Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Ipak - samo žena
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Book @ ZaMirZINE
Fašizam oko nas
«« Studeni 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel: 01/ 4573 445
Tel/fax: 01/ 4573 457
,

ZaMirZINE kolumne
Civilno društvo: Hrvatska i EU - od ljubavi do prezira
Bojan Munjin
Hoću-neću, volim-ne volim. Ovako bi se mogle opisati višegodišnje promjene raspoloženja našeg javnog mnijenja po pitanju pristupa Hrvatske Evropskoj uniji, ali ni do danas nisu sasvim jasni motivi ljubavi ili prezira hrvatskih građana prema jednoj političkoj organizaciji koja predstavlja sinonim standarda modernog življenja. Skala popularnosti EU u Hrvatskoj rasla je i padala pod različitim okolnostima; jednom smo na EU bili ljuti zbog Haaga i hapšenja Ante Gotovine, drugi put nam je premijer Sanader objasnio da je EU dobra stvar, treći put su nam njihovi uvjeti bili prestrogi, četvrti put smo se zabrinuli za sir i vrhnje, a peti put smo dignuli ruke i rekli da nas ionako nitko ništa ne pita...
24. rujna 2008

Podjela na optimiste i one druge kompleksna je i kreće se otprilike po sredini hrvatskih političkih stranaka, studentskih učionica i spavaćih soba običnih građana, ali prema dosta nemuštoj diskusiji u javnosti po tom pitanju čini se da većina stanovništva – osim golih stereotipa – o Evropskoj uniji vrlo malo zna.

Tako na praznom javnom prostoru ostaju uglavnom neki tanušni stavovi, ili da će ulaskom u Evropsku uniju konvertibilne novčanice u Hrvatsku početi stizati u kamionima, ili da ćemo se na taj način prodati strancima, a mi strance – kao što se zna – ne volimo. Ankete o prihvatljivosti Evropske unije provode se praktički od početka hrvatske samostalnosti, no one osim hirovitog toplomjera pod pazuhom javnosti pokazuju i jednu konstantu: što vrijeme više odmiče, domaća populacija Evropu – sve manje želi.

Politička atmosfera tako liči na onu mudrost o psima koji laju i karavanu koji prolazi, ali u hrvatskom slučaju ova poslovica će čini se puno koštati: pristupanje Hrvatske EU predstavlja centralno vanjskopolitičko pitanje za aktualnu Vladu i Sabor, dok trenutno više od polovice hrvatskih građana takvu integraciju ne podržava.

Kratkoročno pitanje glasi zašto hrvatske institucije nisu u stanju izaći na kraj s tom bukom u vlastitom dvorištu, a dugoročno se čini da Hrvatska neće puno profitirati ako se taj lavež nezadovoljstva bude neprestano čuo u hodnicima Evropske unije.

U vezi s prvim pitanjem, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Damir Grubiša smatra da se aktualna politička elita nije potrudila da građanima predoči pravu prirodu evropskih integracija jednostavno zato jer robuje – starim političkim obrascima. Ona uvjerava građane, po nekom principu retrospektivne evropeizacije, kako Hrvatska pripada Evropi jer je bila dio Austro-Ugarske prije dvjesto godina i borila se protiv Turaka, dok je danas Evropska unija sve samo ne to. Drugo, dominantni stereotip u javnom političkom diskursu je teza da Hrvatska mora pobjeći s Balkana kao mjesta najcrnjeg užasa, a Evropska unija je između ostalog stvorena radi borbe protiv crnih rupa na vlastitom tlu i dobrosusjedskih odnosa. Treće, hrvatska elita nas svako malo uvjerava – uostalom tako piše i u Ustavu – o nedjeljivom i neprenosivom nacionalnom suverenitetu, a pretpostavka evropskih integracija jest – kao što to čine puno starije države od nas - da se dio suvereniteta po definiciji prenosi na evropske institucije. Zato u nas realne slike o Evropskoj uniji nema jer – sa sindromom zakašnjele nacije - mi ne posjedujemo realnu sliku niti o drugima, niti o sebi samima, zaključuje Grubiša.

Tako se i narod i njegova elita nalaze u nekom čudnom odnosu spojenih posuda pri čemu nije uvijek jasno što je na toj klackalici retrogradno, a što moderno, pa sociolog Aleksandar Štulhofer u svojem nedavnom istraživanju (1) priznaje kako je teško uobičajenim anketnim instrumentarijem proniknuti u um i srce hrvatskih građana. U njihovim odgovorima po pitanju Evropske unije bijelo nije uvijek bijelo i obratno, što bi se moglo pripisati, smatra Štulhofer, nekoj vrsti – ograničene (i)racionalnosti. Tako je do 2004. postojao stanoviti paradoks u raspoloženju hrvatskih građana koji je glasio da je otprilike 80 % ispitanika bilo za pristupanje Hrvatske EU, ali je samo 34% podržavalo tu istu Evropsku uniju. Ovakvu diskrepanciju Štulhofer objašnjava s jedne strane određenim idealizmom u prvim godinama nezavisnosti, kada su građani na razini zamišljenog nacionalnog identiteta intimno željeli vjerovati kako pripadaju evropskom kulturnom krugu, što god to značilo, ali su zbog nabujalog nacionalizma u tim godinama Evropsku uniju kao supernacionalnu organizaciju smatrali nepoznatom prijetnjom.

Nakon 2004. taj popularni euroskepticizam izjednačio se, i po pitanju integracije, i po pitanju povjerenja u EU, on danas iznosi preko 50%, ali Štulhofer priznaje da najdublje razloge ovakvom stavu dostupni modeli istraživanja još uvijek nisu u stanju izmjeriti. Naime, Štulhoferovi nalazi pokazuju da je sociodemografski profil euroskeptika u Hrvatskoj praktično nepostojeći. Premda teorija (McLaren) govori da su stariji i slabije obrazovani ispitanici, tzv. tranzicijski gubitnici, skloniji izolacionizmu, u slučaju hrvatskih euroskeptika oba su utjecaja izrazito slaba. Protivno očekivanju, analiza sugerira da popularni euroskepticizam nije određen humanim kapitalom (obrazovanjem), niti osobnim (ne)uspjehom tijekom tranzicijskih godina. Upućuje li to na zaključak prema kojemu se percepcija EU u nas temelji na iracionalnim motivima i bizarnim situacijskim utjecajima, pita se Štulhofer? "Čini se da različite društvene skupine, čiji članovi ne moraju biti obilježeni istim ili sličnim društvenim položajem, iskazuju različite motive za negativnu percepciju EU. Isključivi nacionalizam i njegove sociokulturne, političke i gospodarske pretpostavke važan su izvor popularnog euroskepticizma. U usporedbi s tim simboličkim motivima, utjecaj utilitarnih motiva na odnos prema EU pokazao se marginalnim", zaključuje Štulhofer.

Nadalje, jedan od važnih zaključaka ovog istraživanja jest da građani sude o integraciji do koje još nije došlo i o Evropskoj uniji koju ne poznaju – prema približnom mehanizmu iskustva. Oni naime sude o EU, tvrdi Štulhofer, prema institucijama koje poznaju, a to su domaće državne institucije kojima građani – malo vjeruju. Istraživanje pokazuje da velika većina građana ne vjeruje da će evropskom integracijom biti uništena korupcija i nezaposlenost, te misli da će cijene u tom slučaju rasti jer – to gledaju svaki dan. Na kraju, dinamiku popularnog euroskepticizma određuju i tzv. situacijski utjecaji; zbunjujuća gloženja u parlamentu i taktiziranje političkih stranaka idejom evropskih integracija, s odgovarajućim medijskim naglascima, zaključuje Štulhofer.

Preporuke koje dolaze sa svih strana o kontinuiranom informiranju o Europskoj uniji čine se kao lagani "edukativni" zadatak ali - uz netransparentnu elitu i umnogome konzervativno javno mnijenje – ova očigledna nastava već danas predstavlja centralni problem hrvatskog političkog i kulturnog stanja duhova. Što će biti dalje s nama i s Evropom? Prema sadašnjem stanju stvari, vrlo je vjerojatno da u nju nećemo ući niti prekosutra, niti kao odlikaši. Realno, bilo bi dobro da u nju barem ne uđemo kao učenici iz zadnje klupe jer ćemo se tako i dalje baviti istim problemima, od nacionalizma do korupcije i natrag, a Evropa će se beskonačno baviti nama. Zaključno, naše mjesto u Evropi ovisit će – poput završne svjedodžbe – isključivo o zrelosti nas samih, što znači - pred nama je dug put.

Bilješke

1) Istraživanje "Euroskepticizam u Hrvatskoj: s onu stranu racionalnosti?" objavljeno u knjizi: "Pridruživanje Hrvatske Evropskoj Uniji: izazovi i sudjelovanja", Institut za javne financije i E. Ebert, 2006.

komentiraj Pošaljite članak Print Početna stranica »»

Komentari

 • Hrvatska i EU - od ljubavi do prezira
  bozica, 25. rujna 2008 09:29
  Joj kak su lijepe ove slikice sa sirom. To ne možeš vidjeti u EU, a pogotovo ne ljude okupljene oko kotlova za pećenje rakije, mada postoje neke civilne inicijative i u najrazvijenim zemljama EU-e za obnovu tradicijskog lifestylea... jer se npr. shvatilo da megaindustrijalizacija poljoprivrede vodi u raspad... i društva kao takvog i uravnoteženih ekosustava...
  • 14. studenog 2008 13:05
   Moram priznati da me fascinira još uvijek prisutan strah od zabrane sira, kolinja i rakije. Za sebe smatram da sam vidjela Europe, od Poljske do Bruxellesa, od seoske do urbane sredine. I ljudi moji, nećete vjerovat, u Poljskoj i dalje na placu možete kupiti sir i vrhnje od bakice, nije fin kao naš, al je domaći, uzme ti onog vrhnja iz vrećice i prelije ti ga...Osoba koja može upalit kompjuter, dakle, nije ispodprosječnog kvocijenta inteligencije, morala bi znati da ne postoji propis kojim se može zabraniti proizvodnja domaćeg sira i vrhnja, kao ni ukidanje kolinja za osobne potrebe, kao ni izrada rakije za osobne potrebe, pa što je vama...pročitajte neku knjigu, zakon, direktivu, bilo što...Jedino što je regulirano jesu sanitarni uvjeti prilikom klanja u slučaju kada se meso prodaje, kao i u slučaju izrade rakije koja ide za prodaju. Za osobne potrebe, možeš radit kak hoćeš, briga nekog u Bruxellesu za tvoju rakiju

  Odgovor

 • Hrvatska i EU - od ljubavi do prezira
  Slavko Sonntag, dipl. iur., 25. rujna 2008 14:28
  Prvo je potrebno podsjetiti da raspoloženje javnog mijenja o EU nužno ovisi o korporacijskim medijima, a kiorporacijski mediji su, kako znamo, pod utjecajem i kontrolom, neposrednom ili posrednom, vladajuće političke elite. ZNA SE. Kad je, samo primjera radi, javno mnijenje bilo dvotrečinski protiv ulaska Hrvatske u teroristički NATO pakt,ti mediji - televizija, radio i dnevni tisak, uprli su se iz petnih žile, primjenjujući sve moguće obmane i poluistine i svu moguću demagogiju, pa i otvorene laži, iznošenje neistina o NATO-u, kako bi time promijenili raspoloženje javnosti prema NATO-u. U tome su, jasno, djelomično uspjeli, ali još uvijek se vlast ne usudi dati to pitanje na referendum, jer se boji rezultata. O ulasku Hrvatske u Europsku Uniju, politička elita, na vlasti i u oporbi, ne smije se otvoreno, javno protiviti ulasku u EU, ali to može prikriveno sprečavati. Najveća korist, za više od 99 % građana Hrvatske, nakon ulaska Hrvatske u EU bit će što tada mafija u Hrvatskoj neće imati svoju državu. Institucije pravne države morat će, polako ali sigurno, početi funkcionirati. A to sadašnjoj vladajućoj eliti, (koja je sastavni dio te mafije) jasno, ne odgovara, ali to ne može javno reči. U tom grmu leži zec, zbog toga je službenim analitičarima raspoloženje javnog mnijenja nerazumljivo. Završno, valja reči, trebamo dokinuti stalež političara i poslove za opće dobro povjeriti ljudima koji su stvarno spremni raditi za opće dobro. a takvi se ne nalaze na vrhovima stranačkih lista na izborima. Slavko Sonntag. dipl. iur
  • 26. rujna 2008 14:43
   kada je Grcka presla na EUR, standard je pao za 30%....
  • 30. rujna 2008 14:23
   samo sto ce domace lopove zamijeniti strani. sjetimo se samo zerpa...
  • 5. listopada 2008 11:52
   Baš me zanima kako ćemo dokinuti političare i zamijeniti ih onima koji će raditi za opće dobro. Ljudi su pokvarljiva roba.
  • 6. listopada 2008 15:05
   A mene zanima hoće li nas ulazak u EU spasiti mafijaških obračuna na ulicama, divljanja navijača, korupcije u svim segmentima društva?
  • *, 4. listopada 2009 16:23
   Klasična priča o ljubavi i kurvi...

  Odgovor

 • Replica Watches
  18. kolovoza 2009 10:20
  Hermes Fake
  Marc Jacobs Replica Handbags
  Jimmy Choo Replica Bags
  Fake Christian Dior Handbags
  Prada Replica
  Replica Chanel Bags
  Marc jacobs Replica
  Marc jacobs Replica
  Replica Miu Miu Handbags
  Jimmy Choo Replica Bags
  Mulberry Handbags
  Replica Coach Bags
  prada Replica Handbags
  Gucci Replica Bags
  Replica Coach Bags
  Bally Fake
  Bally Fake
  Fake Louis Vuitton Handbags
  Replica Coach Bags
  Marc Jacobs Replica Handbags
  Replica Miu Miu Handbags
  Hermes Fake
  Replica Coach Bags
  Replica Miu Miu Handbags
  Replica Dolce & Gabbana
  Hermes Fake
  Thomas wylde Replica
  Wallet Bags Replica
  Bottega Veneta Replica Handbags
  Fendi Handbags Replica

  Odgovor

 • Replica Watches
  18. kolovoza 2009 11:04
  Stainless Steel Tie Clips
  Steel Stainless Steel Cutting Rings Jewelry
  Stainless Steel Leather Bracelets Rings
  Stainless Steel Carving Rings Fashion
  Stainless Steel Plastic Bangles Wholesale
  Wire Bracelets Wholesale Stainless
  Luxury Stainless Steel Glass-Plastic Bangles
  Key Rings Wholesale
  Stainless Steel Earrings Titanium Jewelry.
  china yiwu wholesale Stainless Steel Rotation Rings market
  Key Rings Wholesale
  Stainless Steel Plastic Pendants Wholesale
  Beauty Wood Pendants
  Tungsten Wood
  Stainless Steel Cufflinks yiwu jewelry
  Stainless Steel Leather Bangles Wholesale
  china jewelry market Titanium Jewelry
  Luxury Stainless Steel Glass-Plastic Bangles
  Order Note Jewelry Rings
  Rubber Bangles Fashion
  china jewelry market Titanium Jewelry
  Stainless Steel Gold-Plating Bracelets Luxury Jewelry
  china yiwu jewelry market Stainless Steel Glass-Plastic Bracelets
  china guangdong steel Stainless Steel Aluminium Bangles jewelry
  Stainless Steel Wood Bracelets Stainless Wholesale
  wood steel bangles Wholesale Jewelry
  china yiwu Business Card Holder factory
  -->Jewelry Tools Titanium Jewelry. -->
  Order Note Jewelry Rings
  Stainless Steel Pendants Wholesale

  Odgovor

 • Replica Watches
  18. kolovoza 2009 11:40

  Odgovor

 • http://www.steeljewelry168.com/
  18. rujna 2009 05:06
  Stamping Bracelet
  Laser Earring
  Corrosion Cufflink
  Wholesale Jewelry News
  Plating Rings
  Cutting Bracelet
  Cutting Rings
  Wood Bracelet
  Jewelry Tool
  Zircon Bangle
  Rubber Bangle
  Tie Clip
  Plating Tungsten Bracelet
  Cutting Earring
  Titanium Bracelet
  Stainless Steel Cufflink
  Wholesale Jewelry Guide
  Tungsten Rings
  Wood Cufflink
  Magnet Necklace
  Plating Bracelet
  Cutting Pendant
  Cutting Pendant
  Zircon Bracelet
  Cutting Earring
  Plating Cufflink
  Cutting Tungsten Bracelet
  Tungsten Jewelry
  Wholesale Jewelry Guide
  Casting Bracelet

  Odgovor

 • wholesale jewelry
  18. rujna 2009 06:03
  Corrosion Necklace
  Plating Pendant
  Cutting Pendant
  Wood Bracelet
  Corrosion Necklace
  Wire Bangle
  Rubber Necklace
  Stainless Steel Bracelet
  Stainless Steel Cufflink
  Cutting Earring
  Wholesale Jewelry News
  Rubber Bangle
  Fashion Jewelry
  Stamping Bracelet
  Corrosion Bangle
  Fashion Jewelry
  Carbon Fiber Bangle
  Corrosion Pendant
  Watches
  Tungsten Rings
  Magnet Bracelet
  cross pendant
  Corrosion Necklace
  Cutting Bracelet
  Corrosion Rings
  Magnet Necklace
  Wire Bangle
  Wholesale Jewelry News
  Ceramic Jewelry
  Magnet Tungsten Bracelet

  Odgovor

 • wholesale jewelry
  18. rujna 2009 06:54
  Panerai Chronograph watches
  Gerald Genta Watches
  TAG Heuer Carrera watches
  Panerai Chronograph watches
  Jacob & Co. 3 Roll Bezel watches
  Lady-Datejust watches
  Glashutte PanoGraph watches
  Movado Artiko replica watches
  Cartier Watches
  Replica Swiss Army Chrono Classic watches
  Porsche Design Watches
  Rado Couple Watches
  Longines BelleArti watches
  IWC Ingenieur watches
  Seiko Chronograph watches
  Roger Dubuis Watches
  Louis Vuitton Handbags
  Replica Panerai Luminor Base Watches
  Replica Swiss Army Newly Added Victorinox watches
  Patek Philippe Twenty 4 watches
  Girard Perregaux Ferrari watches
  IWC Portofino watches
  Mens Wristwatches
  Panerai Ferrari Perpetual Calendar watches
  Seiko Diver watches
  D&G Handbags
  BR01 96
  Ulysse Nardin Macho Palladium 950 watches
  Jaeger LeCoultre Grande Sun Moon watches
  Cartier Declaration watches

  Odgovor

 • Replica Clothing
  29. rujna 2009 07:37

  Odgovor

 • Replica Clothing
  29. rujna 2009 07:47

  Odgovor

 • Hrvatska i EU - od ljubavi do prezira
  Barney, 9. listopada 2009 02:34
  Uf Bojane, kad u tekstu objavljenom u "novinama za civilno društvo i urbanu kulturu" (citiram zaglavlje) pročitam formulaciju "... Hrvatska neće puno profitirati ako se taj LAVEŽ nezadovoljstva bude neprestano čuo u hodnicima Evropske unije." tada se sjetim nekih Tuđmanovih "bisera" o stoci sitnog zuba i sl. Pa ako ti baš ne polazi za rukom taj slikovitiji način pisanja, radije nemoj! A što se same teme tiče, pa naši političari, s koje god strane ili centra dolazili, nisu u stanju (a niti smatraju da bi trebali) objasniti narodu niti "zašto ZA" niti "zašto PROTIV", pristalice i jedne i druge opcije ponašaju se na način da se sve podrazumijeva... pa nek svako misli što se pod čime "misli". Na žalost, ni naša intelektualna "krema" se ne ponaša bitno drugačije, o nijansama dobrog i lošeg se rijetko argumentirano nešto čuje. A o novinarima/medijima bolje i ne govoriti.

  Odgovor

 • Replica watches | Replica Rolex | Fake Watches | Replica Cartier | | | Replica Watches | Fake Cheap Rolex | Switzerland Shirt
  15. listopada 2009 10:43
  Fake Watches | Replica Cartier | Fake Watches | Replica watches | Fake Cheap Rolex | Replica Breitling Watches | Fake Watches | Replica Breitling Watches | Girard Fake Watches | Replica Croatia Jersey | Tissot Watches | Cheap Movado Fake Watch | Zenith Replica Watches | Porsche Design Watches | Holland Jersey | Replica Seiko Watches | | Cheap Maurice Lacroix | China Jersey Wholesale | Tissot Replica | Oris Wristwatch | Longines Replica Watch | Replica Rado | Vacheron Constantin Watches | Wholesale Chicago Fire Jersey | Rado Watches Replica | Replica Titoni | Fake Tissot

  Odgovor

 • Replica Rolex | | Replica Watches | Replica Omega | Replica watches | Alain Silberstein Watches
  31. listopada 2009 03:33
  Fake Watches | Replica Omega | Fake Watches | | Replica watches | Replica Swiss Watch | Replica Bvlgari | Hublot Watches | Replica Raymond | Fake Ebel | Vacheron Constantin Watch | Jacques Lemans Replica | Fake Technomarine Watches | Bulova Fake | Replica Patek Philippe Watch | Dolce & Gabbana Watches | Fake Aigner | Louis Vuitton Fake Watches | Replica Omega Watch | Chanel Watch

  Odgovor

 • Hrvatska i EU - od ljubavi do prezira
  slim, 5. studenog 2009 19:54
  cialis online sales cialis online sales lonely married wifes Davenport IA 52807 Iowa Davenport IA 52807 Iowa lonely married wifes Davenport IA 52807 Iowa erotk tube erotk tube man seeking women Whick KY 41390 Kentucky Whick KY 41390 Kentucky man seeking women Whick KY 41390 Kentucky 25 mg. viagra on line sales 25 mg. viagra on line sales granny dating uk Buffalo MN 55313 Minnesota Buffalo MN 55313 Minnesota granny dating uk Buffalo MN 55313 Minnesota bbcode is on cheap cialis bbcode is on cheap cialis japan porn tube japan porn tube average price for tenormin average price for tenormin is there anywhere you can buy clomid is there anywhere you can buy clomid

  Odgovor

 • Za Hrvatsku bez GMO-a
  17. studenog 2009 09:40

  louis vuitton(LV) Replica Handbags, Wallets. Purses and Shoes Outlet, Free Shipping, 70% OFF Sale, Cheap Prices and Huge Discount.

  An international group with over 50 luxury brands : Moet & Chandon, louis vuitton, Fendi, Christian Dior Perfumes… Champagne, Spirits and Cognac, ...

  We offer Replica Hangbags, Fake Handbags, Knockoff Handbags, Designer Handbags, Replica louis vuitton, Gucci, Fendi. Fast shipping, Sale 80% off!

  Odgovor

 • egionalne radionice "Proces pripreme i prijave prijedloga projekata za natječaj Europski instrument za demokraciju i ljudska prava (EIDHR)"
  17. studenog 2009 12:02

  louis vuitton Malletier, commonly referred to as Louis Vuitton

  Leighton Meester in luis vuitton. Kristen Stewart in Rock & Republic.

  shortened to louis vuitton, is an international French fashion house specializing in trunks, leather goods, ready-to-wear, shoes, watches,jewelry, accessorie sunglasses, and books.

  Wore: Temperley London jacket, a scarf cardigan by Femme for DKNY Jeans, luis vuitton shoes and bag, and Circa Sixty Three earrings.

  Odgovor

ZaMirZINE kolumne
Svete krave hrvatskog nogometa
Bojan Munjin
Navijači simo, navijači tamo. Kako stvari stoje zadnjih godina, huligani na stadionima počeli su se tretirati kao svete krave domaće javnosti, sukladno broju polomljenog inventara, zapaljenih automobila i razbijenih glava. Te premijer Sanader zabranio objavljivanje popisa navijača kojima nije dopušten ulazak na stadion (Nacional), te policija «prenaglo, bespotrebno i neopravdano» napala navijače Hajduka (Mate Peroš, predsjednik kluba), te «nema potrebe za primjenom zakona o suzbijanju nasilja na stadionima» (Vlatko Marković, predsjednik HNS-a), iako je u posljednjih pet godina barem deset tisuća ljudi privedeno zbog divljanja na stadionima, na stotine ih je teško povrijeđeno, a o demoliranim autobusima, vlakovima i automobilima da ne govorimo.
»» Suvremena i tradicionalna kultura na balkanski način
»» Politički virtual reality
»» Kosovo - korak do sna
  Arhiva Bojan Munjin »»
Bojan Munjin
Mirela Holy
Đurđa Knežević
Srđan Dvornik
Maja Hrgović
Civilno društvo: Civilno društvo
»» VIDEO: Nasilje ostavlja tragove
»» Premijera filma za mlade "Mladi edukatori u akciji"
»» Ivan Zvonimir Čičak opet predsjednik HHO-a
»» Mladi i izgradnja mira
»» Nagrade za volonterstvo i razvoj zajednice
»» Bioetika i dijete – moralne dileme u pedijatriji
»» Info tjedan Mreže mladih Hrvatske
»» Kako su nasilnici postali subkultura
»» Rodina rasprodaja rabljene dječje odjeće i opreme
»» Blokiranje grada
Civilno društvo: Arhiva Civilno društvo »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim