Početna stranica
Civilno društvo
Kultura
Politika
Ljudska prava
Okoliš
Ženska scena
Prava životinja
LGBTT teme
Nove tehnologije
ZaMirNET blog
ZaMirNET forum
ZaMirNET
ZaMirZINE kolumne
Feminizam - nepoželjan i zastario?
Đurđa Knežević
Đurđa Knežević
Bojan Munjin
Mirela Holy
Srđan Dvornik
ZamirZINE blogs
biseri u oglasima za posao
svi blogovi »»
Book @ ZaMirZINE
Kratkovidnost realnog
Annie Le Brun: Previše zbilje, DAF, Zagreb, 2007.
«« Ožujak 2009 »»
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ZaMirNET
Vlaška 91, 2. kat
Tel:
Tel/fax:
,

Vaš ZaMirZINE dnevnik
Ljudska prava: Slobodarska knjižnica i čitaonica "Roko i Cicibela"
U Zagrebu je otvorena slobodarska knjižnica i čitaonica “Roko i Cicibela”, a posjetiti je možete svaki utorak i četvrtak, pročitati ili posuditi različita izdanja ili se družiti uz čaj i zapatističku kavu.
Ljudska prava: Ubijeni odvjetnik i novinarka
Maskirani muškrac pucnjem u glavu ubio je Stanislava Markeova, odvjetnika specijaliziranog za ljudska prava koji je je nekoć zastupao i ubijenu novinarku Anu Politkovsku. S Markelovim je u društvu bila novinarka Anastasia Baburova, koja je teško ozlijeđena kad je pokušala zaustaviti napadača.
Ljudska prava: Prosvjed protiv reforme zdravstva
U ponedjeljak ujutro tridesetak prosvjednika blokiralo je glavni ulaz u Ministarstvo zdravstva, čime su izrazili svoje protivljenje zdravstvenoj reformi i uvođenju participacija kao novom udaru na životni standard. Nisu željeli razgovarati s ministrom i državnim tajnikom te im dati priliku da promoviraju svoje stavove tvrdnjama "kako prosvjednici ne razumiju bit reforme". Zahtjeve prosvjednika objavljujemo u cijelosti.
Ljudska prava: Izrael se povlači, ulazi humanitarna pomoć u Gazu
Nakon 22 dana, koliko je trajao izraelski napad na područje Gaze, tenkovi su se u nedjelju počeli povlačiti. Iza sebe ostavljaju oko 1300 mrtvih, među kojima i 300 djece, te razrušene gradove. Istovremeno s povlačenjem izraelske vojske, u Pojas Gaze ulazi humanitarna pomoć koju je vojska odlučila pustiti unutra.
Ljudska prava: Zaštitari zabranili invalidima u lift
Invalidi koji su u Arenu došli na koncert Prljavaca satima nisu mogli u dvoranu. Zaštitari su im branili korištenje invalidske rampe i lifta, jer je on ’samo za važne goste’.
Ljudska prava: Revolucija će biti katalogizirana: Slobodarske knjižnice i čitaonice
Slobodarske knjižnice i čitaonice rasprostranjeni su autonomni slobodarski prostori koji prikupljaju, arhiviraju i čine dostuponom literaturu koja se bavi pitanjima važnim za sam pokret. Sada s radom počinje slobodarska knjižnica i čitaonica "Roko i Cicibela" u Zagrebu, čije djelovanje će biti predstavljeno na Subverzijama sljedeći ponedjeljak.
Ljudska prava: CMS od vlade traži pritisak na zaraćene strane na Bliskom istoku
Centar za mirovne studije je upozorio Vladu RH da Vlada države Izrael već osmi dan krši rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se 8. siječnja 2009. pozvalo na potpuno povlačenje izraelske vojske iz Gaze, te navode da je očito da se izraelska vojska nije povukla iz Gaze već je nastavila s vojnim operacijama. Također, CMS predlaže osnivanje ad hoc Međunarodnog kaznenog suda za područja Izraela i Palestine.
Ljudska prava: Borba mladih za prostor u Imotskom
Borba oko prostora za mlade i nezavisnu kulturu u Imotskom traje već tri godine. Udruga mladih Imotski je ovih dana odgovorila na glasine o privatizaciji prostora u koji je smješten njihov alternativno-kulturni centar Yuma.
Ljudska prava: Otkazana pošiljka američke vojne pomoći Izraelu
SAD je planirao poslati par stotina kontejnera vojne pomoći Izraelu iz Grčke luke Astakos, međutim, nakon međudržavnih konzultacija i pritiska do kojeg je došlo od strane antimilitarističkih i antiratnih grupa, SAD je prisiljen tražiti drugi način dostave oružja.
Ljudska prava: Pobunjenici u Grčkoj organiziraju antimilitarističku pomoć Gazi
Mainstream mediji su objavili da američka mornarica namjerava Izraelu isporučiti 325 kontejnera municije (preko 3000 tona) iz privatne grčke luke Astakos, u hitnoj pošiljci oružja kako bi pomogli okupaciju i aktualne ratne operacije protiv Palestinaca u Gazi. U planu su antimilitarističke akcije i zaustavljanje te pošiljke.
... | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 | 90 |...
Vaš ZaMirZINE Tjednik
Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
Bojana Genov
Nevelika skupina aktivistica i aktivista zakupila je od Zagrebačkog holdinga na razdoblje od mjesec dana 4% komercijalne reklamne površine na tri tramvajska vagona da bi na njoj oglasili poruku "Bez boga, bez gospodara". Poruka je brzo uklonjena, unatoč činjenici da sekularizam znači da se država ne miješa u vjerska pitanja i da sprječava da se vjerske dogme pretvore u političke zakone, jednako kao što znači da vjerujuće i nevjerujuće osobe imaju isti tretman, uključujući oglašavanje na javnim prometalima.
Doktor Münchausen
Karmen Lončarek
Sveopće je i rašireno uvjerenje da je moderna medicina znanstveno utemeljena, dakle racionalna profesija. Masivna upotreba antidepresiva nije čisto medicinska pojava, već ima čvrstu socijalnu pozadinu: depresivna osoba nije ni dobar radnik, niti dobar potrošač, i upotreba antidepresiva pomaže joj da “normalizira” svoje “antisocijalno” raspoloženje. Drugim riječima, u ovom slučaju medicina je instrument socijalne kontrole. Također, medicina više nije orijentirana striktno prema liječenju i traženju uzroka bolesti, već i prema tumačenju nekih uobičajenih stanja kao bolesti i liječenju “ne-bolesti”, u širokom rasponu od ružnoće do starenja i usamljenosti.
Potisnuti sukobi koji ne nestaju
Razgovarala: Milena Ostojić
Arlene Audergon, autorica knjige ’The war hotel’ nedavno objavljene i kod nas kao ’Svratište rata’ psihoterapeutkinja je i facilitatorica rješavanja sukoba, a u razgovoru za ZaMirZINE govori o svojim iskustvima u radu na rješavanju sukoba, te problemima na koje nailazi. Kolektivne traume i sukobi prenose se i na nove generacije, čak i kada one nemaju to neposredno iskustvo, a to postavlja temelje novog sukoba jer stari i ponekad već zaboravljeni sukob nikad nije razrješen, objašnjava naša sugovornica. Ratovi na Balkanu i nove generacije rođene nakon njih pokazuju da se sukob nastavlja i kada ga se novi akteri ne mogu osobno sjećati.
Ljudska prava: Kategorija Ljudska prava
»» Tramvaj koji je ukinuo sekularizam
»» Doktor Münchausen
»» Potisnuti sukobi koji ne nestaju
»» Ubojstva i neuvjerljive istrage
»» Pustite Annu Frank na miru!
»» Antinacionalistički nacionalizam
»» Pilot, bankomat i švicarski sir
»» Medijski rat za Bliski istok
»» Sveta vodica daje ti krila
»» Koalicija za REKOM - ključni iskorak prema pobjedi nad vlastitom prošlošću?
Ljudska prava: Arhiva Ljudska prava »»
 
ZaMirZINE hvala na posjeti Na vrh molim