Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Ljudska prava: Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Ljudska prava: Doktor Münchausen
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Ljudska prava: Potisnuti sukobi koji ne nestaju
Arlene Audergon, autorica knjige ’The war hotel’ nedavno objavljene i kod nas kao ’Svratište rata’ psihoterapeutkinja je i facilitatorica rješavanja sukoba, a u razgovoru za ZaMirZINE govori o svojim iskustvima u radu na rješavanju sukoba, te problemima na koje nailazi. Kolektivne traume i sukobi prenose se i na nove generacije, čak i kada one nemaju to neposredno iskustvo, a to postavlja temelje novog sukoba jer stari i ponekad već zaboravljeni sukob nikad nije razrješen, objašnjava naša sugovornica. Ratovi na Balkanu i nove generacije rođene nakon njih pokazuju da se sukob nastavlja i kada ga se novi akteri ne mogu osobno sjećati.
Ljudska prava: Ubojstva i neuvjerljive istrage
Moskovski okružni vojni sud oslobodio je krivnje trojicu muškaraca optuženih za pomaganje u ubojstvu Ane Politkovske, novinarke koja se bavila istraživačkim novinarstvom i kritički pisala o politici Kremlja, osobito u vezi s ratom u Čečeniji. Prateći ovu rusku priču, vrlo je teško oteti se dojmu sličnosti s nekim našim nedavnim slučajevima. Tako u slučaju ubojstva Ivane Hodak, isprva se digne cijela država na noge, padne pokoji ministar, da bi na kraju ispalo da je ubojica klošar. Ili dubrovačka storija vezana uz smrt australske građanke Britt Lapthorne, gdje Karamarko & pajtosi žele reći da su oni, naši policajci, izvan svake sumnje.
Ljudska prava: Pustite Annu Frank na miru!
Samo je jedna nova činjenica otkrivena nakon najnovije – opet banalne, opet površne i opet dosadne, pa stoga i zabrinjavajuće – javne polemike o ulozi Židova u svjetskoj revoluciji. Zajedno s tijelom petnaestogodišnje židovske djevojčice iz Amsterdama isplivala je tako na površinu plitke hrvatske močvare strašna činjenica: nitko u ovoj jebenoj državi nije pročitao Dnevnik Anne Frank. Možda bi, da su ga zaista pročitali, shvatili kako bi Anna Frank, da je mogla doživjeti osamdeset godina, u svoj dnevnik zapisala: „Jednoga dana ovaj će užasni rat završiti. Doći će dan kad će ta djeca opet biti ljudi, a ne samo Palestinci“.
Ljudska prava: Antinacionalistički nacionalizam
Izrazito njemački fenomen, antideutsch pokret, pojavio se kao odgovor na antisemitizam, međutim, upravo u svom nazivu i načinu na koji se manifestira skriva nacionalizam koji prozlazi iz tog, barem naizgled, antinacionalističkog koncepta. U tom ljevičarskom pokušaju da uništi i osudi jedan imperijalizam i mržnju baziranu na različitosti, ovaj njemački pokret zapravo traži opravdanje za drugi imperijalizam i mržnju, samim time jer ga ni na koji način ne dovodi u pitanje.
Ljudska prava: Pilot, bankomat i švicarski sir
Rijetko koja tema je liječnicima mrska kao liječničke greške. Razlog tome leži prije svega u općoj medicinskoj atmosferi, ili kulturi nepriznavanja pogreške, utemeljenoj na predrasudi o nepogrešivosti zdravstvenog osoblja. Bolničke uprave sklone su na svaku grešku reagirati kao na anomaliju koju će se riješiti okrivljavanjem pojedinca, te potom obećati da se pogreška više nikad neće ponoviti. Paradoksalno, takve reakcije smanjuju mogućnost otkrivanja sustavnih uzročnika pogreške i sustavnih poboljšanja.
Ljudska prava: Medijski rat za Bliski istok
Novo jačanje sukoba na Bliskom istoku i nastavak rata u Palestini/Izraelu osim vojnim vodi se i medijskim sredstvima pa su novi napadi izraelske vojske nazvani "ratom protiv terorizma" kako bi dobili diplomatski legitimitet, no zapravo nije riječ o tom novom sukobu, već okupaciji koja traje 60 godina. Niz predrasuda, iskrvljenih informacija i površnih interpretacija koje se kao poruke šalju kroz medije daju opravdanje razaranju i nastavku okupacije.
Ljudska prava: Sveta vodica daje ti krila
Slovo U je simbol ustaškog pokreta čak i bez ljupkog dekorativnog detalja u obliku križa. Zašto se onda crta s tim dodatkom? Zato što se time želi poručiti: Isus je na našoj strani, Crkva je na našoj strani. Slobodno prevedeno – uz Isusa Krista protiv srbokomunista. U osnovi, dakle, križ umetnut u simbol ustaškog pokreta nije ništa drugo doli marketinški trik. Pojednostavljeno, to bi značilo da Isus razapet na križu prodaje ustašku ideju onako kako mali Isus u jaslicama prodaje red bull.
Ljudska prava: Koalicija za REKOM - ključni iskorak prema pobjedi nad vlastitom prošlošću?
Utvrđivanje istine o ratnim zbivanjima, žrtvama i događajima je bolan i dugotrajan proces, a sada se po uzoru na druge zemlje pokušava osnovati Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u najnovijoj prošlosti. U ovom trenutku je osnovana koalicija preko sto organizacija koja za cilj ima stvaranje takve komisije, a o procesu koji je u tijeku i problemima govore sudionici i sudionice ove inicijative.
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60
Ljudska prava: Ratovi za vodu na Subverzijama
Ljudska prava: 193 godine za Ovčaru
Ljudska prava: Za Vatikan pobačaj je veće zlo od pedofilije
Ljudska prava: Ljudska prava
»» "Dosta!" s predrasudama o Romima
»» Koalicija za REKOM - odgovor na prigovore Istraživačko-dokumentacionog centra
»» Grčka: Sukobi, štrajkovi i okupacije
»» Djeca i televizija
»» Huligani na stadion samo s mamom ili tatom
»» Subverzije u ožujku
»» Dojenje treba zaštititi od marketinga
»» State Department o ljudskim pravima u Hrvatskoj
»» "Zakrvavljen" NATO tramvaj
»» Štrajkovi, sukobi i urbana gerila u Grčkoj
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim