska zlouporaba zločina nad rukometašima
»» U Ateni zauzeta zgrada Opere
»» Reakcija na presudu Nataši Kandić
»» Rođeni u bordelima na Subverzijama
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Diktatura banalnog
Šefik Tatlić
Ono što je dominantna karakteristika medijskog “sadržaja” (naravno, ne samo u Hrvatskoj) nije nikakva pretjerana politizacija (kako se to u puku zove), pa čak ni ona u korist vladajuće stranke, nego upravo suprotno - apsolutna trivijalizacija medijskog prostora – dakle egzodus politike (u smislu artikulacije društvenog, ne u smislu taksativnog praćenja aktivnosti političkih institucija) iz istog javnog prostora. To je karateristika nestanka otvoreno diktatorskih režima i stvaranje opasnosti koja prijeti iz banalnog.
Ekološka arhitektura
Ivo Derado
Za klimatsko temperiranje zgrada u industrijskim zemljama troši se gotovo polovicu primarne energije tih zemalja. Zato je gradnja bez ekoloških inovacija arhitektura prošlosti bez budućnosti. Eko-arhitektura može donijeti puno više smanjenja CO2 negoli bilo koja druga investicija i dodatno stvara nova radna mjesta. Naši akademski stručnjaci i političari, vječni jučerašnji, ipak ostaju na organizaciji kongresa i propagiranju staromodnog energetskog trenda, a u svijetu se gradi.
Sudbena vlast u škripcu
Kristijan Grđan
Možda je najveći stup demokracije jedne zemlje, koja se tako politički odredila, upravo trodioba vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast. Sudbena vlast je nositelj i promicatelj načela vladavine prava. Ipak, strahovati za vlastitu sigurnost i život u Hrvatskoj nije nimalo paranoično, kad već samo laganje najviših instanci hrvatskog društva daje dovoljno nepovjerenja i nesigurnosti u vladavinu prava. Ustavni sud, kao jedna od vrhovnih instanci hrvatskog pravosuđa, našao se u najmanju ruku u škripcu. A taj „škripac“ za nekoliko desetaka hrvatskih građana bit će živući primjer vladavine loše državne politike nad vladavinom prava i zakona.
Suočavanje s prošlošću
Propitivanje nacionalnih istina i vlastite prošlosti
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim